Dali imate probleme za začepljenim nosićem svoje bebice i kako ga "odčepite" ?Dali koristite nekakve kapljice za nosić i pomažu li vam aspiratori? ja sam kupila neki obični ... nemam pojma kak bude to funkcioniralo ...
![]()
Dali imate probleme za začepljenim nosićem svoje bebice i kako ga "odčepite" ?Dali koristite nekakve kapljice za nosić i pomažu li vam aspiratori? ja sam kupila neki obični ... nemam pojma kak bude to funkcioniralo ...
![]()
Mi Špiru svaki dan po nekoliko puta čistimo nos sa fiziološkom i vaticom. To do sad dobro šljaka. Imamo aspirator, ali iskreno nije nam bio potreban nego par puta, pa ga ni ne koristimo previše. Uglavnom ova vatica ponekad i suha dobro izvlači sve.
a kakvu fiziološku otopinu? misliš kapljice za bebice , kao npr. benil ..ili?sory ak je glupo pitanje
Inikaaaa, Benil kapi su vazokonstrikcijske, pa ih se ne može koristiti svakodnevno, nego ograničeno na par dana i to baš u slučaju potrebe.
Meni je najbolja bila obična fiziološka i pumpica, ali to bih koristila jedino kad je nos baš neprohodan, inače je bolje ne kapati i ne čeprkati puno po nosu jer se sluznica iritira i samim tim stvara još više sluzi.
ja sam malcu kapala par kapi sljezovog korjena koji odstoji sat vremena u prokuhanoj vodi. to mi je preporučila pedijatrica i fakat je dalo rezultate. nakon kapanja bi mu nos 'počistila' sa zarolanom vaticom i to bi bilo to. sa prvim sljedećim kuhanjem balkači bi izletili van. aspirator nije bio od pomoći kad je malac bio nekih 2 mjeseca (tad smo imali problema s nosićem)
Inika,
Fiziološku otopinu možeš kupiti u svakoj ljekarni. Mi u našoj ljekarni bočicu od 20 ml plaćamo 9 kn. To ti je jednostavno rečeno otopina soli u vodi, u točno određenoj koncentraciji. Mislim da ništa drugo od kapi za nos ne bi za bebu trebala koristiti prije konzultacija s pedijatrom i samo ako je zaista potrebno i samo kratkotrajno (kako su već i cure prije mene rekle).
Mi našoj curi kad je zdrava čistimo nos s fiziološkom otopinom i vaticom - od vatice se napravi mali "zavijutak" - to ti ako treba može pokazati patronažna sestra ili sestra kod pedijatra. Osim toga jednom se desilo i da je cura imala zaštopan nos od prehlade i tada smo par dana koristili aspirator. Nama onaj najobičniji aspirator (onaj koji se stišće s rukom) nije uopće funkcionirao pa smo prešli na jednokratne aspiratore (jedan kraj ide bebi u nosić, a na drugom kraju ti povlačiš na usta, isto se kupuju u ljekarni, svaki košta oko 11 kn) - ti su nam bili super.
Postoje i druge vrste aspiratora (koje mi nismo isprobali) - električni aspirator, aspirator koji se stavlja na usisivač.
Mi smo se preporodili od kad smo nabavili aspirator koji se stavlja na usisivač! Žao mi je što nisam znala da to postoji dok je Borna bio beba.
Prije smo koristili obične pumpice, ali s njima gotovo nikad nisam uspijevala sasvim očistiti nosić. Poslije sam pročitala da veliki podtlak koji se stvara kada se one koriste može i pridonijeti razvoju upale uha.
Misliš podtlak kod pumpica?
Ja sam mojima koristila pumpicu i nikad nisu imali upalu uha. Mislim da nije dobro pumpicu staviti tako da zatvori cijelu nosnicu, pogotovo ako je i druga nosnica zaštopana.
Kakav je to aspirator za nos koji se stavi na usisivač, čula sam za njega, svi ga hvale, ali nisam to vidjela..., a i ne mogu pojmit da mi djetetu 2000W vuče slinu iz nosa? Jeli baš vuče onoliko koliko i usisivač, a ako uzmemo u obzir da je otvor tog aspiratora jako mali, ta snaga je još veča, pa ako mi može tko malo pojasnit...?
Da, podlak kod pumpica. Ne sjećam se više točno objašnjenja pa se rađe ne bih zapetljavala u obrazlaganje. Znam samo da je najgore raditi tako da čvrsto stisneš jednu nosnicu, a u drugu jako gurneš pumpicu (upravo tako sam ja radila kad drugačije nije išlo).
Taj aspirator (zapravo obični komad gumene cijevi i plastičnih nastavaka) ima na sebi neke rupice koje ograničavaju snagu kojom on vuče slinu iz nosa. Cijeli sustav izgleda prilično primitivno ali metoda nije uopće agresivna i radi super. Naš se zove Arianna, ima na internetu negdje filmić kako to točno izgleda
X
Mi isto nismo mogli pojmiti da djetetu čistimo nosić uz pomoć usisavača. Zapravo, nismo mogli povjerovati u priče da nešto takvo uopće postoji. U očaju smo kupili taj aspirator (na preporuku u apoteci) i najprije ga isprobali na sebi. Nevjerojatno, ali taj tlak je vrlo nježan, pa si je naša curica od 6 godina za nekoliko dana sama čistila nosić i čak sama tražila i kad nije trebalo (morali smo joj objasniti da ga može čistiti tek kad opet nosić procuri).
Mi smo na početku nosić čistili fiziološkom Sunce moje malo. No, to mi se čini preskupo (mislim da je 20-ak kuna nekih 10 ml) za razliku od obične fiziološke tim više što mu je rok trajanja 8 dana od dana otvaranja.
Mislim da je čaj od sljezovog korijena super. Najprirodnije. Jedino što je malo gnjavaža stalno namakati... Zapravo, sve je stvar navike.
Mi sada koristimo fiziološku Aqua Maris i to u spreju. Ujutro i navečer. To mi je nekako najbolje jer kada sam joj kapala u nos, okretala je glavicu pa je pola završilo sa strane. Ovako jednim potezom sve završi u nosiću. Jedino s*anje kod tog spreja je što kad je pri kraju moraš držati uspravno da bi izašla tekućina ili moraš stisnuti nekoliko puta da nadođe... a preskupo je...
Mi smo baš zbog upala uha i kupili nosni aspirator na usisivać, zato jer se mom šestogodišnjaku gade šmrklji i puhanje nosa je nemoguća misija. Po meni je najbolje djete naučiti puhati nos i kad to svlada mislim da nema potrebe za aspiratorima i sličnim čudima. Mi smo na žalost još uvijek osuđeni na njega, ali od kad ga koristimo unazad nekih godinu dana upala uha nema. Sve treba koristiti u nekim granicama tako i aspirator jer i on nažalost može oštetiti sluznicu kod prekomjerne upotrebe. Ono što mene kod njega recimo malo brine što on stvarno posauga sve iz nosa, a sluznica ipak mora biti vlažna, dakle ja se bojim da posauga i previše. Zato ja nakon svakog čišćenja ovlažim sluznicu s fiziološkom i koristim ga kad mi djeca više nemogu disati na nos, a to se naravno čuje. Od kad ga imamo ne koristimo kapi za nos koje mi se čine ipak više štetne, pa kad zbrojim za i protiv po meni bolje fiziološka + aspirator nego kapi.
SikaPika, zar bebi svakodnevo sprejaš nos ujutro i uvečer, bez obzira na prehladu?
Žurim, pa ako je ovo zbrdazdola...
Mislim da nije pametno svakodnevno kapati, pa čak ni fiziološku u bebin nos, radi kao higijene nosa.
Ja sam s prvim djetetom isto mislila da je to nužno, umjesto da sam ovlažila suhi zrak, npr.
Pokušajte sebi stavljati fiziološku svaki dan u čisti nos, ali stvarno pokušajte... grozan osjećaj, pogotovo nakon nekog vremena vam se ipak iziritira sluznica pa lakše otiče, a samim ti lakše se i nos začepi i s minimalnom količinom sluzi. (ja gotovo sve što dajem bebi, uvijek isprobavam na sebi).
Muka me uhvati koliko sam para i para potrošila na malo soli i vode, a zašto... .
S drugim djetetom sam bila pametnija i puno rijeđe smo imali problema sa začepljenim nosom. Kad slina ide, vadimo pumpicom, kad se zaštopa, tad bi malo nakapala (ako je slinac suh i ne može se izvuč).
Pa zar su nama majke i bake kapale svaki dan fiziološku - sjećam se da sam se s prvim djetetom pitala, kako, zaboga, kako su prije ljudi živjeli bez fiziološke i pumpice
Ono što me najviše živcira, je što netko zarađuje masne pare na zrnu soli i par mililitara vode.... i što nas uvjeravaju da se to mora koristiti svaki dan.
L sam puše nos, ali kad se začepi štricnem Aquamaris, pa onda ona ispuše, pa onda štricnem Operil za djecu,,,ali ona je velika mačka!
A malcu- ako su suhe šmrklje štricnem Aquamaris (svako ima svoj), i onda on kihne a one lete vani...a ako je zaštopan da ne može disati i očistim Aq (ili slj.korjen.otopina) + aspirator na usisavač (kažu da mora nos biti natoplje prije upotrebe, radi sluznice), pa preko dana kapnem sljez, a pred spavanje malo Efedrin kapi za dojenčad (inače se opet po noći začepi cijeli)
ja aspirator u ove 2 i pol godine nisam koristila niti jednom
tu i tamo sam joj nakapala fiziološku (samo ako je bila prehlađena) i to je to
nije prirodno svakodnevno koristit fiziološku jer bi se nos trebao ovlaživati sam, a sa kapima se samo narušava ravnoteža
ne kužim čemu fiziološka i sl. ako dijete nije bolesno i nema problema sa disanjem?
ako nema problema je nepotrebno ali tvoja skoro nikad nije bila bolesna...moj je bio skoro cijelu prvu godinu zastopan
dok smo kupili ariannu smo se preporodili...
kapi...prvo sunce moje malo a nakon toga pola litre fizioloske koju sam sama tocila (tako sad isto imam u aqua marisu)
ja ne kapam nista dok nije bas zastopan da vidim da ne moze disati ili prije usisavanja (iako je to rijetko posto si sam puse)
imala sam i pumpice i na baterije i jendo i drugo mi je bilo nist koristi...s tim da sam pumpicu probala i sebi kako bi trebalo pa cijeli dan pucala glava nakn toga i rekla djetetu nikad vise...nije ni cudo da to ne vole
Sve je relativno. Moj najstariji ima strašnih problema i nikad, ali nikad mu sluz ne izlazi na nos nego uvijek u grlo. Kod njega mi je aspirator dušu spasio. Lakše mu to napravim ja nego doktor. Kod cure mi aspirator ne treba, njoj svi šmrklji izlaze na nos. Njoj samo nakapam fiziološku, ona kihne i sve je vani, što recimo kod starijeg nema šanse. Dakle bitno je procijeniti što da ,a što ne. Kad smo bili na pregledu kod otorinca recimo meni je za najstarijeg sina preporučio ujutro, poslije vrtića i navečer obavezno fiziološkom prati nos, bio on u virozi ili ne, dakle na svakodnevnoj bazi, ali kažem on ima strašnih problema s dišnim putevima. Netko tko nema po meni je glupo to raditi. Neugodno je svakako. Ja isto sve prvo isprobam na sebi, ali ponekad doista drugačije neide, a prekomjernom upotrebom kapi za nos tek se može napraviti sr.... One kod prekomjernog korištenja izazivaju kontra efekt.
Da, svakodnevno. Tako nam je rekla ped., čak više puta dnevno. Dok smo grijali, ovlaživala sam zrak, zračila i sve, ali nam je rekla da ipak to radimo. I meni je to bed jer sam si nekoliko puta probala kao ti i zaista, nije ugodno. Kad provrtiš tom vaticom, pokupiš svu sluz. M. se više ne buni, malo negoduje, ali nije bed.
Fora je da ona navečer baš ima balce i u jednom i u drugom nosiću. Ništa puno, ali kao što se i nama skupi preko dana (i ja svoj čačkam i ujutro i navečer i preko dana par puta). Ujutro ih ima manje.
Inače je samo jednom imala virozu i tada joj je baš bio začepljen nosić pa smo kapali sljezov čaj, a balce vadili onom ručnom pumpicom. Hvala Bogu, to je trajalo samo par dana.
Kako joj maknuti te balce ako ne tako?
U pravu si kad kažeš da mi nismo imali fiziološku, no jedna od prvih slika iz djetinjstva je kako mama trči za mnom s ufrkanom maramicom i kako mi čisti nos (imala sam 1,5 do 2 godine), a ja se derem i ne dam se.
A kad kažeš da ti je muka kada se sjetiš koliko si potrošila, vjerujem. Baš je danas MM kupio fiziološku i u spreju i u kapljicama Aqua Maris (iako sam mu rekla da kupi običnu, netko je spomenuo 10 kn 20 ml?) što je koštalo 50 kuna. Užas!
Što onda raditi?
Hm tek sad vidim da se ne bi trebalo svaki dan fiziološku. Meni je isto iskreno to djelovalo too much, sad ču definitivno prestat s tim manijankalnim čiščenjem čistog nosića!
ja koristim fiziološku kad vidim da je potrebno. vidim spominje se arianna. isprobano. super stvar! imamo chicco pumpicu i kad smo nju koristili bila je katastrofa. dijete plače, a nos ne uspjevamo očistiti. od kako imamo ariannu sve je lakše. nosić brzo čist, a ona se ne buni.
mi od negdje mjesec dana koristimo onaj aspirator koji se kupi u ljekarni, tj. dvije cjevčice od infuzije na kojoj ja s jedne strane ispuhujem zrak, a drugu stavim u njen nosić, ne duboko. košta oko 13 kuna i super je jer možeš sam odrediti koliko jako povuči. svaki dan ujutro ukapam malo fiziološke u nosić i lagano ga očistim. sad će imati pet mjeseci i nijednom nije bila šmrkava, sad jel to zbog toga ne znam, ali ja sam zadovoljna
e, a kako odčepljujete po noći??
ne mogu baš upaliti usisivač u 4ujutro?
sad smo eto opet u prehladi i grozim se noći....
curke, a gdje u zg kupiti taj usisivač za baukače? našao sam neki madžarski u zg po 190 kn, isti je u madžarskoj oko 30 kn pa mi se srce cijepa.
neki jeftiniji...? zna li netko?
thx
To sam i ja čula da su vani jeftiniji, a kod nas deru li ga deru. Ne možeš ga naći jeftinije, ima ga skoro svaka bolje opremljena ljekarna u Zagrebu, ja sam svoj kupila u Runjaninovoj, isto platila 190 kuna.
Ne znam da li si me shvatila ozbiljno, ili kao šalu, ali ja sam stvarno uvjerena da nema apsolutno nikakve potrebe bebama od prvog dana natankati fiziološku u nosić svaki dan.
Kad je nosić stvarno zaštopan, onda ok, jer inače beba ne može cicati, ali radi onih par suhih šmrkljića stvarno nema potrebe.
Da im treba sve to raditi kaj se zna čuti, onda bi bebe morale imati sa sobom priručnik za rukovanje, jer tko bi to sve popamtio što im treba svaki dan preventivno napraviti.
500 ml fiziološke je oko 15 kuna. kupiš špricu i juhuhuj. svi čistimo nos po potrebi.
Može li mi netko savjetovati šta da radim bebi ( 8mj ) kojoj u nosu već 6mj konstantno hropti?
Isprobala većinu kapi, arianne, povlačila ustima, ručna pumpica, ali ništa nije pomoglo.
Nos mu ne curi nego kao da je u sinusima zablokirano.
Pedijatrica nas nikad nije slala raditi bris. Mislite da bi bilo pametno?
možda i ne bi trebalo
mi smo sada u toj fazi od male bebice
kaže doc da je možda tako d građe nosa, zbog oštećenja sluznice ili sl.
ako normalno diše, ako joj ne smeta, ne ometa san ili hranjenje, ne trena previše po tome prčkati ...
ovaj košta 108 kn i evo link, također ide na usisavač:http://www.nosni-aspirator.com/
A zašto ne možeš upaliti usisivač po noći?
Mi smo saugali bez obzira na sate jer smatram da susjedi za takve stvari trebaju imati razumijevanja.
Inače koristili ga od 20.dana mrvičinog života onoliko puta dnevno koliko je bilo potrebno, nismo se ograničavali.
I sve u redu. Sad sama zna ispuhati nos, pa smo ga proslijedili nećaku,
Inače za prvu pomoć za po noći, da je ne razbudim skroz, koristili smo i cjevčicu od infuzije kako bi joj malo pročistili nosić da može prodisati i nastaviti spavati, ali uglavnom ipak je puno bolje sauganje na usisivač i češće bi na kraju ipak završilo dizanjem i čišćenjem na taj način.
Mi koristimo aspirator na baterije i zadovoljni smo... pogotovo sto ga mozemo nositi, ako nam treba, ma gdje god idemo.
možda se kod vas radi o onoj hrskavici ili čemu već (zaboravila sam kad mi je to doktorica objasnila) koja se stabilizira do 9 mjeseca. moj je stariji sin užasno hroptio i kad je bio prehlađen i kad nije i to do nekog 9-10 mjeseca i onda je nestalo samo od sebe, a mlađi je hroptio do nekog 3. mjeseca života. to ti nije ništa patološki niti zabrinjavajuće. ako je dr. pregledala dijete i rekla ti da je zdravo zanemari to hroptanje. proći će još malo.
a i ja sam protiv kapanja zdravom djetetu fiziološke u nos. to mi je apsolutno nelogično i ne znam na temelju čega se to preporučuje. ja kapam samo kada je dijete bolesno i kada mu jako curi nos. imam ono za usisavač, no toliko sam već ispraksirana sa pumpicom da ga rijetko palim. stvarno mi dobro ide izvlačenje bala da se ponekad šalim kako bi mogla otvoriti privatnu čistionu dječjih noseva![]()
Vi sad recite što hoćete, ali ja M. nisam dva, tri dana čistila balce i večeras sam izvukla neke sive gromade iz nosića. Mislim, nije ona zbog toga imala začepljen nos i problema s disanjem što mi nije jasno s obzirom koliki su.
Neki dan joj isto nisam čistila jedan dan pa dok je sisala, otišlo joj mlijeka u nosić, a onda skupa s njim van izletjeli balci što je bilo super. Kontala sam da će se tako i dalje nastaviti, no nije.
Balci stoje, suše se i nekako moraju izaći. A sami od sebe neće.
Znam da zvuci smijesno, ali meni su u porodilistu rekli najbolji recept za rjesavanje problema sa smrkljima- uspricati majcino mlijeko ili fizioloska otopina (da se raskvase smrklji) + pumpica. Takodje, dobro je dijete staviti potrbuske jer onda se nos prirodno drenira. Mi nismo imali nekih velikih problema sa nosicem, ali mi to tako cistimo. Napomenula bih da to radimo samo ako primjetim da ima nesto u nosu ili kad tesko dise na nos. Ne treba to previse dirati ako je sve u redu.
Da, i ja to sada mislim pošto nakon svih pokušaja hropatanje ne prolazi. Mučilo me najviše to šta ne može baš disati...
A za kapi te potpisujem. Ni meni nije jasno čemu stalno kapanje i kopkanje po zdravom nosiću. Šta ne to ne oštečuje sluznicu nosa?
sanja 79 to sam i ja čula a i kapala. Samo ne u nosić nego u oči kad smo izašli iz rodilišta.
Operil za bebe i pumpica u obliku pingvina...i ne svaki dan, samo po potrebi, ostalo izađe za vrijeme kupanja ili kad kihne...
Ma kakav Operil za bebe kod zdravog djeteta???
Ja preko dana koristim aspirator za usisavač te običnu fiziološku koji špricom izvlačim i špricam u nosić....
a preko noći istzo tako fiziološku + aspirator na baterije (koji nije tako učinkovit kao ovaj za usisavač ali imam dvoje djece, 3,5g i 2g pa da se ovo drugo dijete nebi probudilo....)