Ja sam se prije mučila s karamelom. Staviš šećer u posudu i mješaš na laganoj vatrici dok ne bude zlatnosmeđi i onda zaliješ vodom. Naravno to je živa gnjavaža, jer onaj šećer na dnu voli pocrniti dok je gornji još uvijek bijeli. Koliko god da mješaš nikako nije dobro.

Onda sam vidjela kako to "goli kuhar" radi i preporodila se.
Staviš 3 žlice šećera u posudu i malo vode. Vode tek toliko da je sav šećer mokri. Posudu staviš na laganu vatru i pustiš da se šećer otopi i dobiješ sirup. Povremeno promješaš. Kad dobiješ prozirni sirup ne mičeš s vatre nego pustiš dok ne požuti. Makneš s vatre, dodaš pola decilitra mlijeka, ništa ne mješaš nego vratiš na vatru dok se karamel ne otopi skroz i zgusne. Ovisno o količini mlijeka(vode) koju nadoliješ na karamel, preljev će biti gušći ili rjeđi. Na kraju se može zgusnuti gustinom (ukuha se unutra gustin) pa dobiješ gusti preljev.