Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: upomoc jedna dojka nema vise mlijeka

Datum pristupanja
    May 2010

Početno upomoc jedna dojka nema vise mlijeka

pozdrav. prvi put sam tu i molim pomoc. vec sam sva ocajna. djete mi sada ima tocno mjesec i tj dana i nismo imali problema s dojenjem do prosloga tjedna.. tocno za prvi maj smo isli mojoj mami jer mi je seka imala firmu.. bila je hrpa ljudi tamo i djete i ja smo bile radi toga pod stresom. vrativsi se doma primjetila sam da mi lijeva dojka nema uopce mlijeka. dva dana sam se mucila i maltetirala da bi nesto jos spasila i uspjela sam.. donekle... sada mi je lijeva dojka manja za 2 broja od desne i daje nesto jadno mlijeka.. ja se i dalje trudim i stavljam malu na nju sto cesce, cak ju i izdajam ali kao da nema napretka.. pomozite mi molim vas ne znam sta da radim hvala od srca

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ahanna, dobrodošla

Dobro radiš što često stavljaš dijete na dojku.
    Mlijeko ne može odjednom samo tako nestati, ali zbog stresa može se blokirati refleks otpuštanja mlijeka, pa ono ostane "zarobljeno" u dojci. Moguće je da se to dogodilo s tobom.

Koliko mokrih/ pokakanih pelena ima beba?
    Kakvog je općeg stanja (živahna, komunicira, koža hidratizirana, elastična, sluznice oko očiju i usta vlažne)?
    Prepoznaješ li da tijekom podoja učinkovito guta? Isjećaš li otpuštanje mlijeka?
    Dojiš li na zahtjev ili po nekom rasporedu, koliko podoja ima u jednom u danu?
    Dojiš li noću?
    U kojem položaju dojiš?
    Kako beba obuhvaća ustima dojku - usta širom otvorena, "puna dojke", usnice izvrnute donja prema dolje, gornja prema gore, može se vidjeti bebin jezik s donje strane dojke...?
    Ima li beba dudu?
    Je li nadohranjivana na bočicu (voda, čaj, ad. mlijeko)?
    Koristiš li šeširiće za dojke?
    Jesi li primijetila kakve promjene na bradavicama, ljuskice ili bol? Ima li beba bijele naslage na jeziku?
    Jesi li imala zastoj mlijeka?

Oprosti ako sam te udavila s pitanjima... javi se, pa ćemo vidjeti što dalje. Do tada samo nastavi nuditi obje dojke, doji na zahtjev kad god beba traži i pazi na ispravan položaj: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475

Sretno i javi se!

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da - može biti svašta od navedenog od Linde. Ja bih samo iznijela svoj slučaj - a to je dojenje kroz gotovo 2 god na samo desnu dojku! Navikneš se s vremenom. Jednostavno je lijeva smanjila produkciju - na kraju sam trpala vatu u grudnjak na lijevu stranu i to je to. Navikneš se a i saznala sam da nisam osamljeni slučaj - takvih je puno žena, možda je i kod tebe tako, ne radi se o nekom fizičkom problemu nego eto - jedna radi a druga odmara!

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zbog nečeg je ela oduvijek više volila desnu nego lijevu dojku. kad je bila skroz malena zvala sam sos telefon i pomogli su mi njihovi savjeti.meni je savjetnica predložila da počnem podoj na omiljenoj dojci a onda ostavim bebu u što sličnijem položaju a zamjenim dojku ( meni se činilo da nema mlijeka u lijevoj- pa ipak ela bi nastavila vući)

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

hvala ljudi svima ) linda: sve te opcije sam prosla.. ne ne nadohranjujem INZISTIRAM NA ISKLJUCIVOM DOJENJU NA ZAHTJEV.. ako je gladna jest ce ) gnjavila sam se jucer i danas cijeli dan em sa malom em sa izdajalicom..-. malo se poboljsalo--- zato mi je i roda jako zasluzna jer se od pocetka educiram na vasim stranicama sada je stvarno malo bolje Vanessa je nesto zadovoljnija sa dojkom. nadam se da ce se tako i nastavii i da ce mama ostati krava muzara inace sa dojenjem nema problema, kako sam ju rodila na Sv.DUhu tako su nas tamo izdriblali i maksimalno educirali... jos jednom cure hvala na odgovorima ZAKON STE

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo tako nastavi, vidim da nema potrebe puno pametovati... bravo

Inzistiraj na ispravnom položaju, potiči tjelesni kontakt (koža na kožu).
    Kad beba prestane s gutanjem, a još uvijek ima dojku u ustima, možeš je potaknuti na nastavak dojenja kompresijama - pogledaj ovdje: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
    ima i zgodnih filmića: http://www.izlese.org/breastfeeding-...k-newman1.html

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

već sam pisala na Temi dojenje pa sam našla ovu temu - moj problem je sličan, osim što je moja beba u inkubatoru pa se izdajam u bolnici svaka 3 sata, 6 puta kroz dan (od pol 8 ujutro do pol 11 navečer) preko noći je pauza. Meni je sve očiglednija razlika u produkciji mlijeka u dojkama. Dobra je evo sada ujutro dala 80ml mlijeka (3tjedna nakon poroda carskim rezom u 29tt) a loša jedva 5ml. Još sam dodatno u njoj ozlijedila tkivo jer sam se masirala krvnički pa me jako boli, danas treći dan je malo bolje. Sada me na njoj počela i bradavica boljeti a možda zato što je manje izdajam. Trudim se i dojenje mi je jako važno, jedino što sada mogu učiniti za malenoga.
    Kroz dan se produkcija i na boljoj smanji, navečer dobijem oko 40ml a na lošijoj isto tako oko 5ml kao i ujutro. Ne čini mi se da imam zastoj, pregledala me i pedijatrica i kaže da nije upaljeno jer onda ne bi išlo ništa. Da li da se pomirim s tolikom razlikom ? Ja na svakom izdajanju radim s obje dojke a meleni trenutno po obroku dobiva 10ml. I on dobiva i po noći obroke od mlijeka koje ostaje od zadnja dva izdajanja

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kako je maleni? Kako si ti?

Normalno je da prema večeri proizvodnja mlijeka nešto padne. Noćna stimulacija dojki je važna jer se noću luči nešto više prolaktina pa bi bilo dobro bar jedno noćno izdajanje ubaciti, zbog proizvodnje.

Jesi li pokušala manje produktivnu češće izdajati?

Ne čini mi se da imam zastoj, pregledala me i pedijatrica i kaže da nije upaljeno jer onda ne bi išlo ništa.
    Naravno da bi iz upaljene dojke išlo mlijeko, kako ne? S mastitisom i gnojnim apcesom je preporuka dojiti da se mlijeko što više prazni, tako da ovo ne stoji. Ti vidi kakav ti je osjet te dojke- boli li, ima li čvorića, tvrdih mjesta?

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

izdajem obje 6 puta na dan, i uvijek razmišljam kako bi bilo dobro ubaciti još jedno preko noći ali nas je 4 u sobi pa mi je blam ih buditi sa zvukom izdajalice a jako mi je teško ručno izdajati (boli me bradavica kada se ja stisnem), no trebala bi se natjerati. Inače je krenuo je čak i mali mlazić na "praznoj" dojci no ipak izađe oko 5-10ml - nadam se da će uskoro ipak krenuti. U pon će biti 4 tjedna od poroda, ja sam fizički super a psihički loše čim je mali loše

trenutno je mali u infekciji i neće mu davati moje mlijeko već samo infuziju pa se izdajem u sobi i bacam

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nemoj bacati, zamoli ih da ti zamrzavaju ili ako ti netko dolazi u posjetu, neka ti uzme kući i zaledi.

Držim palčeve da maleni bude bolje! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

linalena ako imas mogucnost zaledi mlijeko,mi smo kupili stelirne posudice za urin u ljekarni i u tome smo doma ledili...

i meni je bilo zao cimerica pa sam s izdajalicom isla po noci na wc i tamo se izdajala jer je izdajalica bas nekako škripala...

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Postovani,

Imam bebu od mjesec dana i od prvog dana ju dojim, no nedavno mi se lijeva dojka upalila i dok nije prosla ta upala, hranila sam ju samo na desnu dojku ( znam da sam tu pogrijesila, ali lijeva je previse bolila). Sada se dogodilo da u toj lijevoj ima svega par kapi mlijeka, a desna je dvostruko veca. Zanima me dali je moguce da ta upaljena dojka ponovo " proradi" kao i prije, te sto da napravim kako bi mi se dojke izjednacile, bar priblizno? Unaprijed hvala

buhtla avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Petra1987 prvotno napisa Vidi poruku
    Postovani,

Imam bebu od mjesec dana i od prvog dana ju dojim, no nedavno mi se lijeva dojka upalila i dok nije prosla ta upala, hranila sam ju samo na desnu dojku ( znam da sam tu pogrijesila, ali lijeva je previse bolila). Sada se dogodilo da u toj lijevoj ima svega par kapi mlijeka, a desna je dvostruko veca. Zanima me dali je moguce da ta upaljena dojka ponovo " proradi" kao i prije, te sto da napravim kako bi mi se dojke izjednacile, bar priblizno? Unaprijed hvala
    Naravno samo pokusavaj stavljat bebu sto vise na lijevu dojku i s vremenom ce doc na svoje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Petra, što češće stimulirati tu dojku, dojenjem ili izdajanjem.

Ono što nam je najažnije je da dijete dovoljno dobiva i da napreduje.
    Zato treba pratiti mokre i pokakane pelene i dabati joj da jede iz dojke koja ju može zasititi.
    Istovremeno, "bildati" proizvodnju u drugoj dojci.

Ako forsiraš lijevu, tu u kojoj ima manje, dodatno pazi na broj pelena; ako se smanji u odnosu na dosadašnje, hrani dijete na desnoj, a lijevu izdajaj i time povećavaj proizvodnju.

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Izdajem se već skoro 2 mjeseca i od početka jedna dojka štrajka iako je svaki put izdajem. Sada kada je količina veća to izgleda ovako iz dobre cice bude po 60ml a iz loše 10ml a kada malo dulje ostavim tj preskočim jedno izdajanje od svaka 3 sata, onda bude 120ml i 20ml, duplo. S time da ovu lošu dojku sigurno duplo dulje izdajem nego dobru. Uredu je to sada kada sam sama doma a beba još u inkubatoru ali kaj ako ću se trebati nasatviti izdajati kada dođe doma, a nadamo se kroz 2-3 tjedna.

Da li je moguće da jednostavno u toj dojci imam manje kanalića i žlijezdi? Od početka, pa i u trudnoći, žila koje su vidljive po njima na dobroj ima jako puno a na lošoj skoro nijedna. Razlika u veličini je jako vidljiva i preko odjeće pa čak i kada su izdojene.

Očajna sam, jer trenutno su bebi povećali količinu a i uskoro ću ga ja hraniti (prvo se izdojiti malo pa onda dojiti) i kako u bolnicu idem 2 puta na dan želim se izdojiti za po 4 obroka pa mi uvijek fali za jedan obrok. Znam da nije panika, nije beba gladna, ali sada je to jedino što mogu dati pa mi je to veliki izvor frustracije.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Lina,ja vec nekoliko mjeseci uspjesno dojim na jednu dojku..
    Imala mastitis i upalu desne i cesce sam ga stavljala na desnu da izvlaci to mlijeko i tako mi se u kijevoj smanjila produkcija a i on se naucio na desnu..
    Bila sam na UZV,i zaista imam manje kanalica u lijevoj,a desna je tvornica mlijeka-kako kaze dr..

I sad je ta desna troduplo veca neg lijeva..al nema veze..
    Hocu ti reci da i nije neki problem ako imas vise mlijeka u jednoj dojci..probaj samo bebu stavljati na obje kad ti lavonja dode doma

Dosla sam samo napisati svoje iskustvo dok se ne jave savjetnice

Agrum avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Molim za savjet; imam bebicu staru 8 dana, desna dojka mi je od jučer manja (no ima mlijeka), dok je lijeva napeta i puna. Vjerojatno sam 2 ili 3 puta stavljala bebu na lijevu dojku. Kako da postupam dalje s obzirom da bih htjela dojiti iz obje dojke. Unaprijed hvala!

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Napetu dojku pazi, redovito je prazni, ako ima kakva kvržica masiraj i razbijaj pod tušem, stavljaj tople obloge. Ako je samo napetija od druge, malo više pazi na nju i nudi djetetu. Ako treba, izdoji da popusti napetost. Inače se unutar 2-3 sata nudi ista dojka.

Kako dijete piški i kaka? Nudiš li išta osim dojke? Ima li dudu?

Za hitniju pomoć , zovi SOS, a ima nas i na FB-u https://www.facebook.com/groups/RODA.dojenje/

Agrum avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Stolica je kruća, zlatnožute boje. Cca 5-6 puta dnevno. Piški non stop, boja urina svijetlo, prozirno žuta. Bila mi je patronažna jučer i kaže da je sve ok. Međutim to s razlikom u veličini dojke je krenulo poslijepodne. Bebici ne dajem bočicu, dudu varalicu sam upotrijebila možda 4 puta isključivo kod presvlačenja (makar ne bi ni tada), jer je pedijatrica savjetovala da mu dam dudu kako ne bi dobio herniju jer jako plače.

Ova "napetija" dojka je toliko napeta koliko je inače prije svakog obroka, no ova slabija se kao nije napunila. Probala sam izdojiti maloprije ovu slabiju jer sam shvatila da izdajanjem potičem stvaranje mlijeka pa sam mislila da će se onda jače napuniti... Malo sam zbunjena, jel trebam smanjiti napetost u napetoj ili potaknuti laktaciju u slabijoj?

Citiraj Mimah prvotno napisa Vidi poruku
    Napetu dojku pazi, redovito je prazni, ako ima kakva kvržica masiraj i razbijaj pod tušem, stavljaj tople obloge. Ako je samo napetija od druge, malo više pazi na nju i nudi djetetu. Ako treba, izdoji da popusti napetost. Inače se unutar 2-3 sata nudi ista dojka.

Kako dijete piški i kaka? Nudiš li išta osim dojke? Ima li dudu?

Za hitniju pomoć , zovi SOS, a ima nas i na FB-u https://www.facebook.com/groups/RODA.dojenje/

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ako beba dobro piški (5-6 pelena) i kaka (3-4 stolice) u 24 sata, ako je opće stanje ok, dobro napreduje, nemoj puno brinuti. Kad su dojke prepunjene, šalju signal mozgu da je mlijeka previše i s vremenom će se količina izregulirati. Nakon nekog vremena će ti obje biti meke, ali to ne znači da u njima neće biti mlijeka, samo ga neće biti previše. Kod prepunjenosti postoji opasnost da dođe do zastoja i mastitisa, zato sam upozorila na ovu puniju dojku. Na nju obrati pažnju da se ne zakomplicira. Prazniju nudi kad dođe red na nju, nema potrebe pokušati povećati proizvodnju, imaš dovoljno mlijeka. S vremenom će tijelo pohvatati konce i obje puniti kako treba, ako se budu učinkovito praznile. Moguće je, naravno, i da jedna bude nešto sporija u punjenju, ali, opet, nema brige jer će ova efikasnija proizvoditi koliko teeba. Neka mame doje samo na jednu stranu, mnoge mame blizanaca uspješno isključivo doje svoje dvoje djece na dvije dojke.

Agrum avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Hvala puno na savjetima ❤

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Zdravo svima! Nova sam na Vašem forumu i treba mi savjet i pomoć. Imam bebu od mjesec dana i već nakon poroda sam odmah imala jako puno mlijeka. Od početka sam se izdajala i ručno i s pumpicom, masirala, stavljala obloge, ali bez obzira na sve nakon 10tak dana od poroda sam dobila mastitis na desnoj dojci. Bukvalno se desilo u periodu od 4 sata kada nisam uspjela izdojiti se između dva podoja. Nakon korištenja antibiotika i stavljanja obloga, mastitis je prošao ali od tada imam manje mlijeka u toj dojci. Dok sam imala mastitis potencirala sam dojenje na bolesnoj dojci ali s obzirom da bi beba imala zelenu stolicu, morala sam joj davati zdravu kako bi se najela. I danas kada potenciram vise desnu, u kojoj ima manje mlijeka, beba zna imati zelenu stolicu. U lijevoj opet imam mnogo mlijeka, tako da nakon podoja svaki put izdojim minimalno 125 ml mlijeka a iz desne mozda upola toliko. Lijeva prije podoja bude toliko napeta da jednostavno ne mogu da joj ne dam prvo tu. Desna je nekako uvijek dosta mekana. Šta da radim, kako da podstaknem veće lučenje mlijeka u desnoj i da makar malo smanjim lučenje u lijevoj? Beba je dobila za mjesec dana 1 kg i 4 cm i doktorica kaže da je to sasvim ok. Ne koristim ništa dodatno u ishrani bebe, nekada joj dam kašičicu vode i kapi za grčeve jer nas znaju zezati. Koristim od početka silikonske nastavke za bradavice jer imam jako ravne bradavice i bukvalno je nemoguće namjestiti ju da doji. Kakav je Vaš savjet? Izvinjavam se ako sam bila preopširna, ali jako me muči ta desna dojka. I da naravno puno je manja od lijeve, kao i kod drugih koje su pisale. I da li da koristim čaj za dojilje koji podstiče stvaranje mlijeka? Jako me je strah zbog lijeve koja bude prenapregnuta i ima kvržice po sebi, strah me upale. Hvala Vam unaprijed.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •