-
Poštovani dr. Šimunić, gospođa Pino je Kristina Rogale Plazonić, već sam vam i pisala s osobnog mejla kad ste nas jesenas pozvali da se predstavimo, ali lijepo od vas da mi želite zaštiti anonimnost. Hvala, ali nije mi potrebna.
A što se tiče vašeg članka u Večernjaku, ja sam ga itekako pozorno pročitala i poručujem vam ovdje da ste po mom mišljenju njime učinili IVF-u veću dugoročniju štetu nego što ćete od njega vi ili pacijenti imati kratkoročnije koristi. Znate, nitko ne čita onih 10% koje vi u svojim tekstovima stavite na kraju kao dodatak, kao afterthougt, zamotano u 90% hvaljenja zakona probranim brojevima dok se oni drugi brojevi conveniently prešućuju. I ja ne želim sudjelovati u tome jer se izričito protivim nabrajanju iznimaka oplodnji koje će svejedno biti previše restriktivne i koje će možda svaku pojedinačno morati odobravati Nacionalno povjerenstvo kao što je sad to slučaj za fantomski, nikad objavljeni, pravilnik o zamrzavanju zametaka u slučajevima više sile kad transfer nije moguć. Takvo pokrpavanje lošeg zakona nabrajanjem iznimaka ja smatram najgorom opcijom za pacijente, a vi ju gurate.
Osim toga navodite netočnosti o talijanskom zakonu - to je bila odluka Ustavnog, ne Vrhovnog Suda, i nije bila za "teške" pacijente i nisu doneseni izuzeci, već je Ustavni sud postavio princip individualnog liječenja za SVE pacijente, a ne onih s neke liste iznimaka, kao što je i maknuo obavezu transfera svih zametaka za SVE pacijente. Time je Ustavni sud potvrdio da Parlament nema pravo kršiti ustavna prava svojih građana, makar oni bili manjina.
Kad već pitate, ja i hoću analizirati američke statistike. Nalaze se ovdje:
http://www.cdc.gov/ART/index.htm opcenito,
http://www.cdc.gov/art/ART2007/index.htm za 2007.
http://apps.nccd.cdc.gov/ART/NationalSummaryReport.aspx interaktivna tablica po godinama.
Za razliku od vas, neću se referirati na izolirane slučajeve (transfer 5 ili više embrija), nego na statistiku, ajmo za žene do 35 godina jer i vi volite navoditi uspjeh za mlade žene:
Stopa trudnoća po započetom ciklusu je 46% (a u Hrvatskoj je 26% po vašim statistikama)
Stopa živorođenih poroda po transferu je 46%
Prosječni broj vraćenih zametaka je 2.2, što nije mnogo različito od Hrvatske
Udio višeplodnih trudnoća je vrlo velik - 33% - jer je mnogima višeplodna trudnoća i cilj, ali nije posljedica obaveze vraćanja svih zametaka, niti je posljedica ogromnog broja vraćenih zametaka
Udio trojki je također vrlo i nedopustivo velik i prepoznat je kao problem - 3.5% - u Hrvatskoj s vašim super uspješnim zakonom je 2.2% - tu se baš nemate nečim hvaliti jer je Europski prosjek ispod 1%, a jedino sredstvo smanjivanja višeplodnih trudnoća je eSET koji je u Hrvatskoj po zakonu nemoguć
Nemojte se prerano hvaliti smanjivanjem hiperstimulacija u Hrvatskoj jer pošto kažete da ima premalo j.s. poslije zakona i želite zamrzavanje u barem 30% slučajeva, opet ćete početi s punim stimulacijama, a većinu tih hiperstimulacija ne možete predvidjeti (da možete, ne bi ih ni bilo).
Ostaje vam samo moraliziranje o zamrznutim zamecima, koje mi je posebno ironično od strane jednog ginekologa koji ugrađuje spirale i vrši pobačaje, dapače, u novinama i brani pravo na pobačaj, ali ne i na pravo ljudi na individualno liječenje neplodnosti. I to mi je i jako žalosno, jer kao stručnjak znate da je moguće minimizirati potrebu zamrzavanja zametaka kombinacijom zamrzavanja zametaka i j.s. BEZ da se pri tome parovi oštećuju kod liječenja. Mogao bi biti i vuk sit i koza cijela, samo da se potrudite vi sa svog posebnog statusa stručne osobe, objasniti tako nešto javnosti, umjesto da pjevate hvalospjeve zakonu kojeg nema niti jedna država i dokazujete koliko je taj diskriminirajući zakon uspješan i time potpuno potkopavate opravdane zahtjeve pacijenata.
Gospođa Kristina Rogale Plazonić mogla bi biti još puno ironičnija, sarkastičnija i iznijeti svakakve kompromitirajuće činjenice, ali to neće napraviti iz jednostavnog razloga što ISTINA BOLI NAJVIŠE.
PS. Mene su na svakom od mojih 4 transfera pitali koliko ja želim da mi vrate zametaka - koliko vi to svojih pacijenata pitate?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma