Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Kako odvojiti uspavljivanje od dojenja?

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Kako odvojiti uspavljivanje od dojenja?

Mislila sam prvo ovu temu staviti pod pdf Problemi i poteskoce s dojenjem, no mi i nemamo problem s dojenjem nego sa uspavljivanjem...

Dakle, vec skoro 11 mj. uspjesno dojimo, i nemamo namjeru uskoro prestati, no postalo mi je malo problem to sto ju nemogu nikako drugacije uspavati osim dojenjem ( sto znaci i nitko drugi osim mene). Htjela bih pokusati odvojiti hranjenje od uspavljivanja pa bi onda nekada i MM ju mozda mogo uspavati, no neznam kako da ju onda drugacije umirim nego sisom. Jedno vrijeme je prihvacala dudu samo za uspavljivanje i tada je bilo super, no odjedanput ju je odbacila i sada nista drugo ne dolazi u obzir osim mene.

Ima li jos netko tko ima ili je imao ovakvu situaciju i kako ste je rijesili?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prvi put - u 20 mjeseci nisam uspjela nikako
    Drugi put - 24 mjeseca isto nikako

Jedino što su moji htjeli zaspati (negdje od 12mj. na dalje) kad ih netko drugi uspavljiva, odnosno samo bi od mene tražili sisu.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja imam takvu situaciju, ali ne i rješenje
    uspješno dojimo 7mj i ne smeta mi što ju ja uspavljujem svaku večer uz siku, no muči me što sam ju prije uspjela uspavat na večer kroz nekih sat i pol (onda odem nešto pojest i tako), no sad se vrijeme uspavljivanja produžilo i svaku večer ju uspavljujem po 2-3sata i voljela bih da se vratimo na onih sat i pol
    koliko tebi treba vremenski da ju uspavaš na večer?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

znači ona zaspi kroz nekih pola sata, ali onda još nekih 2 sata obavezno sisa, tj. ne sisa već samo drži siku u ustima i tako spava

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mi nismo imali ovaj problem pa samo prenosim ono što sam pročitala na tu temu (a nije iz vlastitog iskustva). Navodno bi trebalo pomoći sljedeće:
    - Dojiti dijete dok se sisanje ne uspori a dijete postane opušteno i pospano, a potom ukloniti bradavicu.
    - Ako beba poseže za bradavicom pokušajte nježno držati njezina usta zatvorena (pomoću prsta ispod bebine brade).
    - Ako se beba bori protiv toga ili uznemiri ponovo joj dajte bradavicu, ali ponavljajte proces dok ne zaspi bez bradavice u ustima.
    - Ponavljajte svake noći dok dijete ne nauči da može zaspati bez dojenja.
    Savjeti su iz knjige E. Pantley, Kako uspavati dijete bez plakanja. Autorica kaže da ovo može potrajati i po mjesec dana, znači treba biti uporan.
    Nadam se da će nekoj od vas pomoći.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni Pantleyca nije ništa pomogla ali kome se da, neka proba, ne znači da neće i vama. Mi smo zapeli na trećem savjetu - beba se žestoko borila, ponovno dobila bradavicu, mama je maknula cicu pa sve ispočetka po milijun puta.... mama je na kraju zaspala od umora. I beba, s cicom :rollingeyes:
    Kad mi je sve to dojadilo, odvojili smo dojenje na način da smo dojili na kauču u boravku s upaljenim svjetlom a onda bismo se dok je L još bila budna prebacili u zamračenu sobu, upalili svoje noćno svjetlo s muzikom, ja bih legla kraj nje i ona bi brzo zaspala. Trebalo nam je par večeri, ali onda je skužila i prihvatila princip.
    I dalje je problem što ju navečer nitko osim mene ne može uspavati, ali sad mi bar bradavice nisu bolne jer ih ona non stop žvače i ne pušta.
    Zna se dogoditi da zaspe s cicom već u boravku ali sad ju pustim jer je to više iznimka nego pravilo.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

S 10 mj. ju je mogao uspavati moj muž, ali na ciki je išlo brzo i u ležećem položaju, a tata je jadan iskrivio kičmu jer je morao po 20-ak min. nositi po sobi i hodati pa spustiti tek kad zaspe. Ali on je od rođenja sve slobodno vrijeme provodio s njom i zaista od samog početka imaju čvrstu vezu. Tako je s njim htjela zaspati daljnja 2 mj. Kad sam se vratila na posao opet je moglo navečer samo uz ciku, a po danu je već od 8-9 mj(tj od kad smo aktivnije počeli dohranu) mogla uvijek zaspati s tatom ili bakom+duda (koju je koristila samo tih 15min. dnevno). Ne znam jel ti to išta pomoglo, ali to su bile moje opcije da ne moram uvijek ja.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni također Pently ništa nije pomogla nego smo isprobavali sve što nam padne na pamet, a da nije da ju pustimo samu, pa što upali. puuuuuuuuuno smo ju nosili i nije bilo baš jednostavnog načina. Puno više su mi pomogla 5 koraka iz knjige najsretnija beba u kvartu, pogotovo s drugom bebom povezivanje u dekicu do 3,5 mj po noći.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

meni je ok to uspavljivanje sa sikom, čekat ću da moja mrvica sama nađe novi način uspavljivanja koji će joj se jednog dana sviđati više od sike jer uopće ne znam kako bi inače zaspala, njoj to tako puno znači; smiriti se na kraju dana uz siku, a i meni to strašno puno znači kad vidim kako uživa i kako je sretna dok tako spava sa sikom
    jedino bih htjela malo skratiti vrijeme uspavljivanja sa 2-3 sata na nekih sat i pola koliko nam je prije trebalo, ovako sam nakon 3h istom položaju sva pokočena
    spavamo svi tri u krevetu, ali kad nakon 3 pusti siku mogu se lakše namjestiti u krevetu i odkočiti

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

nakon 3 sata (ispustila sam sata u prethodnom postu)

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

i meni je ovo bolna tema...i radujem se odgovorima od srca

i mi samo sa maminom cicom i nikako drukčije..
    razmazila sam ga do bola,,,ali....ja kažem "ovako (cicom) ga uspavam za 15min i svi sritni i zadovoljni, a Princezu smo minimalno pola sata do sat držali za ruku da nas mazi...i tako mjesecima"- pa vi sad procjenite...jedina fora je da moj mališa gucne svako malo par gutljeje, pa još nijednu noć nije spavao u svom krevetiću
    jesam li ja luda mama???

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam počela tako da bih joj, kad bi ona usporila to cuckanje i postala opuštena, uvalila cuclu umjesto sike. I sad to ponekad radim! Onda je se ona sama počela okretati od mene kada bi dovoljno podojila - samo bi se okrenula, ja bi je prebacila u krevetić, ona bi malo pjevušila i zaspala. Pa sam joj počela davati AD kao dohranu navečer i onda bi joj boca bila umjesto sike. Večeras je opet bila sika umjesto AD i na jedvite jade je zaspala....

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Uf! Ja obožavam kad se mogu leći sa V. i maziti je po glavici dok ona blaženo cica i za pet minuta ja lagano vadim bradavicu , ali ostajem nepomično ležati. Ako još nije čvrsto zaspala onda, ajd ponovno cica u usta. Tako joj treba 15 minuta da zaspi, a nekad i manje. Probala sam bez dojenja, ali nisam uspjela. Nekad , kad je umorna, zna zaspati uz dobar stari rock.Ja plešem na muziku s njom u rukama. Recimo Joe Cocker je dobitna kombinacija. I to prakticiram kad vidim da se toliko nacicala ili najela da će puknuti ako još nešto stavi u čubu, a nekad zna i prilikom uspavljivanja jednostavno dati do znanja da više ne želi cicati, a da joj se spava. Ali neznam kaj ćemo kad krene u jaslice?!?!Sve se nadam da će shvatiti da tamo nema ni plesanja ni cice, a srce me sad boli kad se sjetim da će to doći jako brzo! Ili nebu spavala tamo!?

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ma meni ovakav nacin uspavljivanja i ne predstavlja toliki problem. Obicno to traje 10-15 min, i onda kada vidim da je zaspala samo joj lagano izvucem bradavicu (s tim dijelom uglavnom nemamo problema), nego mi je vise to jer nekada je npr. jela prije niti sat vremena, i onda je opet moram hraniti da bi zaspala ( a imamo dva dnevna spavanja plus nocno), a i jos najvise jer mi je ovaj tjedan krenuo neki tecaj, tako da me do 9 nema doma, i ona bi tada vec trebala spavati - sto znaci da bi je MM trebao uspavati, no ovako je to nemoguce, tako da mora svaki put cekati mene da dodjem doma.

jednu vecer dok sam ju tako hranila nije bila odmah zaspala, nego se pocela igrati sa bradavicom i ispustati je pa hvatati i to zubima, i nekoliko puta me je tako jako ugrizla da mi je dop. pa sam ja ljepo spremila ciku i rekla "e dosta je bilo, najela si se i sada cemo zaspati bez cicanja!". Pjevala sam joj, grlila, mazila, no nista nije pomagalo, cijelo vrijeme je plakala i okretala se prema i trazila cicu, i sta sam mogla nego joj ponovno dati.

I sada svako toliko pokusam kada znam da je skoro jela da je ovako uspavam, ali ona odmah okrene na plac, isto kao i kada ju MM pokusa uspavati.

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja sam pokušala "uvesti" kao nekakav "pomoćni objekt" i dekicu, i gazicu, i krpicu za maženje i igračku mekanu, i majicu koju sam na cickama nosila danima da upije miris, i dudu....ništa nije pomoglo, ostala sam bez ideja moje malo mače zna kad me vidi, da ja imam dvije meke i mirišljave cike, i šta će njemu išta drugo

a dva tri puta je drugima zaspao kad ja nisam bila blizu,,,jedna cura ga je nosila, pa se onesvjestio od umora i spustio glavu i zaspao...mojoj mami se naslonio na rame i zaspao...a jedna prije je sjedila kraj njega,rukom ga držala za pelenu i lagano ljuljuškala....dakle, svega 3 puta
    i da, ponekad kad smo u šetnji zaspi sam u kolicima, ha!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mellyca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma meni ovakav nacin uspavljivanja i ne predstavlja toliki problem. Obicno to traje 10-15 min
    Sad kad vrtim film unazad, mogu samo reći; blažena sisa i uspavljivanja na njoj - par minuta i gotovo.
    Kad su prestali sisati..., onda smo imali uspavljivanja od 1-2 sata...

Zato uživajte dok možete, kad su mali potreba im je jača, a kako odrastaju počinju shvaćati od koga mogu dobiti sisu, a od koga ne.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi put - u 20 mjeseci nisam uspjela nikako
    Drugi put - 24 mjeseca isto nikako

Jedino što su moji htjeli zaspati (negdje od 12mj. na dalje) kad ih netko drugi uspavljiva, odnosno samo bi od mene tražili sisu.
    potpisujem sve, skoro i mjesece
    M sam prestala dojiti s nekih 27 mjeseci, pila sam neki antibiotik koji čak i nije bio nekompatibilan s dojenjem, ali ona je to vrlo ozbiljno shvatila i nikad više nije tražila cicu, pa sam odlučila iskoristiti situaciju.
    ali uspavljivanja, majko moja, po dva -tri sata sam znala biti s njom u sobi, u toliko navrata sam skoro pokleknula iskušenju da joj dam cicu i da prekinemo agoniju, da ju je samo spomenula, već bi ju imala u ustima
    mama pevaj, mama dagaj, i tako dva sata, uz konstantno vrćenje po krevetu, skakanje itd.
    ali nije, pa sam nekako izdržala, trajalo je možda tjedan-dva, pa su se periodi uspavljivanja počeli polako kratiti.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moj ima 5 mjeseci i uspavljivao se na sisi samo prvih mjesec dana i onda u nekoj fazi još oko 2 tjedna. ostalo nosamo. uglavnom ja jer muž dugo radi. tako da znam nosati i po 2 sata, a mali ima skoro 8 kg pa sad ti procjeni jel lakše uspavljivat na sisi 2 sata ili 2 sata nošenja kičma mi puca, a on čak i zaspi nakon par minuta nošenja, ali čim se krenem spustiti ili recimo prestanem s ljuljanjem odmah se budi. ma za popiz.... još me i svo vrijeme dok se uspavljuje čupa. to ga valjda smiruje, a meni dođe da iskočim iz svoje kože od nervoze ))

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    moj ima 5 mjeseci i uspavljivao se na sisi samo prvih mjesec dana i onda u nekoj fazi još oko 2 tjedna. ostalo nosamo. uglavnom ja jer muž dugo radi. tako da znam nosati i po 2 sata, a mali ima skoro 8 kg pa sad ti procjeni jel lakše uspavljivat na sisi 2 sata ili 2 sata nošenja kičma mi puca, a on čak i zaspi nakon par minuta nošenja, ali čim se krenem spustiti ili recimo prestanem s ljuljanjem odmah se budi. ma za popiz.... još me i svo vrijeme dok se uspavljuje čupa. to ga valjda smiruje, a meni dođe da iskočim iz svoje kože od nervoze ))
    da i moja mrvica čupa i grepka po siki i po mom vratu i sebi po kosi kad hoće zaspat, to ih valjda uspavljuje

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Mellyca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma meni ovakav nacin uspavljivanja i ne predstavlja toliki problem. Obicno to traje 10-15 min,...
    Bolje da sam sutila - veceras sam je uspavljivala 2 sata, cak ni sisa nije pomogla..

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    on čak i zaspi nakon par minuta nošenja, ali čim se krenem spustiti ili recimo prestanem s ljuljanjem odmah se budi.
    Evo jedan savjet, kad dođete u fazu da žalite za uspavljivanjem na sisi;

Kad se beba uspavljuje noseći, nemojte je spuštati odmah ili par minuta nakon što zaspi, jer će se vjerovatno odmah probuditi. Bebe kad zaspu, prvo upadnu u REM fazu koja traje cca 30 min, a u tom periodu se vrlo lako bude.
    Dok bebu nosite, pratite da li diše ubrzano i nepravilno, ispušta li čudne zvukove, trza li se, otvara li kapke, koluta očima..., odnosno dok god sanja, bolje je nosat tih pola sata, pa je spustit tek kad vidite da je u dubokom snu.
    Dakle, spustite li bebu npr. nakon 15-minutnog nosanja, a ona se ponovno probudi, morat ćete je opet nosat 30 min.... Zato je bolje biti strpljiv tih pola sata, nego je spuštat-dizat slijedeća 2-3 sata.

Ista stvar je i sa uspavljivanjem na sisi, ako se izmigoljite dok beba sanja, veča je vjerovatnost da ćete se ponovno vratit na "dužnost".

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ja sam negdje čitala da ako se beba ne uspava za 20 minuta nosanja ili bilo kojeg drugog načina očito nije još za spavanje. osobno nemam velikih problema s uspavljivanjem jer preko dana sama zaspi s dudom (posebno otkad je napunila 5 mjeseci), a navečer je kratko nosim. ako postane nervozna odustanem i odnesem je natrag u dnevnu sobu pa nakon pola sata pokušam opet i u 99 posto slučajeva upali jer je dotad već totalno grogi

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

već sam pisala o čarobnim kolicima u kuhinji kad je ela bila mala. sad kad je otkrila puzanje sama je odlučila da ne želi zaspati na cici, nego cica, pljune cicu okrene se i puže po krevetu pa se diže uz zid. ako ju pokušam poleći i ponovno dojiti, grize (ima zube). tako da sad imamo uspavljivanje od nekoliko sati kad ju tata nosa ili vozi po kuhinji u kolicima. tu zna biti i plača,,ali nekako kad je uspavljujemo od 8-11 svaku večer ( a imamo i veliko dijete) više mi ne puca srce kad zaplače u tatinom zagrljaju.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa Vidi poruku
    Evo jedan savjet, kad dođete u fazu da žalite za uspavljivanjem na sisi;

Kad se beba uspavljuje noseći, nemojte je spuštati odmah ili par minuta nakon što zaspi, jer će se vjerovatno odmah probuditi. Bebe kad zaspu, prvo upadnu u REM fazu koja traje cca 30 min, a u tom periodu se vrlo lako bude.
    Dok bebu nosite, pratite da li diše ubrzano i nepravilno, ispušta li čudne zvukove, trza li se, otvara li kapke, koluta očima..., odnosno dok god sanja, bolje je nosat tih pola sata, pa je spustit tek kad vidite da je u dubokom snu.
    Dakle, spustite li bebu npr. nakon 15-minutnog nosanja, a ona se ponovno probudi, morat ćete je opet nosat 30 min.... Zato je bolje biti strpljiv tih pola sata, nego je spuštat-dizat slijedeća 2-3 sata.

Ista stvar je i sa uspavljivanjem na sisi, ako se izmigoljite dok beba sanja, veča je vjerovatnost da ćete se ponovno vratit na "dužnost".
    to je istina, samo moja tek nakon 2-3 sata spava dubokim snom

first time mum avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nakon ovih pročitanih postova, lakše mi je znajući da je princip dojenje-uspavljivanje zajednički i drugima...i moja curica od 4 mjeseca hoće zaspati samo sa cicom u ustima koju kad zaspem ponekad zamijenim dudom. Zatim slijedi nekoliko buđenja po noći kad opet uz cicu zaspe (to su dobre noći, a ima i onih kad je cendrava i uz cicu pa se onda nosamo). Stalno razmišljam o planu kako ju naučiti da sama zaspi (ili je to SF?) i to u kinderbetu, ali svake večeri budem preumorna za uvođenje novih metoda pa ostajemo skupa uz cicu. Ponekad mi se čini da neću još dugo izdržati nespavanje, a onda shvatim da je proletio čitav mjesec.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj lola3 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam negdje čitala da ako se beba ne uspava za 20 minuta nosanja ili bilo kojeg drugog načina očito nije još za spavanje. osobno nemam velikih problema s uspavljivanjem jer preko dana sama zaspi s dudom (posebno otkad je napunila 5 mjeseci), a navečer je kratko nosim. ako postane nervozna odustanem i odnesem je natrag u dnevnu sobu pa nakon pola sata pokušam opet i u 99 posto slučajeva upali jer je dotad već totalno grogi
    mislim da si u pravu i mislim da je to po svoj logici stvari točno.
    beba treba imati ustaljeni ritam i neće biti problema, osim toga male bebe su kao i mala štenad (ne krivo shvatiti !) vole red i ustaljeni ritam. mi sa spavanjem nemamo problema od kada se rodila. nikad mi se još nije desilo da bi je uspavljivala više od 30 min. uglavnom smo gotovi za 10-15 min. pol sata je već nešto ekstremno kod nas. nekad malo kmecka, nekad ni to, nekad se pošteno isplače, ali sve gotovo u prosjeku za 15-tak minuta. 4 mj smo stari.

no, ja od prvog dana pišem kada jede, koliko dugo, kada spava, koliko dugo, kada kaka .., tako s papira se jako brzo pokazao kako moja djevojčica diše i koji joj je bioritam.

tako da točno znam koliko joj je sna potrebno i kada je doista pospana, a kada bi zapravo nešto drugo. ili se mazila, ili se nosila ili samo bila u naručju. meni uspavljivanje bebe po 2 - 3 sata ne zvuči normalno, bez uvrede ikome. beba je ili pospana ili nije. sredine nema. mislim da je tu nastao negdje kuršlus u dnevnom i noćnom ritmu i da mama nije baš ziher kada se bebi doista spava.
    Posljednje uređivanje od moia : 03.06.2010. at 19:30

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja se pitam kako odvojiti uspavljivanje od cickanja. Kod nas je bilo puno lakse kad je bila mala, s 3 mjeseca zaspala bi sama u kreveticu dok ju ja drzim za rukicu, sa 6 mjeseci su poceli problemi (kad su krenuli zubici). Sad sa skoro 11 mjeseci za svako uspavljivanje (tijekom dana, navecer, i naravno nocu) mora biti cicka, inace se, koliko god umorna bila, ne moze smiriti i zaspati, vrpolji se po krevetu, puze, ustaje uz uzglavlje, cendra, i to traje i traje...jedino jos zna koji put zaspati u autu a u kolicima vise skoro pa ne.
    Problem je u tome da ju nitko osim mene ne moze uspavati, a ja uskoro idem radit bila bih puno mirnija da do tada ona nauci zaspati i bez cice, a da to ne bude na silu...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da si u pravu i mislim da je to po svoj logici stvari točno.
    beba treba imati ustaljeni ritam i neće biti problema, osim toga male bebe su kao i mala štenad (ne krivo shvatiti !) vole red i ustaljeni ritam. mi sa spavanjem nemamo problema od kada se rodila. nikad mi se još nije desilo da bi je uspavljivala više od 30 min. uglavnom smo gotovi za 10-15 min. pol sata je već nešto ekstremno kod nas. nekad malo kmecka, nekad ni to, nekad se pošteno isplače, ali sve gotovo u prosjeku za 15-tak minuta. 4 mj smo stari.

no, ja od prvog dana pišem kada jede, koliko dugo, kada spava, koliko dugo, kada kaka .., tako s papira se jako brzo pokazao kako moja djevojčica diše i koji joj je bioritam.

tako da točno znam koliko joj je sna potrebno i kada je doista pospana, a kada bi zapravo nešto drugo. ili se mazila, ili se nosila ili samo bila u naručju. meni uspavljivanje bebe po 2 - 3 sata ne zvuči normalno, bez uvrede ikome. beba je ili pospana ili nije. sredine nema. mislim da je tu nastao negdje kuršlus u dnevnom i noćnom ritmu i da mama nije baš ziher kada se bebi doista spava.
    a zamisli kako mi savršeno funkcioniramo i bez popisivanja bebinih aktivnosti, s ustaljenim ritmom i bez imalo kmekanja, a kamoli poštenog isplakavanja
    meni 2-3 sata uspavljivanja nije nenormalno, jednostavno ona ima svoje rituale kako da čvrsto zaspi (malo dojenja, malo smješakanje meni, malo rukicama meni po licu, pa opet papanje, pa dremuckanje ne ispuštajući siku) i eto ti u času prođe 2-3 sata

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

pa gledaj tina55 nisam te htjela prozivati, iznijela sam svoje mišljenje, osim toga vidim da je majkama ovdje teško i da ne dolaze ovdje pjevat hvalospjeve kak uspavljivaju bebe satima i kaka su super sretne jer beba nemre bez cike ni časa. uglavnom se radi o tome da je većini već polako pun kufer, sažeto.

a kaj se tiče plakanja, također nije normalno da se beba nikad ne isplače pošto se upravo putem plakanja oslobađa stresa nakupljenog tokom dana uslijed puno novih moždanih aktivnosti i puno novih doživljaja što je za malene bebe i njihov mozak itekako velik izazov.

možda ste vi pretežno doma i ne družite se previše, mi naprotiv smo stalno u pokretu, preko vikenda smo uvijek negdje s društvom i psima, a preko tjedna bebi grupice 2 x tjedno i još druženja s bebama privat, tako da bi se ja ozbljno zabrinula kada mi dijete ne bi barem tu i tamo prije spavanja zaplakalo, odnosno pošteno se isplakalo.
    Posljednje uređivanje od moia : 04.06.2010. at 08:38

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ja sam si u početku pisala i onda shvatila da ju je najbolje gledati. i otad smo si super. i svaki dan zaspi kad joj se spava i više se uopće ne uzrujavam. jednom ću ja nju buditi
    mislim da nije nenormalno uspavljivati dva sata na tvoj način, Tina. to je ionako maženje, a ne uspavljivanje, a to se može i cijeli dan

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

daj mi reci molim te koja je razlika između gledanja i zapisivanja, da bi mogao zapisivati moraš znati i gledati, ne.

i osim toga tu se govori o uspavljivanju i kako što kraće uspavati bebu, kako je uspavati bez cike i kako da je uspava netko drugi jer mame moraju raditi, a ne kako maziti dijete 2-3 sata.

toliko.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ma samo sam reagirala na tvoj komentar da je to nenormalno. teška je to riječ. mislim da nije nenormalno nego nepotrebno...
    što se tiče gledanja i zapisivanja, razlika je u tome što kod drugog čovjek očekuje neke zakonitosti pa ga to čini manje opuštenim. a kod beba smo bar sve mame shvatile da zakonitosti nema, a ako i bude za par dana se sve sruši ja bar tako mislim...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i ja i moja mrvica nismo kućni tipovi, tako da joj izlazaka, druženja i istraživanja svijeta "van kuće" nimalo ne fali, i moja mrvica pokazuje želju za plakanjem, no mm i ja to uvijek spriječimo raznim načinima, znam da neke bebe jednostavno moraju otplakati stres, ali meni je to ok samo ako joj prije ponudiš sve moguće vrste utjeha, pa ako ne upali...

iako, bar u mom slučaju naznaka plača znači: treba mi to i to, u 99% slučajeva pogodim što je to, dam joj to što traži i ne plače
    ja se ne brinem što ona pošteno ne plače, zabrinula bih se u suprotnom

što se zapisivanja tiče, to ne smatram dobrom metodom, kao prvo beba raste i stalno mijenja svoj ritam, a ti ćeš ju kočiti jer ćeš se prekruto ravnati po papiru
    drugo, bebe vole rutinu, ali nekad žele i odstupiti od nje
    treće, papir po meni narušava uspostavljanje najprirodnije komunikacije što postoji, one mame i djeteta, bolje je opušteno slušati svoje dijete i nakon nekog vremena taj ritam što je zapisan na papiru će postati i tvoj ritam

mi se družimo s bebama tu i tamo, mislim da je bitno to neko povremeno privikavanje na vršnjake, ali mislim da redovito druženje s bebama još nije baš toliko potrebno, to dolazi tek kasnije

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku

iako, bar u mom slučaju naznaka plača znači: treba mi to i to, u 99% slučajeva pogodim što je to, dam joj to što traži i ne plače
    ja se ne brinem što ona pošteno ne plače, zabrinula bih se u suprotnom

što se zapisivanja tiče, to ne smatram dobrom metodom, kao prvo beba raste i stalno mijenja svoj ritam, a ti ćeš ju kočiti jer ćeš se prekruto ravnati po papiru
    drugo, bebe vole rutinu, ali nekad žele i odstupiti od nje
    treće, papir po meni narušava uspostavljanje najprirodnije komunikacije što postoji, one mame i djeteta, bolje je opušteno slušati svoje dijete i nakon nekog vremena taj ritam što je zapisan na papiru će postati i tvoj ritam
    krivo si shvatila i to u potpunosti.

ne ravnam ja moju djevojčicu po papiru, nego sebe, odnosno zapisivanje mi je vrlo brzo dalo uvid u njen bioritam, kao što sam već napisala, a to znači da mi je uveliko pomoglo da ne kljucam uokolo ko pijana koka jer nemam pojma zašto je moje pile nezadovoljno, nego baš suprotno, pomoglo mi je da vrlo brzo prepoznam njena nezadovljstva, ona primarna.

a sve ostalo je povijest jer mi niti imamo neprospavane noći, niti mi je kuća u kaosu, a niti sam nervozna jer nemam pojma zašto moja djevojčica uporno plače, a ja ne znam zbog čega pa iz dana u dan tu nervozu prenosim nehotičnu na nju. da mogla bih reći imam bebu iz snova i naprosto se smatram blagoslovljenom s obzirom kako nekim mama zna biti teško.

da li je to isključivo radi zapisivanja ? naravno da ne, gluposti. puno je tu faktora, moje početno zapisivanje koje mi je pomoglo praćenje samo je jedan od njih. ima tu malo i da je sama malena takva, da su roditelji sami po sebi smireni i uravnoteženi ljudi ili kaj ja znam položaj zvjezda ili kaj već ...

što se tiče plača pa ja ne moram srećom pogađati jer moja malena samo i isključivo plače ponekad prije spavanja nakon burnog dana. inače ne plače uopće. čak i kada je imala kolike to nije bilo plakanje, nego stenjanje. već sam pisala negdje o tome...
    Posljednje uređivanje od moia : 04.06.2010. at 16:34

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Evo da se i ja tu malo javim. Mi imamo 7.5 mj i necemo dudu ni pod razno. tokom dana nas moze uspavati i tata noseci po vani ali kada ude u kucu i treba je polegnuti, malena cim osjeti da lezi pocne traziti cicu (jos uvijek u snu) i ako joj ne dam ona se budi. Ako je pak ja uspavam na cici (meni najcesce nece drugacije) ona odspava ok dvije ture tokom dana (jutarnju 1.30 -2 h, a popodne nekih 1h maximalno 1.30 h kad je bas preumorna). Navecer je situacija malo drugacija jer je cica pod morati. I to onda traje malo duze. Naravno imamo vec rutinu sa spustanjem roleta paljenjem malog svjetla... Malecka spava samnom u krevetu jer nam je tako nekako lakse. Navecer kada zaspi (treba nam cca 30 sata ili manje) ja se idem najcesce srediti u kupaoni, pospremiti igracke i pusiti svoja druga dva zlata. I tu imamo problemcek. Naime nakon sto malena zaspi sljedecih 1-2 svako malo zacendra u snu trazeci cicu. Onda ja dodem dam joj i ona najcesce niti ne pocne cicati vec samo malo uloci cicu i prode rucicom meni po licu i za 1-2 min opet normalno spava. Ponekad nam se to dogada samo jednom a ponekad i do 4 puta tijekom tih prvih par sati sna. Sa prvo dvoje nisam imala takav slucaj. A sto se noci tice oca u snu mozda 2 puta ali obavezno jos nekoliko puta trazi cicu valjda da vivi da sam blizu i tada malo podudla pradavicu ili povuce par puta i umiri se. Tako da ona u biti prospava noc ali mi se cini da taj san i nije bas najcvrsci. No eto kako rastemo stvari se mijenjaju pa cemo vidjeti do kada ce to tako trajati....

babuska28 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja mogu kundu potpisati od A do Ži meni je isto ovako navečer, svakih pola sata sat zakmeči, pa podudla malo, pa nastavi spavati...ali, kao što rekoh... ja uživam

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj mali ima uskoro godinu dana i jos uvijek ga ne mogu nikako uspavati bez cice, ni po danu ni po noci. Vracam se uskoro raditi pa me brine kako to rjesavaju u jaslicama...imam jednu nadu da ako ja nisam u blizini da ce lako zaspati.Kakva imate iskustva ?
    Posljednje uređivanje od Mingola : 12.07.2010. at 22:50

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Prvu curku do dvije godine uspavljivala mam uz ciku...TAta bi je uspio uspavati bez cicke
    I s drugim ću tako...I uopće mi to nije bed

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Pozdrav svima!
    Htjela bih malo pofriškati temu i pitati vas curke da li ste odonda uspjele štogod po pitanju odvajanja uspavljivanja od cickanja?!
    Naime, i mi imamo "problem" što moj mali mišek od 7mj. može jedino zaspati na ciki, ali kad to ne upali onda dolazi u obzir nosanje, ali spuštanje nikako, niti za pol sata niti za sat niti za dva...jednostavno čim osjet da je spušten brizne u takav plač i roni krokodilske suze da mi srce puca kad ga vidim kako u sekundi izgleda kao da sam ga napustila...
    Dudu nemamo jer u početku nije htio; MM ne može uspavati samo ga još više uzruja; spava s nama u krevetu, u kindič ga nikada nisam uspjela prebacit jer bi se probudio obavezno i opet u plač;
    ali nije problem u cikanju jer i ja ga obožavam gledati dok onako blaženo ciki, ali evo unazad već sigurno dva mjeseca noćima uopće ne spava drugačije nego s cicom u ustima, ja ne mogu niti do wc-a otić već čujem počinje kmekme, tako da sam već poprilično iscrpljena i uopće se ne naspavam jer se cijelo vrijeme namještam da kad počne tražiti cika uđe u usta jer inače vriska i razočaranje...
    Velim, nije se meni problem buditi za noćno cikanje, ali ovako se mislim niti malecki ne naspava ako cijelo vrijeme toliko tanko spava da zna gdje je cika...
    Dnevno spavanje nam se isto malo pošemerilo, nekad uspije cika nekad nošenje, ali onda je to isključivo na rukama što na njegovih 8kg mojoj kičmi i nije baš najsretnije rješenje...
    Ali nema veze, radit ću sve što mogu, samo da ne izmami njegove suzice...
    Pa mi je svaka vaša riječ, savjet, iskustvo ili neki link i više nego dobrodošao!!
    Hvala puno unaprijed jer nemam kad sama puno po netu čitati ni istraživati...

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

I još samo da nadodam koji detalj:
    - imamo lijepu rutinu prije noćnog spavanja koje se stvarno nastojimo uvijek držati i mogu reći da u većini slučajeva čak i relativno dobro zaspi, ali eto ciku ne pušta niti pod razno, čak i ako se uspijem izvući evo za 10 min zove natrag i ni makac, a prije neka 3-4 mjeseca smo već i do 4 sata spavanca u komadu došli...
    - zubića još nemamo iako žuljaju već 3-4mjeseca pa ponekad i lupocet drmnemo prije spavanja ako je baš kritično (pedica nam prije 3 mjeseca rekla samo što nisu),
    - do prije kojih dva mjeseca mogli smo ga uspavati i u kindaču, onak bi ga ljuljali jer kindač ima kotačiće, pjevala bih mu ili lagano pričala kao neku pričicu da ga odvratim od potencijalnog plača i utonuo bi u san, sada više tako nema šanse, ni kindač ni krevet niti uopće ne stavljaj me na leđa
    - nema šanse da ga dok ide za cikom recimo prigrlim ili mazim ili lagano velim ššššš ili pjevam potiho ili lagano zatvaram ustašca koja zijevaju za cikom, tada me samo odgurava i to ga zapravo još i razljuti...
    - probam mu staviti svoju majicu ili gazicu s mirisom mlijeka isto ne pomaže jer to nije cika...
    - probala se ja i odmicati od njega da mu nije cika pod nosom i ne miriši, al nema veze on zna što želi pa traži...
    - ne vjerujem više niti da bi skok u razvoju to bio kad vele da to onbda traje kojih tjedan dana..
    - a kod spuštanja u krevetić ako zaspi na rukama, probala sam i sa dekicom/pelenicom koju bi držala na njemu da je tijelo ipak malo zagrije (da ga se ne spusti na hladnu plahtu), s gađanjem faze dubljeg sna, pjevanje-maženje-ljuljanje-tapšanje po leđicama, a nekad čak ni cika ne pomaže da i odmah uleti..

Inače je mali anđelak ovak skroz dobra i vesela i obožavana bebica, ali eto velim ovo spavanje s cicom u ustima malo postaje naporno jer ne prestaje, a bojim se da i on baš nema kvalitetan san na taj način...

Hvala unaprijed još jednom

abeja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Kod nas je slicna situacija, kad je imao oko 2-3 mj uglavnom se uspavao s dudom, a sad prihvati dudu jedino ako je vec skoro zaspao. Sad ima 4 mj i uspava se uglavnom na cici, ali se cesto probudi nakon toga i onda ga treba nositi (sad ima preko 7kg!), a spustanje na krevet je prica za sebe... zaspi na rukama u roku par minuta, spustim ga na krevet i probudi se... i tako nekoliko puta, evo sad prije par minuta je bas bilo slicno, ali dok sam ga spustala sam ga malo tresla pa sam uspjela... kaze mm ko da imamo neku tempiranu bombicu Meni je najgore kad se desi da je jako zivcan pa nece ni cicu (vristi sa bradavicom u ustima), i onda ga moram nositi i dojiti dok se malo ne smiri.
    Posljednje uređivanje od abeja : 07.01.2011. at 21:01

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam imala ogroman problem kad ga je teta počela čuvati kako će to biti sa spavanjem. I onda je ona otkrila da lako zaspi (ako nije nasmrt premoren) u kolicima dok ga par minuta ljuljuška. Sad se i ja koristim tom tehnikom po danu jer želim da "uči" (ajme što ovo zvuči glupo) spavati i bez kike . Često u kolicima spava bolje nego u krevetu pored mene, čvršće, u dužim intervalima. Ipak, noću kolica ne dolaze u obzir. Zanimljivo je da ako se probudi u kolicima u 99% slučajeva dovoljno ga je par put pogurati naprijed-nazad i on opet zadrijema (bez kike), dok u krevetu nikako ne može nastaviti spavati osim sisanjem. Pametni su oni ... ti naši malci ...

sierra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi smo to jako dobro obavili,al opet ja to pripisujem tome šta je Luka zbilja jako dobro dijete. Kad je imao 9 mj sam ostala trudna tako da nam je godina dana kolko sam ja odlučila dojiti taman bilo drugo tromjesečje. Pripisujem to šta se mlijeko tada promijeni. Uglavnom sisao je još tjedan dana poslije prvog rođendana. Meni je tih zadnjih mj dana bilo užas,baš neki nelagodan osječaj,i to još sat dva nakon podoja,užas...On me grizao jer mu valjda nije baš pasalo ko prije a opet mu je utjeha i tak je spavao. Jedan dan sam ga odnijela u sobu stavila u kindač i tak uspavala pjevajući,nikad niej tražio više sisu i sve super ))

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Kod nas nije samo za uspavljivanje, to mi ne bi smetalo, nego i po danu za vrijeme spavanja, bar jednom mora sisati i nastavi dalje spavati. Mislila sam da sam s prvim svladala sve, pa se sad opustila...a ispada mi da je njoj spavanje = sisanje, da ne pričamo tome da nema nikakvog reda. I nikako da ja sebi organiziram dan kad ne znam nakon koliko će me tražiti. A nije više baš mala da se mogu izvlačiti na ono "odmarajte se kad i vaše dijete"

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bolna tema.
    apslovirala sam je sa starijim i namučila se, s e.pantley savjetima i bez.
    sad imam sisavca od 4 tj i naše dojenje na zahtjev se pretvorilo u život na cici. šta ću, oba su nabrijani cicoljupci. a ja skršena umorna popustljiva mama. obećala sam si da mi se s drugim neće to ponoviti a sad vidim isti scenarij . ako netko ima ideju kako da promijenim navike mladog sisavca, nek se javi. još je mali pa možda nešto i uspijemo.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj lukava puščica prvotno napisa Vidi poruku
    bolna tema.
    apslovirala sam je sa starijim i namučila se, s e.pantley savjetima i bez.
    sad imam sisavca od 4 tj i naše dojenje na zahtjev se pretvorilo u život na cici. šta ću, oba su nabrijani cicoljupci. a ja skršena umorna popustljiva mama. obećala sam si da mi se s drugim neće to ponoviti a sad vidim isti scenarij . ako netko ima ideju kako da promijenim navike mladog sisavca, nek se javi. još je mali pa možda nešto i uspijemo.
    ahhh, poznat scenario...
    uvek mi je na samom početku bilo najbitinje da uspostavim što bolje dojenje. o ostalim detaljima nisam se starala.
    da mi je sad ova "pamet", pogotovo sa ovakvim zaljubljenikom u ciku, možda bih radila malčice drugačije.
    ne bih nudila ciku na svaki dnevni i noćni kme. gledala bih da se što češće uspava sam, bez sisanja. dakle, od početka bih odvojila sisanje od uspavljivanja, kadgod je to moguće.
    ostale moje "greške" (posledica premora i samim tim linije manjeg otpora) - nevraćanje u krevetić nakon ranojutarnjeg podoja, spavanje sa njim popodne (da bi spavao duže, a da se i ja odmorim, i pritom sisanje još n puta). gledano iz ovog ugla, tada bih sigurno bila umornija, ali bi mi sada bilo lakše. s druge strane, onoliki umor, potreba da funkcionišem i za stariju decu poveo me je u tom pravcu. ko zna, možda bih ponovo učinila isto. ta sreća i zadovoljstvo zbog uspešnog dojenja ipak su neprocenjivi. tebi želim da uspeš najbolje što možeš za sebe i svoju bebu.
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 19.01.2011. at 14:49

boobamara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

i ja pročitala e.pantley pa baš htjedoh pitati da li je možda netko ipak uspio kojom kombinacijom... znači niš i od toga (doduše i ja probala ono s vađenjem cice i stavljanjem prsta pod bradicu, al ništ konkretno)

i kod nas je to "život na cici", danju i noću.. i niti mene ne bi smetalo da je samo uspavljivanje pa da onda odspava neko konkret. vrijeme pa super...nego mi se budimo svako malo (to su rasponi od 5-10-15min do ako sat vremena) i većinom tad slijedi ili cica ili nosanje za (event.) daljnje spavanje...pa ne mogu se ni ja odmarat kad se on odmara kad svako malo treba intervencija...
    ne samo da baš ništa ne stignem niti ribeku pripremiti već sam i ja sad već podosta iscrpljena, evo dosad smo već imali sreću u nesreći da smo pali ali na krevet, kad mi se par puta zašvindlalo po noći dok sam nosala svoju sve veću štrucu, a i danju je sve teže tako biti nasmijan, poletan i pun ideja za igru i učenje..

spavanje po dva sata u komadu posljednjih mjeseci jednostavno smatram utopijom...

vjerujem da je ovo dodatno situacija s izbijanjem zubića koji nikako da dođu te malo otežanom probavom zbog dohrane jer vidim da ga napinje pa je cica tu i velika utjeha...
    ali opet mislim da uvijek bude nešto, kao i svima, a opet nekako mi se čini da svi bar malo bolje i duže spavaju...

andreja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

čovječe i kod nas je tako...
    na izmaku sam snaga.
    ne stignem ni sanjati da spavam...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove