Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: komplikacije u trudnoći

Datum pristupanja
    May 2010

Početno komplikacije u trudnoći

Bok,
    nova sam na forumu i imam pitanje na koje ste možda već i dali odgovor ali ga ne mogu naći pa bih Vas zamolila za pomoć.
    Trudna sam 17 tjedana i zbog problema u trudnoći idem na komplikacije no zanima me kolika će mi biti naknada i imam li uopće pravo na nju s obzirom da sam bila u radnom odnosu od 2007 god i 31.12.2009 dobila otkaz te završila na hzzz gdje sam primala novčanu naknadu 3 mjeseca .1.4 sam se zaposlila i radila sam do sad tj. do kraja 5 mi se piše.Sad sam čula da mi ni ovaj 5 mjesec neće ulazit u obračun nego samo 4 mj. bez obzira što ću i za njega dobiti plaću. zanima me kojih zadnjih 6 plaća da im odnesem da li trebam i iz hzzz naknadu koju sam dobivala ili zadnjih 18 pošto piše da mogu ostvariti naknadu ukoliko imam isprekidano 18 mj. u zadnje dvije godine. Da li ću imati problema zbog samo predzadnje plaće iz ove godine koja mi se sad gleda jer iskreno mislila sam da ću puno duže raditi al eto u trudnoći se nikad ne zna . unaprijed hvala na pomoći

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako odlaziš na bolovanje u 5. mjesecu, onda ti se zadnje gledaju plaće isplaćene u 4. mjesecu. Ako prije toga nisi radila te u obrascu za izračun naknade ćeš imati samo jednu plaću, onda će ti naknada biti minimalna (831 kunu), jer ti trebaju barem dvje plaće za izračun prosjeka (uz pretpostavku zadovoljenja staža osiguranja).

Zbog prekida u stažu osiguranja, rodiljna naknada će ti iznositi 1663 kune mjesečno.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

da, nisam radila imam prekid od 3 mjeseca ali sam prije toga radila 3 godine pa koliko sam vidjela po zakonu kažu da mogu imati isprekidano 18 mjeseci i da mi se onda gleda normano a ne samo jedna plaća.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mira32 prvotno napisa Vidi poruku
    da, nisam radila imam prekid od 3 mjeseca ali sam prije toga radila 3 godine pa koliko sam vidjela po zakonu kažu da mogu imati isprekidano 18 mjeseci i da mi se onda gleda normano a ne samo jedna plaća.
    to je uvjet da se ide na obračun naknade s osnove isplaćenih plaća.
    No, ako ti je u 6 mjeseci koji ulaze u obračun bila isplaćena samo 1 plaća, biti ćeš na minimalnoj naknadi.
    Ako ti je u tih 6 mjesseci ušla i plaća od prethodnog poslodavca (mora ispuniti obrazac), uz zadovoljen uvjet prethodnog staža, onda će ti se obračunati prosjek.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 27.05.2010. at 13:53

hello kitty avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Zanima me kolika je naknada za komplikacije u trudnoći.Na samom sam početku trudnoće pa me zanima jel plaća u cijelosti ili 4000,bez obzira na visinu plaće ? tREBA li nosit kakvu potvrdu u socijalno ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naknada za komplikacije nije viša od 4250 (i još koju kunicu sitno) bez obzira da li je plaća veća, također je porodiljna naknada najviše 4250 kn ako si cijelo vrijeme na komplikacijama (bez obzira na prosjek). Kad otvaraš komplikacije listu sa isplatama zadnjih 6 plaća (koju dobiješ u firmi) nosiš na HZZO (od njih dobivaš naknadu , ne od poslodavca).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Naknada za komplikacije nije viša od 4250 (i još koju kunicu sitno) bez obzira da li je plaća veća, također je porodiljna naknada najviše 4250 kn ako si cijelo vrijeme na komplikacijama (bez obzira na prosjek). Kad otvaraš komplikacije listu sa isplatama zadnjih 6 plaća (koju dobiješ u firmi) nosiš na HZZO (od njih dobivaš naknadu , ne od poslodavca).

samo nadopunjujem sirius, uvjet za obračun naknade s osnove isplaćenih plaća je i staž osiguranja: 12 mjeseci neprekidan ili 18 mjeseci sa prekidima u zadnje 2 godine.
    Ako nije ispunjen, naknada za bolovanje iznosi 831 kunu, neovisno o visini plaće.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Imam i ja pitanje, shvatila sam ovaj dio da bez godine dana neprekinutog ili 18 mj prekinutog staza iznos ne prelazi 831 kn. Nazalost, ja sam u toj skupini, Ali, ja sam prijavljena na samo 79 sati, znaci ni pola radnog vremena, placa mi je 1330 kn. Ima li to kakve veze? i kako ce onda to sve ici s porodiljnim?

hello kitty avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

sirius,hvala puno na pojašnjenju.Čemu služi prosjek zadnjih šest plaća , ako je fiksno 4200 ?

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj hello kitty prvotno napisa Vidi poruku
    sirius,hvala puno na pojašnjenju.Čemu služi prosjek zadnjih šest plaća , ako je fiksno 4200 ?
    Prosjek zadnjih 6 plaća ti služi za izračun satnice po kojoj će ti kasnije isplaćivati rodiljnu naknadu ali i za komplikacije jer je tih 4250 kn fiksno samo u slučaju da ti ja plaća veća od toga iznosa, ako je manja dobivaš svoju plaću.

Mira32 (pozzzz! ) kako sam ja skužila po odgovoru mamme san, ako ideš na komplikacije u lipnju nosiš obrazac s plaćama isplaćenim u svibnju, travnju, ožujku, veljači, siječnju i prosincu.
    Dakle, iz nove firme 1 plaću i iz stare 2 plaće (za studeni i prosinac) jer ako si bila prijavljena do 31.12. isplaćena ti je u siječnju plaća za prosinac i u prosincu za studeni. (A možda se i varam??)

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pozdrav i pardoncek sto se ubacujem u temu....imam pitanje vezano za isplatu komplikacija pa da ne otvaram novu temu!ovak,ovaj mjesec dobila prve komplikacije,isplata bila tamo 25tog. 05 sto mi katastrofa jer mi je placa inace 10.tog.....no nebitno to sve skupa. Moj veci problem je sto imam u ZABA nenamjenski kredit koji sjeda na naplatu 15.tog u mjesecu i za koji ja naravno necu imati lovu na racunu....e ,sad jel imao netko takvu situaciju i moze li se u banci pomaknuti ta naplata za desetak dana da me ne uvuku u crveni minus...?Hvala svima unaprijed!

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Pozz svima ,
    malo ste me zbunili pa sad ništa ne kužim..razumjela sam ovako :znači ako od lipnja sam na komplikacijama ne mogu za svibanj staviti plaću jer će biti isplaćena u lipnju tako da imam 1 plaću od travnja koju sad nosim i plaće od prosinca i studenog .Htjela sam napomenuti da je vlasnik isti da nisam mijenjala poslodavca ni posao nego je on bankrotirao pa otvorio novu firmu te nas sve ponovo vratio. da li trebam i s biroa staviti naknadu što sam dobivala ta tri mjeseca(sječanj,velaču,ožujak) ? uglavnom ako imam te tri plaće isplaćene u 6 mj na komplikacijama ću dobivati prosjek te tri plaće ili 831 kn ? to nisam razumjela Hvala puno svima na odgovorima i strpljenju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mira32, naknada za bolovanje će ti iznositi 831 kunu mjesečno, jer ćeš imati samo jednu plaću od travnja isplaćenu u svibnju.
    Da kojim slučajem radiš još i lipanj, a na bolovanje ideš u srpnju, onda bi ti ušle i plaće koje bi bile isplaćene u lipnju. U tom slučaju, bi ti se izračunavao prosjek, ako imaš zadovoljen uvjet od 18 mjeseci staža u zadnje 2 godine.

No, s obzirom da nećeš imati zadovoljen uvjet od 12 mjeseci neprekidnog staža osiguranja koji se zahtjeva za isplatu rodiljne naknade, rodiljna naknada će ti iznositi 1663 kune mjesečno.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a jesi li iskoristila godišnji?????

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

ne znam da li imam pravo na godišnji pošto imam 3 mjeseca bila nezaposlena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemaš pravo na g.o.
    tek nakon 6 mjeseci rada stječeš pravo na g.o. S tim da se privremena spriječenost rada (npr. bolovanje, rodiljni dopust i sl.) ne smatraju prekidom.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Imam i ja pitanje, da ne otvaram novu temu.
    Radim od 9 mj. 2009. godine, prije toga sam bila na burzi od 6-9 mj, a prije toga radila godinu i pol, znači imam 18 mj staža u dvije godine.
    Sada sam trudna 6 tj. i otkriven mi je hematom na maternici i određeno strogo mirovanje. Probat ću se dogovorit s poslodavcem da prvo iskoristim godišnji ali to je malo vjerojatno i ako ako mi hematom nestane tj nakon 12 tjedana više nebi trebalo biti opasno ja bi se vratila na posao.
    sad me zanima ako budem morala ostati do kraja trudnoće na bolovanju da li se ovo bolovanje računa u staž od 12 mj neprekidnog rada za porodiljni ili ne?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nitko nezna??

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ajde ti prvo iskoristi godišenjeg koliko imaš, pa buš dobila na vremenu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kajo prvotno napisa Vidi poruku
    Imam i ja pitanje, da ne otvaram novu temu.
    Radim od 9 mj. 2009. godine, prije toga sam bila na burzi od 6-9 mj, a prije toga radila godinu i pol, znači imam 18 mj staža u dvije godine.
    Sada sam trudna 6 tj. i otkriven mi je hematom na maternici i određeno strogo mirovanje. Probat ću se dogovorit s poslodavcem da prvo iskoristim godišnji ali to je malo vjerojatno i ako ako mi hematom nestane tj nakon 12 tjedana više nebi trebalo biti opasno ja bi se vratila na posao.
    sad me zanima ako budem morala ostati do kraja trudnoće na bolovanju da li se ovo bolovanje računa u staž od 12 mj neprekidnog rada za porodiljni ili ne?
    da, računa se. bolovanje je korištenje prava iz radnog odnosa, a korištenje tog prava, kao i korištenje prava na rodiljni i roditeljski dopustu NE SMATRA se prekidom rada!!

PS
    praznici su bili, kako i vama, tako i nama!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala na odgovorima.
    sorry što sam nestrpljiva ali baš me panika uhvatila od svega toga, danas sam zvala na posao ali kolegica koja računa godišnje je na godišnjem , pa ću tek sljedeći tjedan znati za godišnji jer još nismo dobili rješenje za godišnje ali nadam se da ću ga moći iskoristiti.
    A kako se kasnije računa naknada za porodiljni tj. ako budem morala opet ići na komplikacije prije porodiljnog (ako budem morala ići sad na bolovanje)???

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

cure znači prvo se mora iskoristit godišnji u cijelosti () pa onda otvaram komplikacije? Onda me s komplikacija šalje na porodiljski 45 dana prije termina? Hvala na odgovorim

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Zanima me ako ja otvorim komplikacije 1.7. da li mi plaća za 5 mj. ulazi u prosjek??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iscitala sam ovo prije pa samo jednu potvdu trebam. znaci komplikacije su placene do max iznosa od 4250 bez obzira na placu a ne kao prvi dio porodiljskog kad je puna placa. jel tako?

e sad ako sam na komplikacijama i dobivam tih 4250 dali mi one ulaze u taj prosjek za obracun porodiljskog pa mi je onda automatski i naknada za porodiljni manja ili ne?

hvala puno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još nesto, dali u tih 45 dana prije termina ulaze subote i nedjelje?
    ako mi je termin 09.01.2011. koji dan najranije mogu na porodiljni?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    iscitala sam ovo prije pa samo jednu potvdu trebam. znaci komplikacije su placene do max iznosa od 4250 bez obzira na placu a ne kao prvi dio porodiljskog kad je puna placa. jel tako?

e sad ako sam na komplikacijama i dobivam tih 4250 dali mi one ulaze u taj prosjek za obracun porodiljskog pa mi je onda automatski i naknada za porodiljni manja ili ne?

hvala puno
    komplikacije ne ulaze u obračun...
    za porodiljni ti vrijedi isti prosjek koji si nosila kad si otvarala komplikacije

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    još nesto, dali u tih 45 dana prije termina ulaze subote i nedjelje?
    i mene ovo zanima, zna netko pliz: pretpostavljam da je kalendarskih 45 dana, ali da priupitam.

moram na bolovanje, prije toga max godisnji... pa racunam zbog naknada i svega ostalog, kada će mi početi ići tih 45 dana.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nevena, rozi, ulaze i subote i nedjelje. ako ti je termin, na primjer 15/10, 45-dnevni dopust počinje 01/09

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Pozdrav svima,

molim pomoc od bilo koga.....
    Uglavnom, radni odnos mi je počeo 18.01.2010.g. i imam ugovor na neodređeno.
    Termin poroda bio bi 09.03.2010.g.
    Ako odem na komplikacije za koji mjesec necu imati 12 mjeseci staza, dakle na bolovanju cu dobivati 800 kn?
    Na porodiljni bi trebala stupiti 45 dana prije, dakle negdje oko 23.01.2011. po mojem izracunu i tada cu naknap imati 12 mjeseci staza.
    Da li cu uspjeti barem dobiti porodiljnu u iznosu prosjeka place, ako ne vec i naknadu za bolovanje?

Hvala puno!

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

i jos nesto......
    ako uspijem odraditi do kraja godine, da li smijem u prvom mjesecu 2011. iskoristiti sav godisnji od 2011. godine, pa onda na komplikacije?
    Tako bi uspjela navuci 12 mjeseci staza i za komplikacije i za porodiljni,ne?

Oprostitie sto davim, ali ne znam koga bih pitala.

Na kraju krajeva najbitnije da je sve sa mamom i bebom ok,ali ovi novcici su nam ipak potrebni..
    hvala puno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Buba mara, u osnovi ako ti se na bolovanje nastavlja rodiljni dopust, onda se ne rade nikakvi novi obračuni. Možda jedino ekstra, na zahtjev stranke. U tom slučaju bi ti eventualno mogli priznati staž osiguranja.

Što se tiče godišnjeg odmora (ajd malo pogledaj svoja dva posta i godine koje navodiš, sve si zbrljala) za 2011.g. REalno imaš pravo na njega odmah na početku, no sve to ovisi o poslodavcu. Poslodavac ti mora omogućiti korištenje g.o., no može se dogoditi da ti kaže da možeš koristiti onoliko godišnjeg koliko si radila u godini. I sl.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

hvala puno mamma san.
    vidim da, zbrljala sam godinu, ali sva sam napeta i uzbudjena oko svega, pa ne gledam ni sta pisem.sorry......

da rezimiramo, dakle moze mi se dogoditi da na bolovanju dobivam 800-injak kuna, a onda porodiljnu 1600-injak?

hvala opet unaprijed!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cure molim vas pomoć, da ne otvaram novu temu
    Ja sam na komplikacijama od 1.7. i jučer mi je ginekolog dao zeleno svjetlo da se mogu vratiti na posao tako da bi ja u ponedjeljak počela raditi.
    Sad me zanima koja je procedura za zatvaranje komplikacija? Da li samo odnesem sve papire na HZZO ili trebam još nešto napraviti? Da li to nosim odmah u ponedjeljak kad dobijem doznake?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nitko?????

tina1980

Početno

pozdrav svima,prvi put se uključujem na forum,imam pitanje ,trudna sam 11 tjedana. od 01.07.2010 sam otvorila bolovanje-komplikacije, jucer sam dobila doznake kod doktora ,može li me tko uputiti sto trebam sada,odnijeti samo u firmu ili? koja je procedura kod odlaska na bolovanje radi komplikacija? što treba nositi na hzzo? totalno sam neupućena,molim vas pomozite!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jel zna netko dali ti ginekolog može zatvorit komplikacije, pa npr za cca tjedan dana ponovo otvorit komplikacije?

nikolina

Početno

imam pitanje, i jako bi cijenila pomoć, budući da nailazim na kontradiktorne informcije. do 30.09.2009. imala sam status redovnog studenta na zg sveučilištu, od 15.03.2010. do 01.05.2010. bila sam zaposlena, prijavljena na minimalac, a radni odnos je okončan sporazumnim prekidom rada, 16.06.2010. sam diplomirala, a od 25.06.2010. sam ponovno zaposlena, prijavljena na minimalac, međutim radi se o turističkom obrtu koji je od 15.10. do 15.04. svake godine u mirovanju, tad mi istječe i ugovor na određeno (poslodavac bi ga produžio ako je potrebno/moguće). tijekom čitavog perioda nisam se prijavljivala na biro za zapošljavanje. trudna sam gotovo četri mjeseca trenutno, od samog početka bilo je problema, te mi je ginekolog od 01.07. otvorio bolovanje - radi se o komplikacijama u trudnoći, dijagnoza GO 020. poslodavčeva knjigovotkinja, kao i još 7-8 njih s kojima sam razgovarala mi daju kontradiktorne informacije o situaciji, te nisam sigurna koji je moj pravni status u cijeloj priči i što zapravo dobivam. s obzirom da obrt ide u mirovanje da li ja mogu ostati zaposlena - odnosno na bolovanju, koji dio davanja država plaća, te kolika je naknada koju bi trebala primati s obzirom da nemam čak ni 6 mj. radnog staža? koji su konkretni koraci koje trebam poduzeti - otići na hzzo..?

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja nikako ne uspijevam u potpunosti shvatiti pravila vezana uz bolovanje zbog komplikacija u trudnoći pa bih molila ako mi netko može razjasniti još nekoliko stvari...

Prije tjedan dana zbog blažeg krvarenja doktorica mi je savjetovala mirovanje. Za sada mi to nije problem jer sam ionako već uzela dane godišnjeg za ovaj tjedan. No, ukoliko se situacija ne popravi bojim se da ću morati uzeti bolovanje. Nadam se da bi to bilo kraće bolovanje od tjedan-dva. Visina naknade za vrijeme bolovanja mi je jasna, no imam nejasnoća oko dokumentacije i oko toga kako bi mi bolovanje utjecalo kasnije na visinu naknade za vrijeme rodiljnog dopusta. Da li ima ikakve razlike u tome otvaram li kraće ili duže bolovanje? Čak i ako odem na samo tjedan dana komplikacija moram odnijeti prosjek zadnjih 6. plaća?

Druga stvar koja me zanima je izračun rodiljne naknade. S obzirom da mi je plaća znatno viša od maksimalnog iznosa koji se daje za vrijeme komplikacija pretpostavljam da bi mi što je duže bolovanje, to više narušilo iznos naknade za vrijeme rodiljnog dopusta. Da je sve ok radila bih sve do 06/2016, tako da ostajati na bolovanju do kraja baš i nije neka opcija, a nadam se da niti neće biti potrebno.
    Imam pretpostavku kako bi trebao izgledati izračun rodiljne naknade u slučaju da sad odem na komplikacije, ali nisam sigurna da li su točne pa bih molila da me netko tko se kuži više u to ispravi.

Npr. da odem na bolovanje samo u drugoj polovici 01/2016 da li bi mi izračun rodiljne naknade izgledao otrpilike ovako:

(0,5*plaća + 5* plaća)/6 (ovdje mislim na polovicu plaće za 01/2016 zato što radim pola mjeseca u tom mjesecu, a drugu polovicu sam na bolovanju, sve ostale plaće uzimam u cijelom iznosu jer radim puni mjesec)
    Jel bi to bilo to? Da uz pola mjeseca u 01/2016 uzmem bolovanje još i za cijeli 02/2016 da li bi izračun glasio (0,5*plaća+4*plaća)/6?

Ispričavam se zbog previše matematike, ali ne znam koji bi bio drugi način da objasnim što sam mislila.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ako ideš na komplikacije pa se ponovno vraćaš na posao, mislim da je dovoljno imati dvije isplaćene plaće prije početka redovnog porodiljnog.....tako je bilo mojoj kolegici.....
    ali neka odgovori Netko tko je 100% siguran...

Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ideš na komplikacije pa se ponovno vraćaš na posao, mislim da je dovoljno imati dvije isplaćene plaće prije početka redovnog porodiljnog.....tako je bilo mojoj kolegici.....
    ali neka odgovori Netko tko je 100% siguran...
    Freya, hvala na odgovoru! Nadam se da će se javiti još netko tko bi mogao potvrditi informaciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •