Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
Joj, nemam ti pojma, to valjda ovisi i od slučaja do slučaja. Ajde pitaj dr. Radončića opet, i pitaj ga bi li ti trebala možda kakva terapija, makar aspirin? Btw, dosadna sam, al stalno ponavljam priču žene koja je imala užasno visoke D-dimere s blizancima (46 g.), uz to i kolestazu, i sve je bilo O.K. s trudnoćom, išla na Rebro na, pretpostavljam, dopler vena. Nemoj trebaš se plašiti unaprijed, i da trebaš terapiju, stigneš, jer se problemi vezani uz trombofiliju manifestiraju i na plod/fetus odražavaju najčešće krajem 2. i u trećem tromjesečju. No, svakako bih preporučila mišljenje dr. Radončića ili, ako možeš doputovati u Zg, svakako Đelmišu, i dr, R. njemu šalje svoje pacijentice.
No, ponavljam, D-dimeri su često povišeni i većinom ne znače nikakvu patologiju, već samo promjene vrijednosti očekivane u trudnoći.
Draga moja poslala sam mail Radončiću ali mi nije odgovorio na postavljeno pitanje. Također bila sam i kod svog ginekologa koji se iznenadio sa nalazom koji sam radila i kaže on meni slušajte nema smisla da sada radite ove nalaze, fibrinogen i d-dimeri su inače povišeni u trudnoći i na takav način se tijelo brani i priprema na pirođaj (isti ovaj odgovor sam pročitala od dr Radončića na portalu zdravlje i život koji je odgovorio nekome). Inače moj ginekolog kaže da se na detaljne pretrage treba ići ukoliko se doživi spontani pobačaj bar 1, onda ima smisla provjeravati pretrage vezane za trombofiliju a ja do sada nisam imala tih problema i uzrok neplodnosti je u m.faktoru.
Isto tako mi je rekao da stvarno nema smisla da se opterećujem s tim da na takav način samo sebi i bebi škodim i da prestanem i uživam u čarima trudnoće kada je nakon hematoma hvala dragom Bogu bebica ostala .
A s druge strane po njegovim savjetima mi nije preporučena duga vožnja, jedva male šetnje, pa odlazak u Zagreb je sada nemoguća misija. A da također u porodici nije bilo težih slučajeva vezanih za trombofiliju, i mamini i tatini roditelji su umirali od starosti (baba u 92 godini) osim jednog roađaka koji je umro mlad ali tu su bili neki teži problemi a trombozu je prouzrokovalo dugotrajno ležanje i nekretanje i pušenje po 5 kutija cigareta svakodnevno.
Zato sam ja odlučila uživati sa svojom bebom, neopterećeno jer mislim da i nisam baš neki teži slučaj bar za sada.
Hvala ti draga na odgovoru. Puno pusica ti šaljem