Results 1 to 17 of 17

Thread: zamrzavanje dizanog tijesta

  1. #1
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default zamrzavanje dizanog tijesta

    imam u planu napraviti/pripremiti kiflice, peciva i sl. od dizanog tijesta pa onda po potrebi vaditi i peci.
    e sad, zanima me da li sirovo dizano tijesto moze u skrinju, vec unaprijed pripremljeno.
    kada sam ga prije ispekla pa zamrznula, kod odmrzavanja i ponovnog grijanja u pecnici bi se stvrdnulo i nije bilo onako mekano..
    da li ste nekada zamrzavale sirovo dizano tijesto i kako se onda nakon toga pece, zaledjeno pa odmah u pecnicu ili se malo odmrzne pa u pecnicu?

  2. #2
    Rebbeca's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagorje zeleno
    Posts
    871

    Default

    Ja već duže vrijeme tako zamrzavam klipiće. Dakle sirove napravljene klipiće složim na pleh i ubacim u škrinju. Kada ih pečem, ne odmrzavam ih, nego samo izvadim iz škrinje, premažem jajem, i ubacim u rol. Naravno da se peku duže nego friški, ali na kvaliteti ništa ne izgube ( ili ja imam nezahtjevne jedače ).

  3. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default

    Quote Originally Posted by Rebbeca View Post
    Ja već duže vrijeme tako zamrzavam klipiće. Dakle sirove napravljene klipiće složim na pleh i ubacim u škrinju. Kada ih pečem, ne odmrzavam ih, nego samo izvadim iz škrinje, premažem jajem, i ubacim u rol. Naravno da se peku duže nego friški, ali na kvaliteti ništa ne izgube ( ili ja imam nezahtjevne jedače ).
    Ovo pitanje me non-stop muči. I baš mi super dođe ova tema.
    A u kom trenutku ih stavljaš u zamrzivač. Pustiš da se gotovi klipići još dignu ili ne?

  4. #4
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    uvijek stavljam pripremljeno tijesto odmah u zamrzivač, i kad ga izvadim ostavim ga da se digne i onda pripremam što hoću od njega

  5. #5
    Rebbeca's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Zagorje zeleno
    Posts
    871

    Default

    Ne, ne puštam da se gotovi klipići još dignu, i kada ih odmah pečem, isto ih ne "dižem" već gotove. Oni to u oba slučaja obave u roli...

  6. #6

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    31

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    imam u planu napraviti/pripremiti kiflice, peciva i sl. od dizanog tijesta pa onda po potrebi vaditi i peci.
    e sad, zanima me da li sirovo dizano tijesto moze u skrinju, vec unaprijed pripremljeno.
    kada sam ga prije ispekla pa zamrznula, kod odmrzavanja i ponovnog grijanja u pecnici bi se stvrdnulo i nije bilo onako mekano..
    da li ste nekada zamrzavale sirovo dizano tijesto i kako se onda nakon toga pece, zaledjeno pa odmah u pecnicu ili se malo odmrzne pa u pecnicu?
    ja sam višak dizanog tijesta zamrznula, za par dana ga izvadila iz frizera, za sat vremena se otopilo, zamijesila, napravila kifle i ispekla i bile prefine, nitko nije primjetio da je tijesto bilo u frizeru

  7. #7
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    e hvala, probat cu ovako da ih oblikujem pa zamrznem.
    ne da mi se neoblikovano tijesto stavljati u frizer pa onda ponovo petljati s njim.
    ideja mi je da si uzmem vremena jedno prijepodne pa da toga napravim vecu kolicinu, tako da kroz tjedan mogu vec gotove kiflce/peciva samo ubaciti u pecnicu.
    malo gledam kako da skratim petljanciju, a da imam frisko pecivo

  8. #8
    sandra-zvrk's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Jastrebarsko
    Posts
    887

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    e hvala, probat cu ovako da ih oblikujem pa zamrznem.
    ne da mi se neoblikovano tijesto stavljati u frizer pa onda ponovo petljati s njim.
    ideja mi je da si uzmem vremena jedno prijepodne pa da toga napravim vecu kolicinu, tako da kroz tjedan mogu vec gotove kiflce/peciva samo ubaciti u pecnicu.
    malo gledam kako da skratim petljanciju, a da imam frisko pecivo
    Baš sam htjela komentrirati da ak ga ostavim nakon odmrzavanja da se digne kaj mi je 5 minuta da ga i umjesim friškog.
    I meni se sviđa ova šema da ga zgotoviš i oblikuješ i samo šibneš drito iz škrinje u pečnicu. Ja imam recept za tjesto za pizzu s jogurtom koja super podnosi zamrzavanje. Možda bi bilo ukusno i bez paradajza, šunke, sira itd.... A možda i ne bi!?

    1kg brašna, 2 jogurta, 1 prašak za pecivo ( ja ga ne koristim), 1 suha germa, sol po želji, 1 čaša mlijeka, 1 čaša ulja.

    Ovo tijesto može stajati i u frižideru 24 sata prije upotrebe.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    936

    Default

    Ja ga napravim pustim da se digne jednom, nakon tgoga premjesim i napravim što želim i tako smrznem. Kad odmrznem pustim da se digne drugi put i to je to.

  10. #10
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    i ja kao dani1. jednom tjedno zamjesim puterice, smrznem, kako prva idem iz kuce, stavim u pleh ukljucim pecnicu na 50 i kad se MM i klinci dignu pojacaju na 200 i doruckuju svjeze pecivo.

  11. #11
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    znaci, ispada dobro i kada se direktno sibne u pecnicu i kada se odmzne i pusti da se jos jednom digne pa onda u pecnicu.
    to je dobro znati...

  12. #12
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    bi li se ovako moglo i s većom količinom tijesta?
    ja sam zamijesila slatko dizano s grožđicama i lješnjacima i nisam stigla peći
    sad je u škrinji u obliku štruce od pola kg brašna dakle oko kila tijesta
    da odmrznem pa pečem ili samo pečem
    već se diglo u kalupu

  13. #13
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    nitko? za sutra mi je to važno

  14. #14
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Cesto pravim kiflice, i u pocetku sam ih isto tako zamrzavala ali mi nikada poslije pecene nakon odmrzavanja nisu bile fine. I onda sam jednom pokusala ih sve ispeci i zalediti gotove, sto mi je puno prakticnije, kada mi treba klincima za marendu samo izvadim par ujutro i i za pola sata- sat su spremne za jesti. Ako odmrzavam vecu kolicinu stavim ih u pecnicu par min kad su napola odmrznute i budu prefine, kao da si ih ispekao friske..

  15. #15
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ispalo odlično

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,296

    Default

    i kak si delala?

  17. #17
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    zamrznula sam već dvaput dignuto u kalupu i samo izvadila oko 9 i pekla oko 13h
    samo treba paziti da iz vrećice istisneš zrak inače se korica napravi i ne diže se u pećnici. meni se tak jedan čošak prosušio pa sam ga zarezala i diglo se, niš se nije kužilo jer je ionak grbavo od lješnjaka i grožđica
    sve u svemu pojelo se brzinski
    Last edited by pikula; 22.12.2014 at 17:21.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •