sa portala
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...cfd204c3724c9e
u receptu pise da se za ustipke upotrebljava mast. kakva mast?
moze li margarin?
ili to "mast" bas i znaci margarin ili maslac?![]()
sa portala
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...cfd204c3724c9e
u receptu pise da se za ustipke upotrebljava mast. kakva mast?
moze li margarin?
ili to "mast" bas i znaci margarin ili maslac?![]()
ja sam u životu napravila toliko princes krafni ,
da bi mogla doktorirati na njima![]()
Sastojke neću komentirati ( jer postoje razni recepti )
ali u tijesto obavezno dodajte malo soli , i kad ih ih ispečete ,
isljučite pećnicu , otvorite malo vrata
i ostavite da ohlade u pećnici jer ako ih vruće izvadite mogu pasti.
zaboravih , ja stavljam ulje a ne mast
Ja sam autorica recepta. Radim sa masti, ali mogla bi ići i biljna mast, no ja nisam nikad probala pa ne mogu preporučiti.
Ja nikad, baš nikad nisam ostavljala otvorenu pećnicu da mi ne bi pale. To prvi put čujem.
I važno je da se ne stavlja nikakva podloga ispod puslica prije pečenja te da se podloga ne maže ničim, već se rade direktno na tepsiju. Garantirano su fenomenale.
Ja sam se jednom kao mala prejela princes krafni i bilo mi je zlo... otad ih nisam ni primirisala... tako da i dan danas kad samo pomislim na njih dodje mi muka...
Ali vjerujem da su Ivancicine fenomenalne!
ispale koma!
nakon vađenja iz role,uštipci splasnuli i uz to ostali gnjecavi u sredini.
kako mi je krema već bila gotova,odlučila sam ih ponovo ispeći,ali više nisam imala masti pa sam stavila ulje,smanjila količinu vode i dodala gustin.oblikovala sam ih vrečicom za ukrašavanje....šta da vam kažem-izgledali ko nacrtani :D samo što je bilo već jedan u noći kad sam završila i potamanila odma 11 komada (bili su sitni)![]()
:?
Kakve role? Jesi možda otvarala pećnicu za vrijeme pečenja?
Uopće ne kužim kako ti nisu ispale dobro. Ma možda te jednostavno ne idu jednostavni kolači, već komplicirani.
Mojoj mami bi svaki drugi puta tako splasnuli![]()
Zato su meni princes krafne vrlo komplicirani kolači. Ali, radila sam profiterole - to je ista vrsta tijesta ali se peku skroz male krafničice koje se pune kremom i slože jedna na drugu kao piramida i preliju čokoladom. Jako su efektni.
rola=pećnica,rernaivancica prvotno napisa
nisam otvarala za vrijeme pečenja.
Aha, ta rola!dolega prvotno napisa
![]()
Pa nemam pojma u čemu je kvaka ako nisi otvarala za vrijeme pečenja. Radila si s masti? Koliko je stara? Možda je u tome. Ili ti jednostavno svaki drugi put uspije kao što Miminoj mami. Probaj ponovo.
ja jos nisam radila, za sada upijam iskustva![]()
i dobro da ste napisale da se ne otvara pecnica jer bi ju ja sigurno otvorila...
ima li tko dobar recept a da mast nije u igri?
Ja pravila, niko od ukucana nije veliki ljubitelj...pa ja sve smazala...mozda fil od banane nije bio hit...
Moj je ovakav (ustvari, nije moj, negdje sam ga na netu našla, ali sam zaboravila gdje):
1/l l vode
25 dag maslaca/margarina
25 dag oštrog brašna
8 jaja
Krema:
8 žutanjaka
30 dag šećera (ja obično smanjim)
6 dag brašna
8 dl mlijeka
vanilin šećer
4 dl tučenog slatkog vrhnja
(sve se nekak ne sjećam da sam radila tu kremu jer sam ih tada kad sam ih pekla prošle godine radila 2 dana za redom i to znači da bih imala 16 bjelanjaka s kojima ne znam što bih; pretpostavljam da sam našla neku drugu kremu s jajima, pudingom, brašnom i šećerom).
Daklem, vratimo se receptu. Kaže još:
1. u tijesto ne smije ići niti mrvica šećera
2. maslac i jaja moraju biti super svježi
3.tijesto se ne smije dugo miješati, nego je gotovo čim počne padati s kuhače; ako se predugo miješa, bude tvrdo i žilavo
4. u tijesto se moraju umiješati jaja jedno za drugim i to tijesto ne smije biti vruće, nego mlako (ja UVIJEK stavim sva jaja odjednom i miksam mikserom - one metlice za dizana tijesta - jer inače nikad ne bih pekla princess krafne)
5. tijesto stavljajte na male hrpice (cca veličine oraha) i obavezno na papir za pečenje, te ostavite dosta mjesta između da se ne polijepe (meni se nije dalo trackati sa žlicom pa sam stavila u špricu za ukrašavanje torti i ištrcavala na papir - gotovo za par minuta jer mi se za žličice lijepilo)
6. nipošto ne otvarati pećnicu dok se peče, a tijesto obavezno staviti u vruću pećnicu
Postupak:
Vodu, maslac, prstohvat soli kuhati u širokoj posudi. Kad uzavri, ukloniti s vatre i dodati svo brašno odjednom. Naglo i dobro promiješati da se uklone grudice i vratiti na vatru te miješati dok se masa ne počne odvajati od posude. Kad se tijesto ohladi (da bude mlako) umiješati jaja da se sve sjedini u glatku smjesu.
Peče se na 230 C cca pola sata.
Krema (još jednom napominjem, možda je bolje da uzmete neku drugu)
Žutanjke i šećer dobro izmiješati, dodati brašno i postepeno ulijevati mlijeko koje je prokuhalo s vanilin šećerom. Kuhati na pari uz miješanje i nastaviti miješati i kad je gotovo da se ohladi uz miješanje da se ne zgruda i ne stvori kožica. U ohlađenu kremu umiješati tučeno slatko vrhnje.
Mislim da sam koristila kremu koja je bila u kolaču 'Karpati' kojeg je netko stavi na forum:
1 l mlijeka
2 dl šećera
3 pudinga od vanilije
1 maslac/margarin
(jedino mislim da sam ja stavila oko 2-3 jaja u kremu)
Skuhati, ohladiti i u mlako umiješati margarin te puniti princeske.
moje su s uljem:
2 dl ulja
2dl vode
4 dl brašna
1 žlica gustina
vodu i ulje zakuhati,dodati brašno i gustin te miješati na vatri još 2-3 minute.U mlaku smjesu dodati 5-6 jaja.
Žličicom stavljati na pleh i peći na 200.
KREMA: 4 žumanjka
8 žlica šećera
4 žlice brašna
1 puding od vanilije
2,5 dl mlijeka
sve dobro izmiksati i ukuhati u 7,5 dl mlijeka.Kuhati dok se ne zgusne.U hladno umiješati snijeg 4 bjelanjka.Filati prerezane uštipke kremom,na kremu po ukusu šlag.
Nemam trenutno recept pri ruci, ali je sličan kao kod Hrkice. Samo imam jedan problem. Kako postignete da se uštipci skroz ispeku? Ako pravim male sve je OK, ali ako pravim veće tijesto se unutra skroz ne ispeče. Izvana su gotove, a iznutra se vide sirove žute niti. Koliko dugo pečete, na kolikoj temperaturi, kako postignete da toga nema?
ja stavljam uvijek i jedino maslac
ovo je recept s coolinarke,radila sam ih male,velike,srednje uvijek su mi se dobro ispekleštrumpf prvotno napisa
pekla sam ih oko 15-20 min na 200 (ćirila sam da vidim boju kroz staklo)
ova količina je za oko 50 srednje velikih (zadnji put me je tokalo raditi duplu dozu) pa ako ti se da mijenjati recept izvoli:
1 čaša od jogurta vode
pola čaše od jogurta ulja
to zakuhati dok ne provrije,a zatim staviti brašno
1 čaša od jogurta brašna
miješati dok se smjesa ne zgusne tj.dok ne dobije sjaj;ohladiti i dodati jedno po jedno jaje i vanil šećer.
4 jaja
2 vanil šećer
Mislim da uštipci padnu ako nisu dosta pečeni. Kod tih uštipaka je baš nezgodno to kaj izgledaju pečeni, a zapravo unutra nisu. Uglavnom, bolje ih je ostavit par mnuta dulje nego izvadit prerano iz pećnice.
Ja sam radila po nekoliko recepata i definitivno su bili najfiniji s masti (kao i mađarica), ali kak obično moje kolače jedu vegetarijanci, onda u zadnje vrijeme radim s maslacem.
pa maslo /maslac, nije li to sve zivotinjska mast? :/ali kak obično moje kolače jedu vegetarijanci, onda u zadnje vrijeme radim s maslacem.
Prvi put sam ih pravila s uljem i ispale su mi fenomenalno, sad kad vas citam, bojim se da je to bila pocetnicka sreca... bas cu probati opet.
F., moja mama oduvijek ima recept s uljem i svaki put uspiju (pod uslovom da su jaja friska i sobne temperature), zato no sikirikifritulica1 prvotno napisa
![]()
Tenk ju, wewice!![]()
maslac jedu vegetarijanci, a ne jedu ga veganifritulica1 prvotno napisa
iako je maslac životinjskog porijekla ipak nisi nikoga morala ubiti da bi ga napravila (što nije slučaj sa svinjskom masti)
janitcza, kuzim sad razliku.![]()
hitno trebam dobru kremu za princes krafne
onako vanilijastu, kremastu, finu
ima li netko dobar, provjeren recept?
puno hvala unaprijed
1 l mlijeka
1 puding okusa vanilije
3 žlice oštrog brašna
2 vanilin šećera
5 žlica šećera
korica 1 limuna
malo ruma
5 žumanjaka
pola maslaca
Staviti kuhati malo više od pola mlijeka s rumom na laganu vatru .
smiksati žumanjke , vanil šećer, koricu limun i običan šećer.
dodati tome puding , brašno i ostatak mlijeka.
Uliti to sve u mlijeko koje se grije i miješati , miješati ,miješati .. na laganoj vatri. kad zakuha , još minut-dva.
Kad se prohladi ( malo toplije od tjelesne temperature ) umiješati u pola smiksanog maslaca s malo šećera u prahu.( 125 g )
Kramu dodavati u maslac , žlicu po žlicu i svaki put dobro smiksati.
Pazi da krema ne bude prevruća jer će se maslac rastopiti.![]()
ajme, dalmatinka!
došla sam ti javiti da nisam dugo ovako bila oduševljena nekim receptom :shock:
krema je pre-genijalna!
a znaš da zamalo uopće nisam stavila rum?
ja baš ne volim okus ruma u kolačima, ali hajde, kad si rekla...
i ne bih imala pojma kakav bih božanstveni okus burbon vanilije propustila!
ma prezadovoljna sam i koliko se zgusnula i kako je glatka... ono, sve čista petica!
baš ti hvala!
pravo si![]()
sa zebnjom otvaram topic i sve si milsim da nije nešto ispalo kako treba![]()
baš mi je drago da ti se sviđa![]()
meni je isto najbolja , sama sam smislila recept i omjere , samo ,
nitko je ne želi raditi jer se bjelanjci bacaju , kao šteta ih je![]()
![]()
Aaaaaaaaarrrrrrrrghhhhhhhhhhh, sireno, napravila sam po tvom receptu princes krafne i stavila 18 komada peci u tepsiji. Dakleman, pretvorile su se u cudovista velicine peciva za hamburger. :shock:
Naravno, druge sam napravila sitnije, ali nisam ni prvi put stavljala puno tijesta, nego su se napuhale ko ona bodljikava riba koja se u balon pretvori.
Mislim, morat cu ih servirati na velikom plitkom tanjuru s nozem i vilicom. :shock:
Zaboravila sam dodati, dalmatinka, krema ti je stsvarno predobra. Meni ne smeta sto ostaju bjelanjci, pa rijesit cu ih se u roku od 2 dana bez problema. 2-3 u kajganu, moze i koji u recimo sirnicu, il jednostavno u kolacice.![]()
Ja ih stavljam špricom za ukrašavanje u količini veličine oraha i budu taman velike (odn. meni su mrvicu premale, ali se bojim staviti više da mi se ne dogodi baš ovo što se tebi dogodilomarta prvotno napisa
![]()
).
dobro imate strpljenja za špricu![]()
ja to jušnom žlicom i budu baš taman
Ma kakvo strpljenje - imam prilično veliku špricu, u nju mi stane skoro pola smjesedalmatinka prvotno napisa
.
i našla sam predivan recept za iskoristit bjelanjke pa ga namjeravam isprobati ove dane
na coolinarici- zove se almond bread
stavila bi link ali nemam pojma kako pa ako neko hoće neka ga ubaci, izgleda njamii![]()