Results 1 to 19 of 19

Thread: Sarma sa slatkim zeljem ( bosanski recept ) - tražim

  1. #1

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Vrbovec
    Posts
    1,796

    Default Sarma sa slatkim zeljem ( bosanski recept ) - tražim

    Evo, sve se vidi iz naslova, a ta sarma je navodno jaaaako fina...
    Tko zna kako se priprema? Možda Snorki ili Mostarka?

  2. #2
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Sarma u kupusu se priprema kao obicna sarma, znaci u fil ide mljeveno meso, luk, persun, mrkvica, so, biber, malo rize (ili ribanog krompira), ako treba malo ulja ili vode (da se dobije meksa smjesa).
    Listovi kupusa se pazljivo odvoje (mozes cijelu glavicu i potopiti u kipucu vodu da omeksa), izrezu na zgodne komade (tolike da mozes zamotati sarmu) i filuju. Meni su najdraze male sarmice, ali njih ne mozes dobiti ako koristis sirovi kupus, pa je cilj sto manje to bolje.

    Sarmu redas u slojeve u serpu, dolijes malo vode (mozes dodati i razmuceni Fant za sarmu) i krckas, sto duze to bolje. gotovo je kad se skuha riza (to skuzis kad raspolovis sarmu).

    servira se sarma tako sto je polijes kiselim vrhnjem i "pocvrkas" slatkom paprikom koju si pustila za se zapjeni na rastopljenom puteru.

    Prijatno!

  3. #3

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    znaci zelje=kupus. a kod nas je zelje=zelje tj. ono zeleno sto raste samo, slicno ko blitva.
    a dobar trik za odvajanje listova svezeg kupusa je: staviti vodu u veliki lonac da vri, lonac da moze stati cela glavica kupusa. dodati malo soli u vodu. kupus zaseci oko korena, ubaciti u vrelu vodu i okretati glavicu. listovi sami otpadaju posle kratkog vremena. i savitljivi su dosta.

  4. #4
    white_musk's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,838

    Default

    SARMA U SLATKOM KUPUSU

    Potrebno (za 4 osobe): 1 kg slatkog kupusa, 30 dkg junetine, 6 dkg riže, 10 dkg crvenog luka, so, biber, aleva paprika.

    Priprema: Blanširajte očišćene listove kupusa i ocijedite. Mljeveno meso začinite, dodajte rižu i sitno isjeckan luk. Dobro izmiješajte tako da dobijete kompaktnu masu pa njome punite listove kupusa i oblikujte sarme. Sarme složite kružno u šerpu, zalijte goveđom supom i skuhajte. Prije serviranja rastopite malo masla ili maslaca, dodajte aleve paprike i prelijte preko vrele sarme dok ona vri. Služite sa pavlakom ili dodajte bareni krompir kao prilog.

  5. #5

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Vrbovec
    Posts
    1,796

    Default

    Hvala cure .Javit ću vam kak je ispalo!

  6. #6
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    a kad napravis od kupusa onda slijedi od rastike, pa onda od vinove loze
    ne zna se koja je bolja

  7. #7

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    srbija
    Posts
    586

    Default

    od vinove lozeeeee!

  8. #8
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    najbolja je u vinovoj lozi, ali kazu ima i bolja - u liscu maline, samo ja jos nisam probala, ali ako Bog da imam namjeru

  9. #9

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Vrbovec
    Posts
    1,796

    Default

    Nisam probala niti u vinovoj lozi, mislim spremati je , a naravno da sam jela!

  10. #10

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Jedina sarma koju ja priznajem je ona u kiselom kupusu! Vinova loza & co su gorke

  11. #11
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    i meni je najdraza u kiselom i to jos sa suhim mesom
    njam
    ali ovo da su ove gorke, onda si jela negdje gdje ne znaju napraviti

  12. #12

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Ma nisam...rastika mi je bljak, a vinova loza me podsjeca na ratnu varijantu...bljak bljak

  13. #13

    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    377

    Default

    Mislim da se jedna od tih varijanti zove hercegovački JAPRAK; to je s raštikom i prefino je kad se zalije kiselim milijekom ili jogurtom

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    118

    Default

    e ja još radim i sa keljom.. to mi je super!
    Radim kao ćufte na paradajzu (ili filovanu papriku) samo umjesto paprike(ne volim ju) meso umotam u blanširane listove slatkog kupusa ili kelja.. i uz pire od krumpira.. MLJAC! SAVRŠENO!

  15. #15
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ovo s keljom bi trebalo sjutra bit

  16. #16
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Tajni recept moje mame kada pravi sarmu sa slatkim kupusom jest da ga obari u dobro sirćetavoj vodi. Mmmm, koja divota!

  17. #17

    Default

    I filuje mesom jel

  18. #18

    Default

    Meso i krastacac ili sir

  19. #19
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ne, najobicnije meso s rizom i korijenastim povrcem, kao obicna sarma. Meni je to fantazija, najbolja sarma ikad - potvrdili svi koji su je probali.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •