Ovako - sa tim djetetom sam nekoliko mjeseci živjela, tj. živjeli smo u njihovoj kući, pa vam ta teza pada u vodu. Netko je pitao kakvo je to dijete kada roditelji nisu u blizini - 180 stupnjeva drukčije. Može mu se reći i neće stvarati probleme. Pred ocem također donekle jer on ima kakvog-takvog autoriteta nada njom. Pred mamom raspašoj
. Čim je mama u blizini, i ona podivlja.
Moje je mišljenje da su uzrok tome crtići i nepostavljanje granica. Tom djetetu s crtići pale kada se probudi, a gase kada pođe spavati. Ponekad, ako je npr. utakmica na TV-u, može je se ZAMOLITI da se ugase crtići, i ako ona ima dobru zabavu sa strane, dopustit će to. Mi smo južnjaci, a crtići su većinom sinkronizirani na Zg naglasak i misim da je to uzrok iskrivljenju govora. Ona stalno živi u tom nekom svom svijetu i upotrebljava taj govor i oponaša scene iz crtića. Npr., kada joj netko kaže nešto što joj se ne sviđa, ona na to teatralno uzvrati: "Ah, zašto me mučite??".
Sa koncentracijom nema problema, dakle, može se satima igrati, normalno jesti (najčešće ako joj mama daje), samo mora biti sve po njezinom. Naravno da se to ne sviđa drugoj djeci. Ako se to dogodi, mama intervenira u njenu korist. Jedan primjer - kada je se sa starijim rođakom igrala lovice, naravno da bi je on ulovio, i mama je naredila dječaku da je pusti da ona njega ulovi, a ne on nju, kako bi se ona osjećala super i pobjedonosno.
Ja joj zabranim korištenje svog laptopa, čim izađem iz prostorije, mama joj ga donese i upali. Kada sam je prvi put upoznala, imala je nepune 3 godine. U ta dva sata upoznavanja i razgovora s njenom mamom, svako dvije minute bi se čuo zapovjednički ton "mama!" i ona je skakala da joj vrati na videu omiljenu scenu iz crtića. Tada nisam mogla vjerovati svojim očima i ušima.
Ako, npr., uništava nečije igračke i netko od roditelja joj slučajno prigovori, ona se odmah ljuti, oni joj se moraju ispričavati sve dok ona ne odluči da će im oprostiti.
U vrtić je išla mjesec dana i to zbog pritiska cijele obitelji i bilo je ok, ali je kući bjesnila zato što su se usudili uopće skuhati palentu taj dan, a ona je mrzi. Problemi sa prilagodbom su nastali tek predzadnjih tjedan dana.
Jako voli male bebe i može se igrati s njima i sve, i slobodno je ostavim da se igra sa mojom curicom, ali sam joj vrlo strogo zapovijedila da je slučajno ne smije rasplakati ili joj igračku uništiti. To čini jer je istodobno i ljubomorna na njih. Da ne bi ispalo da sam posesivna majka, učinila sam to nakon što ju je snažno štipala da ju rasplače. Ipak, nakon duuuugo vremena - nekoliko mjeseci, lagano ju je udarila nogom (na svoje oči vidjela!) i ja sam ljutito krenula prema njoj, a mama je odmah potrčala prema njoj i govorila: "šta je bilo, je li znaš? jelde da joj ti nisi ništa učinila, bila si dobra?". I ja na to samo šutim, jer ne želim sada tjerati mak na konac.
I ne, ne živciraju me i sve ih jako volim i vidim da je i roditeljima sve teže i teže... Da ne bi bilo zabune, mama me nije zamolila da otvorim temu, nego da prolistam ima li šta na Rodi o ponašanju šestogodišnje djece, ali ona autodestruktivna scena, kada je samu sebe udarala i štipala, natjerala me na to.