Milinović zadovoljan rezultatima
Prvi rezultati šestomjesečne primjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji su zadovoljavajući. Pokazuju da je u 12 zdravstvenih centara za medicinsku oplodnju broj ostvarenih trudnoća prije zakona i danas gotovo isti. Rekao je to na Plitvicama potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva
Darko Milinović na otvorenju 1. hrvatskog kongresa medicinske oplodnje na kojemu će struka danas i sutra raspravljati o dosadašnjoj uspješnosti primjene tog zakona.
Iza nas je turbulentno razdoblje od gotovo godine dana od donošenja zakona za koji sam znao da će izazvati javnu raspravu, dirnuti u mnoga moralna, vjerska i etična pitanja, jer nikada ne možete donijeti zakon kojim će svi biti zadovoljni, rekao je Milinović ocjenjujući kako je zakon pratila i
ružna politizacija da je zbog njega u Hrvatskoj zaustavljena medicinska oplodnja.
Zadovoljan sam rezultatima, ali možemo i moramo i bolje kako bismo za godinu dana imali manje parova koji odlaze na liječenje neplodnosti u inozemstvo, rekao je Milinović dodajući kako bi broj ostvarenih trudnoća bio i za 30-40 veći da su centri imali vremena za prilagodbu.
Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju
prof. Velimir Šimunić rekao je kako se Ministarstvo zdravstva u posljednjih deset mjeseci potrudilo kao nikad dosad u obnovi opreme i edukaciji struke radi podizanja kvalitete medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj.
Na kongresu prisustvuje i izvršna direktorica
Roda Ivana Zanze koju prvi rezultati primjene zakona, kako je izjavila novinarima, ne iznenađuju.
Broj trudnoća je možda isti ali nas brine što nisu poštovane sve metode koje su uobičajena praksa u cijeloj Europi, a to je da nije ograničena oplodnja jajnih stanica na tri i zabranjeno zamrzavanje zametaka, jer bi se ukidanjem tih odredbi godišnje rodilo 150-ero djece više, kazala je Zanze.
Danas predstavljeni rezultati dijelom su i rezultati velikih ulaganja i unapređenja postupaka koje mi pozdravljamo, ali teško da ih se može ocijeniti samo kao zaslugu primjene zakona jer takav zakon ne postoji nigdje u Europi, dodala je.
Zanze je rekla da su Rode danas diljem zemlje organizirale akciju u kojoj su pozvale građane da u svojim gradovima počnu ostavljati na javnim mjestima kuhana jaja s natpisom
Ministre, moja jajašca nisu za bacanje, te da se do sinoć u akciju uključilo više od 1000 građana. Nekoliko jaja, kako se doznaje, ostavljeno je jutros i ispred Ministarstva zdravstva.