1) Isto ko i grah varivo - skuham s lovorovim listom u slanoj vodi, pa onda začinim po želji

2) može s ječmom i povrćem:slanutak skuhati posebno, ječam posebno, pa prodinstati luk, mrkvu, papriku, paradajz - na to ubaciti slanutak i ječam, doliti vodom u kojoj se kuhao slanutak, po želji ubaciti kakvu kobasu (mm to voli, ja ne pa obično kuham posebno) i to je to. Unutra paše bosiljak, metvica, peršin i CELER (svako zasebno ili u nekim kombinacijama od po 2 biljke), sol i papar. U ovo ne stavljam crvenu papriku, u ovo gore stavljam

3) ekspres varivo - lagana zaprška na 1 maloj žlici brašna i 1 žlici ulja, malo češnjaka, žličica crvene paprike (chilli je dobrodošao), pa dodati 1 konzervu od 250 g slanutka, skupa s tekućinom i 1 konzervu kukuruza šećerca (ocijedim, ali može i s tekućinom), po želji doliti vode da bude odgovarajuće gustoće. U ovo paše lovorov list, sol, papar, čak i vegeta u tragovima (ne razbacujem se time, ali može tu i tamo) i na kraju kosani zeleni peršin. Gotovo je za 15 min ili manje.