Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Kupujete li svojoj djeci dječje Orbit žvake ili druge žvake bez šećera?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kupujete li svojoj djeci dječje Orbit žvake ili druge žvake bez šećera?

Ako kupujete, razmislite dobro sljedeći put je li vrijedno riskirati zdravlje zbog navodno dobrog utjecaja na zdravlje zubića...

I ZNAM, skoro pa je nemoguće danas pronaći žvaku bez sladila, za djecu se još i može pronaći za odrasle je to mission impossible...

Tekst je u nekim dijelovima malo too much (barem meni terminologija je), i ne mogu se složiti s autorom da je šećer zdrav, al svakako je manje zlo od zaslađivača i svejedno je tekst vrijedan čitanja.

Aspartam - slatki otrov

Najvjerojatnije ne očekujete, da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetalni napitak koji vas „štiti“ od kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne.

Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light ovo i ono). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.
    London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam.
    Istraživanja iz 1994.na Harvadu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom
    popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka, …………… popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. Tako ljudi, koji pojedu više proizvoda sa aspartamom, unesu 250mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi preporučenu granicu.

No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. 90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima i slično. .

Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti - light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama).
    On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA(američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci, koju dodaju u hranu neupućene javnosti.

Aspartam je stručno ime za umjetni šećer,poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao neki lijek protiv čira na želudcu.

Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.

Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.

Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza,
    epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.

Glavni sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol, koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrijavanju aspartama iznad 30°C stvara se slobodni metanol, koji može izazvati trovanje.

I još savjet za kraj – Duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe, su prirodno nastali i proizvod su duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda – hrane. Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera. Razlika je u učinku nakon konzumiranja:aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo nećemo se ni udebljati. Prisjetimo se samo kada je počeo linč starog dobrog šećera, ne znate, e upravo onda kada su izmislili aspartam i otkrili da mu je jeftinija proizvodnja nego proizvodnja šećera, izračunali su svoju dobit i odlučili ubiti šećer, med i čovjeka.

Dakle

Kada sljedeći put kupujete neki proizvod, na kojem piše velikim slovima BEZ ŠEĆERA, pogledajte najsitniji tekst na pakiranju. Ako na njoj piše da sadrži ASPARTAM ili fenilalanin koji je njegov sastavni dio, sjetite se da se igrate svojim zdravljem i zdravljem svoje djece.

Zato dva puta razmislite, prije no što vas vaš mališan sljedeći put bude molio za neki light napitak ili žvakaću gumu - bez šećera .

P.S. Monsantova licenca za aspartam uskoro ističe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače Monsanto je već patentirao novi proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

P.P.S. Uzgred, u SAD prehrambeno – farmaceutski lobi (ubojice čovječanstva) intenzivno radi na tome, da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica, što znači, u tom slučaju uopće ne bismo mogli znati, da određena namirnica sadrži prehrambeni otrov aspartam.

I ŠEĆER je zdrav ……………………

Aleš Babić
    Nezavisni savjetnik za potrošače
    www.prihranite.si
    Autor knjige: Zašto sam bez novca

" U budućnosti bi se tok novca morao preusmjeriti ka ljudima koji sa njim postupaju mudro – inače su
    ekološka i socijalna katastrofa neizbježne!"

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne, ni jedno ni drugo nikaj takvo ne žvaće, čak ni mi

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Jedino mm - ali rijetko, ja ih ne žvačem već 4 god - počelo u trudnoći - bilo mi je zlo od njih, i dalje me ne privlače a s obzirom da sam u međuvremenu saznala za Aspartam - više ih nikad neću kupiti, ni sebi ni djeci.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moji ne zvacu nikakve zvake, po meni to nije za djecu. I ne volim kad se judi tome cude i gledaju me kao vjesticu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Moji ne zvacu nikakve zvake, po meni to nije za djecu. I ne volim kad se judi tome cude i gledaju me kao vjesticu.
    X

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja ne kupujem ništa s aspartamom. to mi je jedan od najodvratnijih prehrambenih dodataka, i od njega dobijem proljev, grčeve, odvratan okus u ustima. a nije ni zdrav, dapače...
    kupujem ili stvari koje nemaju šećera ili one s pravim šećerom

a žvakaće djetetu ne dajem, iskreno, nikad mi nije ni palo na pamet da joj to kupim (ja to ni ne primjećujem u dućanu)

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne kupujem djetetu žvake, dam joj ponekad svoju (ne korištenu ), ali traži samo kad vidi pa je ne iskušavam. Ja sam na žalost žvakoljubac

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne kupujemo žvake. Nikakve.

Vrlo rijetko (ako dobiju na kakvom rođendanu ili od prijatelja) nešto takvo sažvaču, pa ne dižem prašinu oko toga. MM ima u autu neke, ali često nam prestare jer nismo ovisnici. Ja nisam čak ni ljubitelj, a mm ima preskupe zube.... he he he....

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kupujem im žvake

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja žvačem, mm ponekad, kćer si nekad kupi žvake u dućanu, a sin je probao, al mu ne pašu.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja žvačem...navika
    mala isto nekada većinom ORBIT jer kao bez šečera su i bla bla ali sad kad vidim ovo aaaaaaaaa
    a voli i one tipa čunga lunga ali to mi je tak nezdravo puno šečera..ali očito da je sve nezdravo!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koristim žvakače gume bez šećera na poslu i u bilo kojoj situaciji kad nakon jela ne mogu oprati zube, ili za osvježenje usne šupljine... Ima li kakve alternative žvakačama?

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a koje su to recimo sve žvake bez šečera da su kao "dobre" i "Bolje " od orbita?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj donna prvotno napisa Vidi poruku
    a koje su to recimo sve žvake bez šečera da su kao "dobre" i "Bolje " od orbita?
    Uopće nije lako naći žvaku da nema sladila.. godinama ta potraga traje, i čini se da hubba bubba i čunga lunga nemaju (ili im jednostavno ne piše na deklaraciji)

Mi smo morali puuuno žvakati žvaka zbog tekućine u srednjem uhu, i tako mi se dijete "navuklo" na žvake, a onda je i krenula muka s pronalaskom neke bez sladila.. mission impossible.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 13.05.2010. at 10:26

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    još jedan X
    probao je 2-3 puta, ali mu ne kupujem žvake, niti ih zapravo zna žvakati?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa Vidi poruku
    Koristim žvakače gume bez šećera na poslu i u bilo kojoj situaciji kad nakon jela ne mogu oprati zube, ili za osvježenje usne šupljine... Ima li kakve alternative žvakačama?
    vodica za usta.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kupim, kad baš zatraži, ali to nije često. Možda par puta mjesečno.

Zaključila sam da je moram naučiti kako žvakati/ne gutati, jer mi se znalo desiti da joj žvake daju druga djeca u parku/vrtiću.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

hubba bubba je meni toliko slatka da me zubi bole...ma zapravo ništa to ne valja naravno ali kako da ja sad 4,5 godišnjem djetetu kažem NEMA više Orbit žvaka?! ili je bolja solucija da žvače te hubbe bubbe ,čunge lune i ostale od koji ispadaju zubi?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

hubbe bubbe ,čunge lune i ostale od koji ispadaju zubi?
    Ili, u nekim slučajevima plombe

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Žvačemo svi. Od ovih sa šećerom mi se odmah stvori ona naslaga na zubima što se osjeti jezikom. Ništa danas nije zdravo i ne opterecujem se više time. Kad sam vidjela kako kinezi prave umjetno jaje skoro sam povratila, poslije toga maila sam valjda otupila............ što nas ne ubije, ojača nas-valjda. Već mi je zlo od svakodnevnog čitanja ovo kancerogeno ono otrovno, ovo izaziva demenciju ono pospješuje aterosklerozu................ Parfemi, sokovi, kreme, šamponi, pelene........žvake - sve je shit i sve svakodnevno trpamo u sebe i na sebe.
    Živjeli!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hubba bubba je meni toliko slatka da me zubi bole...ma zapravo ništa to ne valja naravno ali kako da ja sad 4,5 godišnjem djetetu kažem NEMA više Orbit žvaka?! ili je bolja solucija da žvače te hubbe bubbe ,čunge lune i ostale od koji ispadaju zubi?
    "ispadaju zubi" ? - rekla bih da je to sve marketinški trik. Garant nakon toga što se posauga sav šećer i iz ovih običnih žvaka i nastavi ih se žvakati da se generalno zbog sline smanjuje ph vrijednost u ustima. No uopće naći te obične žvake je misterij, kamoli da sad još se poklopi da i one krenu s reklamama "i naše žvake smanjuju ph vrijednost u ustima".

Kao što rekoh, uvjerena sam da nije orbit jedini koji spušta ph vrijednost i nije jedini koji "štiti" zube.. samo eto, oni koriste to u svojim reklamama pa svi žive u uvjerenju kak si čine dobro žvačući njihove žvake.

Osobno, ja nemam dilema, jer i da obične žvake kvare zube (što sam sigurna nije točno u tolikoj mjeri) i da od njih ispadaju plombe, redovni posjeti zubaru to sve rješavaju. S druge strane meni je štetnost aspartama neusporediva s potencijalno pokvarenim zubom, neusporediva.

Orbitu svaka čast na jakoj marketinškoj kampanji, od toga da nam žvake štite zube, da ih koristimo nakon jela kad ne možemo oprati... kampanja im je stvarno jaka i koncentrira se na eventualne prednosti... šteta je samo što se teško saznaje o nedostatacima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Uopće nije lako naći žvaku da nema sladila.. godinama ta potraga traje, i čini se da hubba bubba i čunga lunga nemaju (ili im jednostavno ne piše na deklaraciji)

Mi smo morali puuuno žvakati žvaka zbog tekućine u srednjem uhu, i tako mi se dijete "navuklo" na žvake, a onda je i krenula muka s pronalaskom neke bez sladila.. mission impossible.
    Je, slažem se.... Mi smo se iz sličnog razloga (ali ne tekućina, nego izjednačavanje tlaka u srednjem uhu zbog suženja zvukovoda) u jednom periodu navukli na gumene bombone. Žvake nisu dolazile u obzir, nije to mom sinu bilo fino, a nije mu bogznakaj ni danas.

Nema spasa - samo klince treba učiti da čitaju deklaracije... Moji su danas već u fazi da špotaju tatu kad uzme orbit, a mene za čips. I oni ponekad zabrazde (rečeni gumeni bomboni, čokoladu tu ne računam) ali učimo ih da to nije hrana, da je loše za zdravlje i ide to polako... Hubba buba žvake su ih privlačile kad su bili manji (one na kolutu) pa smo im čitali sastav i pokazali kak im se jezik ofarba kao da su pojeli tempere, pa su se okanili... Eh, sad, kak dugo se bude održalo, zaista ne znam.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pa kaj ne sadrže Orbit sorbitol, a ne aspartam???

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam dugo kupila ni jedne i ne znam sad 100%, ali cini mi se da djecje gume za zvakanje sadrze xylitol.
    Nista s aspartamom ne kupujem vec jako dugo.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nope, sadrže aspartam, baš čitam.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Odgovarala sam Enoi.

Svojoj najstarijoj curki ponekad kupim žvake, a počela sam joj ih davati, kao i Deaedi, da nauči žvakati bez gutanja, jer su joj druga djeca u vrtiću davala.
    Mlađima još ne dam da žvaču.

Aspartam izbjegavam (i najstariju učim da je jako štetan pa da ne može puno žvakati), rađe da jedemo šećer.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A bo, na mojima Orbit piše sorbitol (mada mi fali pola paketa, pa ne vidim ako još nešto piše )

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa možda imaju i jedno i drugo.
    Posljednje uređivanje od laumi : 13.05.2010. at 14:26

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje. Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%.
    Ovak, ne ulazim u detalje oko opcenite tvrdnje o potencijalnoj toksicnosti i skodljivosti aspartama, ali u ovom dijelu stoje neke tvrdnje koje nisu tocne, odnosno autor nije bas "na ti" s kemijom.

Dakle, aspartam je metilni ester jednog dipeptida. Dipeptid znaci da se radi o molekuli nastaloj povezivanjem dvije aminokiseline. U ovom slucaju, to su fenilalanin (Phe) i aspartat (Asp). Obje ove aminokiseline prisutne su u hrani koju jedemo svakodnevno, jer su sastavni dijelovi proteina (proteini su polipeptidi). Ne postoji (koliko znam) "aspartamska kiselina"; ako i postoji, ona ne ulazi u sastav ove molekule. Radi se o aspartatu (anionska forma) odnosno asparaginskoj kiselini - dakle o jednoj od onih 20 aminokiselina na pocetku svakog udzbenika biokemije.
    Nema potrebe da detaljno objasnjavam sto je metilni ester - opcenito, to su spojevi koji nastaju reakcijom izmedju alkohola i karboksilnih kiselina, cesto su mirisni - npr. onaj miris svjeze pokosene trave potjece od jednog estera, ili miris jabuka...

Fenilalanin je opasan za osobe koje su rodjene s fenilketonurijom (PKU). To je ona bolest na koju se sve bebe u rodilistu testiraju. Ne mozete imati PKU, a da za to ne znate.

Recenica "
    U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje..." bi vjerojatno trebala znaciti da se ove dvije aminokiseline (ok, misli se na Asp, ne na "aspartamsku kis") brze resorbiraju kada su u formi dipeptida, a ne kada su u proteinu (na to se odnosi "inace u kombinaciji s aminokiselinama") - ovo je samo ilustracija kako lose moze ispasti kada strucne tekstove prevode ljudi koji ne razumiju njihov smisao.

U ovom clanku nedostaje jos i informacija koliko tocno nastaje metanola, aspartata i fenilalanina od one kolicine aspartama koju mozemo dnevno unijeti zvacuci Orbit. OK, nastaje po jedan mol, ali ja ne znam koliko aspartama sadrzava jedna kauguma pa vam ne mogu reci koliko je to grama svake od ove tvari.

Takodjer, nedostaje i referenca na tvrdnju da peterostruko povecana kolicina Phe u krvi trudnice izaziva smanjenje IQ-a bebe od 10%. Zapravo, ova tvrdnja ne znaci nista, jer nisu navedene apsolutne kolicine.

Primijetite, molim vas, da nisam napisala da mislim da je aspartam neskodljiv. Ja na to nemam odgovor, a citajuci ovakve tekstove, necu ga niti dobiti.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 13.05.2010. at 16:10 Razlog: bold je prenaporan za čitati, a onda sam uvidjela da je vjerojatno krivo bilo boldano, da nije trebalo biti sve bold

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se s tobom, i sama sam rekla da mi je tekst u nekim dijelovima problematičan. No generalno gledajući barem neke informacije se mogu dobiti iz njega i vrijedi širiti informaciju o štetnosti aspartama.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i eto ti tekstovi s neta.

iskreno kad sam pročitala tekst, digla mi se kosa na glavi jer sam cijelu trudnoću sumanuto žvakala orbit s okusom lubenice po tri-četiri paketića sam znala odjednom strusiti.
    kad pročitam ovo što je danka napisala mam mi je lakše

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da ne znam ništa drugo, sasvim mi je dovoljna činjenca da je aspartam vrlo štetan za zdravlje pa da ga probam drastično reducirati u našoj prehrani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na Orbitu koji mi imamo piše sorbitol, aspartam nisam našla. I ok je da se izbjegava aspartam jer je štetan, ali treba zaista dobro provjeriti na deklaraciji gdje ga ima, a gdje ne. I općenito mrzim ovako senzacionalistički pisane tekstove koji cirkuliraju mailom i svako malo ih se može naći, a bez prave argumentacije.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ne piše nigdje u tekstu da je aspartam u orbitu ne? To sam ja spomenula orbit i ostale žvake bez šećera u svjetlu umjetnih sladila, a aspartam je umjetno sladilo (jedan od mnogih). Pače, bilo bi dobro kad bismo tu raspravljali i o sorbitolu i njegovoj štetnosti i štetnosti svih drugih sladila (to je bila poanta mojeg naslova i teme općenito).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Žvačemo zbog uheka, jer moramo, inače ne volim žvake.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apsolutno razumijem... zbog tog vremena mi je mali i dan danas veliki obožavatelj žvaka.. a tek otkad je naučio puhati balone.. ajme sreći nikad kraja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a što je sa onim žvakama, jako zelenim ,efekta ?

to znam dat marku ponekad ?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ja već dugo svima okolo trubim da se klone aspartama i umjetnih sladila svake vrste.

ali me baš ne doživljavaju ozbiljno...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    a što je sa onim žvakama, jako zelenim ,efekta ?

to znam dat marku ponekad ?
    Joooj, to me podsjeća na mladost - bile su mi drage. A kako god bilo, to je barem hrvatski proizvod, Krašev. A na njihovoj web stranici piše da je unutra xillitol. Eh, sad, dalje se ne kužim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •