Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Milinovic na Plitivicama

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Milinovic na Plitivicama

Ovo su prvi izvjestaji sto je bilo

Milinović zadovoljan rezultatima

Prvi rezultati šestomjesečne primjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji su zadovoljavajući. Pokazuju da je u 12 zdravstvenih centara za medicinsku oplodnju broj ostvarenih trudnoća prije zakona i danas gotovo isti. Rekao je to na Plitvicama potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović na otvorenju 1. hrvatskog kongresa medicinske oplodnje na kojemu će struka danas i sutra raspravljati o dosadašnjoj uspješnosti primjene tog zakona.

Iza nas je turbulentno razdoblje od gotovo godine dana od donošenja zakona za koji sam znao da će izazvati javnu raspravu, dirnuti u mnoga moralna, vjerska i etična pitanja, jer nikada ne možete donijeti zakon kojim će svi biti zadovoljni, rekao je Milinović ocjenjujući kako je zakon pratila i ružna politizacija da je zbog njega u Hrvatskoj zaustavljena medicinska oplodnja. Zadovoljan sam rezultatima, ali možemo i moramo i bolje kako bismo za godinu dana imali manje parova koji odlaze na liječenje neplodnosti u inozemstvo, rekao je Milinović dodajući kako bi broj ostvarenih trudnoća bio i za 30-40 veći da su centri imali vremena za prilagodbu.

Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić rekao je kako se Ministarstvo zdravstva u posljednjih deset mjeseci potrudilo kao nikad dosad u obnovi opreme i edukaciji struke radi podizanja kvalitete medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj.

Na kongresu prisustvuje i izvršna direktorica Roda Ivana Zanze koju prvi rezultati primjene zakona, kako je izjavila novinarima, ne iznenađuju. Broj trudnoća je možda isti ali nas brine što nisu poštovane sve metode koje su uobičajena praksa u cijeloj Europi, a to je da nije ograničena oplodnja jajnih stanica na tri i zabranjeno zamrzavanje zametaka, jer bi se ukidanjem tih odredbi godišnje rodilo 150-ero djece više, kazala je Zanze. Danas predstavljeni rezultati dijelom su i rezultati velikih ulaganja i unapređenja postupaka koje mi pozdravljamo, ali teško da ih se može ocijeniti samo kao zaslugu primjene zakona jer takav zakon ne postoji nigdje u Europi, dodala je.

Zanze je rekla da su Rode danas diljem zemlje organizirale akciju u kojoj su pozvale građane da u svojim gradovima počnu ostavljati na javnim mjestima kuhana jaja s natpisom Ministre, moja jajašca nisu za bacanje, te da se do sinoć u akciju uključilo više od 1000 građana. Nekoliko jaja, kako se doznaje, ostavljeno je jutros i ispred Ministarstva zdravstva.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj link
    od kud ti to?

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

to je s HRT-a

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nasla sam
    ima i novi list clanak:
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Novos...ajuci-rez.aspx
    http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=73259&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=3c903614f6

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

očekivano.
    ma nek je ministar nama zadovoljan, lako za nas kojih se tiče..

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

– Prvi rezultati šestomjesečne primjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji su zadovoljavajući i pokazuju da je u 12 zdravstvenih centara za medicinsku oplodnju broj ostvarenih trudnoća prije zakona i danas gotovo isti, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović.

Napomenuo je da se Hrvatska po rezultatima u ovom trenutku može uspoređivati s Italijom, Austrijom, Njemačkom i vodećim zemljama EU, te ocijenio »uobičajenima migracije pacijenta na liječenje u inozemstvo«.
    – I u Hrvatskoj se liječi pet posto parova iz inozemstva, a između 6 i 7 posto naših parova liječničku pomoć potraži vani, što je slično kao u EU, rekao je Milinović.
    Samo neke cinjenice:
    Uspjeh po transferu:
    Italija 2007 : 25%
    Njemacka 2008: 29%
    to su zemlje s restriktivinim zakonom (Njemacka manje restriktivna nego Italija, sto se odmah i vidi)

a sad zemlje s normalnim zakonom:
    Ceska 2005: 40%
    Austrija 2008: 35%
    Spanjolska 2008: 39%

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne možemo se više uspoređivati sa zemljama s kojima smo imali sličnu praksu - Slovenija, Češka itd. Ostaje nam usporedba s "najgorima" u MPO-u .

Iz zemalja "najgorih" ide migracija prema "najboljima", nije to jedna stopa za EU.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tako sam "prazna" na ove njegove izjave (jer su očekivane) da me to boli najviše!
    Neznam samo tko vjeruje u te njegove/njihove priče i kako se othrvati, osim rušenjem vlade, a za to nemamo snage!!?!? Ma jadni li smo!

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uspješnost medicinske oplodnje iz zamrznutih jajnih stanica u šest mjeseci primjene novog Zakona o medicinski potpomognutoj opolodnji je 22 posto, izjavili su danas novinarima ministar zdravstva Darko Milinović i predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić.
    Na kojem to svijetu???

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A gledajte ovo:
    Broj postupaka u Sloveniji u 2005: 2,200 http://humrep.oxfordjournals.org/cgi...full/24/6/1267
    Broj postupaka u Sloveniji u 2005: 2,000 isti izvor
    Postotak pacijenata u Sloveniji koji su stranci: podatak iz studenog 2009: 35% http://humrep.oxfordjournals.org/cgi...57v1/DEQ057TB1
    Udio Hrvata u stranim pacijentima u Sloveniji: 60-70%

Znaci da postupaka Hrvata u Sloveniji ima oko 450 godisnje, sto je 25% svih postupaka u Hrvatskoj, a ne manje od 10% kako on tvrdi.

I jos da dodam da je prof. Vlaisavljevic kod Josipovica rekao da je u prva tri mjeseca samo u Mariboru bilo 150 postupaka (a gdje je jos Prag...)

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

di je Ljubljana? ja u zadnje vrijeme znam za više parova što idu Rešu - nije bio toliki pritisak.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Hrvatska, naglasio je, jedina zemlja u kojoj šest postupaka pacijentici pokriva HZZO.
    To nije istina. 6 postupaka se placa u Sloveniji, u Belgiji, a uvodi se i u Ceskoj.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

...a imaju zakon koji daje veće šanse. Uostalom, tih 6 postupaka nije propisano Zakonom nego Pravilnikom i kako došlo tako ošlo..

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj sandra-zvrk prvotno napisa Vidi poruku
    tako sam "prazna" na ove njegove izjave (jer su očekivane) da me to boli najviše!
    Neznam samo tko vjeruje u te njegove/njihove priče i kako se othrvati, osim rušenjem vlade, a za to nemamo snage!!?!? Ma jadni li smo!
    potpis

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pino, bilježim sve!

matto avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ova idiotska situacija, ako mene pitate, razumno bi se mogla okončati samo jednim administrativnim aktom. Da Ministarstvo zdravstva izda rješenje kojim se, zbog neispunjavanja moralnih i intelektualnih standarda, zabranjuje obavljanje ministarske dužnosti Darku Milinoviću, doktoru medicine, četrdeset sedam godina, s prebivalištem u Gospiću".

Ante Tomić Jutarnji list

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Rezultate će na kongresu koji se upravo održava na Plitvicama iznijeti predstavnik posebnog povjerenstva. Ali koristim priliku postaviti pitanje zašto bolnica »Vuk Vrhovac« nije radila umjetne oplodnje cijelog rujna i prosinca prošle godine? Nadam se da to nije iz politikantskih razloga, da bi rezultati bili lošiji. Mjesec dana, ali opravdano zbog obnove, nije radio ni odjel medicinske oplodnje na Svetom Duhu. ...

Pročitao sam izjavu dr. Baumana sa Svetog Duha, koji je napomenuo da će na Plitvicama biti preliminarni rezultati, te da za stvarne rezultate treba razdoblje od najmanje dvije do tri godine. Ujedno mu čestitam na rezultatima koje je postigao u svojoj bolnici. I nije istina da naši neplodni parovi hrle u inozemstvo da bi ostvarili roditeljstvo, kao što se to željelo prikazati. Pozvao sam sve one koji idu izvan Hrvatske da se jave u Ministarstvo, te da nije potrebno slati anonimne razglednice kako »za«, tako ni »protiv« Zakona. Javila su se samo dva para s kojima sam razgovarao o novom zakonu te smo razjasnili neke dezinformacije. Jedan od ta dva para nastavio je liječenje u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji.

http://www.vjesnik.hr/html/2010/05/1....asp?r=tem&c=1 intervju u Vjesniku naravno danas

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma sunce mamino. Hrvatska je doživjela procvat od njihovih sposobnosti.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel netko gledao jučer vijest rtl-a? na kraju su intervjuirali belgijskog liječnika, koji je ukratko rekao da ovakav zakon ne valja. Nikome ne valja, samo nama. A valja jer je milinović rekao da valja, nećemo valjda razmišljati svojom glavom.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Je, gledala ja. Al čuj, kaj su svjetski stručnjaci naspram našeg ministra?! Pa on je ipak Bog i batina, Alfa i Omega, od njega se prepisuju zakoni, reforme.......

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj matto prvotno napisa Vidi poruku
    Ova idiotska situacija, ako mene pitate, razumno bi se mogla okončati samo jednim administrativnim aktom. Da Ministarstvo zdravstva izda rješenje kojim se, zbog neispunjavanja moralnih i intelektualnih standarda, zabranjuje obavljanje ministarske dužnosti Darku Milinoviću, doktoru medicine, četrdeset sedam godina, s prebivalištem u Gospiću".

Ante Tomić Jutarnji list

duga30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ante Tomić BRAVO! A naš dragi ministar dalje mlati praznu slamu! Nema veze, neka oni nama bacaju jajne stanice pa čemo ići na više stimulacija, pa čemo se razboliti od raznih tumora i onda će zdravstvo imati više koristi od nas jer čemo same kupovati skupe ljekove i još nečemo za njih dobiti povrat poreza! Država će tako bole profitirati!

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ante Tomić je legenda

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku

Darkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj matto prvotno napisa Vidi poruku

Ante Tomić Jutarnji list

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •