MarijaP
Po zakonu, sve na što si platila doprinose, ulazi u prosjek. Godišnje možeš dobiti 2500 kn kao božićnicu regres i slično neoporezivo, dakle, to ne ulazi u prosjek. Ali ako ti dobivaš veće iznose bonusa i sl. od tih 2500 kn, onda ti po zakonu to treba biti upisano.
U računovodstvu točno znaju što su prikazali kao neoporezivo i to bi ti trebali navesti na mjesečnoj platnoj listi (za mjesec u kojem si dobila neoporeziva primanja) tako da ne tim listama možeš provjeriti.
Za krizni porez ne znam.
Nevezano za krizni porez, ali meni osobno nisu uracunali jako puno prihoda na koje su placeni bas svi doprinosi jer kao mora ici samo ona bruto/neto placa iz ugovora. Tako su mi rekle iz kadrovske, a one sigurno ne bi isle raditi ER na moju stetu - nego imaju takve upute. Npr, nisu mi racunali u prosjek ni 13. placu (koja je cak u ugovoru mi) ni projektne bonuse, ni "stimulacije" (citaj prekovremene), ni godisnji bonus. Samo onu cistu neto placu iz ugovora.
Bas je super kad ti drzava od neke stimulacije uzme skoro 2/3 bruto iznosa (20% doprinosi + 45% porez + prirez) a na kraju ti ni onu crkavicu od ostatka ne uzme u prosjek mjesecnih prihoda kad trebam nesto iz prava proizaslih time sto je drzava tako obilno zagrabila u moje prihode...