Results 1 to 8 of 8

Thread: lonac za krewmsnite

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11

    Default lonac za krewmsnite

    Dakle ovo mi je prvi post!
    Mozete li mi pomoci?
    Htjela bih napraviti kremsnite a ne znam gdje kupiti onaj lonac sa duplim dnom. Da li mi je uopce potreban? kako ih vi kuhate?

  2. #2
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Ma ne treba ti.
    6 jaja, litra mlijeka, litra vode, gustin i šećer, može i vanilin. I to je to
    Ne znam koliko točno šećera. Na poslu sam.

    Kuhati litru mlijeka i 1/2 l vode.
    Zamutiti bjelanjce.
    Pjenjačom zamješati žutanjke, šećer, gustin i 1/2 l vode. Umješati u mlijeko kad zakuha i mješati dok se ne dobije gusta masa. Ubaciti i snijeg od bjelanjaca i mješati još 1-2 min.
    Preliješ preko petit keksa i eto ti kremšnita.
    Možeš još na vrh nabaciti malo šlaga i preliti čokoladom. Meni je to previše za prosječan kolač pa ne radim tako.

  3. #3
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Iskreno nisam nikad čula da bi tako nešto postojalo.
    Kuhaš ih u najnormalnijem loncu koji ti odgovara prema veličini.
    Last edited by Anemona; 10.05.2010 at 11:23.

  4. #4
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    KREM[NITE

    1,5 l mlijeka
    6 `umanjaka
    6 `lica {e}era
    3-4 vanilin-{e}era
    6 `lica bra{na
    6 `lica gustina
    Za snijeg:
    6 bjelanjaka
    4 `lice {e}era

    Od mlijeka uzeti 2 dl, a ostalo staviti da zakipi (u velikom loncu - ne mora biti s dvostrukim dnom).
    Izmije{ati `umanjke sa {e}erom i vanilin-{e}erom, u to dodati bra{no, gustin i 2 dl mlijeka. Dobro izmije{ati (mikserom).
    Kad mlijeko prokuha treba ga skinuti s vatre, polako uz mije{anje uliti smjesu, dobro promije{ati i staviti na vatru da se kuha desetak minuta uz mije{anje. Kad je gotovo, treba skinuti s vatre u umije{ati snjijeg od bjelanjaka.

    Za podlogu mogu poslu`iti pi{kote ili lisnato tijesto.

    Potrebna je kutija pi{kota. Svaka se umo~i u hladno mlijeko, poslo`e se u tepsiju, a preko njih se prelije vru}a krema. Kad se krema ohladi, na vrh se stavi istu~eno slatko vrnje (2 dl).

    Za podlogu od lisnatog tijesta potreban je 1 komad lisnatog tijesta (Ledo pakira po dva komada u paket), koji treba otopiti (2-3 sata ranije), razrezati na dva dijela, svaki posebno izvaljati na {irinu ne{to ve}u od tepsije i ispe}i na obrnutoj strani tepsije. Jedna kora se stavi u tepsiju, prelije se vru}om kremom i gore se odmah stavi druga kora. Treba ostaviti kola~ da se ohladi, kore }e omek{ati i lako }e se rezati.

  5. #5
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Ja imam takav lonac. Kupila sam ga... valjda u Mercatoru, i nisam ga nikad upotrijebila, koliko se sjećam
    ALi ovdje ima super recdepata

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Posts
    11

    Default

    baka mi je imala takav lonac pa sam mislila da se samo tako rade kremsnite, to je onaj u koji ide voda izmedju dva djela tako da ne moze zagorit
    znaci vi kuhate u obicnom i nikad vam se ne primi? ja i kad puding radim mi se primi tako da me sve strah probat u obicnom loncu posto se ipak brasno mora vise kuhati
    hvala pogledat cu u mercatoru, makar mislim da sam vec trazila tamo

  7. #7

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    849

    Default

    moram priznati da mi se nikad nije ništa uhvatilo, osim riže ako sam zaboravila da je uopće kuham
    Ja brzo miješam ili miksam direktno na štednjaku, na laganoj vatri, samo par minuta da prokuha...

  8. #8
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    Lagana varta ili pak ako si sklona da ti nešto zagoti u jedan lonac stavi vode, u drugu plići i uži u njega da voda pokriva vanjske stjenka ovog manjeg.
    Ali ne bi ti trebalo ništa zagoriti ako kuhaš polako i na laganoj varti. I prije nego sipaš smjesu u mlijeko/vodu, ona mora zakipiti.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •