ja se isto slažem s n.grace da sve ima svoje dobre i loše strane. no razmisli još malo. ti najbolje poznaješ svoje dijete, koliko je zrela. neka djeca u drugom budu dosta nezrela za zahtijeve koje pred njih stavlja prvi razred gš, svakodnevno vježbanje, nemoj zaboraviti ni na brzinu čitanja i pisanja na solfeggiu. imala sam jednog učenika koji je krenuo u prvom osnovne i stalno je kaskao za drugom djecom jer još nije znao ni pošteno pisati. no sve to naravno ne mora biti prepreka jer postoje djeca koja su i u tom drugom zrelija i sposobnija nego neka djeca u trećem, zato kažem ti najbolje znaš procijeniti koliko je tvoje dijete zrelo.
a ovo što govoriš o stresu u osmom razredu, mislim da se oko toga nemaš što brinuti jer ako ti dijete bude marljivo i vrijedno to mu sigurno neće smetati. bitno je da usvoji svakodnevne radne navike.
po meni je najbitnije da se djeca općenito ne opterete previše. dakle, ako ide u glazbenu, onda ga ne treba opteretiti još i sportom, glumom, jezicima i slično. tada djeca budu zaista rastrzana. jer jedan kvalitetan učenik 6. razreda treba svakodnevno vježbati barem 2 sata, možda i više.