Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: K logopedu i psihologu jer ne govori

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno K logopedu i psihologu jer ne govori

moj sin je u 2 mjesecu navrsio 3 godine i jako malo govori.inace je prijevremeno roden i bile su neke komlpikacije.sad je nesto malo poceo spajati po dvije rijeci,ali to je sve.inace ima "svoj"jezik i puno prica,ali nerazumljivo.neke stvari ga razumijemo,ali vecinu ne.sve sto mu govorimo nas razumije,ali jako je emotivan i sve uzima k srcu,pa se pomalo i bojim da se ne povuce u sebe,jer svaki put kad ga ukorim pocne plakati,udarati se po glavi,a isto tako reagira ako mu koje dijete nesto napravi ili uvrijedi.nikad ne vrati natrag nego sam sebe kaznjava jer je frustriran sto ne moze ispoljit to van i srce mi se slama kad to vidim.doktorica mi je rekla da sto se tice psihologa(a nemozemo logopedu prije psihologa) da cemo dugo cekat i da dodem za tj dana do nje na konzultacije.ali ja ne mogu cekat tj dana,pa ako tko ima kakav savjet ili iskustva da mi pomogne.hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj bekica1 prvotno napisa Vidi poruku
    moj sin je u 2 mjesecu navrsio 3 godine i jako malo govori.inace je prijevremeno roden i bile su neke komlpikacije.sad je nesto malo poceo spajati po dvije rijeci,ali to je sve.inace ima "svoj"jezik i puno prica,ali nerazumljivo.neke stvari ga razumijemo,ali vecinu ne.sve sto mu govorimo nas razumije,ali jako je emotivan i sve uzima k srcu,pa se pomalo i bojim da se ne povuce u sebe,jer svaki put kad ga ukorim pocne plakati,udarati se po glavi,a isto tako reagira ako mu koje dijete nesto napravi ili uvrijedi.nikad ne vrati natrag nego sam sebe kaznjava jer je frustriran sto ne moze ispoljit to van i srce mi se slama kad to vidim.doktorica mi je rekla da sto se tice psihologa(a nemozemo logopedu prije psihologa) da cemo dugo cekat i da dodem za tj dana do nje na konzultacije.ali ja ne mogu cekat tj dana,pa ako tko ima kakav savjet ili iskustva da mi pomogne.hvala
    Draga, ne vidim jesi li iz Zagreba, ali ako jesi - ravno po uputnicu i u Suvag!

I dugo se ceka (mjesecima) pa ako te bas jako brine, naruci se kod bilo kojeg drugog logopeda, bolnickog ili privatnog.

Mi imamo super iskustva sa Suvagom, jer tamo dobijes kompletnu obradu (imaju sve - logopeda, psihologa, neurologa, fizijatra, otorinca - valjda sam sve nabrojila) ali treba imati debele zivce i pricekati da dodjes na red za prvi pregled. Dalje sve ide dosta dobro. Niste zakasnili.

Moj stariji nije govorio s 2,5 godine, rijesili smo to bez nekih vecih trauma...

Ako je dijete frustrirano, znaci da razumije govor drugih, a ne moze se izraziti. Dobro si to i sama zakljucila. To je puno BOLJA varijanta nego da dijete ne razumije govor. Nije sve jako crno... sigurna sam da ce se naci neko rjesenje. Mozda ce biti dugotrajno, ali ima tome lijeka...

Inace, MOZES logopedu prije psihologa, sve ovisi kod koga dobijes prvi termin. Ekipa u Suvagu radi timsku obradu i obicno je upravo logoped prvi korak, ali nema pravila. Bitno je da znas da pomoci ima. Moj 10-godisnjak je danas uspjesan ucenik 3. razreda, a pedijatrica me dugo godina nagovarala da ga posaljemo u Suvagovu skolu. Da je bilo potrebe, to bi i ucinili, ali dijete je tako napredovalo da za tim na kraju nije bilo potrebe. Ide to.... sretno!

Od drugih ustanova znam da takve obrade jos rade i na ERF-u (Edukacijsko rehabilitacijski fakultet) ali nemam iskustva...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nisam iz zagreba iz cakovca sam,ali isla bi na kraj svijeta ako treba.gdje je Suvag ako mi mozes reci i broj telefona ako moze.puno hvala na info,sad mi je malo lakse...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nisam iz zagreba iz cakovca sam,ali isla bi na kraj svijeta ako treba.gdje je Suvag ako mi mozes reci i broj telefona ako moze.puno hvala na info,sad mi je malo lakse...
    Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
    Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10
    PP 617 HR
    10000 Zagreb
    Hrvatska
    tel: +385-1-4629 600
    tel: +385-1-4655 386
    fax: +385-1-4655 166
    E-mail: zagreb@suvag.hr

Evo, tu imas vise o njima: http://www.suvag.hr/hrv/page.php

To ti je u ulici Ljudevita Posavskog, nije daleko od autobusnog kolodvora u Zg, mozda 5 minuta pjesice. Prije nego potegnes u Zagreb, provjeri da li u Cakovcu ili Varazdinu ima nesto blize. Ovo je dobro za dijagnostiku i obradu, u Suvag dolaze djeca iz cijele Hrvatske (uglavnom oni koji su gluhi ili imaju vecih smetnji sa sluhom/govorom), ali ako bude dijete moralo ici na terapiju logopedu 1-2 puta tjedno, bit ce tesko i tebi i djetetu. Ne znam sto ti kaze pedijatar, oni obicno savjetuju gdje najblize imas mogucnost za obradu.

Evo, sa popisa logopeda u Hrvatskoj skidam listu za Cakovec:

- Dječji centar Čakovec, Lavoslava Ružičke 2
    - Centar za odgoj i obrazovanje, Ivana pl. Zajca 26
    - Županijska bolnica, Ivana Gorana Kovačića 1e

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

puno hvala jos jedanput na info

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga, sad sam jos jednom pazljivo procitala tvoj prvi post. Na tvom mjestu ja bih u miru pricekala drugi tjedan i konzultacije. Mislim, nije nikakva steta da nazoves ovu ekipu u Zagrebu, ali za tjedan dana nece se nista bitno promijeniti...

Pedijatrica je SEBI uzela tih tjedan dana da nazove kolege i da ti predlozi sto i kako. Dobit ces savjet i preporuku kamo ici, dobit ces informaciju koliko se ceka i sve redom. Moje dijete i danas hoda na kontrole, tako da tjedan dana u visegodisnjoj terapiji ne znaci nista...

I dijagnostika ti je dugotrajna, ne srljaju oni s dijagnozom, jer STIGNE se. U ovoj dobi ispod 3 godine moguce je i da se sve spontano rijesi, ali ide brze uz logopeda.

Ono sto mozes napraviti doma je DATI SEBI I DJETETU VREMENA da pokusa sam nesto izgovoriti, NE pozurivati ga, slusati ga pazljivo (eh, sad, tu treba biti mudar i obratiti paznju taman dovoljno, a ne opet previse da dijete ne stekne dojam da nesto radi krivo ili da ima neki nedostatak).

No, lako je meni sad govoriti kad smo s terapijom pri kraju ili cak gotovi ... Sjecam se i ja soka kad mi je teta u vrticu rekla "vase dijete ne govori, ja mislim da NE CUJE kako treba"... Osjecala sam se uzasno, ali s vremenom (i to jako brzo) covjek se zbroji i krene u cijeli taj proces koji uglavnom zavrsi uspjesno. Samo treba debelih zivaca.... Zelim ti strpljenje i sve ce biti dobro!

oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Osobno nemam iskustva, ali vrlo je hvaljen dr.Novosel, a sad radi i njegova kćerka na odjelu logopedije u OB Varaždin .
    Evo pronašla sam kontakt :
    Mr. sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof. logoped
    Opća bolnica Varaždin, Odjel za logopediju, I. Meštrovića bb, Varaždin
    email: logopedija@obv.hr
    tel. 042/200-340
    Pa možda ti bude od pomoći.
    Sretno!

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U Varaždinu su dobri logopedi (istina, Novosel je poznat po metodi za mucanje), ali svakako probaj nazvati i naručiti se, ili se informirati u bolnici Varaždin!

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nemam iskustva s logopedom, no po pitanju udaranja po glavi, emotivnosti i slično - u toj dobi ih općenito spopadne faza cendravosti, vrištanja, scena i šizenja (imaš jedan simpa topic o tome) gdje nam vrlo stručno uzimaju mjeru i testiraju granice. A i moj mali je emotivac iako brblja 100 na sat i razumljivo. Ukratko, pokušaj dobro procjeniti situaciju da te ne ubije skroz u pojam

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

peterlin ti je manje više sve rekla.bitno je da on razumije sve.to je stvarno već super.
    još uvijek nije kasno iako mi je jasno da šiziš.imaš logopeda i po normalnim bolnicama tipa. sveti duh,vinogradska i sl. kod nas u zg.čeka se max 2 tjedna i nisu niš lošiji od suvaga,a isto ima kompletna obrada u sklopu bolnice.faktor prijevremene rođenosti je vrlo velik faktor u svemu ovome.preporučujem ti i ove stranice i materijale:
    www.planetzoe.hr
    http://ostvarenje.crolink.net/
    sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

vidim da se prica o govoru djeteta.ja imam problem ali malo drugaciji.moj prica ali neartikulirano ,gubi slova ili ga nista ne razumijes.sad idemo na pregled u suvag vrtic inace vec kod njih hodamo oko 9 mj.sad me zanima ako oni odluce da bi on morao pohađat njihov vrtic koliko se to placa.i dali moje djete ostvaruje kakva prava na djecji doplatak jer je sa posebnom potrebom i gdje da se sve obratim da to ostvarim .ako netko zna vise o tome bila bi jako zahvalna..puno hvala.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj qwert prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da se prica o govoru djeteta.ja imam problem ali malo drugaciji.moj prica ali neartikulirano ,gubi slova ili ga nista ne razumijes.sad idemo na pregled u suvag vrtic inace vec kod njih hodamo oko 9 mj.sad me zanima ako oni odluce da bi on morao pohađat njihov vrtic koliko se to placa.i dali moje djete ostvaruje kakva prava na djecji doplatak jer je sa posebnom potrebom i gdje da se sve obratim da to ostvarim .ako netko zna vise o tome bila bi jako zahvalna..puno hvala.
    Cuj, ne znam detalje za vrtic jer moje dijete u Suvag nije islo svakodnevno, nego na terapije u vanjsku ambulantu (Ivanicgradska) 2xtjedno, sve na uputnicu i bez placanja. Ako se dobro sjecam, a nisam sigurna da je tako, njihov vrtic je u istoj vreci sa svim zagrebackim vrticima, tj. ako je to tak, roditelji placaju izmedju 200-400 kn kao za sve ostale gradske vrtice. Ne znam.

S druge strane, ako je preporuka strucnjaka da dijete ide u taj vrtic zbog terapije, to bi onda moglo ici na uputnicu (koja vrijedi kalendarsku godinu, kao i za logopedsku terapiju). Pa pitaj ih, ako ste vec u sustavu. Ako uspijes dobiti mjesto u njihovom vrticu, to je super i niposto se nemoj ustrucavati dati dijete onamo, pogotovo ako ima dijagnozu nerazvijenog govora ili kasnjenja u govorno-jezicnom razvoju. Osposobljavanje djeteta za normalan govor nema cijene. Sretno!

Btw. ovo za doplatak pitaj pedijatra - nemam pojma...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 18.04.2010. at 22:52

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala puno.sad on ide u opservacijsku skupinu.tj u njihov vrtic .nakon 5 dana ce oni odlucit za koju vrst terapije on spada.ili vrtic ili terapija u centru.pa posljeu centar za soc rad njihov po misljenje za komisiju za dd.ali sta bu bu.ali ide ti na uputnicu njihovu pitao je muz danas.a vrtic ti radipo 4 sata tjedan ujutro pa tjedan popodne i ako mogu dobim rad na 4 sata....joj kak je to komplicirano.a tebi hvala.a.dali tvoje djete sad vec ide u skolu.i koliko ste vi hodali na vjezbe.hvala.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

eto sad mi je doktorica rekla da ona nece cekati tako dugo na psihologa pa logopeda kod nas nego ce nas poslati u kukuljevicevu u zg,jer imaju neke veze tamo,jer mi je mali i hiperaktivan,sad mi je jos gore.zna netko nest o tome i kakva je klinika u kukuljevicevoj?hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne brini kakva je klinika (to je dječja psihijatrijska bolnica) jer imaju sve stručnjake profila koji trebaš (logoped, psiholog) i rade i popodne, što kod brojnih drugih bolnica nije slučaj. Ako tvoja pedijatrica baš tamo ima poznate, dogovorit će ti pregled za dijete - idi tamo i obavi dijagnostiku. To je vjerojatno mjesto na kojem ćeš najbrže doći na red. Dalje, kad se bude znalo kakvu terapiju treba tvoje dijete, nadam se da će se naći i nešto bliže od Zagreba.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj qwert prvotno napisa Vidi poruku
    hvala puno.sad on ide u opservacijsku skupinu.tj u njihov vrtic .nakon 5 dana ce oni odlucit za koju vrst terapije on spada.ili vrtic ili terapija u centru.pa posljeu centar za soc rad njihov po misljenje za komisiju za dd.ali sta bu bu.ali ide ti na uputnicu njihovu pitao je muz danas.a vrtic ti radipo 4 sata tjedan ujutro pa tjedan popodne i ako mogu dobim rad na 4 sata....joj kak je to komplicirano.a tebi hvala.a.dali tvoje djete sad vec ide u skolu.i koliko ste vi hodali na vjezbe.hvala.
    Nemoj se uzrujavati... to jest komplicirano u pocetku, a onda kad uhvatite ritam, sve ide svojim tokom. Mi smo isli na redovne terapije od pocetka 2004 do kraja prvog razreda, dakle punih 5 godina logopedske terapije 2xtjedno. Moj stariji je sad u trecem razredu, odlican je ucenik i nema nikakvih govornih smetnji. Isao je u obicni redovni vrtic. Ide sada i u glazbenu skolu, o cemu nisam mogla ni sanjati prije nekoliko godina. Ima smetnje grafomotorike koje se popravljaju jako polako (glazbena skola mu dobro dodje kao terapija za motoriku), pa i dalje idemo u Suvag na kontrole kod logopeda, fizijatra i neurologa 1-2 puta godisnje, kako nas naruce. Da je samo govor bio u pitanju, to bi se rijesilo do skole.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

eto sad mi je doktorica rekla da ona nece cekati tako dugo na psihologa pa logopeda kod nas nego ce nas poslati u kukuljevicevu u zg,jer imaju neke veze tamo,jer mi je mali i hiperaktivan,sad mi je jos gore.zna netko nest o tome i kakva je klinika u kukuljevicevoj?hvala
    Evo ovo sam zaboravila: http://www.djecja-psihijatrija.hr/index.php

Pogledaj liste cekanja - nema! Drzim fige da vam sto prije pomognu. Sretno!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

aha,znaci to je bolnica i ne treba nista placati?odnosno ide preko hzzoa?pitam da znam koliko si novaca moram otprilike uzeti ako si moram...
    inace smo prije hodali kad je bio beba u vz toplice na vjezbice za motoriku i sad mi je nedavno med.sestra rekla da mu je jos "ostalo".mozda nismo dovoljno dugo hodali..pa me zanima koliko uspjesno je to s glazbenom skolom,jer ga interesiraju instrumenti i sviranje i mislila sam ga dat za 2 god na klavir posto nam je i susjed prof.klavira...ili imate kakav drugi prijedlog kojim bi to mogla rijesit.hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

aha,znaci to je bolnica i ne treba nista placati?odnosno ide preko hzzoa?pitam da znam koliko si novaca moram otprilike uzeti ako si moram...
    inace smo prije hodali kad je bio beba u vz toplice na vjezbice za motoriku i sad mi je nedavno med.sestra rekla da mu je jos "ostalo".mozda nismo dovoljno dugo hodali..pa me zanima koliko uspjesno je to s glazbenom skolom,jer ga interesiraju instrumenti i sviranje i mislila sam ga dat za 2 god na klavir posto nam je i susjed prof.klavira...ili imate kakav drugi prijedlog kojim bi to mogla rijesit.hvala
    Ako ides na uputnicu, kako je rekla pedijatrica, to se ne placa nista, bez obzira na koliko pregleda ides s djetetom. Za djecu do 18 godina ne placa se ni participacija u drzavnim ustanovama, a ova bolnica je drzavna.

Sto se tice vjezbica u Var.toplicama - isto pitaj pedijatricu ili osobu koja te uputila na vjezbe. Terapije motorike su uvijek dugotrajne.

Glazbena skola - draga, to je na dugackom stapu. Dijete mora znati citati da bi se moglo upisati. Za sada zaboravi - stignete kad dijete doraste.... Ako ima negdje vrtic u blizini s pojacanim glazbenim programom, to bi moglo biti ok, ali nista drugo u ovoj dobi ne dolazi u obzir. Za 2 godine jos uvijek ce biti prerano. Za sada mu mozes kupiti djecje glazbene instrumente (moji su to obozavali i tako je i doslo do glazbene): trubice, bubanj, gitarica, klavijatura MALA na baterije... Isto, ako dijete pokazuje znakove hiperaktivnosti, probaj mu pustati umirujucu muziku. MOji su to jako voljeli. Klasika ili neka glazba bez pjevanja za pocetak, moze i djecje pjesmice, samo da mu veze paznju. Nek plese, nek se krece.... sve je to dobro.

I jos nesto - nemoj pokusati ODMAH sve rjesavati, malo pomalo to ide. Znam da je u pocetku tesko (tako je svakom roditelju) ali kad terapija i vjezbe pocnu davati rezultate, sve je lakse.

Za sada samo obrati paznju na dijagnostiku. S povjerenjem idi u Kukuljevicevu. MOzda neces odmah dobiti nalaz, ne znam... Strpljivo pricekaj i radi sve sto ti kazu.

Jos mi je jedna stvar pala na pamet - netko je ranije na ovom topicu spomenuo Tatjanu Novosel Herceg. Ona je logoped i radi u Varazdinu. Jedina je u Hrvatskoj koja ima licencu za Brain Gym (specijalne vjezbe za poticanje razvoja, pomazu i kod nerazvijenog govora i kod hiperaktivnosti). Mozda ce ti ona moci pomoci, ali stignes, sve stignes... Mi smo te vjezbe radili doma (samo iz knjige, u Zagrebu nema Brain Gym terapeuta).

Bitno je da IMAS VREMENA za svoje dijete, svaki dan, da budes s njim, da osluskujes njegove potrebe, pa ce sve to s vremenom krenuti. A nadji i vremena za sebe, da se malo opustis, jer djetetu najmanje treba premoren i nervozan roditelj. Ponekad je tesko biti optimistican, ali treba imati vjere i ocekivati poboljsanje. Sretno!

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

koje ste motoričke probleme imali?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •