tema ko i more drugih. samo je umjesto pitanja "sto vasi sestogodisnjaci mogu/znaju/hoce sami?" postavila konkretna pitanja...

moji u dobi od sest godina:

sami jedu, oblace se, kupaju, brisu guzice nakon upotrebe wc-a, peru zube, umivaju se, peru ruke (sve to uz napomene roditelja), vezu se pojasom u autu. voze bicikle bez pomocnih i sami si zakopcavaju kacige. voze i romobil.

ne gledaju pretjerano crtice. ne glume nikada da su likovi iz crtica/filmova/prica. govore razgovjetno i "razumno".

ne nanose svjesnu stetu ni bol drugima. hoce "vratit" kad se pomlate, ali, kako mi to doma kazemo - bez kativerije (to bi bilo, bez zle namjere).

nitko od mojih nije ljubomoran na mladje. vrlo su pazljivi i osjecajni s mladjima od sebe. (dok se ne pomlate, jelte )

sestogodisnja djeca (moja) koriste pribor za jelo kao i mi odrasli, ne vozaju se u kolicima i ne glume bebe. (cesto glume da su pascad, to im neka fora, zavezu si pojaseve oko struka ili ruke, pa ih jedan voda po kuci...)

nisu nikad agresivni prema sebi.

ne uspavljujemo. kad odu u krevet, pokrijemo, poljubimo i lakunoc. sve ostalo obavljamo odvojeno od "rituala" uspavljivanja.