Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Nagrađivanje slatkišima kod jasličara

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Nagrađivanje slatkišima kod jasličara

Malena je u starijoj jasličkoj grupi i inače su zabranjeni svi slatkiši..čak i kod rođendana i to je sasvim dobro funkcioniralo ali prije nekog vremena tete se sjetile da bi nagradile kikaće kad pospreme sobu ili kad su dobra s kikićima i inim slatkišima..
    Odmah sam rekla da mi se nikako ne sviđa to uvođenje nagrade hranom ali one inzistiraju.
    Pošto je uskoro roditeljski molim vas prijedlog nagrađivanja djece a da nisu hrana..ono tipa zvjezdice za dobro ponašanje ili krune za najprijatelja..ili konkretno kako kod vas nagrađuju djecu.
    One su oduševljene kako funkcionira a meni je to

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je to neprihvatljivo, prvo zato jer smatram da se hrana ne smije tretirati kao nagrada, a drugo zato što mi dijete ne voli bombone i mislio bi da je kažnjen.

Teško mi je reči neki pametan prijedlog, ali možda isto neke "nagradne zvijezdice" ili da nagrađeno dijete ima nekakvo pravo biranja što će se raditi ili koju igru će igrati,...
    Posljednje uređivanje od Anemona : 12.05.2010. at 13:47

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam danas odvela dijete u vrtić. čim je ušla njena teta mi je rekla da od danas svi moraju pojesti kruh (i koricu, ne samo sredinu) i da oni koji pojedu dobivaju nagradni keks

toliko sam ostala iznenađena da nisam znala što bih rekla

mislim, koma je nagrađivanje hranom, a još nagraditi hranom ako pojede to mi je nejvjrojatno

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    a drugo zato što mi dijete ne voli bombone i mislio bi da je kažnjen.

...
    ajd ne pretjeruj

ja nemam niš protiv toga, prvo jer bombone ne smatram hranom i onda ih smijem tretirati kao nagradu.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sebe volim nagraditi velikom porcijom sladoleda/čokolade ili sličnim kad pospremim kuću/opeglam hrpu veša....itd
    Pa zašto nebi i djecu ponekad nagradili nečim takvim, u granicama normale naravno? Pa nemožeš ga pod stakleno zvono stavit, jednom će doći u kontakt s bombonima....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 12.05.2010. at 13:50

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ajd ne pretjeruj

ja nemam niš protiv toga, prvo jer bombone ne smatram hranom i onda ih smijem tretirati kao nagradu.
    Ne kužim gdje sam pretjerala.
    Kako bi dijete nešto što ne voli moglo shvatiti kao nagradu.
    Da ja tebe nagradim s dva tanjura kelja, a da ga npr. ne voliš?
    Voli npr. čokoladu, pa da je i čokolada u pitanju, opet mi je neprihvatljivo, ili ne smijem to izreči na glas.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma meni nije uopće problem kontakt s bombonima ili keksima ili čime već (to i onako non stop jedu u vrtiću) ali mi je problem kad se hrana koristi kao nagrada.
    to mi nije ok i gotovo.

hrana je hrana a nagrada je nagrada

a pogotovo, kao što sam već napisala, nagraditi dijete hranom kad pojede (znači, tjeraš ga da jede iako možda više ne može, ali bori se da dobije nagradu, i onda još pojede i nagradu i onda se bezveze uči prežderavati...)

ma, ne znam, to mi nije ok

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Pa zašto nebi i djecu ponekad nagradili nečim takvim, u granicama normale naravno? Pa nemožeš ga pod stakleno zvono stavit, jednom će doći u kontakt s bombonima....
    Koji dio nije jasan? Ne voli bombone i točka.
    Svaki dan je u kontaktu s njima, jer smo u kući s bratovom djecom s kojima provodi 8 sati dnevno, a jedno od djece obožava bombone i jede ih svaki dan - pred mojim djeteom koje ih ne želi, ili uzme i odmah pljune, jer mu ne valjaju. Jasnije?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ma meni nije uopće problem kontakt s bombonima ili keksima ili čime već (to i onako non stop jedu u vrtiću) ali mi je problem kad se hrana koristi kao nagrada.
    to mi nije ok i gotovo.

hrana je hrana a nagrada je nagrada

a pogotovo, kao što sam već napisala, nagraditi dijete hranom kad pojede (znači, tjeraš ga da jede iako možda više ne može, ali bori se da dobije nagradu, i onda još pojede i nagradu i onda se bezveze uči prežderavati...)

ma, ne znam, to mi nije ok
    X

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Stvarno se zapitam kako smo mi odrasli, i kako smo othranjeni?Mislim da se danas toliko drami oko svega, i pretjeruje u raznoraznim odgojnim postupcima, pa od jednog bombona se ništa neće dogoditi!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kovrčava prvotno napisa Vidi poruku
    Stvarno se zapitam kako smo mi odrasli, i kako smo othranjeni?Mislim da se danas toliko drami oko svega, i pretjeruje u raznoraznim odgojnim postupcima, pa od jednog bombona se ništa neće dogoditi!
    meni bi bilo jednako neprihvatljivo i da se radi o npr. banani, jabuci, mrkvi, mesu...

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kovrčava prvotno napisa Vidi poruku
    Opet se ja upustila, teško me nagovoriti.
    Nije bit u jednom bombonu, nego da li je slatkiš prihvatljiv oblik negrade za "lijepo ponašanje". Meni nije.

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Meni bombon nije ni doručak, ručak , večera niti užina i međuobrok, to je vrsta slatkiša koja je danas i dovedena do toga da se pojede u određenim trenutcima (proslave, čašćenje i sl), a znam ja i brijačice koje ne su djecu dovele do toga da ne znaju što su to slatkiši!
    Po meni to može biti vrsta nagrade , jer nije u kategoriji glavih ni obvezatnih prehrambenih namirnica (kod mene)!
    A svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, a da se dijele zvjezdice i smajlići , da se dozvoli crtanje ili neka dr. vrsta nagrade bilo bi onih koje bi i u tome našle problem, teško svima ugoditi, a još teže tetama u odgojnoj ustanovi.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je to strašno bilo jer je onda znao doma reći da će nešto napraviti ako mu kasnije dam bombon. A osim toga to je ucjenjivanje. Ako ti ovo, ja ću tebi ono. Ma da! Soba se mora pospremiti i tu nema ucjene, pogotovo ne slatkišima. Tak da takva odgojna metoda je meni koma i to još u vrtiću.

Btw. moje dijete (starije) NE SMIJE jesti bombone, čokolade, čokoladne kekse i općenito previše slatkoga iz medicinskih razloga.
    A svake godine za rođendane dobijemo toliko tih slatkiša (najviše kikića i bezveznih čokolada) da ne znam kud bih s tim.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I meni je totalno glupo kao nagradu nuditi slatkiše. Također, ako su u vrtiću zabranjeni, kako ih se može s druge strane djeci nuditi pa pod bilo kakvim izgovorom.
    Tek to je potpuno kontadiktorno, a kod djece može izazvati samo zbunjenost - jer nešto im je inače zabranjeno, a opet se i dozvoljava. Bezveze.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Daleko od toga da mala na proba bonbone i čokolade i sladolede..ali kao hranu a ne kao nagradu za pospremanje kreveta ili igračaka.
    Na to ne pristajem jer smatram da je pogrešno i točka.
    Idem u borbu zajedno s drugim roditeljima kojima je također to neprihvatljivo.
    Ja sam za slatkiše..ali zbog nečeg posebnog i ne svaki dan..moja i onak zna brljaviti po tanjuru i još ako dobije par kikića..niš od ručka..
    Dajte još koji savjet za nagradu, moram doći spremna i puna ideja.

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

moj sin je dozivio nagradjivanje bombonima i u privatnom vrticu i u gradskom i kao jaslicar i sad kad je u starijoj grupi.ja se oko toga previse ne zamaram jer on uredno doma postuje" nasu proceduru cuvanja zubica.bas mi je neki dan ispricao sam kak nije htio jesti u vrticu struklu za rucak jer je posuta krupnim secerom a to ne valja za zube.eto, mene tak nesto za rucak npr puno vise brine od jednog kiki bombona...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jel problem u "slatkome" ili u "nagradi"?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

vjerujem da je problem u nagradi.
    evo ja znam da ja sebe najviše nagrađujem hranom. što je koma, jel. i ne želim to svojoj djeci u društvu koje je sve deblje i deblje

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Problem je u podmicivanju i ucjenjivanju!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da je problem u nagradi.
    evo ja znam da ja sebe najviše nagrađujem hranom. što je koma, jel. i ne želim to svojoj djeci u društvu koje je sve deblje i deblje
    X ko kuca

To je nagrada, mito, podmicivanje, ucena.... kako god ga nazovete. A to je izmedju ostalog vaspitna metoda koja mi se ne svidja i ne zelim da je primenjuje iko na mom detetu.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

kad je moj bio u jaslicama, nije još bilo zabrana slatkiša kao danas, i redovito su ga nagrađivali bombonima, keksićima ili komadićem čokolade.
    bila sam nesretna jer su zubi osjetljivi u toj dobi, da je do mene, trčala bih s četkicom za zube po jaslicama.

slažem se s time da slatkiši ne trebaju biti nagrada no nekako mi se čini da kod nas tako funkcionira ponekad. ne kažem: ako pojedeš ručak dobiješ kolača, već kažem: imamo i kolač, pojedi prvo ručak, a onda ćemo svi skupa kolač - tj. trudim se da ne zvuči kao ucjena.

iako, sad je veći, pa je teže pregovarati zna otvorit frižider i sam se poslužiti

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne vidim problem u samom nagrađivanju. Dijete dobije bombon, ja bonus....

Veći problem je u nagrađivanju hranom - s čime ja osobno nemam problema (jer sam jedan od roditelja koji ne bježe od smokija i kikića). No vidim da takvo što može smetati npr djetetu koje ne smije čokoladu iz med. razloga. Ili djetetu koje ne voli čokoladu. Pa mi isključivo radi toga ova taktika ne odgovara. Bolje bi mi bilo da im daju zvjezdice ili tako nešto.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni su nagrade u vezi takvih stvari neprihvatljive. djeca se moraju naucit da spremaju jer ce im onda bit cisto, jer su se igrali oni pa je red da i sudjeluju u spremanju, a ne podmicivanjem. to mi je kao kad neki djeci davaju novac jer sudjeluju u kucanskim poslovima. kako ce takva djeca ikada razviti osjecaj da su dio zajednice i da imaju neke duznosti i odgovornosti?

to je prilicno nepedagoski.

a jos kad je hrana u pitanju, i slatkisi...sve se jos dodatno komplicira.

ja bi trazila od teta da one fino nadu neki drugi nacin motiviranja djece, koji nece ukljucivati nagrade, ali ni kazne, jer ne mogu od jaslicara ocekivat da ce uvijek pospremat, barem ne zdusno. pa to je njihov posao!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hrana kao nagrada? ne dolazi u obzir, u nikojem obliku.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj ribice prvotno napisa Vidi poruku
    Malena je u starijoj jasličkoj grupi i inače su zabranjeni svi slatkiši..čak i kod rođendana i to je sasvim dobro funkcioniralo ali prije nekog vremena tete se sjetile da bi nagradile kikaće kad pospreme sobu ili kad su dobra s kikićima i inim slatkišima..
    Odmah sam rekla da mi se nikako ne sviđa to uvođenje nagrade hranom ali one inzistiraju.
    Pošto je uskoro roditeljski molim vas prijedlog nagrađivanja djece a da nisu hrana..ono tipa zvjezdice za dobro ponašanje ili krune za najprijatelja..ili konkretno kako kod vas nagrađuju djecu.
    One su oduševljene kako funkcionira a meni je to

Meni osobno to ide na živce i mislim da nije u redu to što se u vrtićima ne poštuje dogovor vezan uz slatkiše. Ako je tako dogovoreno ili čak ugovoreno, onda ne bi trebalo biti iznimaka. Tete uglavnom nemaju pojma o prehrani i lakše im je podmititi djecu jer ih tako drže na okupu - a slatkiši su sjajna mogućnost za to. Ali nijedan roditelj ne može nikako kontrolirati tete, može im se samo vjerovati - iz vlastitog iskustva znam da muljaju.
    S druge strane, mislim da nije fer od roditelja čija djeca jedu slatkiše poticati na davanje slatkiša u vrtiću jer postoje i djeca koja iz zdravstvenih razloga ne smiju jesti slatkiše (upravo zato što su slatki!) - što ako jedno ili dvoje djece u grupi ne smije jesti slatko, a drugi dobivaju tzv. nagradu u obliku bombona? Kako će se to dijete osjećati? Ionako djeca neće profitirati od tih par bombončića koji su ionako zadnje smeće, jednostavni šećeri, umjetne boje i umjetne arome, aditivi i sl., a nekima mogu naštetiti. Ako netko želi, nek si doma hrani djecu čime god želi, a dok su u vrtiću nek izvole, zajedno s tetama potovati dogovor ili čak ugovor (neki vrtići imaju stavku o zabrani donošenja slatkiša u ugovoru, ali je svejedno ne poštuju!).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    meni su nagrade u vezi takvih stvari neprihvatljive. djeca se moraju naucit da spremaju jer ce im onda bit cisto, jer su se igrali oni pa je red da i sudjeluju u spremanju, a ne podmicivanjem. to mi je kao kad neki djeci davaju novac jer sudjeluju u kucanskim poslovima. kako ce takva djeca ikada razviti osjecaj da su dio zajednice i da imaju neke duznosti i odgovornosti?

to je prilicno nepedagoski.

a jos kad je hrana u pitanju, i slatkisi...sve se jos dodatno komplicira.

ja bi trazila od teta da one fino nadu neki drugi nacin motiviranja djece, koji nece ukljucivati nagrade, ali ni kazne, jer ne mogu od jaslicara ocekivat da ce uvijek pospremat, barem ne zdusno. pa to je njihov posao!
    svaka rečenica na mjestu!
    u potpunosti se slažem sa svime napisanim

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

mislite li da tete unaprijed kazu: ak pospremite dobit cete bombon....ili one jednostavno u nekom trenutku daju djeci npr jedan kiki? pitam, jer moj sin slabo prica sto se konkretno dogadja u grupi ali spominje bonkase...
    sto se slatkog tice mi u kuci to zovemo desert (cokolada,keks, kolac) i to uvijek slijedi nakon rucka.znaci, ak ne pojede rucak nema deserta...sad mi to zvuci kao kazna.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

to je sada već neka druga tema, ali ne možeš dijete nagrađivati zato što je zadovoljilo svoju fiziološku potrebu
    desert je desert, ide poslije ručka, ali ne zato što je pojeo ručak

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala na odgovorima..
    definitivno je problem u hrani kao nagradi a kasnije još povrh toga kaj su to slatkiši.
    Mi E dajemo slatkiše povremeno jer smatram da je umjereno bolje od prevelike želje ali nikako ne mogu prožvakati činjenicu da tete ne žele ili ne mogu motivirati klince na suradnju a da nisu slatkiši.
    Samo trebala bi potporu ostalih roditelja a ne da nam oni još donose kikaće i tako potpomažu ucijene.
    Nadam se da će me netko podržati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •