Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Kako najjeftinije do nasljedstva?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Kako najjeftinije do nasljedstva?

Naslov možda zvuči beskrupulozno (nadam se da sam na pravom pdf-u), no radi se o tome da bi mi teta htjela u nasljedstvo ostaviti svoju kuću pa me zanima u kojem je slučaju porez najmanji (budući sam već suvlasnica našeg stana)?

Kada se nekretnina daruje za života ili oporukom pri ostavinskoj raspravi (sad možda lupam gluposti, ali uopće ne kužim pravnu terminologiju)...?

Osobno bih najviše voljela kuću naslijediti, znači ništa prije njezine smrti.

KOliki je porez u kojim slučajevima.

Pravnici, pomgajte!

Je li tko imao sličnih iskustava?

Hvala!

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Darovni ugovor? Jedino nemam pojma kako to funkcionira kad nije rijec o najuzem rodu. I treba svakako voditi racuna o nuznom dijelu, kojeg bi se sve potencijalne strane trebale pismeno odreci.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Darovni ugovor, ali se plaća porez.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ugovor o doživotnom uzdržavanju - njime se davatelj uzdržavanja obvezuje da će primatelja uzdržavanja uzdržavati do njegove smrti, a on se obvezuje ostaviti mu (u ovom slučaju) kuću, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. Traži zabilježbu ugovora u zemljišnu knjigu. Poreznu obvezu imaš, ali tek nakon smrti primatelja uzdržavanja i to umanjenu za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja do smrti uzdržavanog.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako staviš zabillježbu o doživotnom uzdržavanju u zemljišnu knjigu i ako želiš u slučaju podizanja kredita dati tu nekretninu pod hipoteku, morat ćeš zabilježbu brisati. Banke se ne žele upisivati na nekretnine gdje postoji zabilježba doživotnog uzdržavanja.
    I osim toga, svaka promjena u zemljišnim knjigama se plaća, pa razmisli o svemu.

A što se tiče neplaćanja poreza na promet nekretnina, to ti je samo ako roditelj poklanja djetetu.
    Ili ako je to prva nekretnina, ali to je već druga priča....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Švrćo prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče neplaćanja poreza na promet nekretnina, to ti je samo ako roditelj poklanja djetetu.
    Ili ako je to prva nekretnina, ali to je već druga priča....
    Ili dijete roditelju.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i izmedu djedova i unuka nema poreza.

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Za zabilježbu doživotnog u gruntovnici se ne plaća ništa ako je ugovor solemniziran kod javnog bilježnika, a ako nije onda se plaća 100 kuna. Za upis prava vlasništva temeljem ugovora o darovanju plaća se 250 kn.
    Ja sam se kod svoje preporuke vodila željom SikePike da ništa ne dobija prije smrti. Oporuku je lakše osporiti na sudu nego ugovor o doživotnom. Ja mislim da je to najbolje rješenje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    i izmedu djedova i unuka nema poreza.
    X

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Cure, puno vam hvala.

Citiraj saška prvotno napisa Vidi poruku
    Ugovor o doživotnom uzdržavanju - njime se davatelj uzdržavanja obvezuje da će primatelja uzdržavanja uzdržavati do njegove smrti, a on se obvezuje ostaviti mu (u ovom slučaju) kuću, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. Traži zabilježbu ugovora u zemljišnu knjigu. Poreznu obvezu imaš, ali tek nakon smrti primatelja uzdržavanja i to umanjenu za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja do smrti uzdržavanog.
    Saška, tebi posebno. Ovo mi se čini kao najbolje rješenje. Sad znam što mi je činiti.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I oporuka, i darovni ugovor se mogu pobijati. I ugovor o doživotnom uzdržavanju se može donekle pobijati, ali ga je puno teže nego darovanje i oporuku, jer se radi o poslovnom odnosu između stranaka, maltene o kupoprodaji. I zapravo, kada se radi o osiguravanju potencijalnog nasljedstva, rekla bih da je skoro najbolje rješenje. Platiti ćeš uknjižbu vlasništva, nakon smrti tetke, i platit ćeš porez koji bi i onako platila, i u slučaju nasljeđivanja i darovanja, s obzirom da nije roditelj u pitanju. A izbjeći ćeš moguće komplikacije sa rodbinom, jer se to tretira kao kupoprodaja, i izbjeći ćeš troškovve javnog bilježnika za ostavinsku raspravu (nas je za stan u vrijednosti cca 50 000 eur koštalo 3800 kn).
    I disclaimer, sve savjete uzmi s veeeelikom rezervom, i posavjetuj se sa odvjetnikom jer je on jedini kompetentan davati takve savjete.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

SpOOklica, hvala.
    Ma, ne brine mene rodbina, radi se o mojim sestrama, bratu, sestričnama i bratićima koji bi se bez beda odrekli nasljedstva, ali budući da ne živimo svi u istom gradu, tlaka je da dolaze na ostavinsku, odnosno da šalju dokument da se odriču nasljedstva (što isto košta, a ne volim ih time opterećivati).
    Plaćanje uknjižbe vlasništva i porez je zaista bolje rješenje nego uz sve to i platiti i troškove javnog bilježnika.
    Tnx

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •