Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: da li ga buditi da jede?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno da li ga buditi da jede?

zdravo curke, bebica mi ima 2 mjeseca i 7150g. Naglašavam to jer stvarno dobro jede a ja imam mlijeka za još troje djece. Pred tjedan dana je navršio 2 mjeseca i od onda jede sve rijeđe. Ja mu utrapim cicu u usta nakon 5 sati iako on ne pokazuje baš znakove gladi, (upravo suprotno, smije se i priča), ali mene cice bole za poludit. Da ne duljim, da li da ga pustim i duže bez klope ili bi mu nakon pet sati ipak trebala dat cicu?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zaboravih još reći da je počeo sisati palac i to mu je čini se sada glavna zanimacija. Do jučer nije htio ni u ludilu spavat sam na krevetu, da ne pričam da sam ga nosala cijele dane, sada leži na krevetu, gleda kroz prozor i cucla palac, da ne vjeruješ??! Kada se probudi po noći uhvati palac i uživa, nisam sigurna kada bi jeo da mu ja ne utrapim.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moj Luka isto ima dva miseca i ja mu po danu dajem jesti svako tri sata a po noci ga ne budim i on odspava po 6-7 sati u komadu ....od porođaja se nadebljao dva ipo kila i mislim da je to sasvim dovoljno .. a sta se sika tice meni su se vec sad navikle na takav ritam jedenja ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moj Luka ( ) po danu jede svaka 3-4 sata,po noći ga ne budim spava i po 7-8 sati od drugog tjedna.prvi jr mjesec dobio 1000 g i 2,5 cm.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

takva bi mi se noć baš svidjela. 7-8 sati u komadu! probat ću. a po danu ću ga buditi. ne znam kako vaši po danu spavaju, on kad zaspe spavao bi preko pet sati. no dobro, hvala.

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

MOj ti po danu spava maximum uru vrimena cili dan ... zapravo ne spava skoro nista ali noc kad odspava nista ti nije problem po danu... hehe da se pohvalim jucer je spavao od 22 do 08 bez buđenja e kad se diga ujutro koja panika tia je jest uru vrimena

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mojoj malenoj je danas sedmi dan
    po noći se budi tri puta, s nepravilnim razmacima
    danju bi spavala valjda cijeli dan - razbudim ju jedva nekako i podojim u polusnu i to nakon pet - šest sati
    da ju ipak ranije budim ? help i thnx unapred

stolice ima redovite, dvije - tri dnevno, zlatne boje

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako dijete dobija normalno, ako ima 2-3 stolice dnevno i 5-6 mokrih pelena, sto su pokazatelji da je dobija normalno, onda ne trebate buditi djecu

ali, ako nemate dovoljan broj mokrih i pokakanih pelena, trebaju se bebe buditi za podoj, jer ponekad bebe koje dovoljno ne dobijvaju budu i pospanije a ne budnije.....

znaci 8-12 podoja u 24 h je normalan broj podoja, ali moze i manje ako su gornji uvjeti o mokrim pelenama zadovoljeni.....

sirena, da li se izdajas?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Drage moje,
    nas djecacic ima pet dana. Babica mi je rekla da trebam dojiti malca najmanje 30 min (kao prvih 10 min izlazi samo voda, drugih 10 min izlaze samo bjelancevine, a trecih 10 min izlaze masnoce koje su potrebne bebi da bi napredovala). Medjutim, s obzirom da mali stalno spava i da kad se probudi ne moze ostati budan duze od 10 min ne znam kako da ga odrzim budnim. Pokusavam sve da ga razbudim, ali imam osjecaj da mu to sve samo jos vise prija. Da i je naka od Vas cula za ovu teoriju i kako vi izlazite na kraj sa dojenjem bebe.

Cao.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lely, jel ti to zezas?
    ostala sam bez teksta na ovaj savjet :shock:

neke bebe ne jedu nikad vise od 5 minuta i bude im dovoljno
    neke jedu 10-15 min
    neke jedu 30, 40.. min

ovako ide s tim vodenim i masnim mlijekom:
    prvo beba pola minute, minutu sisa ubrzanim nejednolikim pokretima. za to vrijeme mlijeko jos ne curi, nego mozda kapa. onda zbog tog bebinog sisanja mami krene "let-down" tj. refleks otpustanja mlijeka.
    to najbolje mozes uociti iz promjene u bebinom sisanju - beba pocne gutati dugackim jednolikim gutljajima, sisaj-gutlja-sisaj-gutljaj...
    cak joj se mice koza na sljepoocnici i uhu, mozda mozes i cuti kako guta. neke mame to jasno osjete i u prsima, kao da se iznutra stegnu ili malo bockaju (ali ne sve mame, neke skuze samo prema promjeni u bebinom sisanju). i moze iz druge dojke isto poteci mlijeko.

znaci, kad nastupi taj let-down nekih pol minute ili minutu nakon sto beba pocne - e tu se vec masnije mlijeko pocne spustati prema izlazu iz dojke.

prvo mlijeko u dojci je vodenasto, ono zadnje u dojci je masnije i hranjivije. ako beba moze za 5, 10 minuta posisati 70% mlijeka iz dojke, znaci dojke omeksaju, vidis da je ispraznjena, onda je to to. nemas brige.

cak i ako ne pojede u jednom dojenju, ako imas osjecaj da je ostalo u dojci, onda za pol sata, sat, dva, kad se opet probudi, das jos malo iz te dojke da dodje "do kraja", tj, do tog masnijeg mlijeka. inace das drugu stranu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni patronažna savjetovala da dojim, po danu, svakih dva / dva-i-pol sata pa makar ju trebala buditi - cijeli dan spava i ne mogu ju probudit, a kad uspijem, posisa nekih pet min. i gotovo (ranije sisala i pola sata i više)
    znam da bi trebala dojit na zahtjev, ali ubiše me te besane noći i prospavni cijeli dani (očito je mala zamijenila jedno s drugim)
    sinoć nije spavala gotovo uopće, patronažna kaže da je to zrak u želucu (jer je jako lamatala nožicama) i pokazala mi kako da joj pomognem da podrigne

što mislite o tom buđenju ? je li vama dijete podrigne / bljucne nakon svakog podoja ?

thnx, pozdrav

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kejt, koliko je stara beba?
    da li se treba buditi ili ne ovisi o nekim faktorima, je li prerano rodjena, ima li zuticu, itd
    ako hoces zamijeniti dan i noc, probaj po noci obavljati podoje uz sto manje razbudjivanja, ne pali svjetlo, ne presvlaci bebu ako bas ne treba, lezite skupa dojeci u krevet, ne pricaj joj...

kazes da se beba naguta zraka. i ok je sto je patronazna objasnila kako se lakse podrigne. ali mozes mozda jos i dojiti na malo drugi nacin da se manje naguta zraka - nazovi sos telefon, cure ce ti objasniti

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

danas nam je 10. dan
    rodila se 41+2, nije imala žuticu
    dnevno imamo oko 6-7 mokrih pelena, barem 2-3 stolice (zlatno-žute)

noću dojim ležeći, svjetlo je prigušeno, ne presvlačim ju osim ako se pokaka ...

a to s podrigivanjem - nekad nam uspije, češće ne; bljucnula nije još nikad, osim nekad spontano (nađem mrljice na plahti ili već na čemu leži)

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam sad skuzila gdje vam je najveci probem - sto predugo spava (koliko?) ili sto se popodne muci s progutanim zrakom, ili sto je po noci jako cesto budna (koliko?)

ako tako dojis po noci kako si napsiala, onda ne mozes jos puno uciniti da zamijeni noc i dan, jednostavno ce se to s vremenom promijeniti.

za zrak u trbuscicu: ovisi koliko imas mlijeka i kako naglo izlazi . ako ti se cini da beba halapljivo jede, tj. da imas puno mlijeka koje naglo izlazi van, onda bi bilo dobro
    - prije podoja se malo izdojiti
    - bebu dojiti tako da joj je glava malo vislje od dojke ako ste u sjedecem polozaju, podboci je jastucima, nagni se unazad - i to moze samo za vrijeme na pocetku podoja kad mlijeko najjace strca
    - doji na istu stranu kroz namjanje 3 sata (ali posto beba spava to vam je onda jedan podoj)

ali znas sto :/ cini mi se da ti govorim napamet. premalo podataka imam, stvarno bi bilo puno bolje da nazoves sos telefon i malo dulje popricate.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imaš pravo, zovem, thnx

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Možda sam fulala topic, moje iskustvo sa patronažnom: došla je i pitala kada je I jela. Kada sam joj rekla da je prošlo više od tri sata ona me pogledala i prijekornim tonom rekla "ali draga mama dijete vam MORA jesti svaka tri sata, premala je da bi rjeđe jela, MORA sisati svaka tri sata po dvadeset minuta". Meni na faci :?, rekla sam ok (samo da je skinem s vrata, ovako i onako nam više neće dolaziti) i zamislila si prizor: svaka tri sata ja budim malenu, uvaljujem cicu u usta, namještam štopericu na 20 minuta, vadim cicu iz usta i tako 8 puta dnevno. Moš si mislit! Malena ima stolicu 2-3 puta dnevno (zlatnožutu), piški po 4,5,6 puta , a ja ju hranim kada traži, bez obzira prošla dva ili pet sati od zadnjeg podoja. Nekako mi se čini da je to ispravnije nego "tempirano dojenje" koje mi je savjetovala patronažna. Jesam li u pravu?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako bi trebalo biti (kao što govoriš), iako je patronažna i meni savjetovala isto kao i tebi
    meni je to imalo smisla utoliko što je moja mišica izgleda zamijenila dan i noć pa sam to htjela promijeniti ... u svakom slučaju, upalilo je

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Kejt prvotno napisa
    tako bi trebalo biti (kao što govoriš), iako je patronažna i meni savjetovala isto kao i tebi
    meni je to imalo smisla utoliko što je moja mišica izgleda zamijenila dan i noć pa sam to htjela promijeniti ... u svakom slučaju, upalilo je
    :D Baš mi je drago da je uspjelo, zbog vas obadvije, vjerujem da ti je sada puno lakše. Ma ja sam htjela reći kako patronažne još uvijek imaju neke metode od pred 100 godina, meni je moja između ostalog rekla da malena može bez problema spavati na trbuhu :shock:. A meni je između ostalog žao buditi jer kad spava pravi je mali .

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Jesam li u pravu?
    Krivo sam se izrazila, pitanje je trebalo glasiti: Postupam li ispravno? Još jednom prsti brži od mozga ...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malena ima stolicu 2-3 puta dnevno (zlatnožutu), piški po 4,5,6 puta , a ja ju hranim kada traži, bez obzira prošla dva ili pet sati od zadnjeg podoja.
    Frida, meni se ovo cini premalo! trebala bi imati najmanje 3-4 stolice dnevno i namjanje 5-6 popisanih pelena. ajde prati neko vrijeme tocno te stolice i mokrenje, mozda si nesto krivo racunala, a mozda beba stvarno jede nesto manje nego bi trebala.

beba moze dugo spavati ako dobro jede, ne treba se buditi. isto tako, ako podoji nisu jako obilni, nema veze, probudit ce se zbog gladi prije nego prodje 2,3 sata i opet jesti.
    ali - ako je beba jako mala i slaba, ili ako ima zuticu, onda se ne budi dovoljno sama, nego je treba buditi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Renata je super rekla, prati malo te pelene pa javi.

I jos nesto, s koliko je bebac rodjen? Jel ima mozda zuticu?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

evo mene opet samo da vas obavijestim, pustila sam ga po noći eto treću noć spava 8 sati u komadu!!!! ja sam druga žena. zanima me još samo to što ja njemu i dalje po danu doslovce utrapljujem cicu nakon 5 sati( pa jadno moje bljuca sve van jer očito nije gladan). strah me koliko on sad malo jede da ću ostat bez mlijeka. inače on piški 6 puta i kaka 3-4 puta samo su mu stolice zadnjih dana zelene a nikako to ne mogu povezati sa svojom prehranom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Drage moje,
    bas sam se zabrinula kad sam procitala da beba mora imati tri-cetiri stolice dnevno. Moja beba danas ima 16 dana a dnevno ima jednu do dvije a neki dan nije imao ni jednu stolicu. Jos uvijek jede max. 10 min. po podoju i nikako ne mogu da ga odrzim duze budnim u vrijeme kad treba da doji. Iako poslije tako kratkog podoja spava u cugu 3-4 sata a nekad zna i 5 sati u komadu da sastavi pa ga moram razbudjivati da bi jeo, ne mogu da se ne brinem.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je patronažna rekla da dojeno dijete može i po tjedan dana nemati stolicu - je li to točno ?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    Malena ima stolicu 2-3 puta dnevno (zlatnožutu), piški po 4,5,6 puta , a ja ju hranim kada traži, bez obzira prošla dva ili pet sati od zadnjeg podoja.
    Frida, meni se ovo cini premalo! trebala bi imati najmanje 3-4 stolice dnevno i namjanje 5-6 popisanih pelena. ajde prati neko vrijeme tocno te stolice i mokrenje, mozda si nesto krivo racunala, a mozda beba stvarno jede nesto manje nego bi trebala.

beba moze dugo spavati ako dobro jede, ne treba se buditi. isto tako, ako podoji nisu jako obilni, nema veze, probudit ce se zbog gladi prije nego prodje 2,3 sata i opet jesti.
    ali - ako je beba jako mala i slaba, ili ako ima zuticu, onda se ne budi dovoljno sama, nego je treba buditi.
    Hvala cure, pratila sam zadnjih pet dana, rezultat slijedeći: 3 stolice dnevno 1 noću, 6-7 popišanih pelena. Izgleda da sam krivo računala, to mi je rekao i mm koji je odmah po potrošnji pelena izračunao više.
    Ja i brojanje, katastrofa ...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je patronažna rekla da dojeno dijete može i po tjedan dana nemati stolicu - je li to točno ?
    tocno je u slucaju da je dijete starije od 6 tjedana
    do 6 tjedana starosti, beba treba imati 3-4 stolice dnevno

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lely prvotno napisa
    Drage moje,
    bas sam se zabrinula kad sam procitala da beba mora imati tri-cetiri stolice dnevno. Moja beba danas ima 16 dana a dnevno ima jednu do dvije a neki dan nije imao ni jednu stolicu. Jos uvijek jede max. 10 min. po podoju i nikako ne mogu da ga odrzim duze budnim u vrijeme kad treba da doji. Iako poslije tako kratkog podoja spava u cugu 3-4 sata a nekad zna i 5 sati u komadu da sastavi pa ga moram razbudjivati da bi jeo, ne mogu da se ne brinem.
    lely, odite se izvagati kod pedijatrice. inace se vaganje preporucuje ne cesce od jednom tjedno. u tjedan dana bi beba trebala dobiti minimalno 113g. lely, ako beba premalo dobiva, otvori poseban topic ili nazovi bolje sos telefon, da probamo vidjeti zasto i kako to mozes rijesiti. ima raznih nacina.

ma tocno je, ali samo ako ta beba dobro dobija na tezini. znaci ako nije onako kako je zrinka napisala, provjeriti kod pedijatra tezinu. postoje bebe koje od pocetka rijetko kakaju, ali dok niste sigurni da je to zato sto je vasa beba bas takva (a dobro napreduje), bolje se izvagati i iskljuciti mogucnost da rijetko kaka zato sto premalo jede.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •