http://www.andautonia.com/
Podižem - ipak odgođeno za 30.5.
Pametno.... Hvala na podsjećanju, moja djeca to vole. Nekako bi mi promaklo kad je vani vrijeme primjerenije listopadu nego svibnju.
I mi volimo svake godine ići na dane Andautonije, ovaj put i prvi put s bebicom.
http://www.klinfo.hr/detaljnije/hr/d...jeme/7/7171/1/
podižem - opet dolazeći vikend...
Mi ove godine propuštamo - mlađi sin je prvopričesnik.
Mi smo bili u subotu i odlično se proveli. Klinci su uživali - sudjelovali su u svemu ponuđenom - igrali se glinom, oblačili se u Rimljane, uživali u starim igrama, čak im se i hrana svidjela. Naravno jahali su konja i izrađivali prekrasne šarene bube u radionici koju je organizirao Muzej Turopolja u staroj Turopoljskoj kući preko puta ulaza u Andautoniju. Hvala društvu žena Šćitarjevo na odličnim kolačima! Dan je bio prekrasan tako da smo napunili baterije za cijeli tjedan!
Mi došli u nedjelju i smrzli se, pokisli i naklopali globija. Svaki globus bio je po 5kn, ali su bili mrkli mrak. Jučer sam ih radio za ručak. E, koji ždernek. Dakle...
Globi
500g svježeg sira
300g griza
med
nemljeveni mak
friteza
Od sira i griza se izmijesi gnjecavo tijesto s jednim jedinim kriterijem - da se od njega dade oblikovati kuglice ø5cm. Kuglice je najjednostavnije oblikovati s nauljenim rukama. Kuglice se lagano i ne s prevelike visine frknu u vrelo ulje ~170°C i prže se dok ne porumene. Po potrebi žestoko protresti mrežicu friteze ako su se primili za nju. Gotovi globi se uvaljaju u med i u mak.
Primjedba: nema soli. U receptima jednostavno nema soli. Može li itko provjeriti jesu li rimljani možda solili sir ?!?
Evo dani Andautonije za ovu godinu, 5. i 6. svibnja:
http://www.andautonia.com/
valjda će vrijeme biti bolje nego prošle godine.
oodlično!