-
Moj je ovakav (ustvari, nije moj, negdje sam ga na netu našla, ali sam zaboravila gdje):
1/l l vode
25 dag maslaca/margarina
25 dag oštrog brašna
8 jaja
Krema:
8 žutanjaka
30 dag šećera (ja obično smanjim)
6 dag brašna
8 dl mlijeka
vanilin šećer
4 dl tučenog slatkog vrhnja
(sve se nekak ne sjećam da sam radila tu kremu jer sam ih tada kad sam ih pekla prošle godine radila 2 dana za redom i to znači da bih imala 16 bjelanjaka s kojima ne znam što bih; pretpostavljam da sam našla neku drugu kremu s jajima, pudingom, brašnom i šećerom).
Daklem, vratimo se receptu. Kaže još:
1. u tijesto ne smije ići niti mrvica šećera
2. maslac i jaja moraju biti super svježi
3.tijesto se ne smije dugo miješati, nego je gotovo čim počne padati s kuhače; ako se predugo miješa, bude tvrdo i žilavo
4. u tijesto se moraju umiješati jaja jedno za drugim i to tijesto ne smije biti vruće, nego mlako (ja UVIJEK stavim sva jaja odjednom i miksam mikserom - one metlice za dizana tijesta - jer inače nikad ne bih pekla princess krafne
)
5. tijesto stavljajte na male hrpice (cca veličine oraha) i obavezno na papir za pečenje, te ostavite dosta mjesta između da se ne polijepe (meni se nije dalo trackati sa žlicom pa sam stavila u špricu za ukrašavanje torti i ištrcavala na papir - gotovo za par minuta jer mi se za žličice lijepilo)
6. nipošto ne otvarati pećnicu dok se peče, a tijesto obavezno staviti u vruću pećnicu
Postupak:
Vodu, maslac, prstohvat soli kuhati u širokoj posudi. Kad uzavri, ukloniti s vatre i dodati svo brašno odjednom. Naglo i dobro promiješati da se uklone grudice i vratiti na vatru te miješati dok se masa ne počne odvajati od posude. Kad se tijesto ohladi (da bude mlako) umiješati jaja da se sve sjedini u glatku smjesu.
Peče se na 230 C cca pola sata.
Krema (još jednom napominjem, možda je bolje da uzmete neku drugu
)
Žutanjke i šećer dobro izmiješati, dodati brašno i postepeno ulijevati mlijeko koje je prokuhalo s vanilin šećerom. Kuhati na pari uz miješanje i nastaviti miješati i kad je gotovo da se ohladi uz miješanje da se ne zgruda i ne stvori kožica. U ohlađenu kremu umiješati tučeno slatko vrhnje.
Mislim da sam koristila kremu koja je bila u kolaču 'Karpati' kojeg je netko stavi na forum:
1 l mlijeka
2 dl šećera
3 pudinga od vanilije
1 maslac/margarin
(jedino mislim da sam ja stavila oko 2-3 jaja u kremu)
Skuhati, ohladiti i u mlako umiješati margarin te puniti princeske.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma