Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Blitva, kupus, špinat, cikla i sl. - kako prešvercati u obrocima?

  1. #1
    Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    MA
    Postovi
    291

    Početno Blitva, kupus, špinat, cikla i sl. - kako prešvercati u obrocima?

    E, to je moj problem. Moj 4-godišnjak neće nijedno od toga, a pokazalo se da fali mu malo željeza pa doktorica je preporučila da Lovre jede puuuno blitve, špinata, kupusa, cikle... Pa onda moram je nekako prešvercat
    Kako mogu pripremiti ovo povrće da mali ne skuži što jede?

  2. #2

    Datum pristupanja
    May 2009
    Lokacija
    Zagreb/Savica
    Postovi
    30

    Početno

    Što najviše voli jesti? Špinat i blitvu staviti u faširane šnicle, pohano meso... smiksano u saftovima? Ciklu i kupus naribano u nekoj drugoj salati? Svjeća cikla s malo limuna i soli... smiješana sa mrkvom ili jabukom?
    A pošto je velik... možda da ga uključiš u izradu ručka? Nek zbrljavi neš, bilo što, ali možda ga proces privuče? Sretno

  3. #3
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Ne znam želi li jesti krem juhe od povrća? Tu mu svašta možeš izmiksati, posebno blitvu i špinat... Voli li popečke? Zobene pahuljice su bogate željezom, možeš mu raditi popečke od blitve sa zobenim pahuljicama, mislim da imaš super recepata na forumu. Sezam, suncokret i orašasti plodovi, mahunarke i cjelovite žitarice su odlični izvori željeza. Moja djeca jako vole pržene sjemenke suncokreta, malo posoljene su stvarno fine. Sretno!

  4. #4
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    OT. tko ima recept za ove popečke s blitvom i zobenim pahuljicama, molim da mi javi na p.p.

    Moja ima 3g do 2g je obožavala svu zelenjavu, i onda je prešla samo na svu nezdravu hranu...odlučila sam to promjeniti ali ne na slilu i za čudo uspjela sam, ponovo jede blitvu i špinat, tako da joj napravim pire krumpir i umješam ga u skuhani i nasjeckani špinat, pa joj na vilicu stavim meso i malo tog špinata s pireom i sve joj stavim usta, tako da ni ne primjeti.
    Ciklu joj ne daj, iskreno to je jedino što ja ne volim jest.
    I da i ja sam krenula s krem juhama, u nji stavljam sve zeleno što imam, tikvice, poriluk, grašak, cvjetaću,i koji krumpir, posolim, doam maslinova ulja- kad se skuha izmiksam i ponekad dodam malo maslaca i mlijeka ako je pregusto te mrvicu vegete- ponekad joj u to natrgam dvopeka.......

  5. #5

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Podgorica
    Postovi
    16

    Početno

    Evo naseg iskustva: sve ovo zeleno, lisnato jedemo: blitvu i spanac bez puno entuzijazma, kao prilog ribi, ili kao pire. Fino se prosvercuju u projicama-mafinima, kad zajedno muljamo: malo blitve, malo praziluka, cak ona daje recept sta sve treba da se stavi. Kupus obozava kao salatu, svjez ili kiseo. Kuvan takodje jede, sa puno drugog povrca, luka, sargarepe, paradajza, i naravno, mesa. cvekla ide iskljucivo svjeza u jedva primjetnim kolicinama, kao dio kupus-sargarepa-cvekla salate. Nema tu puno svercovanja, jednostavna i uporna prica da postoji hrana koja je zdrava i ona se jede bez obzira na to da li je obozavamo ili ne. tako prodje dosta toga - zato sto treba.
    Medjutim, za zeljezo je borba malo teza od ovog povrca koje pominjemo, znam iz licnog iskustva, i dugogodisnje anemije. Dok nisam pocela da jedem meso, bila sam malokrvna i tacka. Tu jos treba dodati i jaja...domaca, po mogucnosti, u kombinaciji sa perima mladog luka (luk jesti sto cesce i sto vise ).

  6. #6
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Da, jaja su odličan izvor željeza, mladi luk isto tako... Nešto od svega ovoga što smo ti navele će sigurno upaliti!

  7. #7
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Moja cura obožava kupus-i kiseli i slatki, obožava i ciklu...ali otkad je počela dohranu, nema šanse da pojede nešta zeleno! Tako da još nisam našla načina kako joj podvaliti blitvu, špinat, brokulu.... :/ Ofarbati ih ne mogu. Jedino od zelenog jede zelenu salatu i ne znam stvarno koja je sad tu caka :/

  8. #8
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino od zelenog jede zelenu salatu i ne znam stvarno koja je sad tu caka :/
    Ubaci u salatu listove mladog špinata (sirovog). Odličan je, a pokupi okus od salate, pa se ne kuži, boja je ista,...

  9. #9
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Da, zbilja, špinat je najukusniji a i najzdraviji sirov. Ako imate mogućnosti svakako ga posadite doma i servirajte kao salatu, friško ubranog. Podsjeća na matovilac.

  10. #10
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ubaci u salatu listove mladog špinata (sirovog). Odličan je, a pokupi okus od salate, pa se ne kuži, boja je ista,...
    Hvala, Anemona! Super ideja! Kod nas u okolici nitko ne jede sirov špinat pa mi ovo nije ni palo na pamet! Stvarno bih mogla!

  11. #11
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    proso sa ekom vockom koja ima viamina c
    leca ima dosta zeljeza....

    mi ne svercamo nista jer L je luda za povrcem ali pada mi na pamet da L voli "sareni" pire tj pire u kojem izmiksam i spinat/blitvu, ili mrkvu, ili ciklu to jo je fora da jede boje mozda i vama upali

  12. #12
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    da i ja isto u pire ubacim cvijetaću i mrkvicu, ali ne puno cvijetače da ne preuzme okus

  13. #13
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Ako niste vegetarijanci, meso, pogotovo crveno, je svakako bolji izvor željeza nego zelenjava.

  14. #14
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Ovo je svakako istina. Uvrstite meso, ribu i jaja u jelovnik, naravno, ako niste vegetarijanci/vegani.

  15. #15
    Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    MA
    Postovi
    291

    Početno

    Hvala, cure! Evo danas kuham ciklu i ubacit ću je u pire i možda ću od toga napraviti popečke.
    A kako se pravi ove popečke od blitve sa zobenim pahuljicama?
    Inače sam zaključila da Lovre ipak ne jede toliko povrća koliko mi se činilo. Voće jede sve, ali od povrća uglavnom mrkvu, krumpir, grašak, mladi fažol i krastavac. A i meso u zadnje vrijeme nije mu nešto napeto... ech...

  16. #16
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Popečke od blitve radim tako da na malo maslinovog ulja prodinstam sitno nasjeckani luk (ali može i bez toga), a zobene pahuljice prelijem kipućom, malo posoljenom vodom i ostavim da nabubre. Blitvu prokuham dvije minute, sitno ju nasjeckam i pomiješam ju sa zobenim pahuljicama, dodam dinstani luk, malo soli i začina po želji (moji vole malo currya). Sve dobro izmiješam i oblikujem u popečke koje potom uvaljam u malo brašna 850 (polubijelo, a možeš i u krušne mrvice) i pržim na ulju dok dobiju zlatnu boju. Ocijedim ih na papirnatom ubrusu da upiju višak ulja.
    Ovakvi popečci s povrćem su fini i s prosom, koje je isto bogato željezom.
    Inače, zobene pahuljice su nam izvrsne za doručak, kuhane na vodi ili (zobenom) mlijeku s rižinim ili dinkel pahuljicama, voćem i suhim voćem. Varijanti ima zaista puno. I da, suhe marelice su isto tako bogate željezom, neka ih gricka same ili mu ih spremaj u kašama.

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Fini su i popečci od kelja (u njih ide obareno lišće kelja, jaje, prezli, začini tipa sol, papar, češnjak... a može i ribani parmezan).

  18. #18
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Pa super je što jede svo voće, davaj mu ga što više, a posebno nakon mesnog obroka, jer vitamin c pomaže absorpciji željeza.

    Problem s niskim željezom radje riješi tako što ćeš prošvercat meso i jaja u obrocima, jer željeza u povrću (koje nije isto kao ono u mesu) ima malo i teže se absorbira, pa je i odraslima jako teško održati normalnu razinu željeza s bezmesnom prehranom, a odrasli će ipak pojesti nešto što moraju, za razliku od djece.

  19. #19
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Fini su i popečci od kelja (u njih ide obareno lišće kelja, jaje, prezli, začini tipa sol, papar, češnjak... a može i ribani parmezan).
    Ovo je odlična ideja (iako ih još nisam radila), jer na taj način pojede i jaje i zeleno lisnato povrće, a sigurno je jako ukusno. Peterlin je uvijek puna izvrsnih ideja i savjeta.

  20. #20
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    n.grace

    Meni se sviđa kombinacija blitve i zobenih pahuljica, moramo to isprobati!

  21. #21
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Svakako isprobaj, draga, dodaj začine po želji - ja još nisam stavljala češnjak, mislim da bi tako bili još ukusniji. Zgodni su ti popečci, obično se svide djeci, a varijanti je zaista puno - žitarice, povrće, jaja... Treba isprobati, osvježe uobičajeni jelovnik.

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Je, mi ih isto volimo. Radim ja to i od špinata (samo dodajem unutra vrhnje za kuhanje radi neutralizacije oksalne kiseline) i od tikvica. Može se iskoristiti i povrće iz juhe, brokula, prokulice (iako one teže prolaze, moj mlađi ih ne voli jer su gorke) i drugo. Kreativnosti nikad kraja.... Naravno, obavezno ih odlažem na salvetu da upije suvišno ulje.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •