Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: keksi kao ukras na boru

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno keksi kao ukras na boru

    mi bi napravili ukrase za bor, mislim neke kekse raznih oblika, kao npr. borici, srca ... i sad probala sam jedan recept ali nisam zadovoljna, keksi su mi premekani, mislim da ce se raspasti ako ih objesim :/
    I rupicu za zavezati s koncem sam napravila sa slamkom, mislim svaki keks sam izdubila-pritisnula i tako je ostala rupa ali ne svidja mi se, nekako bas ruzno izgleda :/

    Dakle, treba mi neki recept da keksi budu tvrdji, ali opet ne predebeli i kako ih ukrasiti ?
    Namazala sam ih slojem bjelanjka i nije bas nesto lijepo , mozda cokoladna glazura?

    Ako netko ima ideju, molim pomoc!
    Ili ako ste to vec radile, molim savjet

    hvala

  2. #2
    Marion avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Lokacija
    Deutschland
    Postovi
    223

    Početno

    I mene ovo zanima. Pozorno pratim temu. Nasla sam jedan recept sa medenjacima, ali ga jos nisam probala. Na nemackom je, ako te zanima prevescu.

    http://www.chefkoch.de/rezepte/88570...Lebkuchen.html
    http://www.chefkoch.de/rezepte/88186...haeuschen.html

  3. #3
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Želiš baš da budu keksi ili da izgledaju tako?


    Mi smo prije par godina radili ukrase za bor od karbofix ljepila i cimeta te klinčića, od te smjese (koja bude konzistencije kao fino elastično tijesto) radili oblike, osušili ih i objesili na bor, a još k tomu i fino mirišu (još i dan-danas, valjda ljepilo konzervira te začine).

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ja ovo radim od tijesta za HVARSKE MEDENJAKE i ispada odlično. Lani sam dala taj recept, trebao bi biti negdje među božićnim kolačima...

  5. #5
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Tu je to negdje bilo, na ovoj stranici:
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...bad7fe01cb3ff0

    Daklem, ti keksi podnose glaziranje čokoladom i šećernom bijelom glazurom (štaub + par kapi limuna) itd.

    Tijesto izrezujemo kalupima za štehanje, a slamkom se unaprijed buše rupice slamkom.

    Druga varijanta (nisam nikad stavljala na bor jer su mi prefini za tu namjenu, ali znam zavezati npr. na bocu koja ide kao dar):

    STARINSKI RASPUCANI KIFLI OD ORAHA (i za to sam pisala recept, trebao bi biti na gornjem linku plus/minus koja stranica). Zaveže se crvena cvjećarska trakica preko kifla i objesi se na bor.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Ja nisam pekla medenjake nego sam kupila, one velike s rupom u sredini. Super su bili i jedva su dočekali božić na boru.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    hvala vam
    idem citati sa linka sto je poslala Peterlin :D

  8. #8
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    kao da sam nedavno čitala topic o tome gdje kupiti kalupe oblike za izrezivanje kesića, ali sada ga ne mogu naći (možda sam sanjala )

    jel netko vidio negdje da ima tih modlica a da nisu oni klasični zvjezda, bor, srce...

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj mamaduda prvotno napisa
    kao da sam nedavno čitala topic o tome gdje kupiti kalupe oblike za izrezivanje kesića, ali sada ga ne mogu naći (možda sam sanjala )

    jel netko vidio negdje da ima tih modlica a da nisu oni klasični zvjezda, bor, srce...
    Veliki izbor tih kalupa nalazila sam ranijih godina na Trešnjevačkom placu "kod drvara" (štand gdje se prodaju metle, karniše, sanjke kuhače i slično).

    Između ostalog, imali su modle u obliku pahuljica /više vrsta, i to metalne - meni je to neusporedivo bolje od plastike.

    S tim smo ranijih godina napravili (osim štehanih kolača) ukrase za bor od slanog tijesta i glinamola.

  10. #10
    lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,759

    Početno

    U Mulleru ima stvarno veliki izbor tih metalnih.

  11. #11
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ako budem imala vremena mozda probam napraviti ove kekse....

    http://www.coolinarika.com/recept/st...disnji-keksici

    pokusavam skupiti modlice istih oblika a razlicitih velicina

  12. #12
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    MoMo, ovo je novi izazov za mene...hvala ti

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    To je fakat jednostavno... Ja sam lani tom tehnikom radila prozore na kućici od medenjaka. Neki najbezvezniji tvrdi bomboni koje su klinci dovukli iz frizeraja (jer nema toga inače u mojoj kući) i ispalo je super!

  14. #14
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Inače, čini mi se da je to adaptirani recept je iz dječje Magične kuharice (Shane Brox). Kad je uspijem naći u sinovom brlogu, provjerit ću...

  15. #15
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ivica_k bas mi je drago..poslikaj pa da vidimo rezultat..

    Peterlin hvala sad si mi dala vjetar u ledja jer sam vec pocela tripati da je to prekomplicirano za moje kulinarske spospbnosti...sad nemam izgovora da ne napravim kekese :D
    ako nadjes molim te stavi taj orginal recept

  16. #16
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    navukla sam se pa da s vama podjelim sto sam nasla

    http://www.taste.com.au/recipes/coll...+decorations/1

    imaju ovi keksi sa stakalcima na str br 2

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Mlini
    Postovi
    195

    Početno

    wow super keksici

  18. #18
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Prekrasno igledaju! :shock:

  19. #19
    jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    536

    Početno

    MoMo
    Meni najbolji medenjaci za ovu prigodu:
    65dkgbrašna-mekog
    14dkg margarina
    14dkg šećera
    25dkg meda
    2 cijela jaja
    1 žlica sode bikarbone
    malo one gotove smjese začina za medenjake po želji.

    Za ukrašavanje 1bjelanjak smiksati s 20 dkg šećera u prahu. po želji dodati jestivu boju.

    Ja stavim sastojke u pekać za kruh, pokrenem program za tijesto i kad se izmiksa izvadim. Ne pustim nastavak programa koji grije tijesto. Od prvog razmjesa napravim koliko imam medenjaka za papati, a ostatak tijesta koji je već previše brašnjav i bio bi tvrd za keksiće, premjesim i napravim od njega ukrase.

  20. #20
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    jkitanov, mmmm medenjaci u pekacu...to cu praviti ove godine ali za jesti- jer znam da bi mi kao ukras na boru trjalai jakoo kratko

    ja mislim da cu traziti neke "najobicnije" varijante keksa ali fora ih je ukrasiti da budu efektni na boru...stoga evo jos jedna mogucnost :

    http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1...-star-biscuits

  21. #21
    jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    536

    Početno

    Odkad je stigao mišić, nemam vremena za mjesiti, pa za svašta upotrebim pekać, a to vrijeme iskoristim za miška.

  22. #22
    ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    1,165

    Početno

    Citiraj jkitanov prvotno napisa
    MoMo
    Meni najbolji medenjaci za ovu prigodu:
    65dkgbrašna-mekog
    14dkg margarina
    14dkg šećera
    25dkg meda
    2 cijela jaja
    1 žlica sode bikarbone
    malo one gotove smjese začina za medenjake po želji.

    Za ukrašavanje 1bjelanjak smiksati s 20 dkg šećera u prahu. po želji dodati jestivu boju.

    Ja stavim sastojke u pekać za kruh, pokrenem program za tijesto i kad se izmiksa izvadim. Ne pustim nastavak programa koji grije tijesto. Od prvog razmjesa napravim koliko imam medenjaka za papati, a ostatak tijesta koji je već previše brašnjav i bio bi tvrd za keksiće, premjesim i napravim od njega ukrase.

    Kakav je redosljed stavljanja namirnica u pekač? Margarin rastopljen ili namrvljen? jaja razmućena prije ili ne?

  23. #23
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa
    ivica_k bas mi je drago..poslikaj pa da vidimo rezultat..

    Peterlin hvala sad si mi dala vjetar u ledja jer sam vec pocela tripati da je to prekomplicirano za moje kulinarske spospbnosti...sad nemam izgovora da ne napravim kekese :D
    ako nadjes molim te stavi taj orginal recept
    Evo, našla... Ovako lijenčine "prepisuju" recepte:
    [img=http://img37.imageshack.us/img37/1253/pict3405.th.jpg]

  24. #24
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Evo još jednog (iz dječjeg časopisa Moj planet, a oni prepisali izKkuharice za djecu Mozaik knjige - i to imamo i dosta je dobra)

    120 g omekšanog maslaca
    120 g šećera
    1 jaje
    200 g brašna

    Izrezati kalupom i poredati u pleh obližen pek-papirom. Peče se na 180oC i gotovo je za desetak minuta.

    Ukrasi:
    - usitnjeni lješnjaci
    - jesitva boja
    - mrvice i sitne perlice

  25. #25
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Peterlin, hvala

    kucica je mrak mozda se nekad odvazim tako nesto napraviti, s naglaskom na mozda

    kad napravim kekse poslikam i stavim - ako mi uspiju

  26. #26
    jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    536

    Početno

    Kakav je redosljed stavljanja namirnica u pekač? Margarin rastopljen ili namrvljen? jaja razmućena prije ili ne?[/quote]

    Margarin mekani, ne miksam ništa prije. Stavim prvo margarin, jaja, med, a onda brašno...

  27. #27
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj jkitanov prvotno napisa
    Kakav je redosljed stavljanja namirnica u pekač? Margarin rastopljen ili namrvljen? jaja razmućena prije ili ne?
    Margarin mekani, ne miksam ništa prije. Stavim prvo margarin, jaja, med, a onda brašno...[/quote]

    hvala na receptu, jako sam zadovoljna medenjacima

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •