Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: pomoc molim....zabrinuti tata

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2010

Početno pomoc molim....zabrinuti tata

Imam ogroman problem i neznam kako se postaviti, naime majka moga sina ili moja zena otisla je iz kuce rekavsi da brak nije ono sto je ona zamišljala.
    Kuci se pojavila ne pogledavši djete nego uzela neke svoje stvari i otišla.
    Ja sam otisao u ured za socijalnu skrb i prijavio je da zastitim djete, sad centar trazi da se nadjemo i da odluce oni kod koga ce djete biti. Napominjem jos nismo pokrenili postupak rastave. Što mi je radit...kako da zastitim djete od majke

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

za pocetak ne panicari i smiri se.. duboko udahni.
    slijedi ti mucan period kroz koji treba ici korak po korak i ne gledati previse u naprijed, nego odrađivati jednu po jednu stvar. Dobro si napravio prvi korak, sada pusti sluzbe da rade svoj posao, da vas pozivaju i vode postupak. Ti u međuvremenu mozes podnjeti zahtjev za rastavu braka gdje ces napisati da zelis preuzeti skrbistvo nad djetetom., nemoj ulaziti u previse detalja u zahtjevima, to ces obaviti na saslusanju.

i samo po malo...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne mislim da je u redu traziti samostalno skrbnistvo... zena je ocito otisla jer joj je prekipilo u glavi iz raznih razloga, kad se smiri i dodje k sebi neminovno ce zeljeti uspostaviti kontakt sa djetetom. treba misliti na dijete, i tu je uvijek vazno da dijete ima kontakt sa oba roditelja. da roditelji ne mogu uvijek funkcionirati kao odrasle osobe, to je cinjenica, ali to ne znaci da ih djeca ne vole.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

samostalno skrbništvo??pa kod nas ne postoji dvojno skrbništvo,a netko mora biti skrbnik dijetetu..
    rufus-ne smatram da ti sad moras zastititi dijete od majke,malo mi je to teska recenica,a ne smatram ni da trebas cekati u nedogled da se smiri i dođe sebi..
    tesko je u takvoj situaciji ostati priseban ali treba se uvijek voditi mišlju sto je najbolje za dijete.
    bez obzira tko bio skrbnik jer iako majka ima prednost moze se desiti da ona to skrbnistvo odbije, djetetu treba biti omogučen kontakt s oba roditelja..
    jer dijete voli i majku i oca...
    znam da ti je sad tesko ali nemoj dozvoliti da tvoja tuga i razočaranje u osobu koju voliš bude uzrok tvoje ogorčenosti koju bi mogao koristiti u tom pravcu da ne omogučavaš kontakt sina s majkom...
    zaštititi ces dijete tako što ces mu omogućiti kontatk s majkom i ne govoriti ništa loše o majci pred njim...
    ovako sam ja postupila i nisam nikad sebi dozvolila govoriti ruzno sinu o njegovom ocu,niti mu branila druzenja i kontakte.
    nikad se nismo svađali pred njim i nikad nismo imali razlicita misljenja u vezi odgoja bez obzira sto vise nismo u braku.
    jako tesko za postici kad su povrijeđeni tvoji osjecaji ali nista nije nemoguce za dobrobit i ljubav svog dijeteta

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj adria prvotno napisa Vidi poruku
    samostalno skrbništvo??pa kod nas ne postoji dvojno skrbništvo,a netko mora biti skrbnik dijetetu..
    zar i kad su roditelji u braku postoji samo jedan skrbnik nad djetetom?
    ne znam kakav je hrvatski zakon, govorila sam iz lokalne prakse gdje su skrbnici uvijek oba roditelja..

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

majoslava,naravno sa su oboje skrbnici kad su u braku
    nisam gledala odakle si a sad vidim da ne zivis u Hrvatskoj..
    nije mi bilo jasno sto podrazujmjevas pod samostalnim skrbništvom,ali sam umeđuvremenu shvatila sto si htjela reci

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj adria prvotno napisa Vidi poruku
    Samo bih kratko ispravio učestalo krivo interpretiranje, naime kod nas itekako postoji dvojno skrbništvo. Jednako kao kad su roditelji u braku, tako i nakon raskida braka ostaju OBOJE skrbnici za svoje dijete. Samostalno skrbništvo je evidentno tek u krajnjim slučajevima, npr. smrti drugog roditelja, nepoznatog drugog roditelja i sl. Tada samo jedan roditelj, najčešće je to majka, preuzima samohrano i samostalno skrbništvo nad djetetom.

Svi znamo za alimentacijske iznose koji su zakonski određeni roditeljima kojima djeca nisu dodjeljana na BRIGU i ČUVANJE, a koji predstavljaju onaj materijalni dio direktnog sudjelovanja u skrbi za dijete, a pored kojeg postoji i nematerijalni dio sudjelovanja u punom pravu i dapače obavezi svakog roditelja prema odgoju svog djeteta.

Dakle skrbništvo je obostrano, jedino je dijete jednom roditelju (uglavnom majci po defaultu) dodjeljeno na brigu i čuvanje!

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tata! prvotno napisa Vidi poruku
    Samo bih kratko ispravio učestalo krivo interpretiranje, naime kod nas itekako postoji dvojno skrbništvo.
    Tata!, ja mislim da ovo nije točno.
    Je li tvoja informacija novijeg datuma?
    Koliko je meni poznato, dijete mora biti nekom službeno dodijeljeno na brigu i odgoj i czss mora izdati to rješenje, bez obzira brinu li se roditelji zbilja podjednako.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

i ja pitam dali je tvoja informacija novijeg datuma???

tweety izbrisala dio koji uvodi u daljnja raspravljanja a nije bitan za temu!

konkretno u ovom slučaju ja ne smatram da je majka u pravu sto sam gore i napisala..nije bitno zaista tko je kojeg spola..dijete je podjednako dijete i ocu i majci i zaista bi bilo predivno kad bi u nasoj državi profunkcioniralo dvojno skrbništvo,kad bi očevi imali vise prava na svoju djecu i kad bi mogli ravnopravno sudjelovati u odgoju ne morajući čekati majčinu milostinju da bi ona to dozvolila.
    cinjenica je nazalost da se se prilikom razvoda često dijete između dvije "zaraćene" strane i ponekad roditelji zbog svoje povrijeđenosti"zaborave" da im dobrobit dijeteta treba biti na prvom mjestu!
    s toga sam ja i dala preventivni savijet rufusu da omogući kontakt dijeteta s majkom.
    sto ne znaci da on brani djetetu da vidi majku...
    dakle ne vidim potrebe za nekakvim osvajačkim pohodima kojima je cilj braniti očeve....
    jer ovdje očeve nitko ni ne napada..
    ja se unaprijed izvinjavam moderatorici jer sam pokušala ignorirati postove al vidim da me se citira pa ne odoljeh iznjeti jasno i glasno svoje misljenje...
    Posljednje uređivanje od tweety : 11.06.2010. at 12:41

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je meni poznato, dijete mora biti nekom službeno dodijeljeno na brigu i odgoj i czss mora izdati to rješenje, bez obzira brinu li se roditelji zbilja podjednako.
    ja tumacim nekako da su skrbnici oni koji su sluzbeno odgovorni za brigu i odgoj djeteta. skrbnici mogu biti oba roditelja, ili jedan roditelj ili pak netko treci ili cetvrti. ali postoje li dva skrbnika oba su odgovorna, i neke odluke u vezi djeteta se ne mogu odnijeti bez suglasnosti oba skrbnika. takva je i praksa ovdje, npr, obicno se skrbnici medjusobno dogovaraju kako oko djeteta, a ponekad jedan vuce veci teret. kad se vec dodje do suda, tu ionako nema pomoci..
    ali neke stvari su dozlaboga striktne u hrvatskoj, tak da je moguce da nekaj skroz drugo vrijedi kaj se tice zakona

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da i šta ti nije jasno, iskreno ne kužim baš, jer si gotovo ponovila moje riječi?!? Moja informacija nije novijeg datuma, nego ti je to zakonska pravna retorika. Naravno da je dijete dodijeljeno na brigu i čuvanje jednom roditelju, ali pojam SKRBNIŠTVO je nešto puno više i u skrbništvu sudjeluje i drugi roditelj, i to jednakim pravom na odgoj svog djeteta kao i financijski - alimentacijskom obavezom. Dakle SKRBNIŠTVO nije na teret samo jednom roditelju, nego ga oba podnose podjednako, prema tome dijete je u skrbništvu oba roditelja, ali je jednom dodjeljeno na brigu i čuvanje (dakle ne brigu i odgoj, jer odgoj je obostran).

Uzgred, to rješenje već odavno (cca 2 god.) ne izdaje CZSS, nego Sudovi (doduše većinom po mišljenju CZSS-a), a sve to je zakomplicirano radi pravne regulacije i usklađivanja sa pravosuđem EU-a.

Eto toliko, nadam se da će moje informacije koristiti ovdje i ispraviti učestalo korištene pogrešne termine!

pozdrav

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa Vidi poruku
    zena je ocito otisla jer joj je prekipilo u glavi iz raznih razloga, kad se smiri i dodje k sebi neminovno ce zeljeti uspostaviti kontakt sa djetetom.
    zanimljivo predrasuda. koje bi bilo tvoje misljenje da je situacija drugacija i da je otac napravio ovo sto je napravila majka?

sa ovim od adrie "zaštititi ces dijete tako što ces mu omogućiti kontatk s majkom i ne govoriti ništa loše o majci pred njim..." se potpuno slažem.

adria avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dijete treba oba roditelja ali skrbnik treba biti onaj koji se bolje brine za dijete a ne onaj kojem je priro
    da a i drzava podarila nekakvo nazovi"prvenstvo"..
    mislim da je ovdje neupitno to da majcino ponasanje u najmanju ruku nije primjereno..
    moglo je njoj prekipjeti u glavi iz raznih razloga(u to ne ulazim jer neznam pozadinu zivota doticnog para)ali ostaviti dijete jer ona nije zamisljala brak na takav nacin
    je nezrelo i neodgovorno pa bila ona majka sto puta..
    bez obzira na to socijalna sluzba ce joj opet dati prvenstvo skrbništva ako zena "dođe sebi" i mislim da su tu očevi zakinuti..
    jer njoj mozda jednom opet"prekipi"a dijete nije kufer da ga se moze vozati sad malo vamo pa malo tamo
    iskreno,da moj sin pozeli zivjeti s ocem meni bi srce puklo ali bi ga pustila jer ako on to zeli meni je njegova sreca na prvom mjestu..on sad ima 14 god pa je dovoljno velik da bi o tome mogao sam odlucivati..
    voljeti dijete znaci raditi ono sto ga cini sretnim bez obzira na moju vlastitu srecu u tom trenutku
    tako ja gledam na ovaj problem...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj samamama prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivo predrasuda. koje bi bilo tvoje misljenje da je situacija drugacija i da je otac napravio ovo sto je napravila majka?
    pa ne znam, ja ne mislim da je to predrasuda, jednako mislim i kad otac napravi istu stvar... ne mislim da je postupak u redu, ali mi je jasno da nisu svi jednako odrasli i da jednako dobro podnose teret odraslog zivota.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

A koliko je dijete staro? Možda je u pitanju post-porođajna depresija? Ako nije, onda svakako ne razumijem ovakve majke (osim ako nije neka mentalna bolest u pitanju).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I ja mislim da treba pričekati da se situacija malo slegne.... Ljudi pod stresom rade svakakve stvari, pa se poslije predomisle. Možda ipak ima nade da sve dođe na svoje mjesto. Sretno, kako god bilo...

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A mislim stvarno, opet ta slijepa ženska solidarnost i nedodirljivost na djelu, u stavu pojedinki... ma jasno sigurno je bila isprovocirana i morala napustiti dijete! Sirota! Nisam ni očekivao drugačije...

Vjerojatno bi te iste dale i punu podršku jadnoj ucviljenoj Žani s farme, novopečenoj celebrity i sirotoj žrtvi "nasilja" oca njenog djeteta i otimanja djeteta (koji uzgred pet godina brine o tom djetetu, dok je ona sirota ganjala "karijeru" - neš ti karijere) i popušili sve njene priče kak se ona "trudila i trudila"!

Aj ne budite naivni i još manje tašti zbog toga što je to jedna mama, jer nažalost ima i takvih žena (oprostite što ih namjerno ne nazivam mamama, jer taj sveti status treba i zaslužit)

Dajte malo razmišljajte objektivno i u interesu tog djeteta, i tko je u stvari pokazao veću odgovornost prema skrbi za njega! I kad otac kaže "Ja sam otisao u ured za socijalnu skrb i prijavio je da zastitim djete" ja opravdano vidim njegov strah i želju za zaštitom svog djeteta, od ovakvog neodgovornog ponašanja majke, te da ono po svima nam znanom defaultu državne odluke na kraju ne pripadne takvoj labilnoj majci na odgoj i čuvanje?!

Hoće li možda takva majka, tako labilnog i sebičnog karaktera, jednog dana ustvrdit da i to dijete nije ono što je očekivala od djeteta?! Znam jednu ženu koja je javno izjavila predamnom da joj je dijete najveća životna greška, jer joj je okov oko vrata.

Za mene je ovo zločin jednog neodgovornog roditelja prema svom djetetu i ne mogu naći ni jedan razuman modus tolerancije!

A rasplela se ovdje i kontra priča na činjenicama koje Rufus nije ni jednom rječju spomenuo, pa mi nije jasno gdje je on u svojoj izjavi iznio namjeru da želi majci zakinuti svaki kontakt s djetetom?!? Doista mi nije jasno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tata!, raspravljaš se s drugima o njihovom mišljenju, umjesto da svojim razmišljanjem pomogneš rufusu.

Molim te da mu se na njegovoj temi obratiš svojim savjetovanjem, a ne prosvetljivanjem forumašica koje savjetuju rufusa.

Molim, forumašice i forumaše koji će se javljati na ovoj temi da ne ulaze u međusobne rasprave već pokušaju pomoći autoru topica. Hvala!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Dakle, ja sam svojim postom prvenstveno želio izrazit podršku Rufusu u smislu da je poduzeo dobar korak. Dalje bi ga trebala institucija CZSS-a vodit i savjetovat.

tweety, maknula dijelove posta koji nemaju veze s temom!
    Posljednje uređivanje od tweety : 10.06.2010. at 10:12

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se unaprijed ispričavam svima kojima osakatim postove, ali dugo sam razmišljala kako moderirati ovkve stvari i zaključila da je ovo jedini način.
    Kada krenu postovi u kojima su primjereni i neprimjereni dijelovi toliko isprepleteni, nemoguće ih je izmoderirati a da ostane samo ono što je vrijedno i korisno za diskusiju. Ostavljanje pak postova u cijelosti dovodilo nas je do diskusija koje bi se udaljavale od tema.
    Nadam se da ćete razumjeti moju potrebu da se počnemo napokon držati tema, pa u skladu s time i automoderirati vlastite postove prije no što stisnete "Pošalji".

Hvala!
    Posljednje uređivanje od tweety : 11.06.2010. at 12:48

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bilo bi korisno da ne koristite termin "skrbništvo" jer on u obiteljskom zakonu ima sasvim drugo značenje!

Bolje je skrb, odnosno roditeljska skrb, tj. tako stoji u Obiteljskom zakonu.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Sorry sto se nisam dugo javlja al upozna san najcrnju stranu nase zemlje.......parola "daj dite materi". Sva srica sto san se informira na prave strane jel kad san diga tužbu na sudu o privremenom skrbništvu tek su inda sve institucije pocele reagirat i zvat nas na razgovor. Mišljenje nase socijalne sluzbe mama je mama i ja triban dokaza suprotno........ Na kraju balade nista se opet nemoze rjesit ako neznas nekoga ili ne potplatis tamo narocito ako simuško.

Ali sve u svemu barem san riješio problem sa zenom, jbg. mlada je 23 su joj god malo je puklo u glavi sve i fax posa obitelj jel niej svak isto jak u glavi t ako da smo opet skupa ali opet korak po korak. Hvala svima na savjetima. ako koga zanimaju detalji mogu pojasnit oko nekih stvari

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj rufus prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry sto se nisam dugo javlja al upozna san najcrnju stranu nase zemlje.......parola "daj dite materi". Sva srica sto san se informira na prave strane jel kad san diga tužbu na sudu o privremenom skrbništvu tek su inda sve institucije pocele reagirat i zvat nas na razgovor. Mišljenje nase socijalne sluzbe mama je mama i ja triban dokaza suprotno........ Na kraju balade nista se opet nemoze rjesit ako neznas nekoga ili ne potplatis tamo narocito ako simuško.

Ali sve u svemu barem san riješio problem sa zenom, jbg. mlada je 23 su joj god malo je puklo u glavi sve i fax posa obitelj jel niej svak isto jak u glavi t ako da smo opet skupa ali opet korak po korak. Hvala svima na savjetima. ako koga zanimaju detalji mogu pojasnit oko nekih stvari
    Ma ja mislim da nikom ne bi trebao polagat račune svoje intime. Bog sveti da ste rješili nesuglasice i da ste odlučili korak po korak gradit novo povjerenje!

Sretno vam bilo!

Nažalost dodirnuo si se one crne točke ovog društva i opće klime koja vlada, u paroli "daj dite materi", pa ma kakva ta matera u ulozi roditelja bila.

Pričam sa sociolozima - svjesni te problematike, pričam sa psiholozima i oni svjesni te inertnosti u percepciji, pričam sa socijalnim radnicima i oni uviđaju da nije korektno postupat po takvom obrascu samo zato jer će na taj način u većini slučajeva ipak dijete odrastat odgovornijim roditeljem. Al niko ništa ne poduzima svi nastavljaju proces što manje zamaranja i sistem manjeg otpora, ne zabrinjavajući se s onim postotkom djece koja zbog takvog paušala neće dobit i boljeg roditelja?

Svi se slažu da je svijest socijalnih službi, sudova i prakse općenito, još uvijek vrlo paušalna i ograničena i bitno naklonjena jednoj strani, al niko se ne zauzima za objektiviziranje te svijesti i pružanje baš SVAKOM djetetu, brižnost upravo njemu prikladnijeg i kvalitetnijeg roditelja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj rufus prvotno napisa Vidi poruku

Nadala sam se da će sve doći na mjesto.... Drago mi je i sretno ti bilo! Zapravo sretno VAM bilo!Držim fige da uspijete. Brak (a bome i život) je dinamika. Detalji nisu bitni...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

rufus, sretno na novom starom putu
    Posljednje uređivanje od tweety : 21.06.2010. at 14:34

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •