vec sam jednom pokusala otvorit ovaj topic ali je nestao....molim vas sve sto znate i imate o mucanju dvo ipol godisnjaka koji vec dugo i dobro prica.
vec sam jednom pokusala otvorit ovaj topic ali je nestao....molim vas sve sto znate i imate o mucanju dvo ipol godisnjaka koji vec dugo i dobro prica.
Moje (dvostruko) iskustvo je da je to privremena i prolazna pojava. Mislim da se to događa zato što se djetetu poveća fond riječi, a još mu se ne posloži sintaksa jezika. Hoće reći nešto, riječi naviru ali ne zna ih posložiti. Puno mama se žalilo na to, pregledaj malo na podforumu 1-3 godine.
Tražila sam po pretražniku, al ne pronalazim baš ništa naširoko. Kod Damira se pojavilo ima dva tri dana, malo se brinem
U toj dobi je najvjerojatnije da se radi samo o razvojnom mucanju koje nastaje zbog bržeg razvoja govora od razvoja mišljenja (možda sam malo nespretno objasnila), pa im nadolaze bujice riječi koje ne mogu pohvatat. Roko je grozno mucao u toj dobi i to nekih 6-8 mjeseci.
Znalo je bit perioda od 2-3 tjedna bez mucanja pa opet ispočetka.
Mi smo bili kod logopeda i u Klaićevoj i u Suvagu i rekli su da pričekamo do 3 godine, pa ako ne prođe da se javimo, ali je srećom prošlo.
Najbitnije je da on ne osvijesti problem. Dakle, niti slučajno ga ne smijete ispravljat, ubrzavat, dovršavat umjesto njega, već ga trebate pustit da završi što je počeo, strpljivo, ne pokazivat uznemirenost, zabrinutost.
Samo kad on nešto kaže npr. Dddaj mi llloptu, ti mu odgovriš - želiš loptu - tako da on vidi da ga razumiješ.
Kad pričate s njim trudite se svi pričat polakše (kod nas je bio problem jer ja jako brzo pričam pa sam se morala duplo kontrolirat), razgovjetno, da mu pružite dobar uzor.
Pišem malo zbrkano jer gibam doma s posla, ako imaš još kakvih pitanja može i na PP, al me do ponedjeljka nema na netu.
Bok, makita.
Ovako, Fabijan je ove zime mucao nekoliko dana.
Mene je ulovila frka, tete u vrtiću su nam čak poslale fotokopirane članke na tu temu, zvala pedijatra, neću prepričavati što sam sve iskonstruirala...
Summae summarum - kako došlo, tako i otišlo.
A uzrok?
Sreli tatu naše male frendice koji je rekao da je i ona počela mucati.
Ispostavilo se da su F i ona pokušavali kopirati jednog malenog iz grupe koji muca. :?
Zato, pokušaj se malo raspitati među roditeljima djece s kojom se druži, možda je i ta copy-paste metoda vaš slučaj.![]()
Nije imitiranje, al hvala što mi širiš kut gledišta. I hvala na umirujućim riječima. Znači, nije za zabrinit se...samo strpljenja i čekat da prođe.
Samo je katkad tako teško, kad vidiš da se jadničak zacrveni jer ne može izgovorit...pa na kraju procijedi:mama ne mogu reć, zašto :?
Pa nisam baš sigurna da on toga nije svjestan :/
Makita dal tvoj mali slučajno voli gledat Boba graditelja.
Roko je u periodu kad je počeo mucat dosta gledao Boba graditelja, i kad sam ja par puta sjela s njim i gledala Boba skužila sam da na par mjesta mješalica i još neki od strojeva zamuckuju, tak da je moguće da je Roko i tu počeo kopirat mucanje, samo što naravno onda se to zakomplicira.
Grozno je kad kuži da ne može nešto izgovorit (i Roko je kužio) pa sam mu ja znala reć, ma sigurno se tvoj jezik malo umorio pa ti je teško, a vidjet ćeš kad se odmori bit će lakše.
Najbitnije je ne pokazat pred njim kolko ti je teško (mada znam da nije nimalo lako) već totalno ignorirat.
Da ne otvaram novi topic, nadovezat ću se ovdje.
Radi se o Lindi (4g), pravoj maloj pričalici, velikog fonda riječi, sve glasove savršeno izgovara već dugo, dugo... ali ima tome već skoro godinu dana da je počela zamuckivati, prvo samo kod sloga "je", npr. dije-jete, ja bih je-jela... s vremenom se "je" izgubio, ali javili su se neki novi glasovi gdje bi zamuckivala, pa je neko vrijeme bilo super i nije mucala uopće, a sad u zadnje vrijeme imam dojam da se pogoršalo i da više nema pravila da se to javlja kod određenih slogova, već u jednoj rečenici zamuca na skoro svakoj riječi. Ne uvijek i ne jednako. Nema pravila, ali zamuckivanje je tu. Bila sam uvjerena da se radi o razvojnom mucanju, ali mm me malo zaplašio i smatra da bismo trebali do logopeda, jer traje tako dugo.
Ja se toga bojim, jer bi tada skužila Lili da nešto ne valja s njezim govorom (ona toga nije uopće svjesna), pa bismo mogli samo potencirati problem, ako ga nema. A što ako je problem stvarno tu, onda je bolje početi što ranije s vježbama.
Imate li takvih iskustava i kako postupiti?
Ovo je česta pojava (iako je dobro odvesti dijete logopedu, sigurno je sigurno...).
Naime, u toj dobi 3-4 godine šire se spoznaje tolikom brzinom da jezik jednostavno ne može pratiti... Stres, uzbuđenje i nove situacije pogoršavaju stanje, a mirno poznato okruženje popravlja stvar.
Lijek? Nema jedinstvene stvari koja bi pomogla svakom djetetu, ali razmislite o ovome:
NE požurivati dijete da kaže... Dati mu dovoljno vremena.
NE dovršavati rečenice umjesto djeteta (to mu ruši samopouzdanje i stvara zbrku u glavi)
POUČITI dijete da razmisli što želi reći, pa onda da to kaže. Mi smo znali reći "Reci mi JEDNU PO JEDNU STVAR... polako...." kad smo primijetili da naše dijete petlja, zapinje i da mu navire više misli nego što je u stanju izgovoriti. NE ispravljati u pola rečenice (kad izgovori do kraja, možete se polako vratiti i to raspraviti, ako primijetite da dijete ponavlja pogreške)
Čarobna formula je strpljenje, a čarobna riječ je "SLUŠAM...." ali onda stvarno i treba saslušati do kraja. Ako se smetnje ne povuku same od sebe u kraćem vremenu, pitati logopeda za mišljenje. Ne treba to ništa platiti - pedijatar može dati uputnicu za dijagnostiku. Budući da ih nema puno po domovima zdravlja i ustanovama (bolnice, Suvag) često će se dogoditi da se smetnje poprave prije nego dođete na red!![]()
hvala ti.![]()
Misliš, dakle, da posjet logopedu ne bi pogoršao stanje, ako se radi o razvojnom mucanju? Bojim se da joj to ne osvijesti "problem", ako ga uopće ima.
Draga, prvo SEBE pripremi (odi na razgovor logopedu bez djeteta, da ukloniš svoje strahove i sumnje.... Možeš i s pedijatrom porazgovarati, to je obično dovoljno... Možeš i na forumu pitati, iako oni nisu ni tak brzi ni tak mnogoljudni kao ROda, pa ćeš možda čekati odgovor dulje vrijeme).Linda prvotno napisa
Većina djece logopedsku dijagnostiku doživljava zabavnom (tamo se igra, čita im se pričica, crtaju.... slično kao u vrtiću ili igraonici) i nema od toga nikakve traume. ALI ako dijete osjeti tvoj strah i zabrinutost, eto recepta za pogoršanje problema, jer će dijete misliti da je to nešto jako strašno, a zapravo nije. Čak i da postoji problem, postoji i rješenje!![]()
Evo linka na logopedski forum (dobar je link, ali je "lijen" server pa treba strpljenja:
http://www.krapinske-toplice.t-com.h...pBB3/index.php