Results 1 to 24 of 24

Thread: Uzgoj Šampinjona

  1. #1
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default Uzgoj Šampinjona

    Imam jedno 2 m2 gdje bi provala uzgojiti šampinjone. Nemam pojma ništa tome, osim da im treba hlad i konstantna temperatura. Ima netko neke druge info??

  2. #2
    lucij@'s Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,759

    Default

    Roza, i ja sam razmišljala o tome, ali sam skužila da je jaako osjetljivo pa odustala..

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja sam se naslušala da je lakše uzgajati bukovače (na slami) nego šampinjone. Nažalost, osoba koja je znala puno više o tome je pokojna, pa ne mogu pitati detalje.

    Evo tu ima nešto: http://www.uzgojpuzeva.com/gljive/bukovace.html

  4. #4
    mašenka's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    jedna šuma u istri ;)
    Posts
    523

    Default

    imam neku knjigu o uzgoju gljiva, kad uhvatim vremena mogu ti skenirati pa poslati, daj mail na pp ako hoćeš.

  5. #5
    kiara79's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    hacijenda
    Posts
    2,433

    Default

    jel netko zna gdje se može kupiti micelij za šampinjone?

  6. #6
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

    Default

    Quote Originally Posted by kiara79 View Post
    jel netko zna gdje se može kupiti micelij za šampinjone?
    Pa možda kod onih koji uzgajaju.

  7. #7
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Roza, treba ti sterilna prostorija, sterilan kompost za gljive, klima kojom ćeš regulisati toplotu i vlažnost i mnogo sreće da ti sve skupa ne napadne neka bakterija
    Last edited by vještičica; 01.01.2011 at 15:08. Reason: tipfeler

  8. #8

    Default

    mi smo prije puuuuuno godina u osnovnoj školi išli na republičko natjecanje sa uzgojem bukovača
    koliko se sjećam nije bilo nešto preteško
    kuhali smo slamu i tako kuhanu slagali u vreće, red slame, pa uz rub posuli micelij, pa red slame...
    izbušili vreću tamo gdje je bio sloj micelija, da može izbijati
    vreće su bile u kabinetu profesorice biologije
    znam da smo ih špricali s onom špricalicom
    i da je izraslo tih bukovača
    sad jel taj način dobar za neki veći uzgoj, ne znam

  9. #9
    prima's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,142

    Default

    Quote Originally Posted by kiara79 View Post
    jel netko zna gdje se može kupiti micelij za šampinjone?
    mislim da su oni to prodavali fridrih

    a mali prozvođači trebaju kupiti kompost nacjepljen micelijem, samo micelij je prekompliciran za kućni uzgoj.
    i potpisujem ono da su bukovače puno jednostavnije za kućni uzgoj

  10. #10
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Imam ja frendicu cija obitelj ih godinama uzgaja i prodaje i stvarno su odlicni. Mogu ti ju ja pitat za par tips&tricks a mogu ti dat i njen fejs profil pa stupi sama s njom u kontakt, mozda tako bude jednostavnije.

  11. #11

    Default

    Da li bi mi netko htio pomoči oko uzgoja šampinjona

  12. #12

    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    1

    Default

    dali mi moze neko pomoci ili pojasniti za uzgoj sampinjona imam prostor a tako da sam nabavio Micelijum al nisam strucan nisam nikada radio sa gljivama pa ako moze ko da mi pojasni kako da pocnem raditi

  13. #13
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Mi smo prije dvije godine imali sampinjone (za vlastite potrebe)
    kao prvo, uopce nije komplicirano
    treba redovito spricati i urod je zagarantiran
    drzali smo u podrumu (zbog temperature)
    morali smo dijeliti koliki je bio urod
    kasnije smo zemlju bacili u dvoriste, i vani su nam poceli rasti

  14. #14

    Join Date
    May 2013
    Posts
    1

    Default

    očito da je veliki problem u hrvatskoj nabaviti sve potrebno za uzgoj šampinjona

    Quote Originally Posted by mire92 View Post
    dali mi moze neko pomoci ili pojasniti za uzgoj sampinjona imam prostor a tako da sam nabavio Micelijum al nisam strucan nisam nikada radio sa gljivama pa ako moze ko da mi pojasni kako da pocnem raditi
    Last edited by mikka; 13.05.2013 at 13:54.

  15. #15

    Default

    Zdravo svima..sto se tice uzgoja sampinjona potrebno je da imate odgovarajuci objekat koji mozete zagrijavati i provjetravati, mogu posluziti staje napusteni tuneli itdd,,,uglavnom oni objekti koji mogu zadrzavati vlagu i u kojima se moze odrzavati bez prjekorna higijena.Kompost u kojima je zasijan micelij moze biti dvofazni ili trofazni zavisi kakav vam proizvodac nudi..Ako je u pitanju dvofazni kompost kada ga slozite na police on dolazi u foliji zapakovan znaci nista ne dirate 12 do 14 dana odrzavat temperaturu zraka na 22 do 25 stepeni vlaga mora biti oko 95 %,to ce te postici povremenim prskanjem zidova i poda...nakon sto primjetite da micelij prorasta kompost odnosna da briketi dobijaju bijelu boju a to se obicno desava nakon 10 dana od unosenja onda skidate gornji sloj folije sa komposta i tako ostavite dva dana da se ispust gasovi...nakon toga se pristupa stavljanju odgovarajuce pokrivke koja mora biti dezinfikovana mpokrivka se stavlja 5cm debljine na kompost.kada smo to uradili idemo sa laganim zalijevanjem komposta,prva 2 do 3 dana moramo biti pazljivi sqa zalijevanjem idemo 2 do 3 puta dnevno zalijevati u vidu izmaglice poslije 3 dana primjecujemo micelij koji prortasta pokrivku u vidu paucine onda mozemo slobodno dodati vodu odnosno zalijevati juednom dnevno sa po pola litre vode po vreci ali ne mlazaom nego polako u vidu prskanja..to radimo narednih 7 dana..temperatura je ista 22 do 25 nivo vlage 95%,zposlije toga ide proces grabuljanja pokrivke odnosno prekopavanje ne koristiti nikakav alat nego idemo rucno lagano dignemo pokrivku s komposta izmrvimo rukom i vratimo u prvobitan polozaj,poslije toga micelij se oporavlja odnosno regenerira 2 do 4 dana kada primjecujemo da se na povrsini pokrivke pojavljuju bijele mrve micelije a 6 do 10 dana pokrivka izgleda kao da je pao na nju prvi snijeg,NAPOMENA OD GRABULJANJA PA DO PRVE BERBE BRIKETI SE VISE NE ZALIJEVAJU.naravno ovo sve ce biti ako u gajilistu postignete navedene uslove tem22 do., 25 nivo vlage 95%.Kada vidimo da je micelij na povrsini pokrivke onda pravimo temperaturni sok spustamo temperaturu na 17 ubacujemo svjezi zrak u gajiliste nakon dav dana vidjet cemo gljive u obliku graska.berba se traje 15 ak dana vrsi se u tri vala razmak izmedu valova je 3 do 4 dana kad lagano vrsimo zalijevanje mlakom vodom...higijene mora biti ,cistoca se mora odrzavat citav proces traje od 35 do 40 dana,to je to otprilike ja tako radim imam berbu 4 do 5 kg po briketu svima sretno vrijedi pokusati jako lijep prizor kad apodu rasti toliko od mene pozz

  16. #16

    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    1

    Default

    Elvedin, vidim da se baviš uzgojem šampinjona....molim te da mi veliš gdje nabavljaš kompost te popratni materijal i po kojoj cijeni....hvala :-)

  17. #17

    Join Date
    Apr 2014
    Posts
    1

    Default

    Ima li neko da mi odgovori sta ako je temperatura do 17 stepeni

  18. #18
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Podižem! Da li netko uzgaja u manjim količinama? Ja bih probala.

  19. #19
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Ovdje je priručnik za jedan tip gljiva, ali istom metodom bi se dalo uzgojit i šampinjone.
    LINK

    Po principu uradi sam, objašnjeno korak po korak.

  20. #20
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,882

    Default

    Ah, ne radi link. Nek mi se javi u poruke kog zanima.

  21. #21
    suma's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    u sumi
    Posts
    193

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Podižem! Da li netko uzgaja u manjim količinama? Ja bih probala.
    http://www.fungi-perfecti.hr/list22.html
    valjda smijem staviti link. i stvarno nemam nista s tom tvrtkom...
    ne znam da li si jos zainteresirana. mi smo s ovog linka uzeli drvene cepove micelija shitake i bukovaca. ubusili ih u panjeve vrbe (na proljece 2015). evo vec smo jeli bukovace. valjda ce i od shitaka biti nesto.
    nama super zanimljivo...

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    ajde daj svoju sličku tih nasada

  23. #23
    suma's Avatar
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    u sumi
    Posts
    193

    Default

    tek sad vidim.
    ali trenutno mogu slikati prazne panjeve... nema gljiva, ali kad opet bude slikam.

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    može

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •