nemojte sad poludit, al ja bi ako može kao ona u McDonald*s -u s kojom preliju sladoled. Zna li tko? Vidim da rasturate s receptima, a magla je hladno je i ja bi baš toooo
nemojte sad poludit, al ja bi ako može kao ona u McDonald*s -u s kojom preliju sladoled. Zna li tko? Vidim da rasturate s receptima, a magla je hladno je i ja bi baš toooo
Vidi : Preljev od karamela. Izgleda jednostavno...
Malo sam surfala i našla ovo, ali mi se sve čini da "ovo" ipak nije to ::smajlić koji moli nekog tko radi u već spomenuto restoranu da otkrije tajnu":::
Karamel preljev:
200 g šećera
20 g maslaca
2 žlice limunova soka
Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
Ovaj preljev služi za preljevanje po kolačima, a ne da se jede žlicom hihihihi kako sam skužila, pih šmr, šmrc
I fakat su u tom restoranu neki, nikad ne daju "over dose" po sladoledu, nego moraju pitati šefa, koji onda iznimno dopusti. meni je nekako normalna količina premalo. Naručujem taj sladoled zbog preljeva, a ne zbog sldoleda:: smajl::
Evo napokon nekog tko me razumije.mama_jos_malo prvotno napisa
![]()
Ja sam se prije mučila s karamelom. Staviš šećer u posudu i mješaš na laganoj vatrici dok ne bude zlatnosmeđi i onda zaliješ vodom. Naravno to je živa gnjavaža, jer onaj šećer na dnu voli pocrniti dok je gornji još uvijek bijeli. Koliko god da mješaš nikako nije dobro.
Onda sam vidjela kako to "goli kuhar" radi i preporodila se.
Staviš 3 žlice šećera u posudu i malo vode. Vode tek toliko da je sav šećer mokri. Posudu staviš na laganu vatru i pustiš da se šećer otopi i dobiješ sirup. Povremeno promješaš. Kad dobiješ prozirni sirup ne mičeš s vatre nego pustiš dok ne požuti. Makneš s vatre, dodaš pola decilitra mlijeka, ništa ne mješaš nego vratiš na vatru dok se karamel ne otopi skroz i zgusne. Ovisno o količini mlijeka(vode) koju nadoliješ na karamel, preljev će biti gušći ili rjeđi. Na kraju se može zgusnuti gustinom (ukuha se unutra gustin) pa dobiješ gusti preljev.
ja stavim secer u serpu (obavezno muscovado-light), kada krene da se topi, mesam, mesam i dodam malo jecmenog slada (recimo 2 kasike, zavisi koliko karamele zelim)(nekada stavim i med kada nemam slada), onda sklonim sa vatre i dodam komad butera i mesam, mesam, mesam dok se ne napravi divni karamel. ako zelis tecniji dodajes malo slatke pavlake. (vise ne stavljam na ringlu)
karamel mi bude predivan, skoro isti kao u mc-u. (kad se hladi razvlaci se a kada se stegne na nekom kolacu u frizideru ponovo se otapa i rasteze... nije nikada krto..
nadam se da sam dobro objasnila jer kad krenem da pricam o karamelu...hi, hi, hi..malo flipnem.
evo sada sam iskopala recept jer ja to uvek pravim otprilike, vec imam razvijen osecaj kad pravim...
evo ga u originalu, probajte pa posle mozete da doterujete po zelji...
85 gr butera
100 gr secera (sa smedjim je mnooogo bolje)
3 kasike jecmenog slada ili meda
150 ml slatke pavlake
buter otopiti, dodati secer, kad pocne da se otapa...dodati med/slad...
staviti da se kuva/otopi sve i ohladiti sa strane 10-tak minuta.. (ja mesam, i ne cekam skroz 10 min)....
dodavati polako slatku pavlaku.., tri kasike, mesati, pa polako ostalo.. mesati, mesati.
...jedva cekam da neko proba pa da javi utiske... ja to prelijem preko umucene slatke pavlake na torti i bude famozno..
Ajme poguzluka! :D
ivka, majke ti, probaj ti...
ja bih umrla od ljepote i pojela desetorostruku dozu...
Nema još ni 10 sati, a ja-Poguzija idem praviti karamel.
Kad mi pozlije onda ću otvoriti temu:Sto kad pozlije od karamela? ahahaha
Super mi se čine ovi recepti.
Evo jedan recept za karamel preljev kao u McDonalda ..
http://www.coolinarika.com/recept/du...-karamel-krema
Nešto slično je radila Ana u jednoj od svojih emisija iz prošle sezone.neva prvotno napisa
Meni se čini da većina rest ili slastičarni koristi kupovne preljeve...
Pronašla recept Ane Ugarković:
Dulce de leche (karamelizirano mlijeko)
1. s kondenziranim mlijekom:
Zagrijte pećnicu na 220°C
ulijte 400 ml kondenziranog mlijeka u plitku vatrostalnu posudu. Umiješajte malo krupne soli.
Položite posudu u drugu, malo veću posudu i ulijte u nju vruću vodu tako da dođe do polovice visine manje posude. Prekrijte sa alu folijom i pecite 1-1/2 sata. Provjeravajte tokom pečenja i dodajte još vode ako je potrebno. Dulce de leche je gotov kada dobije lijepu karameliziranu boju. Ohladite
2. s punomasnim mlijekom:
3 litre mlijeka
1 kg šećera u prahu
1 žličice sode bikarbone
2 štapića vanilije, razrezani na pola po dužini
pomiješajte šećer, mlijeko, sodu i vaniliju u loncu kojem ste na dno stavili tanjurić kako se mlijeko ne bi hvatalo za dno lonca. Kuhajte na laganoj vatri oko 3 sata, miješajući svakih 10 minuta, dok mlijeko nije gusto i karamelizirano.
Hrskave palačinke s umakom dulce de leche
Sastojci:
3 žlice oraha
40 g maslaca, rastopljenog
malo soli
250 ml mlijeka
3 jaja
100 g brašna
1 žlica šećera + ekstra za posipanje
3 žlice dulce de leche (vidi recept)
125 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C
Tostirajte orahe dok ne puste aromu, oko 7 minuta. Nasjeckajte sitno. Pomiješajte ih tople sa malo maslaca i malo soli.
Napravite tijesto tako da pomiješate mlijeko, jaja, brašno, maslac, žlicu šećera i orahe. Ostavite da stoji 2 sata.
Zagrijte tavu sa malo ulja i ispecite palačinke. Posipajte svaku palačinku sa malo šećera.
Zagrijte grill u pećnici na 220 °C
Premažite maslacem vatrostalnu plitku posudu. Zagrijte dulce de leche sa vrhnjem, miješajući.
Premažite svaku palačinku sa tom smjesom, preklopite na četvrtine i položite u posudu. Prelijte sa malo umaka i stavite u pećnicu da se zapeku oko 5-7 minuta. Poslužite s još umaka.
....pa možda nekom pomogne.....
pa je li tko pokušao to miješati 3 h? mene mami to pokušati ali ne mogu se zamisliti da držim kuhaču 3 h..
za neke kreme izdržim sat vremena miješanja, ali više od toga
![]()
ako netko proba, neka javi
Zamisli da mijesas tri sata, a onda ono ne uspije. Mislim da bih se kroz prozor bacila.princess puffy prvotno napisa
ja sam naišla na recept za Hot caramel sauce, ali sad kužim da je to ovo isto od sandy, samo sa smeđim šećerom.
ma da,npr.netko ti pozvoni na vrata nakon 2h i 55 min i ti samo sekundicu otiđeš otvoriti a ono se sve zalipi za dno..Vali prvotno napisa
ali svejedno me mami da probam.
ja uopće nisam kuhala 3 sata,jer se već nakon sat i pol napravila lijepa karamela..princess puffy prvotno napisa
neva prvotno napisa
super,to je ohrabrujuće!
po čijem si receptu radila?
bilo je i toga.....ne bi mi bilo prvi puta 8)Vali prvotno napisa
hm! isprobati ili ne, pitanje je sad![]()
evo po ovom receptuneva prvotno napisa
A u pekaču, na programu za pekmez? Naravno, manja količina.
Ako netko proba neka javi...
ima li tko friška iskustva?
imam 3h viška pa se mislim...
nisam uspjela razumiti da li je dovoljan "običan " Zepter ili onaj poklopac kao ekspres lonac
(mislim,imam i taj poklopac ali čekam da naiđe dobra duša da mi pokaže kako se to stavlja na teču)
Duzinu kuhanja smanjuje upravo ekpres lonac pod pritiskom![]()