-
Sarma sa slatkim zeljem ( bosanski recept ) - tražim
Evo, sve se vidi iz naslova, a ta sarma je navodno jaaaako fina...
Tko zna kako se priprema? Možda Snorki ili Mostarka?
-
Sarma u kupusu se priprema kao obicna sarma, znaci u fil ide mljeveno meso, luk, persun, mrkvica, so, biber, malo rize (ili ribanog krompira), ako treba malo ulja ili vode (da se dobije meksa smjesa).
Listovi kupusa se pazljivo odvoje (mozes cijelu glavicu i potopiti u kipucu vodu da omeksa), izrezu na zgodne komade (tolike da mozes zamotati sarmu) i filuju. Meni su najdraze male sarmice, ali njih ne mozes dobiti ako koristis sirovi kupus, pa je cilj sto manje to bolje.
Sarmu redas u slojeve u serpu, dolijes malo vode (mozes dodati i razmuceni Fant za sarmu) i krckas, sto duze to bolje. gotovo je kad se skuha riza (to skuzis kad raspolovis sarmu).
servira se sarma tako sto je polijes kiselim vrhnjem i "pocvrkas" slatkom paprikom koju si pustila za se zapjeni na rastopljenom puteru.
Prijatno!
-
znaci zelje=kupus. a kod nas je zelje=zelje tj. ono zeleno sto raste samo, slicno ko blitva.
a dobar trik za odvajanje listova svezeg kupusa je: staviti vodu u veliki lonac da vri, lonac da moze stati cela glavica kupusa. dodati malo soli u vodu. kupus zaseci oko korena, ubaciti u vrelu vodu i okretati glavicu. listovi sami otpadaju posle kratkog vremena. i savitljivi su dosta.
-
SARMA U SLATKOM KUPUSU
Potrebno (za 4 osobe): 1 kg slatkog kupusa, 30 dkg junetine, 6 dkg riže, 10 dkg crvenog luka, so, biber, aleva paprika.
Priprema: Blanširajte očišćene listove kupusa i ocijedite. Mljeveno meso začinite, dodajte rižu i sitno isjeckan luk. Dobro izmiješajte tako da dobijete kompaktnu masu pa njome punite listove kupusa i oblikujte sarme. Sarme složite kružno u šerpu, zalijte goveđom supom i skuhajte. Prije serviranja rastopite malo masla ili maslaca, dodajte aleve paprike i prelijte preko vrele sarme dok ona vri. Služite sa pavlakom ili dodajte bareni krompir kao prilog.
-
Hvala cure
.Javit ću vam kak je ispalo!
-
a kad napravis od kupusa onda slijedi od rastike, pa onda od vinove loze
ne zna se koja je bolja
-
-
najbolja je u vinovoj lozi, ali kazu ima i bolja - u liscu maline, samo ja jos nisam probala, ali ako Bog da imam namjeru
-
Nisam probala niti u vinovoj lozi, mislim spremati je , a naravno da sam jela!
-
Jedina sarma koju ja priznajem je ona u kiselom kupusu! Vinova loza & co su gorke
-
i meni je najdraza u kiselom i to jos sa suhim mesom
njam
ali ovo da su ove gorke, onda si jela negdje gdje ne znaju napraviti
-
Ma nisam...rastika mi je bljak, a vinova loza me podsjeca na ratnu varijantu...bljak bljak
-
Mislim da se jedna od tih varijanti zove hercegovački JAPRAK; to je s raštikom i prefino je kad se zalije kiselim milijekom ili jogurtom
-
e ja još radim i sa keljom.. to mi je super!
Radim kao ćufte na paradajzu (ili filovanu papriku) samo umjesto paprike(ne volim ju) meso umotam u blanširane listove slatkog kupusa ili kelja.. i uz pire od krumpira.. MLJAC! SAVRŠENO!
-
ovo s keljom bi trebalo sjutra bit
-
Tajni recept moje mame kada pravi sarmu sa slatkim kupusom jest da ga obari u dobro sirćetavoj vodi. Mmmm, koja divota!
-
-
-
Ne, najobicnije meso s rizom i korijenastim povrcem, kao obicna sarma. Meni je to fantazija, najbolja sarma ikad - potvrdili svi koji su je probali.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma