-
Trpanje hrane u usta
Moj sin ima 21 mj. i na jesen kreće u jaslice. Vidim da se na forumu raspravlja o davanju slatkiša u vrtićima, pa me to prestrašilo: naime, ja nikad svom bebaču nisam dala bombon. Mislim da bi se ugušio ako ga stavi u usta. Možda je to samo moj strah jer ja se stvarno strašno bojim da se ne uguši dok jede, ali on je stvarno smotan i stalno se guši, ne jako, ali dovoljno da me malo prestraši. Npr. jede mekani kruh i počne se gušiti. Koricu mu ni u snu ne mogu dati! Jede mekani piškot i strpa ga skoro cijelog u usta i počne se gušiti. Da mu dam bananu u ruke, strpao bi je isto do kud može. Ne znam rade li to druga djeca ili samo moj? Svaki put kad skupim snage pa mu dam da sam jede on napuni usta i počne se gušiti. Zato mu uvijek sve kidam na komadiće, ili budem uz njega i pazim kako jede. Bojim se da to ne rade u jaslicama i da će mu dati tvrdi bombon ili nešto slično...Ima li netko slična iskustva?
-
Nemam takva iskustava s gušenjem, ali je i moja curka od 18mjeseci sada u fazi trpanja u usta. Npr.kad joj dam grožđice, sve ih mora odjednom staviti ili cijeli komad banane itd.
Koliki su komadići hrane koju inače jede. Možda uz svakodnevno upozoravanje da uspori, naglašavanje da žvače i polagano povećavanje veličine komadića hrane, do jeseni nauči kako treba žvakati prije nego se proguta. Ja bih uzela komad i žvakala otvorenih usta pred njimi po 100 puta govorila: žvači, žvači, žvači :D
-
I moj sinko (24 mj.) sve trpa. To jest, trpa ako mu se nešto jako sviđa. Nije mi jasno odakle to, jedinac je, nitko mu je otima, dapače, ne jede puno pa ga nutkamo često. Kad ga opomenem da mora žvakati, onda napravi grimasu i žvače otvorenih usta (tako sam mu ja pokazala da treba žvakati
).
Ali nikad se nije gušio tako da tu ne mogu pomoći. Ja bih na tvojem mjestu davala malo pomalo sve veće komade.
-
ja svojoj curki dajem komade hrane da sama jede već od 10,5 mj sad ima 12,5 mj i jako lijepo jede,žvače..
moja svekrva se užasno boji samo gledat je dok jede a dijete jede tako lijepo,a ona sva u strahu.
Htjela sam reći da puno toga ima i u očima promatrača odnosno da dijete odjeti onoga tko je pokraj njega dok ga se hrani, ja se nikad nisam bojala da će se ugušit čak ni kod prvih zalogaja,tako da mislim ima veze i s tim..
Lovranka, tvoj sin je sad već veliki i bolje da što prije nauči jesti hranu u komadima jer u vrtiću samo stvarno malima komadaju na sitno koliko ja znam, od starijih se očekuje da sami jedu žlicom i piju iz čaše.Mi već učimo i to i dosta dobro nam ide. Sretno !!!
Probaj mu ne usadit svoj strah da će se ugušit, bananu mu daj npr. na 3 dijela, korice kruha obavezno mu daj jer ih daju u jaslicama čak i 1-godišnjacima, krišku kruha s ABC sirom, moja malena je žvakanje naučila upravo s koricom kruha tako su nam savjetovali, to je bilo s njenih možda 7 mj.
Mislim da se u vašem slučaju ti trebaš opustit, pusti dijete da jede,ne treperim nad njim čim nešto stavi u usta, i iznenadit ćeš se kako dijete zna jesti.
Koliko puta m ije neka mama rekla,joj ma ne usudim joj/mu dati keks ili kruh ili bananu da se ne uguši, ja mamu okuražim ona djetetu da dijete normalno jede,dosta toga je u našim glavama !!!
-
-
i ovo što je rekla Indi žvači pred njim da vidi, sretno!!!
-
tesko da ce se ugusiti, zrak i hrana idu razlicitim putevima, tak da ak mu bude previse i smeta ga, ispljunut ce van... mislim da se nemoras uzrujavati, nije neuobicajeno da mala djeca vole tako trpat klopu u usta, nemam pojma zasto... nisu ni oni sto rade u vrticima od jucer...
-
-
moj je znao velike komade odgristi pa žvakati,kuc kuc pa mu se nikad nije zagrcnulo. Sveki šizi kad ga vidi kako jede,a meni sve ravno,lol.Zato se nemalo puta zagrcnuo dok je pio vodu,valjda mu ništa ne može biti od toga.
-
I ja potpisujem Lili i majoslavu, koliko vidim djecu oko sebe većina njih je sposobna od malena pljunuti ono što ne mogu progutati. Moja je takva bila od početka dohrane, zagrcnula se samo jednom kad je prvi put uspjela odgristi komadić jabuke s korom, kad joj je zrastao prvi zubić, dakle 7-8 mj. I to je zapravo lako izbacila, i otada se nije ništa slično dogodilo. I s drugom djecom koju znam je slično.
Naravno, djeca su različita, ako mislite da je vaše posebno sklono gušenju hranom upozorite odgajateljicu.
Ali mislim da je najbolje polako im davati manje komadiće, dok se ne naviknu i na one veće.
Ali što se tiče bombona, mislim da je to ipak nešto što ne treba davati djeci u vrtiću, ionako samo šteta od toga a mogu se lakše zagrcnuti nego s običnom hranom, koja se može žvakati. Bilo bi mi logično da odgajateljice to niti ne dijele
(moja na jesen treba krenuti u vrtić pa ću vidjeti kako to kod nas funkcionira)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma