Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 55

Thread: Slanutak

  1. #1

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    679

    Default Slanutak

    Heeelp! Koliko dugo ga treba kuhati, u ekspres loncu ili običnom?

  2. #2

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Ja ga u ekpres loncu kuam 40-50 min, a u običnom dok ne omekša

  3. #3
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    slanutak ili leblebija po mojim saznanjima
    kad smo vec kod toga
    od kada se smije davati bebama?
    obzirom da je pun zeljeza, jako je koristan
    ako imate neki bebechi recept molim javite
    hvala

  4. #4

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    vojvodina
    Posts
    44

    Default

    Ja obožavam hummus da pravim od leblebija! Samo ja njega preko noći ostavim u vodi da omekša, pa ga onda kuvam, brže je i u expresu i u običnom! I ja bih ga rado dala mojem J., naravno ne još, ali čim pre, jer meni je super!

  5. #5
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    a gdje je recept?

  6. #6
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Hummus ja radim otprilike - sameljem kuhani slanutak, dodam protisnutog češnjaka, maslinovog ulja (žlicu, dvije), sol, i maslac od sezama poznat pod nazivom tahini, to sve zajedno smiksam i ohladim. Baš me zanima stavlja li netko još nešto u hummus.

  7. #7

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    vojvodina
    Posts
    44

    Default

    Ja ga vrlo slično pravim! Samo ja nemam uvek gde da kupim tahini pa ga sama napravim: sipam susam u jednu šerpu, bez masnoće, suv, uključim ringlu na srednju temperaturu i mešam varjačom povremeno, čekam onu tamno zlatnu boju, onda ga sameljem na mlin za kafu u fini prah.
    Leblebije neko melje na mašinu za meso, a ja u multipraktiku ili sličnoj seckalici. Ne znam tačno mere, ja obično radim "odokativnom" metodom, povremeno probam pa dodam šta mi fali. Dakle sameljem leblebije i susam, pomešam, beli luk, maslinovo, malo soli, vode u kojoj se slanutak kuvao... to je to, možda još neku travku da zamiriše pr. malo bosiljka.
    Da, stavim ja još i tucanu papriku, može i ljuta i slatka. To bude fine gustine da se može mazati na hleb, i može da stoji, kažu, nedelju dana, dobro zatvoreno u frižideru, samo kod nas ne traje više od dva dana!

  8. #8

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    ja stavim limunov sok!

    inače, neki dan sam radila slanutak varivo, stavila sam unutra i pečene oguljene kestene, mrkvu, luk, češnjak..... bilo je ODLIČNO!!!!!

    Irma, a bome i mi ostali smo se davili......

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    949

    Default

    meni ga luce obožava i jede ga već pola godine..prije joj ga se nisam usudila davat, baš kao i fažol i ostalo jer dosta napuhuje...inače, dobar mi je u gustim juhama, salatama i kao namaz.slanutak se mora inače namočiti uvijek noć prije, a kuha se oko sat vremena u express loncu..inače vječnost..
    a inače, u običnom loncu ga je dobro šokirat, znači kad provrije, nakon 10 ak minuta dodaješ hladnu vodu, ponoviš par puta i tako spremljen manje napuhuje stomak

  10. #10
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Taj šok način kuhanja je makrobitoički, meni je super za leću, i navodno da tako skuhana mahunarka manje napuhava (još se doda i kombu alga); ali slanutak se stvarno kuha sto godina u običnom loncu pa ga i ja kuham u ekspres, i obavezno ga namočim.

    Ja sam od slanutka znala napraviti pire i pomiješati ga sa krumpir pireom (to mi je super uz npr neko jelo od kiselog zelja), a evo jedan recept za curry od slanutka (to je za velike)

    CURRY OD SLANUTKA KRUMPIRA

    Na malo ulja popržiti malu nasjeckanu glavicu luka. Dodati žličicu - ili više, prema ukusu, curry-ja, popržiti da malo potamni. Dodati krumpir - teško mi je reći koliko, možda 4 srednje velika krumpira, narezan na sitne kockice. Posebno zakuhati vodu. Krumpir preliti vrelom vodom tek toliko da ga pokrije. Dodati 250 gr kuhanog slanutka, sol, papar i pola šalice sojinog mlijeka. Kuhati na laganoj vatri dok krumpir ne omekša a umak se zgusne. Super paše sa couscousom.

  11. #11
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja i slanicu i leci promijenim vodu nakon sto uzavri.
    jel i to dovoljno sokantno?

    bas cu danas skuhati lecu, jedva cekammm

  12. #12
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Nije dovoljno šokantno, moraš zaliti hladnom vodom tek toliko da pokrije mahunarku, i onda kad popije vodu dodavati po malo hladne vode čitavo vrijeme dok se kuha.

    Tako skuhana leća mi je odlicna, ali druge mahunarke radije kuham u ekspres loncu.

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ali to trazi od mene da budem cijelo vrijeme uz lonac.
    nemoguca misija.
    meni lako odluta paznja.
    s boje na kosi koju treba isprati pa se sjetim nakon 2 sata.
    s tusa u kupaoni gdje se ispire deka pa se sjetim kad mi voda dode do gleznja.
    a gdje nece s lonca.

    ja je danas skuhala samo jednom šokiranu, ma bas mi je dobro sjela.

  14. #14
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Yes, makrobiotika zahtijeva skoncentriranu kuharicu

  15. #15
    LeeLoo's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,654

    Default

    .ajd da se ovdje ubacim-od kad se djeci smije davati fažol?..ja danas kuham paštu fažol pa neznam smije li Karlito to jest-ima 2 god i pol.

  16. #16
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Pa, naravno da dijete od 2,5 g. smije jesti grah!

  17. #17

    Default

    da li se slanutak nakon što ga se namoči preko noći treba onako ko grah prokuhati kratko pa baciti tu vodu i onda kuhati, ili može nakon namakanja odmah u lonac. kupila sam friški i baš se nabrijavam kuhati ga.

  18. #18
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja ne bacam prvu vodu.

  19. #19

    Default

    hvala na info!

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ja namočim prek noći i tu vodu bacim. Nakon toga slanutak ide na 45 min u ekspres lonac i ta voda se ne baca. Unutra stavim malo soli i lovorov list. Tak kuham slanutak za humus (da se lako zdrobi u pire) a ako je namijenjen za salatu ili varivo, onda je dosta 30-35 min, ali to ovisi o loncu.

    Fala, dale ste mi ideju, već neko vrijeme nisam kuhala slanutak, baš bih ga mogla namočiti...

  21. #21
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    umjesto expres lonca zlicu-dvije (čajne zlice) sode bikarbone dok se kuha. i u grah, rastiku...
    ja ga obozavam na salatu sa mladom kapulom, kuhanog sa grahom i jecmom...

  22. #22
    flower's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    land of hope and dreams
    Posts
    4,145

    Default

    meni je najfinija ona kombinacija s porilukom i parmezanom, mislim da je to od golog kuhara...bas ste me dobro sjetile.

  23. #23

    Default

    soda bikarbona je protiv napuhavanja ili da se brže skuha?

  24. #24
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    brzo se smeksa, a ne znam prducka li se manje

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ne prducka se manje od sode. TOme služi lovorov list (a može i par zrna kimla oliti kumina).

  26. #26
    Lukina mamma's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,238

    Default

    Ajde, curke, please, još koja ideja sa slanutkom na salatu...Baš mi se jede i kupila ga, ali nemam ideja....nešto proljetno, lagano....

  27. #27
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Skuhani slanutak, struk-dva poriluka, struk-dva mladog luka, struk-dva celera, dimljeni tofu, naribana rotkva, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat.
    Upravo se davim u tome. To je ono što sam imala u frižideru. Da je bilo paprike - i ona bi upala.

  28. #28
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Slanutak, feta sir, pomidor, aceto balsamico.

  29. #29
    Lukina mamma's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    1,238

    Default

    bravo, puno hvala, probat ću...

  30. #30
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Skuhani slanutak, struk-dva poriluka, struk-dva mladog luka, struk-dva celera, dimljeni tofu, naribana rotkva, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat.
    Upravo se davim u tome. To je ono što sam imala u frižideru. Da je bilo paprike - i ona bi upala.

    Kako ovo savršeno zvuči...

  31. #31
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    A može i samo zajedno sa kukuruzom iz konzerve, pa gore jabučni ocat i bučino ulje....mmmmm....

  32. #32
    habibi's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    241

    Default

    ja slanutku, i svim varivima s grahoricama, dodajem kombu algu. to je radi lakše probavljivosti. kuhanu algu nasjeckam na sitne kockice da drugi ne primijete.

  33. #33

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Jučer je Ana kuhala slanutak ali sam gledala samo kraj.
    Aj ako je netko gledao neka napiše detalje.
    Mislim da je radila sa slanutkom iz konzerve.

  34. #34
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by split View Post
    Jučer je Ana kuhala slanutak ali sam gledala samo kraj.
    Aj ako je netko gledao neka napiše detalje.
    Mislim da je radila sa slanutkom iz konzerve.
    Evo najdetaljnije: http://kodane.tportal.hr/recepti/609...s-rikulom.html

  35. #35
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    a kako radite varivo sa slanutkom? imate kakav jednostavan recept

  36. #36
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    1) Isto ko i grah varivo - skuham s lovorovim listom u slanoj vodi, pa onda začinim po želji

    2) može s ječmom i povrćem:slanutak skuhati posebno, ječam posebno, pa prodinstati luk, mrkvu, papriku, paradajz - na to ubaciti slanutak i ječam, doliti vodom u kojoj se kuhao slanutak, po želji ubaciti kakvu kobasu (mm to voli, ja ne pa obično kuham posebno) i to je to. Unutra paše bosiljak, metvica, peršin i CELER (svako zasebno ili u nekim kombinacijama od po 2 biljke), sol i papar. U ovo ne stavljam crvenu papriku, u ovo gore stavljam

    3) ekspres varivo - lagana zaprška na 1 maloj žlici brašna i 1 žlici ulja, malo češnjaka, žličica crvene paprike (chilli je dobrodošao), pa dodati 1 konzervu od 250 g slanutka, skupa s tekućinom i 1 konzervu kukuruza šećerca (ocijedim, ali može i s tekućinom), po želji doliti vode da bude odgovarajuće gustoće. U ovo paše lovorov list, sol, papar, čak i vegeta u tragovima (ne razbacujem se time, ali može tu i tamo) i na kraju kosani zeleni peršin. Gotovo je za 15 min ili manje.

  37. #37
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    puno ti hvala na super idejama (već sam zamijetila po forumu tvoje odlične kulinarske ideje ), izabrat ćemo jednu varijantu i isprobati

  38. #38
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by tina55 View Post
    puno ti hvala na super idejama (već sam zamijetila po forumu tvoje odlične kulinarske ideje ), izabrat ćemo jednu varijantu i isprobati
    Ma nema na čemu...

    Zaboravih nešto o čemu često priča moja svekrva, ali nisam isprobala - dodati kockice krumpira u to varivo. Ne možeš pogriješiti. Ravnaj se po onome što inače volite...

  39. #39
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo
    Last edited by anchi pp; 29.01.2011 at 11:13.

  40. #40
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo
    ovo je slijedeći tjedan na rasporedu sigurno
    odličan recept, hvala

  41. #41
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Varivo od slanutka s porilukom i kiselom repom - za prave slanutkoljubce


    Zdinsta se poriluk, u to se doda narezana mrkva, celer, svježa paprika, skuhani slanutak, može jedan krompir ili noklice od jaja i brašna, malo prosa ako ima u kući, kisela repa, mljevena crvena paprika, na kraju puno peršuna da maskira poriluk koji neki u mojoj kući misle da ne vole.

    Pravo zimsko varivo

    Naš današnji ručak.
    Odlično varivo, hvala na receptu.

  42. #42
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    može li umjesto repe kiselo zelje ili neka druga kombinacija?

    slanutak obožavam, repu ne podnosim. brrr!

  43. #43

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    zapad
    Posts
    1,076

    Default

    Može sa kiselim zeljem.
    U principu sa slanutkom možeš kombinirati sve
    što se kombinira s grahom, npr. ječam

  44. #44
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Naravno da može kiselo zelje. Ne mora niti poriluk, može luk vulgaris. Ne mora niti proso. A ne mora niti krompir niti noklice. Može npr. malo heljde. Moguće su sve varijacije na temu. Ječam, naravno.

    Moj je princip da u varivo ubacim ono što imam doma - a to je bio poriluk, slanutak i kisela repa. I ispalo mi je fenomenalno.

    Jako mi je drago da vam se svidjelo. Doduše, ovo i je topic sljedbenica slanutka.

    Last edited by anchi pp; 01.02.2011 at 14:45.

  45. #45
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    hvala, anchie - i ja volim improvizirana variva a ovo tvoje me pogodilo u žicu - svi sastojci osim repe su mi vrlo dragi.

  46. #46
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ja ću odmah skuhati više, kad se već tako dugo kuha, pa pola u varivo, pola u falafel s kikirikijem

  47. #47
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    tina55, daj svoj recept za falafel.

  48. #48
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    falafeli od slanutka i kikirikija
    3 žlice ulja
    1 luk, sitno narezan
    1 grančica celera, narezati
    1 žličica miješanog začinskog bilja
    250 g prženog neslanog kikirikija
    175 g slanutka, ocijeđenog i zgnječenog
    60 g svježih krušnih mrvica (mislim da mogu i obične)
    1 žumance
    30 g brašna

    na 1 žlici ulja pržiti luk i celer 3-4 minute da omekšaju
    sve sastojke osim preostalog ulja i brašna staviti u zdjelu i promiješati s lukom i celerom.
    od smjese napraviti 12 okruglica, uvaljati ih u brašno i pržiti oko 15 min na srednje jakoj vatri uz okretanje da postanu zlatnožute

    poslužuje se uz ljuti umak (ako treba imam recept) i rižu

  49. #49
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    tina55, jel to pržiš u dubokom ulju ili samo na malo namašćenoj tavi?
    Ajde piši i recept za umak. Hvala.

  50. #50
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ljuti umak:
    2 žlice ulja
    1 čili papričica, očistiti sjemenke i sitno narezati
    2 mlada luka, sitno narezati
    2 žlice crvenog vinskog octa
    230 g narezane rajčice iz limenke
    2 žličice šečera u prahu

    na ulju 2-3 minute pržiti luk i papričice

    dodat ostale sastojke, posoliti i popapriti
    zakuhati i ostaviti da lagano krčka 5 minuta

    poslužiti s okruglicama, rižom i zelenom salatom

    ja ovo tek ovaj vikend namjeravam raditi; rekli su mi da se može pržiti u fritezi, ali ja ću ovako na tavi kako piše probati
    2 žlice pirea od rajčice

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •