Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: prehlada - ispiranje nosića fiziološkom otopinom

KolkeFo

Početno prehlada - ispiranje nosića fiziološkom otopinom

Pročitao sam sve o prehladama što sam na brzinu mogao naći, ali nisam našao informaciju o jednom savjetu koji sam dobio od jedne mame.

Radi se o jakoj prehladi, nosić je jako začepljen, temperatura. Beba od 10 mjeseci.

Savjet glasi da se nosić dobro ispere sa fiziološkom, ali ne sa samo nekoliko kapi, već da se uzme ona najmanja šprica, i polagano se stišće cijeli mlazić u nos. Efekt bi zapravo bio taj kako kad se u moru "nagutamo" vode. Dakle, u svaku nosnicu veću količinu, a ne samo nekoliko kapi.

Nakon toga bi nosić trebao početi curiti i izbacivati sve što mu smeta.

Molim vaše savjete!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

priznajem da nisam za taj način čula...

mislim da bi se sve slilo u grlo ...

Istina, tako rade na "čoku" u bolnici - u jednu nosnicu špricaju vodu, a na drugoj izvlače s aspiratorom pa izmjenjuju...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I nama su to preporučili.
    Istina, Andrej je dosad bio samo jednom "prehlađen", i to blago, nosić nije bio začepljen, nego je samo curio. Ipak, doktorica nam je preporučila da mu štrcamo fiziološku u nos u mlazu (otprilike ovako, sa špricom), kako bi se nosić što bolje isprao.
    To smo na kraju i radili, špricala sam mu po 1 ml u svaku nosnicu. Dobro je to podnosio, nije se previše bunio (manje nego na kapanje!), a prehlada je prošla brže nego što smo očekivali. Sad, je li od takvog špricanja, ili bi prošla tako i tako, ne znam.
    Kasnije mi je kolegica s posla rekla da tako i ona radi sa svojim djetetom i mali u 2 godine nijednom nije bio ozbiljnije prehlađen. Svaki početak prehlade "presjekli" bi ovakvim ispiranjima.

mamaValdo

Početno

Fiziološka - najbolja stvar protiv začepljenog nosića. Mi je našoj Dori dajemo od 3 mj. starosti kad je bila u bolnici radi uroinfekta pa je pokupila i laganu virozu - sestra i doktorica u bolnici su nam pokazale kako se to radi, i dobile smo i cijelu bocu od 1 dl fiziološke i ne mogu nahvaliti stvar. Točno ovako kako su ti rekli, prvo jednu nosnicu, malo pričekaš pa onda drugu. I naša mala Vedrana guštira kad joj kapamo - otkad radi centralno pa isušuje zrak, svaki dan joj "perem nosić", a nedavno je imala dva tjedna virozu pa dva tjedna bronhitis i nos joj je curio - uz fiziološku nikad nije bio zaštopan, a nakon što bi ga nakapala primila bi je potrbuške i tako bi joj najlakše "izvukla" pumpicom šmrklje iz nosa.
    Samo naprijed 8)

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na pregledu kod ORL doktora, gdje smo bili radi čestih upala uha, nam je dr rekao kako nije dovoljno samo špricati fiziološku, nego da mu više puta dnevno ukapamo/ušpricamo i do 2 ml fiziološke u svaku nosnicu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo to rjesavali kupanjem. Stavimo Niku u veliku kadi i nakon pola sata bacanja po vodi i spricanja, sve joj se iscijedi iz nosica zajedno sa vodom koja joj svako malo nehotice udje u nos i usta. Nekako je manje brutalno nego uspricavanje fizioloske a isti je efekat.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mamaitata, koliko vam je nika bila stara kada ste ju stavljali u kadu? zach-u su sada nepuna 2 mjeseca i danas mu je nosic bas grdo zacepljen. ne curi, vec imam osjecaj da mu se taj slajm slijeva u grlo.

daj me prosvijetlite, sto je fizioloska? je li to slana voda? ja imam nekakav Humer i to mu uspricavam u nos, no nikako, ama bas nikako ne uspijevam mu ista izvuci iz nosa aspiratorom.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Fiziološka otopina je 0,9% natrijeva klorida, znači slana otopina u istom omjeru kao i u krvi, suzama, urinu... i baš zato i nije agresivna (mamaitata) kao obična voda. Npr. ako u moru zaronite i uđe vam u nos neće vas toliko peči nos kao kad vam u bazenu u njega uđe obična voda.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Fiziološka otopina je 0,9% natrijeva klorida, znači slana otopina u istom omjeru kao i u krvi, suzama, urinu... i baš zato i nije agresivna (mamaitata) kao obična voda. Npr. ako u moru zaronite i uđe vam u nos neće vas toliko peči nos kao kad vam u bazenu u njega uđe obična voda.
    Ma ne kazem ja da je fizioloska agresivna nego da bebanu nije bas ugodno kada mu uspricas fiziolosku pod mlazom u nos. Probaj sebi uspricati 1 dl pa ces vidjeti. I nije razlog sto to ne radimo strah da cemo joj nesto lose napraviti nego zato sto smo ju cim se rodila naucili da je vadjenje smrkljica i kapanje kapi u nos igranje tako da ona jedva ceka da joj to radimo i svaki puta umire od smijeha a cim joj prvi puta to napravimo neugodnim vise nece imati povjerenja pa cemo se natezati kao i vecina ljudi a to bi htjeli izbjeci.

Momze, nisam znao da je Zach tako mali. Nika je u velikoj kadi od 4. mjeseca (i uziva u njoj ko prasica).

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dobro, dobro..
    Samo sam htjela naglasiti da je fiziološka dio nas i kao takva nije agresivna za nos, a i mi isto u kadi ostavimo puno sline, što zbog vode, što zbog pare.
    A i provala sam sebi kapati fiziološku kad sam bila prehlađena i ostala razočarana kako sam brzo iscijedila onu malu bočicu pa poslala MM po još .

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Jamaloj kapam nos gotovo od rodenja sa morskim kapima( akva maris) neovisno o prehladi.Jako su dobre,prociscavaju nosic,odrzavaju sluznicu i na taj nacin odrzavaju prohodnost nosa.Pokusaj!!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

hvala na odgovorima! da, to je fizioloska sto imam i ja. sinoc sam konacno uspjela izvuci aspiratorom nesto. vjerojatno zato ste se otcepilo, a do jucer je nosic bio zacepljen a nista niije curilo.

sada je gadno jer mu se to pocelo slijevati u grlo, pa ga cesto tjera na povracanje. i meni je zao spricati mu u nosic, pa ja onda naspricam u zlicicu i onda stavim u nosic. doduse, nije bas pretjerano sretan niti sa time. :/

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Mamaitata prvotno napisa

Momze, nisam znao da je Zach tako mali. Nika je u velikoj kadi od 4. mjeseca (i uziva u njoj ko prasica).
    Ovo je malo van teme, sorry...ali i moj Matija je prošao 4. mjeseca i dječja kadica mu je premala, pa bi ga prebacila u veliku. Zanima me koliko da vode stavim i da li bebače pridržavate ili ih pustite da samo leže u vodi? Možda je glupo pitanje, ali malo me strah da nekaj krivo ne napravim.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Nitica prvotno napisa

Ovo je malo van teme, sorry...ali i moj Matija je prošao 4. mjeseca i dječja kadica mu je premala, pa bi ga prebacila u veliku. Zanima me koliko da vode stavim i da li bebače pridržavate ili ih pustite da samo leže u vodi? Možda je glupo pitanje, ali malo me strah da nekaj krivo ne napravim.
    Nemas kaj krivo napraviti. Stavis ne vise od 7-8 cm vode i polijevas ju sa nekom casom.
    Ono sto je bitno je da se bebaci vrlo lako mogu nagutati vode i da i 5 cm vode moze biti opasno. Bebe su ko mali usisivaci pa kada im voda dodje do nosa, pocnu usisavati umjesto puhati tako da treba paziti na to. Pasti ti nemre jer jos ne stoji, prevrnuti isto jer jos ne sjedi.... Naravno, ruke su uvijek na njemu...
    Vidjet ces kasnije kada ustane pa pocne strugati zubima emajl sa ruba kade...ili kada mu je bas super baciti se potrbuske u vodu.....ili okretati pipu u smijeru "vruce"......ili pospricati cijelu kupaonicu....

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Nitica prvotno napisa

Nemas kaj krivo napraviti. Stavis ne vise od 7-8 cm vode i polijevas ju sa nekom casom.
    Ono sto je bitno je da se bebaci vrlo lako mogu nagutati vode i da i 5 cm vode moze biti opasno. Bebe su ko mali usisivaci pa kada im voda dodje do nosa, pocnu usisavati umjesto puhati tako da treba paziti na to. Pasti ti nemre jer jos ne stoji, prevrnuti isto jer jos ne sjedi.... Naravno, ruke su uvijek na njemu...
    Vidjet ces kasnije kada ustane pa pocne strugati zubima emajl sa ruba kade...ili kada mu je bas super baciti se potrbuske u vodu.....ili okretati pipu u smijeru "vruce"......ili pospricati cijelu kupaonicu....
    E, super moram reći MM da se večeras sin kupa u velikoj kadi!!!
    Kaj onda jel ga držimo-pridržavamo ispod vrata ili ga pustimo da sam leži. Malo sam tupa Mamaitata daj još malo objasni, pliiiizzzz.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

to znaci da bebi voda ulazi u usi, ako se tako kupa? zapravo, od kada im voda smije ulaziti u usi? ja Zach-a jos uvijek drzim ispod glavice kada ga kupam.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pridrzavate glavicu iznad vode naravno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: prehlada - ispiranje nosića fiziološkom otopinom

Citiraj KolkeFo prvotno napisa
    Pročitao sam sve o prehladama što sam na brzinu mogao naći, ali nisam našao informaciju o jednom savjetu koji sam dobio od jedne mame.

Radi se o jakoj prehladi, nosić je jako začepljen, temperatura. Beba od 10 mjeseci.

Savjet glasi da se nosić dobro ispere sa fiziološkom, ali ne sa samo nekoliko kapi, već da se uzme ona najmanja šprica, i polagano se stišće cijeli mlazić u nos. Efekt bi zapravo bio taj kako kad se u moru "nagutamo" vode. Dakle, u svaku nosnicu veću količinu, a ne samo nekoliko kapi.

Nakon toga bi nosić trebao početi curiti i izbacivati sve što mu smeta.

Molim vaše savjete!
    Mi smo kad je bila prehladjena, tocno sa 8 mjeseci prvi put i drugi put sa 8 i pol, dobili savjet od pedijatrice da joj ustrcamo Sterimar u nos.

Nama je to bila katastrofa. Njoj bi se od tog nos jos vise zatvorio, bar se meni tako cinilo. Jadna, ne moze ispuhati ono kaj ima u nosu, pa joj ja jos napunim nos s ovim, a ni to ne ide van. A i fraze je dobivala kad bi vidjela da joj namjeravam to zaspricati

Nakapala bi par kapi "Sunce moje malo" i nakon 2-3 min usisala pumpicom iz DM-a. Ja bi pjevala, pleasala i to usisavanje nekako pretvorila u igru, pa se cak smijala i jedva cekala da joj usisam

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa i nakon špricanja Sterimarom si joj isto trebala izvući slinu pumpicom!
    Inače, mislim da je za male bebe svakako bolje koristiti kapi nego sprej koji je ipak malo agresivniji za osijetljivu sluznicu, mislim na mlaz ne na sastav jer je sastav isti.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko se sjećam, a davno je to bilo za nosić se koristila otopina bijelog sljeza. Vidim to sad više nije u «modi». Znam da sam najviše mrzila to uštrcavanje u nos i onda mučiti bebu sa pumpicom. Vrlo brzo sam odustala od toga i prešla na najbezbolnije metode: odčepljivali smo nosić za vrijeme kupanja ili poslije plakanja – kad god nisu mogli disati dosta su plakali.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa koriste se i sad kapi bijelog slijeza, ali njih baš i nije dobro koristiti u neograničenim količinama kao što se može fiziološka. Sljez je malo agresivniji i pecka, ja provala staviti sebi u nos i ostala :shock: .

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo imali super super pumpicu, bas za male bebe
    satoji se od cjevcice i jednog spremnika malog, stavis jedan kraj cjevcice u nosic, a na drugi kraj upuhnes
    mozes kontrolirati upuhivanje, nije tako agresivna pumpica kao ove na vakuum a odlicna je...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa i nakon špricanja Sterimarom si joj isto trebala izvući slinu pumpicom!
    Inače, mislim da je za male bebe svakako bolje koristiti kapi nego sprej koji je ipak malo agresivniji za osijetljivu sluznicu, mislim na mlaz ne na sastav jer je sastav isti.
    Mozes misliti kako smo joj mogli prici nosicu nakon sto bi joj spricnuli Sterimar. Nakon sto bi spricnuli u jednu nosnicu nije bilo sanse da se priblizis drugoj ili da ispumpavas sa pumpicom. Bacala je sa sobom, udarala rukama i nogama :/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

deaedi, takav je mislav bio, dok smo koristili staru pumpicu
    bas je neko tad bio rekao, to je kao da tebi na nos prikace usisivac, tko se ne bi bacao....

probaj pitati u ljekarnama za ovu pumpicu, znam da su ih kod nas neke bolnice imale za nedonoscad, skorz je dobra i nikad vise nije zaplakao kad bi mu ispumpavali nosic

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

Zrinka hvala, no mi nemamo problema sa pumpicom nakon kapanja kapi, samo nakon spricanja Sterimara.

Nakapam, pricekam, ispumpam, ona se smije, jedva ceka..Naravno, ja plesem, pjevam i izvodim to kao dio igre.

No nakon Sterimara...place, ne da si prici nosicu...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa eto, koristi kapi, to ti je ionako sve jedno te isto (Aquamaris, Sterimar, Sunce moje malo), a imaš i Sterimar u kapima.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mozda malo off topic, no da li se mora cekati da djetetu potpuno prestane curiti tj. biti zacepljen nosic prije nego sto ga se izvede van? nema temperaturu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne, osim ako baš ne puše jaaaki vjetar.
    Ništa nije bolje od svježeg zraka za obnavljanje sluznice.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

super, hvala arijana!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

majcino mlijeko u nosic je zaaaakoooon!!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ako ste u mogućnosti nabavite inhalator.fiziološka otopina u inhalatoru je pravo olakšanje.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, osim ako baš ne puše jaaaki vjetar.
    Ništa nije bolje od svježeg zraka za obnavljanje sluznice.
    Je, u Dubrovniku. Kod nas na kontinentu budu takve razlike unutra i vani da sluznica samo bukne poslije u toplom.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

meni je mala došla iz bolnice sa začepljenim nosićem.poslije se to prebacilo na bronhe tako da je bila začepljena i kašljala je.išli smo tri puta dnevno na inhaliranje kod doktora-mala ima dva mjeseca.preporučili su nam da kupimo inhalator pa smo to i učinili i hvala bogu da jesmo

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Uvijek kada čistite nos treba to napraviti većom količinom fiziološke ili nekog spreja, isto vrijedi za kapi- ono što pišđe 2 kapi to zaboravite, samo dobro nakapajte jer pola toga iscuri van.

Početno

Ja svojim curama iako to nimalo ne vole istrusim po 2-2,5 ml fiziološke u nosnice, pa kapljice Ephedrina ili Operila za djecu (efikasnije) u nos. Plač do neba..ali efikasno. Cilj opravdava sredstva.

Evo, sad su bile prehlađene i nekako mi se nije činilo alarmantno, pa im nisam čistila nos..eto..sad imam jednu i skoro još jednu upalu uha.
    Puno više boli upala uha od trenutne neugode mlaza fiziološke.

BTW..fiziološka ima isti okus kao šmrklje koji su djeci nevjerojatno ukusni

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    majcino mlijeko u nosic je zaaaakoooon!!
    Stvarno? Ima učinka? Bolje od fiziološke?

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo i mi smo prehlađeni-nosić je začepljen, ali malo, valjda mu se slijeva u grlo pa ga tjera na povraćanje i izgleda ko da se guši i hvata zrak. Stavljamo kapi Sunce moje malo. Je li to sve normalno jer me stvarno prepalo kad hvata zrak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ruby, mozes mu ukapati i svog mlijeka u nos.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

N. već više od dva tjedna ima onako napola začepljen nosić. normalno diše i sisa, samo se tu i tamo čuje kao da nešto ima u nosu, odnosno gore u kanalu. sipam joj fiziološku i onda probam izvlačit mucus extractorom, ali nema se šta ni izvući kad je to skroz gore, a ne u nosnicama. a za fiziološku imam osjećaj da joj sve ode u grlo kad joj kapaljkom ulijem u nosić. kako riješiti tu situaciju i kakvo je to poluzačepljenje?

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni je pedi rekla da vlažim nosnice - inače aquamaris su na s spasile, probali sve- i vadim slinu obavezno van, jer se slina ako dugo stoji u sinusima zna upalit i 'prošetat' do pluća i ušiu. Inače mi smo došli iz rodilišta s prehladom, patronažna je rekla da nije ništa strašno, no 13 ti dan vidim ja da neće nabolje i fino mi u pedi. onda inhalacija s par kapi bisolexa i izvukla mu kantu sline. I tako sam mu ja stavljala aquamaris u nos, štrcnem jedanput u zrak da se napuni pumpica- pazi da ne ide u oči- i onda u nos, prije presvlačenja, kad završimo, onda pumpicom lagano vučem van (chicco). O sljeza je plakao-gorak je a sad kad mu navlažim nosnice s aq. smije se. Nemojte forsirati, ja se igram s njim, pa više ne plače već se smije. prije je na sam zvuk pumpice vrištao. Odlazili smo svako malo na 'slušanje' da nam to ne pobjegne, i nije. Sve ok. Sad kad je prošla prehlada, ostalo je ono visoko u nosu, ja vlažim, nekad dođe van pa izvučem ili proguta ali ništa forsirat da se ne oštete sinusi. A isto tako mi je rekla da mu kapnem koju kap svog mljeka u nos. U biti bitno je da je nos vlažan, to olakšava prohodnost.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A zaboravila sam, ja sam pitala za onu pumpicu na baterije i rekla je da to nikako ne, kod malih beba, da bi mu mogla sinuse izvuč nedaj bože. Tako da koristim samo običnu chicco pumpicu ona je najbolja jer ima silikonski umetak za nos i jako je uzak tako da lako uđe malim bebama u nos i neće oštetit sluznicu. Ne forsiraj ako je visoko, samo vlažit nosnice i izać će samo

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja bih malo obnovila ovaj topic. Zanima me (s uputama za debile) kakvu pumpicu kupiti i (nisam uspjela shvatiti) izvlači li se pumpicama ono što je na izlazu iz nosa ili i nešto dublje. Što spada u onu kategoriju "visoko je"?
    Saru muči nosić od rođenja, nekad više, a nekad manje. Nekako sam joj uvela pod obavezno čišćenje nosa nakon kupanja (gdje pokušamo iscijediti koliko ide) tako da joj štapićem očistim sam početak nosa kako joj se ne bi skorilo i tako izazvalo začepljenje. Zadnjih dana smo opet muku mučili sa sekretom koji joj se konstantno slijevao i otežavao disanje po noći pa smo se budili tisućama puta
    A onda smo otkrili ulje lavande (nakapam par kapi u čašu s vodom i ostavim u sobi u kojoj spava) i sad vidljivo mirnije spava (dvije sretne noći su iza nas). Ipak, po danu primjećujem da pokušava progutati sekret pa često onako hroplje. Kapam joj par puta dnevno i fiziološku, ali rado bih se riješila tog sekreta u potpunosti.
    Doktorica nam je dala Efedrin, ali nakon tri dana upotrebe nisam primijetila neku značajniju promjenu.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Skužila sam da trebam mucus extractor, a na ostale stvari mi molim vas odgovorite. I zanima me čime ušpricavate fiziološku? Običnom špricom?

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo baš i mi muku mučimo sa prehladom i začepljenim nosićem,pa znam kak je i ostalim mamama koje su trenutno u tom.Koristimo pumpicu na baterije s kojom kolko tolko izvučemo šlajma.Sa pumpicama uspiješ izvući i nešto dublje od početka nosnice al ne baš previše.Za jače izvlačenje ipak bi trbalo otići kod doktora na čok čok,al to pak nije često preporučljivo zbog oštećenja sluznice.Mi išli par puta i trgala se od plača,ma užas.Kad se spominje "visoko je" (sekret),misli se da u kanalićima sinusa i van dohvata obične pumpice,ono,"čuješ ga" al ne možeš do njega. Dobra ti je kombinacija pumpice na baterije (mi imamo Living Lab) i puuuno fiziološke.Pumpice imaš kupiti po boljim ljekarnama oko 400 kn.E da,a fiziološku ušpricavaš sa nastavkom koji je na njoj,kao i sve druge kapi!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •