Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Pomoć: mastitis

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Pomoć: mastitis

Nakon što su mi savjeti puno pomogli oko kvržice, a ja otplakala svoje dok nije nestala... i taman evo nove brige. Hvala i gdji Nataši s Rodinog SOS telefona
    Prije dva dana tijekom noći me probudi bol u dojci i tresavica: temperatura 40 i nešto više. U Petrovoj nalaz: uroinfekt i mastitis. I dobila Novocef (2×500 mg) po kojem dalje dojim dijete dalje. Temperaturu više nemam. Uroinfekt nisam ni osjetila (?!). Ali dojka i dalje boli, izvana se vidi zacrvenjeno područje promjera 2 cm. Unutra pipam kvrgu (pločastu) promjera također 2 cm i, sad ono najgore: ne mogu ju nikako rastjrati. Već dva dana ronim suze stiskajući i masirajući promijenjeno područje a ono niti je manje niti veće! Ali i dalje boli i ne prolazi crvenilo.
    Šta dalje: da li će krvga ipak nekako nestati vremenom (?), stiskanjem/masažom/izdajanjem ili nekom drugom metodom?
    Da samo kažem da mi je ovo drugo dijete koje dojim, s prvim sam imala kvržice. jednom sam čak imala i upalu no blagu, koje je prošla samo s blagim povećanjem temperature. A nastale kvržice su obično nakon nekoliko masaža i podoja nestajale. Dojenje je idealna opcija i za mene i za dijete i ne želim ga se odreći!
    I samo da napomenem: stav u Petrovoj je da po povišenju temperature bilo koje etiologije treba prekinuti dojenje! Hvala Rodama na potpori i njihovom stavu da dok je u tebi imalo elana dojenje nastavim!
    Hvala na pozornosti i molim pomoć: kako stiskati/masirati/gnječiti i koliko dana čekati (odnosno kad je stvar tragična i bespovratna i što tada?).
    LP

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Stalno mi se po glavi mota izdajalica: da li je nužna?
    I ako je: molim ako netko ima na posudbu na nekoliko dana, samo da riješim tu kvrgu?

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim da u tvom slučaju nije potrebna izdajalica. Kvrge ćeš se prije riješiti masažom, i ručnim izdajanjem ako to uopće bude potrebno, budući da bebica doji. Jako je dobro to što beba doji, i trebaš ju dojiti što više i to prvo na toj upaljenoj dojci jer u početku podoja beba najjače vuče. Nisam vidjela koliko je beba stara, ali ako se već uspostavila ponuda i potražnja možda ti izdajanje uopće neće biti potrebno.
    Za lakše "razbijanje" kvrge može pomoći toplina, znači tuširanje toplom vodom ili topao oblog prije podoja.
    Između podoja možeš stavljati obloge od kupusovog lista, list treba dobro oprati, malo potući batićem, izrezati rupu za bradavicu i staviti na dojku. On pomaže da se crvenilo i upala smanji, list mijenjaš svaka dva sata.
    Preporučam ti da pročitaš ove tekstove. Tu doista sve piše, i vjerujem da će ti pomoći.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1122
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1121
    Sretno!

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tomita ti je sve objasnila. Imala sam isti problem s E. kad je imala oko mj. dana i osjećala se kao da dobivam gripu. Kupus me spasio. Prvi podoj prije nego što sam si dijagnosticirala mastitis bio mi je fizički nabolnije iskustvo cijelog majčinstva, a kad sam posumnjala o čemu se radi, brzo sam isprintala sve tekstove i teme na Rodama povezane s mastitisom i pozvala baku taman na vrijeme prije nego sam zakurila i počela se tresti več s 38 temp. Baka je preuzela bebu, a MM sam tutnula papire i dok sam se preznojavala on mi je pripremio kupus i samo ga staviš u grudnjak, skineš prije podoja i tad toplim tušem po dojci lagana masaža, a onda dok beba cika nježno masiraj čvorić. Meni su još 3-4 dana bili vidljivi crveni čvorići (2 kom. na površini) i isto mi se činilo da nikako neće proći, al već 2 dan je sve puno manje bolilo.
    Da, ...tu prvu noć sam dojila isključivo na bolnoj strani da beba što bolje povuče mlijeko, a drugu dojku sam minimalno ručno izdajala da se ona ne bi začepila. Sva sreća mastitis se nije proširio na drugu dojku i 5 dan je sve bilo super. Držim fige! I u frižideru uvijek imaj kupusa.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče izdajalice, meni je s prvom curkom samo zakomplicirala dojenje, a možda i uzrokovala upalu. Prirodno imam preveliku kol. mlijeka koju sam zbog neznanja mislila najbolje izvući izdajalicom, a tako sam si dodatno povećala problem i kol. mlijeka.
    S 2. curkom sam od prvog dana imala kupus u frižideru i u prvo vrijeme ga stavljala jer su mi dojke pucale od mlijeka i uopće nisam koristila izdajalicu. To se pokazalo kao puno bolji pristup.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Cure su super rekle za kupus. Prvi mastitis sam lecila antibiotikom a drugi SAMO kupusom! Isto mi je bilo receno da bebu ne dojim pod visokom temp, ali ja sam je ipak dojila i mislim da je to najvise pomoglo u razbijanju kvrge. Mleko je pod upalom slano pa bebe negoduju, bilo je grozno, odbijala je tu stranu, bukvalno sam joj gurala glavu na dojku, ali posle 2-3 dana je sve proslo.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Hvala svima na svesrdnoj pomoci i savjetima:
    Mi dojimo dalje, u nekom cudnom položaju (jer sam jučer pročitala da e "izvlačenje najjače u području dječje brade), i nadam se da će to riješiti probleme, da će nekim čudom kvrga nestati. "Kupusarimo" od prvog dana i moram priznati da djeluje blagotvorno no ne i čudotvrono, vjerojatno treba više čekati.
    javim šta je i kako...

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Moja beba ima 6 mj. i zato mi je čudno da bi ovo što mi se događa mogao biti mastitis jer sam mislila da do njega dolazi na početku dojenja. Ja sam primjetila da me jedna dojka boli jako na dodir i to samo na vanjskoj strani. Masirala sam i izdajala pod vrućim tušem, ali već drugi dan boli istim intenzitetom. Što je najgore moja cura je počela brljaviti s dojenjem i posisa samo let down, a onda počne igra i griženje tako da se ne mogu pouzdati u to da će me ona spasiti od eventualne upale.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj josipal prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na pozornosti i molim pomoć: kako stiskati/masirati/gnječiti i koliko dana čekati (odnosno kad je stvar tragična i bespovratna i što tada?).
    LP
    Samo sam ti htjela napisati da stvar nikada nije tragična i bespovratna... mnoge su se žene susrele s problemom kao tvojim i nastavile dalje, nemoj se obeshrabriti, za sve postoji rješenje...
    Trenutno moraš smirivati upalu (tu bi trebao pomoći antibiotik), kupus će ti fino hladiti to mjesto (a i on izvlači upalu) te beba mora što više vremena provoditi na toj dojci tako da izvuće mlijeko a prije dojenja trebaš zagrijati dojku i masirati tijekom dojenja... samo nemoj zanemariti drugu stranu da se ne dogodi i tamo kakva kvrga...
    najgori mogući scenario, koji se nadam se neće dogoditi, jest da ćeš morati na punkciju ili izrezivanje kvržice... to ti pišem samo zato da znaš da ni to nije bespovratna situacija... nakon takvog zahvata se može nastaviti dojiti, možda s pauzom od nekoliko sati ili dan dva kada se izdajaš ali beba ne smije piti mlijeko jer si primila neku anesteziju (lokalnu ili opću)... mnoge žene su i kroz to prošle (među njima i ja) i nastavile uspješno dojiti dalje... no nadam se da ćeš uspjeti prije izmasirati kvrgu...
    sretno

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Nora Fora prvotno napisa Vidi poruku
    Moja beba ima 6 mj. i zato mi je čudno da bi ovo što mi se događa mogao biti mastitis jer sam mislila da do njega dolazi na početku dojenja. Ja sam primjetila da me jedna dojka boli jako na dodir i to samo na vanjskoj strani. Masirala sam i izdajala pod vrućim tušem, ali već drugi dan boli istim intenzitetom. Što je najgore moja cura je počela brljaviti s dojenjem i posisa samo let down, a onda počne igra i griženje tako da se ne mogu pouzdati u to da će me ona spasiti od eventualne upale.
    Mastitis se može dogoditi i sa 6 mj. osobito ako ste počeli s dohranom ili ako dijete, kao što si napisala, brljavi pri dojenju...
    Ako nisi sigurna je li mastitis ili nije, možeš tekst o tome kako prepoznati mastitis pronaći tu i nešto općenito o mastitisu ovdje
    Pokušaj si ublažiti bol i upalu listovima kupusa, a ako bebica ne posiše do kraja probaj ju ručno izdojiti ili možeš malo češće nuditi tu istu dojku, ali nemoj da se druga zakvrgavi... ima puno korisnih savjeta u postovima gore...
    javi kako ide...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Juhu juhu!!!
    Moja kvrga "otisla": nadam se u bespovrat
    Puse svima koji su pomogli

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

baš mi je drago!
    Ne vratila se!

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Thlaspi prvotno napisa Vidi poruku
    Mastitis se može dogoditi i sa 6 mj. osobito ako ste počeli s dohranom ili ako dijete, kao što si napisala, brljavi pri dojenju...
    Ako nisi sigurna je li mastitis ili nije, možeš tekst o tome kako prepoznati mastitis pronaći tu i nešto općenito o mastitisu ovdje
    Pokušaj si ublažiti bol i upalu listovima kupusa, a ako bebica ne posiše do kraja probaj ju ručno izdojiti ili možeš malo češće nuditi tu istu dojku, ali nemoj da se druga zakvrgavi... ima puno korisnih savjeta u postovima gore...
    javi kako ide...
    hvala puno na savjetu. Masiram se par puta dnevno, malo je bolje ali nije da više ne boli, pa sam malo skeptična jesam li ja to razbila ili ne, jer sam pročitala da kad se kvrga razbije da više ne boli. Inače, dok sam se masiraal primjetila sam da ta kvrga "šeta", tj "bježi" pod mojom rukom. Ne znam jel mi se to čini ili...
    A što se tiče druge dojke, imam osjećaj da sam sad potakla još veću proizvodnju mlijeka na ovoj s kvrgom, tako da mi se ova čini prazna. A po preporuci, prvo nudim ovu s kvrgom, a kad dođemo do ove druge, mojoj curi se već odavno više ne sisa, pa me samo navlači i grize... Stvarno ne znam šta bih...

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

josipal, baš mi je drago...

Nora Fora, ako nisi sigurna, probaj se prepipati kad je dojka punija, jer kad je beba posiše, teže je naći kvrgu, a to što "šeta" mi se čini normalno jer su dojke po strukturi dosta "mekane" i tkivo pomalo "slobodno"...
    ...možda te boli od masiranja, nešto kao muskulfiber? evo, tu molim da cure koje su to prošle odgovore na to pitanje...
    u svakom slučaju, dok nisi sigurna da je skroz prošlo obrati posebnu pažnju na tu dojku, a što se tiče druge dojke... neće u potpunosti prestati proizvodnja za samo par dana, a isto tako se može kasnije ponovo povećati... pokušaj joj ipak češće dati i tu dojku, ili se izdoji...
    prvo riješi problem s kvrgom pa ćemo vidjeti kako dalje...
    sretno

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala puno na savjetu! Mislim da više ipak nema kvrge!!!! ))))))) Nadam se da sam to riješila do kraja. Thlaspi, hvala za one linkove, ja sam se masirala, ali nisam znala za onu foru s dlanom, mislim da je to čak pomoglo. Samo me još muči ovo s proizvodnjom mlijeka jer brljanje s dojenjem moje bubice sigurno ne pomaže... A sad još uvodimo i krutu hranu...

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

polako, ponuda i potražnja će se ponovo ustaliti, samo pripazi da u međuvremenu opet ne dođe do kvrga...
    možeš pokušati malo forsirati "slabiju" stranu, možda se izjednači količina mlijeka, ali, ne brini, može se dojiti čak i samo s jednom dojkom...
    mnoge žene imaju razliku u količini mlijeka između lijeve i desne strane po defaultu a normalno doje tako da ne brini što se toga tiče

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •