-
Zdravo svima! Nova sam na Vašem forumu i treba mi savjet i pomoć. Imam bebu od mjesec dana i već nakon poroda sam odmah imala jako puno mlijeka. Od početka sam se izdajala i ručno i s pumpicom, masirala, stavljala obloge, ali bez obzira na sve nakon 10tak dana od poroda sam dobila mastitis na desnoj dojci. Bukvalno se desilo u periodu od 4 sata kada nisam uspjela izdojiti se između dva podoja. Nakon korištenja antibiotika i stavljanja obloga, mastitis je prošao ali od tada imam manje mlijeka u toj dojci. Dok sam imala mastitis potencirala sam dojenje na bolesnoj dojci ali s obzirom da bi beba imala zelenu stolicu, morala sam joj davati zdravu kako bi se najela. I danas kada potenciram vise desnu, u kojoj ima manje mlijeka, beba zna imati zelenu stolicu. U lijevoj opet imam mnogo mlijeka, tako da nakon podoja svaki put izdojim minimalno 125 ml mlijeka a iz desne mozda upola toliko. Lijeva prije podoja bude toliko napeta da jednostavno ne mogu da joj ne dam prvo tu. Desna je nekako uvijek dosta mekana. Šta da radim, kako da podstaknem veće lučenje mlijeka u desnoj i da makar malo smanjim lučenje u lijevoj? Beba je dobila za mjesec dana 1 kg i 4 cm i doktorica kaže da je to sasvim ok. Ne koristim ništa dodatno u ishrani bebe, nekada joj dam kašičicu vode i kapi za grčeve jer nas znaju zezati. Koristim od početka silikonske nastavke za bradavice jer imam jako ravne bradavice i bukvalno je nemoguće namjestiti ju da doji. Kakav je Vaš savjet? Izvinjavam se ako sam bila preopširna, ali jako me muči ta desna dojka. I da naravno puno je manja od lijeve, kao i kod drugih koje su pisale. I da li da koristim čaj za dojilje koji podstiče stvaranje mlijeka? Jako me je strah zbog lijeve koja bude prenapregnuta i ima kvržice po sebi, strah me upale. Hvala Vam unaprijed.