Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Krizni porez i rodiljni dopust

Datum pristupanja
    May 2008

Početno Krizni porez i rodiljni dopust

Vidjela sam da se povlačilo ovo pitanje po forumu ali nisam našla konkretan odgovor, pa evo neka se zna točno.

Da li pri izračunu plaće za rodiljni dopust ulazi krizni porez ili ne?

Moje tete u kadrovskoj tvrde da ulazi, HZZO sam nazvala i tvrdi da ulazi.
    Ali to onda znaći da se na porodiljnu naknadu izračunava krizni porez i to me sada malo zbunjuje.

Da li itko dobiva iznos bez obračunatog kriznog poreza?

Hvala

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja iskreno nemam pojma kako ovi na HZZO obračunavaju, ali bih voljela znati, jer to znači kad se ukine, da ćemo dobiti koju stoticu više, ako ga obračunavaju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meni su rekli da će nažalost lova biti prosječno ta koja je bila sad s kriznim, ništ dodatno ne buju preračunalale( da se nekaj malo poveća)
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.05.2010. at 14:23

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ne ulazi. Meni je na onoj listi za HZZO bila iskazana plaća bez odbitka kriznog poreza.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da to najviše ovisi od osobe koja radi proračun, ajde javim se za cca 20 dana kad ću dobiti svoj izračun, ali se bojim da bu mi ipak prikazala proračun s kriznim porezom. Inače sam to pitanje pitala na Hzzo, rekli su onak kak je bila isplačena plača. A pošto moja baš sve radi po zakonu ( tak da ne ulazi ni božičnica, i slične stvari) bojim se da bu pak 400 kn manje love.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da li netko zna da li postoji neki "zakon", pravilnik ili neki pisani dokaz u kojem se to vidi?
    Nema smisla da to ovisi o tetama u kadrovskoj. 400 kn puta 6 mjeseci se ipak skupi i da se bolje potrošit

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A pošto moja baš sve radi po zakonu ( tak da ne ulazi ni božičnica, i slične stvari)
    Po zakonu, sve na što si platila doprinose, ulazi u prosjek. Godišnje možeš dobiti 2500 kn kao božićnicu regres i slično neoporezivo, dakle, to ne ulazi u prosjek. Ali ako ti dobivaš veće iznose bonusa i sl. od tih 2500 kn, onda ti po zakonu to treba biti upisano.
    U računovodstvu točno znaju što su prikazali kao neoporezivo i to bi ti trebali navesti na mjesečnoj platnoj listi (za mjesec u kojem si dobila neoporeziva primanja) tako da ne tim listama možeš provjeriti.
    Za krizni porez ne znam.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Mislim da krizni ne ulazi jer se on tek na kraju oduzima od neto plaće.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne skidaju mi krizni porez.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

MarijaP
    Po zakonu, sve na što si platila doprinose, ulazi u prosjek. Godišnje možeš dobiti 2500 kn kao božićnicu regres i slično neoporezivo, dakle, to ne ulazi u prosjek. Ali ako ti dobivaš veće iznose bonusa i sl. od tih 2500 kn, onda ti po zakonu to treba biti upisano.
    U računovodstvu točno znaju što su prikazali kao neoporezivo i to bi ti trebali navesti na mjesečnoj platnoj listi (za mjesec u kojem si dobila neoporeziva primanja) tako da ne tim listama možeš provjeriti.
    Za krizni porez ne znam.
    Nevezano za krizni porez, ali meni osobno nisu uracunali jako puno prihoda na koje su placeni bas svi doprinosi jer kao mora ici samo ona bruto/neto placa iz ugovora. Tako su mi rekle iz kadrovske, a one sigurno ne bi isle raditi ER na moju stetu - nego imaju takve upute. Npr, nisu mi racunali u prosjek ni 13. placu (koja je cak u ugovoru mi) ni projektne bonuse, ni "stimulacije" (citaj prekovremene), ni godisnji bonus. Samo onu cistu neto placu iz ugovora.
    Bas je super kad ti drzava od neke stimulacije uzme skoro 2/3 bruto iznosa (20% doprinosi + 45% porez + prirez) a na kraju ti ni onu crkavicu od ostatka ne uzme u prosjek mjesecnih prihoda kad trebam nesto iz prava proizaslih time sto je drzava tako obilno zagrabila u moje prihode...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Za krizni porez ne znam.
    Jučer bila u hzzo i još jednom pitala isto pitanje.
    Trenutačna praksa je ovakva: Ako prikažu neki bonus i sl. na ER-1 obrazcu koji jako otskače od prosječne plaće, šalju slučaj na reviziju. Odobravaju da se bonus koji se zaračunava svako x mjeseci preraspodijeli po mjesecima za koji je isplaćen.
    Ja pokušavam utjerati neke novce za prošli rodiljni, razlika je poprilična pa....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer bila u hzzo i još jednom pitala isto pitanje.
    Trenutačna praksa je ovakva: Ako prikažu neki bonus i sl. na ER-1 obrazcu koji jako otskače od prosječne plaće, šalju slučaj na reviziju. Odobravaju da se bonus koji se zaračunava svako x mjeseci preraspodijeli po mjesecima za koji je isplaćen.
    Ja pokušavam utjerati neke novce za prošli rodiljni, razlika je poprilična pa....
    Ajde daj prevod kaj je to odskakanje, mi imamo plaču varijabilnu tako da iz mjeseca u mjesec plača može biti cca 1000-1400kn gore ili dole, jel i to odskakanje???

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

2008 sam predala ER-1 obrazac sa popriličnom razlikom u plaćama iz mjeseca u mjesec. Sve su mi priznali i nitko me ništa nije pitao. (Ne radim fiktivno za fikus firmu. Svi zaposlenici dobiju što i ja)
    2009 sam predala ER-1 sa samo osnovnim primanjima jer su iz računovodstva zvali hzzo i rekli su im da upišu samo osnovno. Meni nema smisla da plaćam doprinose i 15% na bruto hzzo-u, a onda mi ne priznaju to kao plaću.
    jelena.O, Mislim da ni oni sami ne znaju što je to odskakanje. Rekla mi je žena da i za poznate velike firme (pliva, ina i sl.) šalju na reviziju ako ima odskakanja.... tipa par tisuća kuna više na jednoj plaći. Rečeno mi je da se to može i preraspodijeliti po mjesecima za koje je bonus sjeo pa onda nema odskakanja.
    Bila sam i u pravnoj službi i tražila da mi daju zakon po kojem oni to odlučuju. Jedan zaposlenik uopće nije mogao shvatiti što ga pitam, a druga je zaposlenica upravo namazala ruke kremom pa nije mogla tipkati pa me poslala u računovodsvo. Tamo sam dobila usmeno objašnjenje, ništa na papiru.
    Išla sam pod pauzom, morala sam žuriti natrag pa nisam više mogla utjerivati pravdu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vezano uz bonus - meni ga jesu uračunali u prosjek za prvi por. Iznos bonusa je "iskakao".
    Pitali su što je to, sjećam se da sam nosila neke dodatne papire, no nitko se kasnije nije javio. Naknada je uvećana iako niam očekivala.

Ovaj put isplata bonusa nije bila u zadnjih 6mj. čiji prosjek se gleda, no 2 stim. (koje dobivamo tromjesječno) su uračunali, nitko nije ništa pitao.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ma i meni se čini da oni govore da ne može, a tko ipak donese ER-1 sa svim oporezivim primanjima, dobije.
    Meni je problem što su u računovodstvu zvali i dobili odgovor da ne može. Rekli su mi da će mi napisati novi obrazac ako im donesem po kojem zakonu to tražim jer mi ne mogu na lijepe oči napisati nešto što im je rečeno da nije po zakonu. I sad ne mogu dobiti pravilnik sa hzzo-a.
    Uzet ću go jedan dan, popiti apaurin, ponijeti sendvič i sok i šeteti od ureda do ureda dok ne istjeram pravdu.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ovo je relativno friska informacija.
    moja frednica je prosli mjesec predala papire za porodiljni i na onom ER obrascu ili kako se vec zove joj je bilo upisani neto umanjen na krizni porez..
    Ja sam na to ostala zatecena i zvala sam par knjigovodja i rekle su da to tako ide.
    Ali isto tako se sjecam da su na TV govorili da su trudnice izuzete od placanja poreza..to je i istina ali ti je zbog poreza umanjena neto cijena tvog rada i automatski dobijes manje love...
    To bi onda bilo koda placas kredit preko place pa ti knjigovodja prosjek place napravi nakon te obustave..ma to je katastrofa.
    Ja mislim da bi taj prosjek trebao biti od tvoje neto place jel taj porez ide iz neto place) jel su ti na taj iznos placena sva davanja ), a ne na iznos umanjen za krizni porez

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

meni su uračunali stimulacije tako da ja dobivam nekih 500 kn veću naknadu nego što mi je plaća. za krizni porez - mislim da mi skidaju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •