kad su vaša djeca počela potpuno čisto izgovarati "teže" glasove poput s,z, š, ž, č, dž, đ i r?
moj ima 4 god i 4 mjeseca i još nema š,ž,dž, č ,lj, r (r izgovara samo na početku riječi).
kad su vaša djeca počela potpuno čisto izgovarati "teže" glasove poput s,z, š, ž, č, dž, đ i r?
moj ima 4 god i 4 mjeseca i još nema š,ž,dž, č ,lj, r (r izgovara samo na početku riječi).
Posljednje uređivanje od Tulipanka1 : 09.05.2010. at 21:46
Moj ih ne izgovara, jedino kad mu se baš "zalomi"; uskoro će 3 godine.
Moj stariji je hodočastio logopedu od četvrte godine, a mlađi je s godinu i pol već govorio sve. Tu su granice prihvatljivog jaaaako rastezljive. Ako je dijete uključeno u vrtić, stručna služba ti može dati dobar savjet... I nije prerano za preventivni pregled kod logopeda, kod državnih se ionako mjesecima čeka da dođeš na red. A možda djetetu treba provjeriti sluh (npr. zbog mandula, to zna jako utjecati na razvoj govora). Sretno!
ostale glasove dobro izgovara pa među njima i l. nekoliko puta u ove 4 godine smo išli logopedu koji je svaki put rekao da je sve u granicama normale. zadnji pregled je bio u 3 mj. na kojem je rečeno da je više manje sve ok, ali da provjerimo 3 krajnik radi nazalnog govora i da dođemo u lipnju. rekla nam je da će ga tada pregledati , vidjeti jel se što promijenilo pa ga uzeti u rujnu.
mi smo imali problema sa svim navedenim slovima i još sa s c z ć đ i l, navodno se tolerira do 4 godine a onda slijedi logoped. mi smo uspjeli za samo 3-4 mjeseca popraviti sve glasove i sad se promaši samo povremeno i u brzini
Moj će u 8. mj imati 4. Ne govori slova s kvačicama (š, ž, č, ć ) i malo mu šteka c. Ali ona zna izgovoriti sva ta slova i ako ga podsjetim onda riječ izgovori kako treba. Ali onako inače priča po svom, navikao se valjda. Mene zanima postoji li ikakav način da mu sva ta slova uđu u uho i da ih sam počne izgovarati, budući da ih zna
arijana, ići ćemo tijekom ovog mjeseca na pregled krajnika.
Moja, 2 godine, izgovara đ, š, č, ali na s i c jezik unako ušpičen ide van. Mislila sam se kad je vrijeme za otić logopedu da je vidi, pretpostavljam da je još debelo rano za neku disciplinu u vježbanju, ali svi (mame iskusnije od mene u mom okruženju) mi kažu da će me proglasit freakom jer da se nema što kod logopeda prije 3.
Ono što je mene strah je da ne fiksira taj način izgovora c i s, ali, opet, ne kužim kako bi sad vježbali, premala je i nema discipline.. Inače, ima super vokabular i puno priča, pa su komentari da nemam što kod logopeda, to i jači.
Vaš komentar?
Paaa, sve to ima svoje ZA i PROTIV... Mi smo dospjeli sa sinom kod logopeda jako rano, ali ne zbog pogrešnog izgovora nego zbog kašnjenja u govorno-jezičnom razvoju. Puno stvari se tu složilo (mandule+suženi začepljeni zvukovodi = gluhoća) pa se ne osjećam kompetentnom za komentiranje problema SAMO s izgovorom.
A naše logopedice (iz Suvaga) su znale reći da je jaaako teško ispraviti fiksirani loš izgovor (npr. kad dijete nauči govoriti s dudom varalicom u ustima - sjećam se takvog primjera).
Za logopedsku terapiju 2xtjedno obično se čeka da dijete napuni 4 godine i bude sposobno sjediti tih pol sata kod logopeda, a prije se ide na dijagnostiku (pa se otkriju uzroci, jer govor je samo zadnja karika dugačkog lanca u kojem sudjeluje sluh, mozak, govorni organi itd...) i eventualno na konzultacije svakih 3 do 6 mjeseci. Roditelji dobiju uputu što i kako raditi doma s djetetom. Ima tu puno "caka", vezano je to i uz razvoj motorike i ima još puno... Nisam logoped, pa ne znam. Samo sam odsjedila duge godine u čekaonicama, he he he... Sa odličnim uspjehom.
moja je 2,5g i fufljavica, tj. jezik leti van kod s, c, š, č,ć itd.
nama je prijateljica logoped pa ju je malko "osluhnula" i kaže da to je za vježbe, ali ne prije 4. godine. Ono što do tada možemo i što će nam pokazati je vježbice koje mi doma s njom možemo raditi, onako kroz igru.
Uglavnom, ina, možeš otići kod logopoeda na dijagnostiku i po potrebi raditi doma te neke vježbice, a logopedska terapija može tek usljediti kako ti curka bude starija...
PS: ako sam dobro pokopčala, u sopotskom ste vrtiću? meni se tamo logopedica sviđa, iako je nismo trebali, ali onako kroz neke kontakte pa možda da ju zamoliš za termin?