Results 1 to 14 of 14

Thread: Ideje za zamrzavanje..

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Slatina
    Posts
    200

    Default Ideje za zamrzavanje..

    poučena prošlim iskustvom, gdje se nisam mogla doslovce maknuti od djeteta mjesec dana i duže, zanimaju me sve ideje što se može skuhati i zamrznuti pa da poslije samo vadim i podgrijavam, da mi muž i starije dijete kad dođu sa posla/iz vrtića imaju što jesti,...

    moja ideja, skuhati tonu umaka bolognese, staviti u plastične zdjelice, i onda oni imaju ili lasagne, ili neko tijesto sa tim istim umakom, ili špagete, neku verziju musake,.....

    onda skuhati chili con carne, isto tako u zdjelice, i onda imaju to za jesti,

    nadinstati luka i mesa, crvena paprika i drugi začini, isto tako u škrinju,... juhe iz vrećice, gotov pommes,.....

    kako ste vi to organizirale, ako koja je uopće, ili neke ideje što se sve može zamrznuti,..... jer ovaj mi put ne pada na pamet da mi svekrva od dolje nosi jelo, pa da nakon mjesec dana sve to dobijem po nosu,.. mada, otkako je svijeta i vijeka, zna se da žena poslije poroda jednostavno iz mase razloga, ne može po hiži juriti kao ptica trkačica,...kod mene je STRAŠNO specifična situacija, njegovi starci oboje alkosi, stalna svađa, čangrizanje, i da ne idem dalje u detalje,..... ako netko ima ideju,

    unaprijed hvala

    pliiiz

  2. #2

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,512

    Default

    Mozes jos zamrznuti supu i to ne iz vrecice nego domacu. Sarmu. Pitu. Peceno meso.

  3. #3
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    moja ideja: mužu, šta ćeš nam skuhati danas?

  4. #4
    Njojza's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,704

    Default

    Mamita :D

  5. #5

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Ja zamrzavam čufte, filanu papriku, štrukle, knedle sa šljivama, pečeno i pohano meso.

    Pohano meso kad se razmrzne složiš u tepsiju, preliješ vrhnjem za kuhanje, posipaš sirom i zapečeš u pečnici.

    Pečenu svinjetinu složiš na salatu tako što je sitno narežeš (to možeš prije smrzavanja) i dodaš namrvljeni kravlji sir, vrhnje i nasjeckani luk.

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    bilo koje varivo i juha.

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    - Ako izdinstaš mljeveno na luku, možeš od toga, tjestenine i smrznutog povrća (ledo ili sl) za minutu imati minestrone.
    - Isto prodinstam piletinu izrezanu na trakice i spremim - to mi je uglavnom uz rižu (rižu u vrećici stvarno svako može skuhati, pa još ubaciš grašak iz konzerve ili Uncle Ben's umak i ručak je gotov.
    - faširance (već gotove pa odmrznem u mikrovalnoj), serviraš uz npr krumpir salatu
    - Kad kuham juhu stavim manje vode da dobijem koncentrat pa to smrzavam. Kad hoću upotrijebiti istresem, dolijem vode i zakuham.

    Brzi i jednostavni ručak su ti i gotove štrukle ili njoki s umakom od vrhnja i topljenog sira. Pa tortelini i sl.

    Ako ti M do sad nije znao kuhati, ovo ti je idealna prilika da ga naučiš ovakve jednostavne stvari pa kad malo stekne samopouzdanja, još će preuzeti kuhanje na sebe

  8. #8

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Ja izbjegavam zamrzavanje hrane jer to uopće nije zdravo.

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Zamrzavam kada skuham previše: juhu, sarmu, punjenu papriku, lazanje, pizzu... I to je ugl. to.... Znači sve već kuhano, ali to ugl. pojedemo u roku tjedan dana. Ako mi stoji duže od 10 dana, bacam!
    Ja baš ne volim smrzavati unaprijed... Ako imam vremena skuhati tjesteninu, za čas izdinstam i meso!
    Ima puno jela koja je za čas napraviti, ne opterećujem se time!

  10. #10

    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    169

    Default

    jednostavno, muž uzme godišnji i ti mu pričaš, a on kuha. pa jednostavno je kuhati kad ti netko točno govori što trebaš raditi. moj je muž sav ponosan na sebe kad nešto skuha, svima to priča i hvali se.

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Quote Originally Posted by brigita2
    Ja zamrzavam čufte, filanu papriku, štrukle, knedle sa šljivama, pečeno i pohano meso.
    Kako zamrzavaš knedle? Meni se uvijek slijepe i postanu gnjecave kad ih stavim u vodu. Probala stavljati i zaleđene i odleđene.

  12. #12
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ništa (osim mesa) se ne smije odmrzavati pa kuhati. tako ni knedle. možda staviš premalo brašna, pa su mekše i zato se lijepe?

    variva nikad ne zamrzavam. zamrzavam juhu, ćufte, bolonjez.

    zamrzavam i povrće. kupim svježe, dobro očistim i operem, blanširam (minutu dvije u kipućoj vodi), stavim pod mlaz hladne, ocijedim - i to je to.

    možeš smrznuti kelj, mrkvu narezanu na kolutiće, mahune, grašak, karfiol, brokulu, prokulicu, špinat, blitvu... (sve naravno izblanširati prije toga).

    meso zamrzavam tako da ga dobro očistim, izrežem na šnicle ili komadiće - i kad treba nešto skuhati - odmrznem i ubacim u tavu.

    smrzavam i povrće za juhu, ali ne sve: peršin, celer, pasternak, korabu, list kelja, manju rajčicu - ali to ne blanširam (ionako nikad ne jedem taj dio - pa mi ne smeta što je "gumeno" ).

    osim toga, uvijek imam u zamrzivaču nekoliko kora za pizzu (uzmem ono klarino smrznuto tijesto), i par narezanih šampinjona. pizzu složiš, i ispeče se za 15 minuta.

    nekad sam radila i burek, i zamrzavala sam ga u protvanu - pa samo gurnula u pećnicu kad nam se jeo. (sad kikica neće - pa sam odustala).

    možeš smrznuti i neke kolače, štrudle pripremljene za pečenje...

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    Quote Originally Posted by sabaleta

    Kako zamrzavaš knedle? Meni se uvijek slijepe i postanu gnjecave kad ih stavim u vodu. Probala stavljati i zaleđene i odleđene.
    1. tijesto ne smije biti gnjecavo.dodati više brašna.
    2. kuhati ih na najjačoj vatri oko 25 min (ovisno o veličini knedli)
    3. kada ih zalediš, staviti ih u puno brašna.i odozdola i odozgora.ja ih poslažem na tanjur da nisu jedna na drugoj.
    4. pogotovo zaleđene knedle staviti u kipuću vodu i jednako kuhati. nakon pol minute što ih staviš u lonac,lonac malo protresi ili ih kuhačom digni da ti se ne zalijepe.
    Eto,to su moja iskustva!

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    dijana76 - puno hvala. Probat ću opet.
    Moram priznati da iako sam već jaako dugo domaćica, stvarno rijetko nakuhavam jela i onda zamrzavam. Volimo jesti svježe. Ali kako sad dolazi bebač i MM se ponudio kuhati, odlučila sam mu pomoći sa nekoliko zamrznutih jela. A osim toga kuhinja je moj teritorij... Ne mogu si pomoći, ali nikom ne dam pred šporet.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •