Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Da li ostajem bez mlijeka?

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno Da li ostajem bez mlijeka?

Cure,

moj maleni ima 2 mjeseca, na početku smo imali muke sa dojenjem zbog mojih ragada, pa još svašta nešto, ali smo sve prebrodili i sada fino cica uz jedan obrok navečer AM ( prije ih je bilo i više kada nisam mogla dojiti).
    E sad ne znam u čemu je problem , jer mu nije dosta jedna cica, nego mu dajem i drugu, tj. da li mu je premalo u jednoj jer nakon nekog vremena cicanja kao da mu se spava i ne da mu se više vući, pa kad ga maknem s te cice nervozan je i vidim da hoće još papati pa mu dam drugu cicu, to ga razbudi i još dosta papa. Da li mi ponestaje mlijeka? Jer je se prije fino najeo i na jednoj cici?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ma to oni stalno mijenjaju i kombiniraju. I moja je imala faze kad joj je jedna bila dosta, pa onda jedno vrijeme je morala dobiti obje da se zasiti pa se onda opet vratila na jednu i tako. Uglavnom, kako traži, daj, ne misli previše. Mijeka će se stvoriti onoliko koliko beba popije, neće manje. Uživajte!

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

svi ce ti reci da mlijeko ne nestaje tako lako, stoga ne brini
    ja nisam expert (vjerojatno ce ti se javiti neko od educiranog forumskog osoblja) ali za prvu ruku ti mogu reci da se ne zamaras koliko cesto mali papa vec mu daj kad god on hoce, on raste tako da se i njegove potrebe mijenjaju (nekad ce papati duze nekad krace ovisno o tome koliko je u tom trenutku gladan, ili je zeljan samo mamine blizine). osobno mislim da bi trebala ukinuti i obrok AM koji mu dajes navecer jer ako mu preko dana nije potreban sigurno mu ne treba ni taj a remeti ti stvaranje mlijeka na principu ponude-potraznje.
    a to ako mu pase da trenutno popapa obe sike zasto ne, samo probaj najprije biti sigurna da je prvu dosta ispraznio jer je na kraju ono masno zasitno mlijeko (ja sam koristila kompresije u obliku C hvata) a onda mu tek ponudi i drugu...
    slicnu dilemu uz neke druge probleme sam imala i ja sa svojim malim (iako nismo nikad koristili AM) i s vremenom je doslo sve na svoje (sad ima 17mj i jos cica )
    Ne brini i uzivajte!
    Posljednje uređivanje od Nivi : 20.05.2010. at 11:07

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa, to je odlično da traži još, tako ćeš, nadam se što prije, moći izbaciti i taj jedan obrok adaptiranog mlijeka.

Što on više sisa, više će mlijeka biti, a onda kad se uspostavi normalna ponuda i potražnja, tako će se i njegovo sisanje imati nekog reda... bar na kratko ... jer se i njihove potrebe mnjenjaju.

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

[QUOTE=Nivi;1628616] samo probaj najprije biti sigurna da je prvu dosta ispraznio jer je na kraju ono masno zasitno mlijeko (ja sam koristila kompresije u obliku C hvata) a onda mu tek ponudi i drugu...
    QUOTE]

Nivi što to znači kompresije u obliku C hvata?

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

evo imas tu opisano http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475, dio koji opisuje Kako rukom pridržavati dojku
    sretno!
    Posljednje uređivanje od Nivi : 20.05.2010. at 13:03

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sensei, možeš li mi prvo odgovoriti na nekoliko pitanja:
    Koliko beba ima popišanih i pokakanih pelena na dan?
    Kakvog je općeg stanja?
    Koliko imate podoja u jednom danu? Dojite li na zahtjev?
    Vidiš li da guta tijekom podoja ili samo spava?

Napisala si da mu se nakon nekog vremena cicanja spava ali se razbudi kad promijeniš stranu... to je učinkovito za razbuđivanje, no možeš ga probati malo razbuditi dok je još na prvoj dojci... pričanjem, maženjem, malo ga poškakljaš ispod brade da ponovo počne sisati...
    Bitno je da ipak posiše barem jednu dojku "do kraja", da dođe do zadnjeg, masnijeg mlijeka kako bi se zasitio... Čestim mijenjanjem strana se može dogoditi da pojede samo prvo, vodenastije mlijeko koje nije toliko zasitno pa zato češće traži dojiti...
    Javi se da vidimo u čemu je problem, ako ga ima, jer može biti da je jednostavno više gladan i više mu treba jer raste...
    Jesi li razmišljala da ukineš taj jedan obrok AD, dojiš li ga noću?
    Ne brini, dok god dojite, nećeš ostati bez mlijeka, koliko god on siše, uvijek se stvara još...

sensei avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Thlaspi, popišanih pelena ima dosta, oko 7 dnevno, do nedavno je kakao skoro 5 puta dnevno, a onda prvi puta da nije kakao 6 dana, pa se nakon toga pošteno isprazno. Sad opet nije kakao 2 dana.
    Maleni je super dobrica,za prvi mjesec je dobio dovoljno na kilaži, zadovoljna je beba, jedino ga muče grčevi, često kroz dan stenje, zacvreni se i grči se kao da će se pokakati,ali samo prdne. Dojim ga na zahtjev, po 9 podoja otprilike dnevno.
    Zabrinula sam se da nemam dovoljno mlijeka jer vidim da je gladan i fino guta, pa odjednom ili zaspi ili počinje mi trgat bradavicu kao da nema što povući, ne znam više što da mislim.

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sensei, ovo kao da sam pisala ja, a ne ti!!
    I moj L je 2 i pol mjeseca, i dešava nam se sve što i vama.

Čini mi se da dosta kratko jede, i nekad se baš vidi da nije pojeo cijelu siku. Zaspe na podoju, i vrlo rijetko mu dajem obje dojke jer jednosatvno ne ide.

Inače, on raste kao zvjer, već udvostručio je težinu (bio 2,500 na porodu), narastao 8 cenitmetara i super spava i divna je i vesela beba. Mookrih pelena puuuno. Sada u zadnja dva-tri tjedna kakanje počelo svaka 4 dana. Puno tiska i puno praši, jer se naguta zraka. ALi one klasične grčeve nema.

A mene je strah da ću polako ostati bez mlijeka jer nisam sigurna da on pojede sve do kraja i da isprazni dojku. Ja radim sve moguće kompresije i pokušala sam izdajati nakon njega da vidim jel on to do kraja pojede, a uvijek ostane cca 10 ml (jedva to iscjedim). Jede kad želi, i nekada i po 10 puta.

Bojim sa da ako on ne pojede do kraja, da će se stvarati sve manje i manje i tako na kraju neće više biti.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

prvo samo da vas ponovo uvjerim da ne možete samo tako ostati bez mlijeka... ako su oni zadovoljni i rastu znači da dovoljno papaju... beba ne može u svakom podoju isprazniti dojku jer niti nije svaki put jednako gladna, a neki put se možda želi samo malo pomaziti...
    obje bebe imaju dovoljno popišanih pelena a što se tiče pokakanih, nakon 6. tjedna se broj stolica mijenja pa bebe mogu kakati više puta dnevno, jednom u nekoliko dana ili rjeđe... dok dobro napreduju a stolica (kad je bude) bude normalne boje i konzistencije (zlatnožuta, kremaste do vodenaste konzistencije) nema razloga za brigu...
    što se tiče grčeva može biti više uzroka, više možeš pročitati ovdje...
    vidim da je gladan i fino guta, pa odjednom ili zaspi ili počinje mi trgat bradavicu kao da nema što povući
    ovo se događa vjerojatno zato jer kad se probudi nema strpljenja čekati da ponovo počne curiti mlijeko... kad beba počne sisati, prvo mora vući jedno vrijeme a onda počne gutati (ko što si i sama napisala)... to je dobro, znači da učinkovito siše... no kad zaspe, više ne vuče, mlijeko prestane curiti i kad se probudi trebao bi ponovo vući neko vrijeme da krene mlijeko... tu mu možeš pomoći... ako zaspi na dojci vrlo brzo nakon što počne sisati možeš raditi kompresije da potakneš curenje mlijeka... to će ga držati budnim... o kompresijama imaš ovdje, no najvažnije je da se opustiš jer tvoja zabrinutost ne pomaže da mlijeko ide...

ako beba guta zrak dok doji može pomoći da ju nekoliko puta tijekom podoja digneš na podrigivanje... tada će zrak izaći iz želučića i manje mučiti mala crijevca...
    što se toga tiče, treba paziti i na to da je položaj dobar tako da beba ne guta zrak dok doji... osjetiš li kako ti navire mlijeko? da li se beba "bori" s mlijekom? možda mlijeko "prebrzo" curi? odbija li dojiti u tom slučaju?

pokušala sam izdajati nakon njega da vidim jel on to do kraja pojede, a uvijek ostane cca 10 ml... Bojim sa da ako on ne pojede do kraja, da će se stvarati sve manje i manje i tako na kraju neće više biti.
    što se tiče pražnjenja dojke, možeš probati ponuditi istu dojku u slijedećem podoju ako misliš da ju beba nije ispraznila do kraja, ali tih 10 ml što je ostalo nije pokazatelj da je beba gladna... niti da ćeš ostati bez mlijeka... vjerojatnije jest da će sve više papati i da će biti sve više mlijeka

mislim curke da nemate nekog razloga za brigu, kako bebe rastu mijenjaju se njihove navike i potrebe, ali javite se ako sam nešto krivo skužila ili treba dodatnih pojašnjenja

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Thlaspi,
    hvala na ohrabrenju i glasu mudrosti

S prvom bebom sam unatoč svim naporima i pripremama uspjela dojiti samo 4.5 mjeseca - mlijeko je jednostavno nestalo, naglo sa smanjila količina kad sam dobila mengu.

Tako da mi je sad jako važno da ništa ne krene po zlu i da dojim što dulje.

Inače, dosta toga smo već prošli - porod carskim u 36 tjednu nakon eklampsije, mala beba, visok bilirubin kad smo došli doma pa nije mogao dovoljno pojesti. Potpisali da ga ne ostavljamo u vinogradskoj zbog nenapredovanja 5 dana nakon odlaska kući iz SD. Onda sam nakon podoja izdajala i davala na flašicu jer ide lakše, samo da nešto pojede i počne dobivati na težini... Unatoč svemu, mali lavek prebrodio sve i raste kao pravi lav.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

natilalimaci, stvarno ste puno toga prošli... bravo za tebe i malog lava

jasno mi je da brineš za količinu mlijeka, ali ako se izdajaš nakon podoja nikako ne možeš znati koliko je bilo u dojci prije...
    bitno je samo da dojiš na zahtjev a beban će sam sebi navući potrebnu količinu...

još me nešto sjetilo u vezi napuhnutosti... tj. grčeva i poteškoća s prđenjem...
    treba paziti da beba isprazni dojku tj. ne mijenjati strane prečesto... već sam napisala da u početku podoja beba siše vodenasto mlijeko, a kasnije masnije mlijeko... ako se podoj prekine prerano, beba se napapa samo vodenastog mlijeka a ono može imati takav učinak da stolice budu češće i s više zraka...
    ok, ako se dogodi tu i tamo da popapa samo malo, ali bolje bi bilo da što češće pojede do kraja... može se ista dojka nuditi i više puta zaredom u par sati...

mislim, sad previše idemo u širinu... vjerujem da je kod vas sve ok jer bebice dobro napreduju, ali samo pišite ako još ima kakvih nedoumica...

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moja mala sad ima 10tj i rijetko kad je pojela iz obje sise. Uglavnom u podoju jede jednu i to relativno kratko, nekih 5min i gotovo. Al zato kroz dan jede svaki sat i pol do 2h.
    Istu sisu nudim unutar 2-3h. U zadnjih par dana jede iz obje.
    Kad je sisa praznija počne negodovat, pa stisnem bradavicu i ako izlazi mlijeko vratim ju natrag na istu, pa malo pomažem kompresijama. Onda još neko vrijeme cica tu, pa joj promijenim sisu i onda navali na nju i vuče i vuče. Dal radim ispravno? Brine me da nije žedna, a ja joj guram ovu sisu iz koje jedva nešto ide?

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moja mala sad ima 10tj i rijetko kad je pojela iz obje sise. Uglavnom u podoju jede jednu i to relativno kratko, nekih 5min i gotovo. Al zato kroz dan jede svaki sat i pol do 2h.
    Istu sisu nudim unutar 2-3h. U zadnjih par dana jede iz obje.
    Kad je sisa praznija počne negodovat, pa stisnem bradavicu i ako izlazi mlijeko vratim ju natrag na istu, pa malo pomažem kompresijama. Onda još neko vrijeme cica tu, pa joj promijenim sisu i onda navali na nju i vuče i vuče. Dal radim ispravno? Brine me da nije žedna, a ja joj guram ovu sisu iz koje jedva nešto ide?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Žabice, vidim da je dosta vremena prošlo od tvog posta, ali ukoliko te i dalje brine da beba nije slučajno žedna, pogotovo sad u ovo toplo vrijeme kad se pojačano znoji, nema ništa loše u tome da joj nakon što završi s jednom dojkom, a želi još, daš i drugu tijekom jednog podoja.
    Posljednje uređivanje od Linda : 15.06.2010. at 14:29

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •