Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: Objavljeno na Iskonu: Vezivali djecu za bolničke krevetiće

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Objavljeno na Iskonu: Vezivali djecu za bolničke krevetiće

http://www.iskon.hr/vijesti/page/200...9/0020006.html

Dvojici dječaka od 19 mjeseci i tri i pol godine tijekom tretmana u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici medicinske sestre vezivale su trakama ruke i noge za krevetiće!

Dvadesetsedmogodišnja M. H., majka najmlađeg dječaka čiju su obitelj novinari Glasa Istre posjetili u njezinu domu (izričito je zatražila objavljivanje inicijala), posvjedočila je da je 25. listopada osobno vidjela starijeg mališana tik do njenog sina R. D. kako u jakom i isprekidanom plaču bespomoćno leži povezanih ekstremiteta, piše Glas Istre.

"Tijekom današnjeg dana uz službeno očitovanje klinike obavit će se razgovori i preispitivanje postupaka dežurnog medicinskog osoblja", najavila je voditeljica odjela dr. Vlatka Mejaški-Bošnjak nakon zahtjeva pomoćnika ravnatelja klinike dr. Željka Cvjetka, koji upozorava da opisani tretman vezivanja ne odgovara standardnim postupcima koji se primjenjuju u klinici.

Najmlađe dijete primljeno je u Klaićevu nakon što je zbog paničnog noćnog straha završilo na Hitnoj pomoći u noći s 20. na 21. listopada. Kad je majka intervenirala kod mladog stažista tražeći objašnjenje za takav tretman, medicinar je tek slegnuo ramenima, uz opravdanje da izvršava naloge nadređenih. Sličnu priču o vezivanju ispričao joj je i njezin sin, nakon što je primijetila neobičnu iritaciju na desnom obrazu lica.

"Sin mi je rukicama pokazivao nogu koju mu je teta vezivala! Bila sam zgrožena jer sam prethodno osobno vidjela zavezano dijete kraj mojeg. Djeca u tom razdoblju života ne mogu izmišljati takve priče. Kada sam medicinsku sestru još u klinici priupitala odakle mom sinu crvenilo na obrazu, rekla je da je to nagriženo od smokija. Kao majka prepoznala sam da to nije od grickalica, već od flastera, što sam dala do znanja sestri, a ona se drsko obrecnula poručivši mi da pazim što govorim", ispričala je majka M. H., pitajući se kakvo bi liječničko opravdanje bilo moguće da se djeca u današnje doba vezuju za krevete.

U razgovoru u obiteljskom domu u okolici Zagreba majka u društvu dječakove bake ispričala je događaj od prošlog vikenda. U nedjelju je tijekom obiteljskog izleta dijete doživjelo strah. Vidjevši vrata kabine sljemenske žičare, počelo je plakati i paničariti. Naime, vrata žičare bila su bijele boje i gotovo identičnog oblika i nijanse kakvo je dijete zapamtilo – s Odjela neuropedijatrije u Klaićevoj, piše Glas Istre.

Kako je to tužno.
    A dovoljan je samo stolac za roditelja pokraj bolesnog djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni je zanimljivo da se oni tome cude. kao da je to iznimka da su djecu vezali. a vezu ih valjda uvijek. i u bolnici se cude kad se nad time sokiras.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

strašno, prestrašno... kako li se osjećaju ti siročići i njihovi roditelji?

kad mi je pas ljetos operiran bili smo uz nju cijelo vrijeme dok se budila iz anestezije i na svim pregledima, a doktori i tehničari su je dolazili pomaziti. nju njezina veterinarka LJUBI da je smiri za vrijeme pregleda.

a prema djeci se ovako postupa!!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

mene u životu nitko nije tukao, vezivao ni slično,..a znate svi ono kako takovo zlostavljanje vuče ponavljanje istog..e pa znate šta..ja nakon ovakvih događaja (pod naravno mišlju da je sve istina) dobijem poriv da te ljude na svakakve načine izmučim...jednostavno me to toliko izbaci iz takta, toliko me rastuži, ma plače mi se

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    a meni je zanimljivo da se oni tome cude. kao da je to iznimka da su djecu vezali. a vezu ih valjda uvijek. i u bolnici se cude kad se nad time sokiras.

Točno tako Ivana. Tekst je napisan kao da je vezivanje djece u bolnici iznimka nekih nesavjesnih pojedinaca, a ne pravilo.

Ne znam tko je čitao prije par mjeseci članak u Jutarnjem listu o istoj temi. Uglavnom najveća provala je bila da oni imaju "specijalne remenčiće", da to nije brutalno vezivanje zavojima za krevet.

Ajme razlike...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Netko mi je rekao da se bebe uvijek vezu kada im se daje infuzija (kada imaju braumilu u ruci). Istina?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uvijek se sjetim morwenine priče koja potvrđuje da se dijete može liječiti bez maltretiranja, samo treba malo dobre volje. jasno mi je da mi nemamo njemačke uvjete, ali stolac za mamu stvarno ne bi smio biti problem.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja sam stvarno :shock:
    necu komentirati jer cu i sama pomisliti da se zalazem za agresivno rjesenje
    ma ....podaviti ih treba (ne mogoh odoljeti)

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A evo kako bi boravak u bolnici mogao izgledati...

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=143&Show=1705

Kako smo se lijepo izlijecili – prica sa zapadne strane

Veselili smo se tom putovanju. Desetak dana u krajolicima gornje Bavarske planirali smo provesti u setnjama uz jezera, sanjkanju i uzivanju sto kao obitelj konacno imamo priliku – biti zajedno. Putovanje autom je kao i uvijek do sada proteklo brzo i mirno. Ana je u svojoj autosjedalici prespavala veci dio puta, a ostalo vrijeme listala slikovnice.

Baka i djeda su nas docekali s velikim odusevljenjem, obilnim objedom i hrpom neispricanih prica. Odmor je mogao zapoceti.

Sutradan popodne, Ana se po prvi put javila placem - bez glasa. Zvucala je kao netko tko je pjevao i ludovao cijelu noc, pa ujutro ne moze ni guknuti. Navecer sam joj izmjerila temperaturu – bila je nesto iznad 38. Zabrinula sam se. Moje malo sunce nikada u svojih 11 mjeseci zivota nije bilo bolesno ni dana. Sutradan joj se glas vratio, temperature opet nije bilo i sve je izgledalo normalno. Nazalost – tek nakratko.

Tijekom sljedeca dva dana temperatura se opet popela na vrijednosti preko 38. Pojavio se zvuk zvizdanja u prsima, disala je sve kracim udasima i sve je vise kunjala na mojim rukama. Nakon sto uobicajeni nacini snizavanja (sirup, oblozi) vise nisu imali ucinka, a malena svakim danom izgledala sve klonulije i pospanije, odlucili smo otici k pedijatru da nam da kakav savjet i hitno se uputiti kuci.

I danas pamtim oslikane sarene zidove cekaonice, drvene eko-igracke po podu, stolove i klupice primjerene malim pacijentima. Gospodja na prijemu je pogledom na moju, tada vec potpuno klonulu djevojcicu, procijenila da smo hitni slucaj i preko reda nas uputila u ordinaciju. Nije pitala ni tko smo, ni odakle smo, ni tko ce platiti pregled. Lijecnik je bio izuzetno ljubazan, s puno paznje je pregledao Anu te je, nakon sto je ustanovio da ima opasno smanjenu koncentraciju kisika u krvi i tkivima, objasnio da je stanje vrlo ozbiljno i da ona MORA hitno u bolnicu. Osobno je pozvao kola hitne pomoci, stavio Ani maskicu s kisikom preko lica, zamotao je u pelerinu i na svojim je rukama iznio iz ordinacije i unio u kola hitne pomoci. Suprug i ja smo bili nijemi od straha i tuge, no paznja i briga lijecnika prema nasoj djevojcici cinili su nas mirnijima.

Tek nekoliko dana kasnije postala sam svjesna da je taj, posve slucajno odabrani pedijatar, ostavio sve ostale pacijente u svojoj ordinaciji da bi bio uz nas u kolima hitne pomoci i otpratio nas do djecjeg odjela u bolnici. Na odlasku mi je stisnuo ruku i uz osmjeh rekao: "Gospodjo, ne bojte se, vjerujem da ce sve biti u redu!"

Ani su i u bolnici od samog pocetka pruzili svu mogucu skrb i paznju. Polegli su je u krevetic, pregledali, izvadili joj krv, stavili je na infuziju, uspjeli skinuti temperaturu, prikljucili na monitor koji je pokazivao EKG, puls i koncentraciju kisika u krvi i tkivima. Obavili smo i rendgen pluca. Ja se ni trena nisam morala odvojiti od nje i cijelo vrijeme sam je drzala za rucicu i mazila. Lijecnicu je sve zanimalo: kada je rodjena, s kojom kilazom, njezino opce dosadasnje stanje, dosadasnji lijecnicki pregledi, bolesti, navike, prehrana. Objasnila mi je da je u interesu sto boljeg i brzeg oporavka djeteta da i ja ostanem s njom u bolnici, da vodim brigu da sto manje place kako ne bi zamarala i trosila snagu. Nakon nekoliko dana ispunjenih brigom i tugom, konacno sam osjetila veliko olaksanje. I mozda nevjerojatno zvuci, ali - bila sam sretna, istinski sretna. Mogla sam njegovati svoje bolesno dijete uz pomoc dobrog, strucnog i vrlo pazljivog osoblja bolnice. Osobito mi je puno znacilo i sto mi objasnjavaju svaki postupak, svaku primjenu lijekova i opcenito sve sto me u bilo kojem trenutku zanimalo u vezi lijecenja moga djeteta. Bila sam im iskreno zahvalna jer je to bio prvi put da sam u bolnici znala ono najvaznije – sto se dogadja, sto rade i zasto.

Ana je prema dijagnozi imala tesku upalu pluca i akutni bronhiolitis. Bolest je, prema rijecima lijecnice, bila teska, ali nas boravak u bolnici protekao je zaista mirno i ugodno. Mozda zvuci nevjerojatno, ali ostala su mi zaista lijepa sjecanja na te dane i uvjerena sam da bi i moja djevojcica rekla to isto samo da zna govoriti.

Evo nekoliko lijepih crtica iz naseg bolnickog zivota:

Smjestili su nas u sobu s jos tri mala bolesnika iste ili slicnih dijagnoza. To se poslije pokazalo jako prakticnim jer su svi malisani u sobi imali slicnu ili gotovo jednaku terapiju. Uz svaki djecji krevetic se nalazio sklopivi krevet za roditelja, a kasnije sam se uvjerila da se na cijelom djecjem odjelu nalazi prakticno isti broj odraslih koliko je i malih pacijenata. Svako dijete imalo je uz sebe 24 sata dnevno majku, oca, baku ili koju drugu dragu osobu koja se brinula o djetetu. Tek kasnije sam postala svjesna da za tih sedam dana na djecjem odjelu u bolnici zapravo i nisam cula djecji plac.

Bilo mi je predivno sto sam imala priliku za Anu brinuti na gotovo jednak nacin kao sto bih i kod kuce. Presvlacila sam je, dojila, mazila, igrala se s njom, davala joj sirup u tocno odredjeno vrijeme, uspavljivala je. Ljubazne sestre su me samo dolazile podsjetiti kad treba izmjeriti temperaturu, dati lijek, donosile nam pelene i dnevne obroke, mijenjale boce s infuzijom ili antibiotikom i opcenito bile uvijek na raspolaganju za bilo kakav zahtjev ili informaciju.

Sad mi pada napamet kako sam se nakon prvih nekoliko mirnih sati naseg boravka u bolnici neugodno iznenadila i jako preplasila kada je Anin monitor prvi put aktivirao alarm i kad se upalilo zmirkajuce kontrolno crveno svjetlo. Uplasila sam se da nesto nije u redu s njezinim zdravstvenim stanjem, ali mi je medicinska sestra ljubazno objasnila da kad god dijete intenzivnije mice rucicom, moze doci do smetnji u radu monitora i da je to razlog aktiviranja alarma. Nakon sto se isti alarm pojavio jos barem 20 puta istoga dana, sestra me zamolila da ubuduce sama iskljucim alarm, nanovo ukljucim monitor, objasnila mi na koje brojke i pokazatelje inace moram paziti, te u kojem slucaju obavezno moram pozvati lijecnika.

U kasnijim danima, znalo se dogadjati da se i infuzomat javi alarmom zbog smetnji koje je uzrokovala Ana veselo mlatarajuci rucicom na koju je bila prikljucena infuzija. No, sestre su uvijek jednako ljubazno i s osmjehom resetirale aparat koristeci svaku priliku da joj se obrate pokusavajuci izmamiti koji skrti mali krezubi osmjeh. Da dodam, rucica na kojoj je Ani bila uvedena infuzija bila je potpuno zamotana u zavoj. Ma koliko slinila i grickala zavoj, ma koliko mlatila rukom, moja je djevojcica, za cijelo vrijeme boravka u bolnici nije uspjela iscupati.

Kako Ana nikako nije htjela biti u djecjem kreveticu, cijelo smo vrijeme zapravo dijelile moj krevet. Lijecnica nam je na jednoj viziti rekla da nema nista protiv da lezimo zajedno na krevetu, da joj je zao sto nam ne moze ponuditi siri krevet, ali me i upozorila da dobro pazim na cjevcicu od infuzije i ostale zice koje su izvirivale ispod Anine robice.

Buduci je gotovo cijelo vrijeme odbijala jesti, s osobitim ponosom mogu reci da je bolnicke dane prezivjela samo od - dojenja. Sretna sam sto sam joj to mogla omoguciti. No, bez obzira na to sto je odbijala svaku drugu hranu, sestre su me svaki dan nanovo pitale sto zelim da joj pripreme za obrok. Dobile bismo sve sto sam zatrazila, pa bila to banana, jabuka, vocni jogurt od jagode, integralno pecivo sa malo svjezeg sira ili pahuljice na rizinom mlijeku.

Kada se nakon nekoliko dana Anino opce stanje bitno popravilo, bilo mi je vrlo tesko zadrzati je u kreveticu. Htjela se kretati, puzati, hodati i krevetic joj je za te aktivnosti bio premalen. Buduci da ni pracenje razine kisika, EKG-a i pulsa vise nije bilo potrebno, Anu su skinuli s monitora. Predahnula sam jer je to za mene u prakticnom smislu znacilo brigu o nekoliko zica manje i svakako vecu slobodu kretanja za obje. Ostao nam je samo stalak na kotacicima s infuzomatom kojeg smo do zadnjeg dana gurale ispred sebe i setale bolnicom uzduz i poprijeko. Sve cesce smo boravile i u kutku s igrackama i slikovnicama koji se nalazio u jednom dijelu hodnika i druzile se s ostalim malim pacijentima.

Pisuci o ovom lijepom iskustvu (ako bolest djeteta uopce moze biti – lijepo iskustvo), nije mi namjera kritizirati postojece stanje u nasim djecjim bolnicama, ni zdravstveni sustav u Hrvatskoj, ni ljude koji u njemu rade.

Zelja mi je samo iz prve ruke prenijeti osjecaje jedne majke cije se dijete stjecajem prilika moralo lijeciti od ozbiljne bolesti u bolnici jedne zemlje sa "zapadne strane", i iz iskustva potvrditi da nekoliko lijepih, ljudskih, jednostavnih i nadasve, djeci posvecenih postupaka i rjesenja, u bolnicama mogu sasvim utisati plac bolesnog malisana i umiriti srca uplasenih roditelja.

GoranaVF

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    Netko mi je rekao da se bebe uvijek vezu kada im se daje infuzija (kada imaju braumilu u ruci). Istina?
    nije istina
    F je operisan s 3 mjeseca, bila sam s njim par dana u bolnici, imao je braonilu, nisu ga vezali.
    normalno je primao infuziju...ja sam bila kraj njega da ga utjesim a kad bi poceo da se komesa za vrijeme kad bi trebao mirovat ja sam ga smirivala
    sve je proteklo odlicno

ja ne shvacam kako je moguce da ne dopustaju roditeljima (majci na prvom mjestu) da bude uz dijete?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mamaNjojza prvotno napisa
    Citiraj Mamaitata prvotno napisa
    nije istina
    F je operisan s 3 mjeseca, bila sam s njim par dana u bolnici, imao je braonilu, nisu ga vezali.
    normalno je primao infuziju...ja sam bila kraj njega da ga utjesim a kad bi poceo da se komesa za vrijeme kad bi trebao mirovat ja sam ga smirivala
    sve je proteklo odlicno

ja ne shvacam kako je moguce da ne dopustaju roditeljima (majci na prvom mjestu) da bude uz dijete?
    Dobro, sa 3 mjeseca i nemre nista drugo nego lezati ali sta rade sa djecom od 10 mjeseci koja ne mogu biti na miru niti sekunde?
    ja Niku niti doma ne mogu drzati na miru duze od 2 minute...

P.S. Da se razumijemo, ne branim vezivanje djece nego me zanima kako to rijesavaju?

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ma ako bas nema nacina da ih se smri onda razumijem AKO je to samo za njihovo dobro i neohodno i nema nikakvih nikakvih drugih nacina da se dijete smiri.(a ni tad ne opravdavam) i i dalje mislim da umjesto vezivanja, mozes dati djetetu igracku ili nesto slicno da se zabavi, tacnije da mu se skrene paznja.
    Po mojim iskustvima u takvim situacijama gdje se djeca po pravilu plaše, gdje ih boli ili slicno.... dovoljno je da je roditelj uz njega da se primiri.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar nisu djeca koja trebaju bolničko liječenje obično toliko bolesna da im je uglavnom samo do ležanja?

Naše jedino iskustvo je par sati na infuziji zbog lagane dehidracije i tada sam pazila da igla ostane na mjestu i nije bilo problema. Strah me i pomisliti što bi bilo da nisam bila s djetetom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar nisu djeca koja trebaju bolničko liječenje obično toliko bolesna da im je uglavnom samo do ležanja?
    nazalost, nisu uvijek. npr u klaicevoj danima na odjelu leze djeca s opekotinama. i to nisu uvijek strasne opekotine.

njima su dani beskrajni. a terapije nema nikakve, samo cekaju da prodje vrijeme, svakih nekoliko dana prematanje. NIKAKO mi nije jasno da se takvima ne moze pruziti prva pomoc nakon ozljede, dati roditeljima upute i pustiti kuci.

dijete na kraju dozivi stoput veci psihicki sok od fizicke traume.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali da roditelj moze bit uz njih već bi bilo lakše, čitao bi mu nešto, igrali bi se. Ne znam kako je u Kalićevoj, ali na Rebru imaju super igraonicu, pedagoginje u njoj radi, zabavlja ih, imaju kopjutore, super.

B. je imao dvije i pol godina, nakon dva dana temp. skoro pala, bi je stalno na 220. I imao je stalno braunilu (je li se to tako zove), nekoliko puta dnevno dobijao antibiotik preko infuzije - i meni uopće nije palo na pamet (a niti njemu) da bi mogao izvaditi iglicu, iako ga je bolilo. Ja sam bila s njim i reagirala bih čim bi pomislila da bi krenuo u takav poduhvat.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam za vezanje i sl., ali prije tjedan dana sam bila u toj situaciji.
    Pozvala sam sestre da MOM djetetu s kojim smo MI roditelji bili 24 sata zaveže nogu za krevetić tijekom noći jer je treći dan postala nemoguća, vratila joj se snaga i imala je višak energije.
    (Na zavezanoj nozi je bila braunila i ona je počela nemilosrdno skakati po krevetiću i nije joj se moglo dokazati da to nije dobro, tijekom dana sam to riješila nosanjem i sl.).

Tijekom noći ima naviku naglog okretanja i promijeni položaje za 360 stupnjeva i s lijeva na desno, i gore dolje, što mi se učinilo opasno tijekom primanja noćne terapije da ne iščupa braunilu itd., jer smo ionako imali problema s pronalaženjem vena na tijelu.

(Bila je zavezana jednu noć cijelu, dvije samo dok je primala terapiju, zadnje dane je već bila umorna jer su prebacili braunilu na ruku pa se ipak malo izmorila šetajući do 23 sata navečer.)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

vrijeska, ali vi ste bili s njom... nije isto kad je neophodno vezati dijete da si ne naškodi dok ga mama čuva i kad ga vežu jer nema nikoga tko bi ga umirio i pripazio. a dijete je bolesno i loše mu je i ne razumije zašto je u bolnici i zašto ga je mama ostavila i zašto mu rade sve te stvari...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uvjek nanovo podivljam i dodje mi komp razbiti kad citam ovako nesto.

Kazem sama sebi da necu otvarati ovakve teme ali opet otvorim i procitam jer mi je zao te djecice i njihovih roditelja.

I mi smo na zapadu i Noah mi je bio do sada hospitaliziran 3 puta. Jednom u Nizozemskoj, jednom u Belgiji i jednom u Canadi.

Mislim i infuziju je primao dva puta i nikad nije bio vezan. Prva infuzija je bila sa samo 3 mjeseca. Ova druga sa dvije godine i ovu drugu je nazalost i iscupao pa sta. Postavili su je ponovo. Nit se ko ljutio nit je ko galamio.

U Belgiji sam imala krevet tik do njega u Nl smo se po noci prebacivali iz sobe u sobu da bi malo odspavali a u Canadi sam dobila onaj rasklopivi krevet pa stavila pored njegovog krevetica.

Imao krevet ili ne ti ne spavas kad si s djetetom u bolnici. Znaci nije niti potreban. Stolica je dovoljna.

U Nl smo proveli 10 dana u bolnici i bio je tamo i tus i sve ali opet cjeli dan nosas djete i navece sam ga znala drzati po cjelu noc i sjediti na stolici jer mi ga bilo zao vratiti u krevetic. Prvi put me muz uspjeo nagovoriti poslije pet dana da odem kuci i da se istusiram i operem kosu i samo malo izadjem iz bolnice.

Nikad necu zaboraviti taj osjecaj kad sam dosla u kucu a nigdje nikog. Ma ja mislim da sam se istusirala za pet minuta i trcala nazad u bolnicu. Zato samo mogu zamisliti kako je roditeljima koji djete moraju ostaviti u bolnici i vratiti se kuci bez djeteta. Ma uzas.

A samo tako malo treba da svi budu sretni i da to malo djetesce ne dozivljava traume koje bi ga mogle pratiti kasnije kroz zivot.

Početno

Ivan je nakon rodjenja ostao 13 dana u bolnici, od kojih je 10-tak dana primao infuziju, bilo kroz rukicu ili nogicu i UVIJEK je ta rukica/nogica bila fiksirana za podlogu. Nije bila zavezana remenom nego gazicom i pricvrscena zihericom za drugu gazicu na kojoj je lezao.

Ja sam, kao roditelj, mogla doci k njemu kad god sam htjela i ostati koliko mi volja, no, kad sam prije njega otpustena iz bolnice, receno mi je da postojeci apartman (predvidjen za clanove obitelji pacijenata) smiju koristiti svi OSIM majki/oceva cija djeca leze u sobi s inkubatorima (u RH je to intenzivna).

Podsjecam - radi se o NL.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ma gledajte, upravo sam gledala na Život uživo snimku toga djeteta koje je bilo vezano u Klaićevoj. Skoro sam se rasplakala. Djelatnik bolnice koji je bio u emisiji pokušao je objasniti da nije sve baš tako kako je novinarka prezentirala, da se to zove "imobilizacija djece", ma bljak ...
    A onda su mu u pola rečenice pustili snimku, sa djetetom vezanim za ruke i noge, razapetim na leđima i čuo se je očajan isprekidan plač.
    U ostatku razgovora to više nije nazivao imobilizacijom, nego vezanjem, i nije više bilo krivo prikazano od strane novinarke, nego je odmah trebalo ispitati što se dogodilo ...Dijete je tako ležalo od 10h ujutro do 16h popodne.
    U šoku sam, shvatila sam da oni to rade normalno, odavno i da smo sada saznali za to jer je konačno jedna mama izašla u javnost. Svaka čast ženi, jer upravo se to tako dugo nije znalo jer se nikada ne radi djetetu čija mama je pored kreveta - nego tuđem djetetu. Ovo je valjda prva mama koja nije ostala hladna na patnje drugog djeteta, doduše potaknuta mišlju da se to i njezinom djetetu događalo.
    Slična situacija se dogodila i kod mene, prije 2 dana: ja sam se za svoje dijete borila, jer sam bila pored njega, ali dijete od 4-5 mjeseci iza staklene pregrade je plakalo ujutro od 6 sati do 8, od gladi, i trpalo plahtu u usta - i tek onda je dobilo prvo varalicu a onda mlijeko. Mame nije bilo. Kada je došla mama negdje oko 10h ujutro do navečer dijete nisam čula da je ispustilo glasa.
    OBEĆAJTE MI DA ĆEMO PRATITI ŠTO SE JE PODUZELO PO OVOM PITANJU. Ako nitko ne bude odgovarao - da li možemo priijaviti nekome, možda pravobraniteljici za djecu? OVO JE ZLOSTAVLJANJE DJECE.
    Da li netko zna šta je sa tim izmjenama zakona, da će i uz stariju djecu od 6mj. moći biti roditelji?

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja cu samo dodati da je ovo zaista jeste zlocin

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bubica napisala:
    ne znam točno na koje promjene misliš, Zakon se nije mijenjao. U svibnju se mijenjao Pravilnik koji je podzakonski akt i kojim je dozvoljeno roditelju dnevni boravak uz dijete staro do pet godina. U praksi Undecided , izbjegavaju provoditi pravilnik na sve moguće načine.

Zato imamo namjeru tražiti da ovo pravo, prošireno (do 5. godine 24 sata, do 15. dnevna bolnica) te pravo na bolovanje bude definirano direktno Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Jednom sam već tu negdje ispričala svoju priču od prije deset godina. Samo se javljam da potvrdim: ista bolnica, isti tretman, potpisali smo i odveli dijete na osobnu odgovornost doma i još mjesecima liječili traume.

To što moja djevojčica uz sve svoje teškoće ima i komunikacijske teškoće iz autističnog spektra i to što se vani uvelike rade istraživanja i postavljaju ozbiljne teze o pojavi autizma nakon traumatične hospitalizacije i ranog odvajanja od majke - nikom ništa. Šta mi bijednici možemo dokazati?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

TinaZ NEMAMO PRAVOBRANITELJICE, više je nemamo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Joj drage moje, silno mi je žao što je ta žena otišla. Doći će netko drugi na to mjesto, ali mislim da će teško biti adekvatna zamjena. Ali bez obzira što nema trenutno pravobraniteljice, ne smijemo šutjeti o tome. Mora se u javnost, preko medija, pravobraniteljstva, novina.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ali dijete od 4-5 mjeseci iza staklene pregrade je plakalo ujutro od 6 sati do 8, od gladi, i trpalo plahtu u usta - i tek onda je dobilo prvo varalicu a onda mlijeko. Mame nije bilo. Kada je došla mama negdje oko 10h ujutro do navečer dijete nisam čula da je ispustilo glasa.

OBEĆAJTE MI DA ĆEMO PRATITI ŠTO SE JE PODUZELO PO OVOM PITANJU. ---
    OVO JE ZLOSTAVLJANJE DJECE.
    slažem se u potpunosti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

8. svibnja ove godine se u Zagrebu obiljezava Dan obitelji (inace je 15. svibnja) .
    Ali ne mogu sve obitelji toga dana biti zajedno. Nečije je dijete u bolnici i jedva čeka da stignu mama i tata. Mogu li oni ublažiti gorčinu lijeka i tamnu noć u bolnici ako ostanu dulje, i još malo dulje... Ako ostanu stalno sa svojom djecom?
    Pridružite nam se u mimohodu na Cvjetnom trgu (u 12h) kojim želimo ukazati na problem razdvajanja djece od roditelja, za vrijeme bolničkog liječenja.
    Neka naša djeca jednoga dana ni ne postavljaju ovakva pitanja - neka to bude nešto što se podrazumijeva. A to im MI možemo omogućiti.
    "Kad te mama stalno grli, znaš da će biti dobro."
    E pa sad ne mogu više izdržati, suzdržavam se od noći sa nedjelje na ponedjeljak kada smo bili u bolnici - konačno ste me rasplakale. Stvarno sada shvaćam da nije normalno da djeca budu sama i da plaču, iako sam se do sada zbog tih riječi iz usta medicinskih sestara trudila da ne budem cendravo gunđalo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najgore je što će radi ovakvih postupaka roditelji još više oklijevati ostaviti djecu u bolnici. Kad je Lea proljetos imala napad laringitisa nama je doktorica na Srebrnjaku rekla da se napad može ponoviti tijekom noći, da se može ugušiti, i poslala nas je na ORL Šalata. Tamo nas na ORL-u nisu htjeli ostaviti ali smo mi inzistirali da ju pogleda još i pedijatar. Pedijatrica je rekla da je dijete sada posve u redu, ali da je ostavimo do jutra u bolnici, što ja nakon one priče o Šalati koja je bila na forumu nisam htjela napraviti, i otišli smo doma. Hvala Bogu sve je bilo u redu, ali moglo je biti i drugačije.

Inače, srela sam (nažalost) jako veliki broj doktora i pedijatara raznih profila otkad se Lea rodila ali tako osoran i ružan odnos kao na Šalati nisam doživjela

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uh, bolna tema
    Ne želite niti čuti što sam sve doživjela ovih 5 dana koja sam provela sa Svenom u bolnici. Ali pismo stiže do sutra definitivno.
    Ajde cure, napišite svoja iskustva, bilo dobra ili loša i pošaljite na Rodin mail roda@roda.hr

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gledala sam prilog i iako je slika bila zaista loša, ne bih rekla da je dijete bilo na nekakvoj terapiji zbog koje bi ga trebalo imobilizirati. A koliko sam shvatila, nije to bio na odjelu za opekotine.
    Jednostavno su ga svezali.
    PREPREPRESTRAŠNO!

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne sjećam se točno, ali kad je donesen taj zakon(uredba?odredba?) o dnevnom boravku roditelja uz dijete, tada je na televiziji neka osoba ponosno izjavila kako će i roditelj dobivati ručak. Ja sam htjela pop..., kakav ručak, kakvi bakrači, ja mogu preživjeti dan na sendvičima koje će mi muž donijeti, ali teško ću preživjeti noć a da je moje bolesno dijete daleko od mene. A stvarno, sve što treba je jedan stolac, ne znam zašto su tako tvrdi oko toga, a i oni sami bi imali manje brige oko djeteta uz koje je roditelj.
    Kad su mom Tomislavu predlagali gastroenterološku bolničku obradu, na odjelu gdje su mame dojilje s bebama nismo mogli dobiti mjesto jer smo iz Zagreba i bio je stariji od 6 mjeseci (čak 8!). Jedva smo se uspjeli izboriti za 'dnevnu' bolnicu, dolazili smo ujutro i odlazili oko 18-19h. Bilo je puno djece čije majke nisu iz Zagreba pa bi dolazile svaki drugi-treći dan, nekoj djeci nitko nije dolazio, i jedna mama mi se žalila da ako hoće biti svaki dan uz dijete mora svaki dan zavoziti sto kuna ili platiti si negdje noćenje (ili moljakati prijatelje rodbininih prijatelja... da je ugoste). A samo da su joj dali stolac... Najgore je što u Klaićevoj još ujutro ima i sestara i učenica na praksi, ima se tko baviti tom djecom, ali popodne je jedna sestra na tri i više soba. Politika bolnice (radi zaštite vlastitog djeteta) je takva da tuđem djetetu ja ne smijem dati dudu kad mu ispadne, ne smijem mu pružiti igračku, pokriti ga, dati mu piti, nego moram zvati sestru da dođe. Priznajem, nisam se uvijek toga držala, nisam mogla slušati da dijete urla dok sestra koja nešto radi u drugoj sobi ne dođe. U nekim sobama uz djecu nije bilo nikog odraslog, ta su djeca mogla oči isplakati i pluća razderati dok bi netko došao. A kad se sjetim kako bi se neko od te djece u našoj sobi znao primiriti kad bih mu ja, potpuni stranac, nešto počela pričati, kad bih ga pogladila po glavici (tko šljivi bolničku politiku, pa nema dijete sidu, nego npr. celijakiju).

Sorry što odužih, možda sam to trebala poslati na rodin mail, budem ako smijem pisati o onome što sam vidjela kod tuđe djece (zanemarivanje bez namjere, ali ne i zlostavljanje). Na tretman mog djeteta se ne mogu posebno požaliti, osim da su me tjerali van iz sobe kad su bile vizite (on bi tada plakao do izbezumljenosti) i što su mu dva tjedna radili pretrage koje su se dale napraviti u uvrhglave tri prijepodneva.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Roda se stvarno trudi poduzeti puno po ovom pitanju, sada nemam puno vremena ali probati ću sistematizirati:

Još 2003. godine smo imali tribinu na Velesajmuna temu odvajanja djece od roditelja za vrijeme bolničkog liječenja, neprestano smo u prepisci sa HZZO-om, Pravobraniteljicu smo više puta pismeno i usmeno izvještavali o ovom problemu, ministra zdravstva također. Nekoliko pisama smo upitili npr. bolnici u Klaićevoj. Organizirali smo ranije spominjani prosvjed, napravili letak "Bolesni, a sami!".

Nešto se i mijenja, ove godine se Pravilnik dva puta promijenio: na proljeće je ukinuta odredba o kilometraži (ranije je pravo na smještaj imala samo majka koja doji i koja živi više od 25 pa 15 km od bolnice) zatim je u svibnju donesena odredba o pravu na dnevni smještaj i počeli su "drugačije" tumačiti zakon pa roditelji imaju pravo na bolovanje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta.

Mislimo da se Pravilnik olako mijenja, trenutno na bolje, ali isto tako može i na lošije i zato tražimo da ove zadnje promjene uđu direktno u Zakon o osnovnom zdravstvenom osiguranju kojega je ipak teže promijeniti.

No, ono što mi se čini još važnija posljedica naših akcija je osvještavanje ovog problema kod roditelja i u javnoti jer će se prave promjene u praksi početi događati isključivo kao posljedica pritiska roditelja.

Zato, drage mame i tate naoružajte se odlučnošću i upornošći i tražite u bolnicama ono što JE najbolje za vaše dijete a to je da budete uz njega 24 sata, na svim pretragama (ako to intervencija dozvoljava), olakšajte mu te dane njegovom piđamićom, igračkama, jastučićem, dragim stvarima....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Bubica
    Pravilnik o pravima iz osnovnog zdravstvenog osiguranja (nešto je duži naziv) nalazi se na stranicama HZZO-a, nešto sada ne želi otvoriti te stranice.

U svakom slučaju u čl. 46 je definirano da do djetetovih šest mjeseci starosti, ako dijete doji majka ima pravo na 24 satni smještaj (bez obzira na mjesto stanovanja i udaljenost od bolnice) a do djetetovih pet godina ima jedan roditelj pravo na besplatni dnevni boravak i obrok na teret HZZO-a.

Važno j epri tom da se borite i da budete uz dijete pri svakoj intervenciji koja to dozvoljava a to su sigurno vađenje krvi, uvođenje infuzije i sl. Važno je preuzeti što više brge oko djeteta (hranjenje, kupanje, odvođenje na WC).

Iz mog osobnog iskustva: ja sam djete, kada mu je bilo malo bolje oblačila čak u trenerkicu, donijeli smo brdo igračaka, zalijepili poster na zid, nisam dala da ga kupaju (radilo se o nekoj groznoj kadici i kupali bi ih direktno pod mlazom vode iz pipe čega se Borna jako bojao) nego sam ga redovito prebrisavala. Prisustvovala sam svim pretragama osim dvije lumbalne punkcije. Radi se o Rebru, dijete je tada imalo dvije i pol godine. Tražilo je to svakodnevnu borbu i pregovaranje ali isplatilo se

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

znate šta je tuga..kad vam viša med.sestra kaže nakon priloga na tv, da je to zbog manjka ljudi, da dijete možda ima nekakav psih.poremećaj pa su ga zato vezali i sl.sranja, te da bi vidjeli ti novinari da su na njihovom mjestu a još je tužniej kad shvatite s kim živite

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

off topic, ali ipak osvrt na majamajicin gornji post: sveksi ipak zna najbolje

sve skupa vrlo žalosno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na stranicama HZZO-a se mogu naci ti propisi, konkretno,

Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja

Na članak 46. dodan je stavak 4. koji glasi:

"Iznimno, osigurana osoba - jedan od roditlja djeteta do navršenih 5 godina života i koje se nalazi na bolničkom liječenju u zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti, ostvaruje pravo na dnevni smještaj uz dijete..... i bla, bla..."

Mene konkretno zanima što znači ovo "Iznimno, ..."

Jel itko pitao HZZO da se izjasni sta to njima znači iznimno?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravo na smještaj uz dijete, koje se nalazi na bolničkom liječenju u smislu članka 42., 44., i 45. ovog Pravilnika, ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi, ostvaruje osigurana osoba – majka djeteta pod uvjetom da dijete nije starije od 6 mjeseci i da postoji potreba dojenja djeteta, što utvrđuje izabrani doktor majke na prijedlog izabranog doktora djeteta i odjelnog doktora zdravstvene ustanove u kojoj se dijete liječi.

Pravo iz stavke 1. ovog članka ostvaruje se na osnovi uputnice za bolničko liječenje koju izdaje izabrani doktor majke djeteta.

Na uputnicu iz stavke 2. ovog članka, pod rubrikom »Molim, traži se ---––– « izabrani doktor obvezno upisuje tekst: »smještaj majke uz dijete radi dojenja«.

Iznimno, osigurana osoba – jedan od roditelja djeteta do navršenih 5 godina života i koje se nalazi na bolničkom liječenju u zdravstvenoj ustanovi za liječenje djece oboljele od akutnih bolesti, ostvaruje pravo na dnevni smještaj uz dijete u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se dijete liječi na osnovi iste uputnice kojom je dijete upućeno na bolničko liječenje.
    Članak regulira pravo na smještaj uz dijete - pravo na smještaj uz dijete ostvaruje majka djeteta mlađeg od 6 mjeseci, koja doji. Iznimno od toga, pravo na dnevni smještaj ostvaruje osigurana osoba - jedan od roditelja djeteta do navršenih 5 godina itd.

Pogledaj i ostale članke u Pravilniku, svako malo je neki "iznimno" i odnosi se na stavke prije.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Premda se moglo na prilogu u Život u živo vidjeti da nije imobilizacija već da je dijete bilo vezano, evo i sličica http://www.index.hr/clanak.aspx?id=291329

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Ivan je nakon rodjenja ostao 13 dana u bolnici, od kojih je 10-tak dana primao infuziju, bilo kroz rukicu ili nogicu i UVIJEK je ta rukica/nogica bila fiksirana za podlogu. Nije bila zavezana remenom nego gazicom i pricvrscena zihericom za drugu gazicu na kojoj je lezao.
    Isto je bilo i Lovru.
    U sobi do njegove je bilo veće dijete. Navodno je bilo nemirno pa su ga vezali. I onda je bilo još nemirnije...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vodenjak, hvala što pratiš.
    "Mene zapravo čudi kako je moguće da dijete od devetnaest mjeseci života može ispričati kako je bilo vezano. Nije bilo ni stavljanja poveza na usta, ni kod jednog ni kod drugog djeteta. Doista mi je žao što roditelji tvrde suprotno, no ukoliko budu inzistirali na tome, morat ćemo zaštititi ugled i dostojanstvo klinike"- kazala je dr. Bošnjak Mejaški. Čudno joj je što se roditelji nisu upisali u knjigu žalbe ili svoje pritužbe uputili glavnoj sestri, šefu odjela ili upravi Klinike.
    NEMOJTE DOPUSTITI DA SE OVO ZABORAVI. I kada rasprava na ovom podforumu malo utihne, pratite što se dalje događa.
    Ovo su stranice Ministarstva zdravstva, sa kontakt osobama - da li se je netko od vas sjetio pitati što je poduzeto u ovom slučaju?
    http://www.mzss.hr/index.cgi?menu_id=97
    Nemojte biti od onih koji čekaju da uvijek netko drugi nešto učini. Kada sam ja nešto htjela znati, pisala sam privatno (ne kao član Rode), i dobila odgovore.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na jednom drufom forumu sam sad upravo pročitala o "curici koja je imala vodene kozice, pa su ju vezali da se ne grebe"

E sad, ja ne znam kaj je radilo djete s vodenim kozicama u bolnici, ali probajte si zamisliti taj užas: Svrbi vas, a vi ste vezani. To je položaj za skrenuti s pameti - doslovno.

Nakon svega sam samo još sigurnija, da NIKAD ne bih dijete ostavila smo u bolnici. A ako bude koje, nedajbože, još moralo u bolnicu, neću se više dati odvojiti niti trena - nek se (grubo) njihovi (grubo) propisi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

znate šta je tuga..kad vam viša med.sestra kaže nakon priloga na tv, da je to zbog manjka ljudi, da dijete možda ima nekakav psih.poremećaj pa su ga zato vezali i sl.sranja, te da bi vidjeli ti novinari da su na njihovom mjestu Crying or Very sad a još je tužniej kad shvatite s kim živite Crying or Very sad
    Neka mi netko objasni kako vezanje može pomoći u ozdravljenju nekog psihičkog poremećaja.
    Da li postoji i jedna bolest/stanje gdje vezanje može pomoći POBOLJŠANJU OPĆEG ZDRAVSTVENOG STANJA ?
    Meni nije jasno - da li je bitno izliječiti vodene kozice pod cijenu pogoršanja općeg zdravstvenog stanja, i to me asocira na - dijete ima previše kose na glavi, pa ćemo ga vezati da mu počupamo višak kose (isto kao vezati ćemo ga da ne bude imalo ožiljke od kozica).
    Mislim, užas. Kada je moje dijete od 2,5 god. imalo kozice, bilo je doma (a ja sam bila 15 dana do poroda, znate koji rizik i sami, pročitala sve moguće i shvatila da ipak postoje šanse da se ništa ne dogodi) - i onda se je počelo grebati. Pediijatrica nam nije dala ništa od lijekova doslovno, kaj sam ga trebala vezati? A onda sam se ja sjetila da sam prije 15 godina pila neke tablete za bolove koji su pomogli proti svrbeža. Pitala pedijatricu, a ona kaže: ali to ne ide na recept. Ako hoćete - možete kupiti sirup protiv alergije. Tako je i bilo - ali kaj mi laici znamo: trebali smo dijete svezati zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tina, to je bio i moj odgovor. Ali, šta to imaš nekome govorit, kad uopće može takvo nešto promislit?!
    BTW, zna li netko gdje su u cijeloj ovoj priči dječakovi roditelji? HEEEj, pa radi se o njihovom svezanom djetetu..

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I ja sam to isto pomislila. Naime cijelo vrijeme po novinama je ona druga zena, a za roditelje ni rijec. No..., danas cijeli dan sizim zbog toga i uzrujava me do besvjesti. A crni humor je ona njihova interna kontrola. Kak su prvi put rekli da je bilo sve dozvoljeno tak ce se i ovaj put izvuc. Mozda dobe samo neki usmeni ukor i sve ispocetka. Pa ja bi ih najurila i nikad vise ne bi radili s djecom. Sta te sestre i doktorice nemaju svoju djecu? Ljuta, bijesna....UH

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Molim vas, je li itko poslao i jedan mail na Ministarstvo?
    Da li će proći sa ukorom ili sa nečim ozbiljnijim, zavisi i od Ministarstva i kako će se ono u ovoj situaciji postaviti.
    Ako Ministarstvo odobrava vezanje (baš me interesira da li vežu odrasle osobe u klinikama za pshički oboljele), onda mislim da trebamo hitno reagirati.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj suncemojemalo prvotno napisa
    I ja sam to isto pomislila. Naime cijelo vrijeme po novinama je ona druga zena, a za roditelje ni rijec. No..., danas cijeli dan sizim zbog toga i uzrujava me do besvjesti. A crni humor je ona njihova interna kontrola. Kak su prvi put rekli da je bilo sve dozvoljeno tak ce se i ovaj put izvuc. Mozda dobe samo neki usmeni ukor i sve ispocetka. Pa ja bi ih najurila i nikad vise ne bi radili s djecom. Sta te sestre i doktorice nemaju svoju djecu? Ljuta, bijesna....UH
    Baš sam i ja to pomislila, pa kakvi su ljudi te sestre i doktorice koje mogu gledati djecu u tom položaju i plaču? Ne mogu vjerovati!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Molim vas, je li itko poslao i jedan mail na Ministarstvo?
    Da li će proći sa ukorom ili sa nečim ozbiljnijim, zavisi i od Ministarstva i kako će se ono u ovoj situaciji postaviti.
    Ako Ministarstvo odobrava vezanje (baš me interesira da li vežu odrasle osobe u klinikama za pshički oboljele), onda mislim da trebamo hitno reagirati.
    Tina molim te, daj ovdje daj svoje pismo..možda će tako biti lakše mnogima napisati...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Tina, što se tiče psihički oboljelih, njih vežu 100 %, to sam vidjela na svoje oči...vidjela sam to kad sam došla posjetiti jednog mladog dečka u splitskoj bolnici..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •