Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Bezmesni ručak

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Bezmesni ručak

Molim ideje za ručak bez mesa za dijete od 15 mjeseci.
    Naime, što god bezmesno skuham Lei loše prođe :/
    Htjela bih joj npr. dati tjesteninu sa NEČIM - par puta sam tu na forumu pročitala da djeca jedu tjesteninu sa umakom od sira i brokule pa sam i ja tako nešto napravila ali nije htjela jesti, valjda nije bilo fino skuhano ?? (pa molim i recepte)
    Danas sam joj napravila pire od bundeve i crvene leće, i ta leća je stvarno ostavila nekakve ljuspice i to nikako nije htjela. Htjela bih joj dati i neke mahunarke a crvena leća mi se baš učinila zgodna za početak - ali nije uspjelo (dala sam joj već prije azki grah i grozno ju je napuhao pa sam odustala od mahunarki)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

znatiželjno se priključujem jer i mene zanima šta da mu više dam a da nema mesa ili jaja.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krpice sa zeljem, tijesto sa sirom, zapečeni karfiol s vrhnjem i sirom, zelje s paradajzom i pire, špinat i pire, varivo od slanutka i povrća, varivo od kelja, varivo od poriluka...

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mrkva s rizom
    tikvice kuhane na mlijeku s dodatkom griza
    karfiol s bilo cim
    tjestanina s umakom od rajcice

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

(sta ima rajcica?) :D
    Mima, probaj tjesteninu sa sirom, bez brokolija. Ili krompir sa brokolijem. Dodaj malo celera u varivo. Ili soje. Ako vec (zlato malo, ista ja) tako voli meso.

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

samo sam te cekala

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije da ona voli meso nego ja valjda ove stvari bez mesa prilagođene njoj loše napravim. Ja bih htjela jedan dan napraviti neku tjesteninu, a jedan dan mahunarku (3 dana u tjednu meso, dva ribu). Variva joj radim sa mesom, soju još nije probala (probat ću joj dati tofu uskoro).

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozda joj budu bljutave bez mesa. Dodaj neke palente ili griza ako nije alergicna.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

a kako radite tu tjesteninu sa sirom? Ja sam pomiješala kuhanu brokulu i sir i malo vrhnja za kuhanje i time prelila tjesteninu - potpuni neuspjeh

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

tjestenina s umakom od rajcica
    mahune s mrkvom i krumpirom
    rizot s graskom i mrkvom

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tijesto sa sirom radim tak da promiješam svježi sir s jajetom (a valjda može i bez njega), malo posolim (ak još ne soliš, ne treba) i pomiješam s kuhanom tjesteninom, stavim u malo nauljenu vatrostalnu posudu, zalijem vrhnjem i pečem u pećnici dok ne porumeni.

Umak od brokule sam radila tak da bi na malo ulja popržila malo luka i mrkvice, podlijala vodom i dinstala dok skoro ne omekša, ubacila brokulu i onda poklopila (tak da se više pari nego kuha jer je malo vode, samo treba paziti da skroz ne ishlapi voda pa da ne zagori). Kad je brokula gotova, podlijem s vrhnjem i kratko prokuham.

Super su mu i popečki od zobenih pahuljica, ali u njih mora ići jaje (ili baš ne mora, ne znam bi li se moglo napraviti bez jaja).

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo popis (djelomican) jela bez mesa iz kuharice Annabel Karmel: (ako te nesto konkretno zanima rado cu ti napisati):

Oskarov užitak (brokula,cvjetača, tikvica, tvrdo kuhani žumanjak)
    Trio od cvjetače, crvene paprike i kukuruza
    Pita od graha sa špinatom i krumpirom
    punjeni krumpir
    iznenadjene od kupusa (sa smedjom rizom, sirom, rajčicom)
    Kroketi od mrkve i tikvica
    poriluk i krumpir sa svjezim sirom
    povrce u umaku od sira
    ratatouille - složenac od povrća
    slatka mjesavina povrca
    zvjezdice s rajcicom i tikvicama
    kuglice od rižinih pahuljica i sira
    tikvice sa sirom
    penne s tikvicama i sirom
    špageti primavera
    kremasti umak od povrća za tjesteninu
    umak za tjesteninu od sira i rajčica
    umak za tjesteninu od špinata
    vegetarijanski popećci

Inače, na Interliberu sam vidjela vegetarijansku kuharicu za djecu (na engleskom), pa ako ides obrati paznju. Ne znam kako se zove knjiga ili autor, niti na kojem je standu. Jedino znam da je u Paviljonu 5, jer Paviljon 6 sam protrcala (e jesam ti pomogla, he he)

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neke ideje... Probaj tjesteninu s umakom od rajcica (npr. cesnjak "zdinstati", dodati pasirane rajcice, zacine, vodu, iskrckati), spinat izmijesan s pire krumpirom (ja osobno volim pire bez mlijeka), a mozes dodati i jaje, dinstana ili kuhana riza s preljevom ili npr. kuhanom ciklom. Luka voli izmedu obroka jesti kuhanu mrkvicu. Obozava juhu od Hokaido buce: "izdinstas" malo luka, dodas bucu (1/2 ili 1/4) narezanu na kockice, dodas vodu, kad buca omeksa izvadis ju i izgnjecis te vratis u vodu, dodas zacine po ukusu te malo vrhnja za kuhanje (sojinog, biljnog ili kravljeg ili samo mlijeka), po zelji na kraju. Ja u tu juhu dodajem i crvenu lecu i psenicne pahuljice, tako bude vise kao varivo i Luka je lakse sam moze jesti (sve zeli jesti sam)), a Lukina baka stavlja one male okruglice za juhu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imam ja makrobiotičku kuharicu za djecu (JBP) i još jednu skoro pa vegetarijansku od Lucy Burney ali izgleda da Lea neće takvu hranu
    Evo jučer sam joj napravila taj pire od bundeve i leće, meni je to inače super jelo, ali nije htjela pojesti niti žličicu. Doduše leća je ostavila te nekakve ljuspice, ne sjećam se da mi se to prije događalo.

Lonni ako ti nije teško ajde mi napiši ovaj kremasti umak od povrća za tjesteninu; sviđa mi se što je kremast.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mima, ako ces brokoli, ja to ovako radim. Obarim brokoli. Ocijedim. Na maslinovom ulju bacim cesanj bijelog luka, dodam brokoli i zalijem vrhnjem za kuhanje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Točno tako ja radim nama, a za Leu mi se to činilo nekako .. pa ne znam, prejako ?? A zapravo joj dajem i maslinovo ulje i češnjak, i vrhnje za kuhanje.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mima, andrejček sve više traži "odraslu" hranu. baka mu kuha posebno ali napravi "pravo" jelo, recimo pileći paprikaš, teleći saft, juhu, razne cušpajze... naravno prilagođeno njemu, lagano začinjeno i s dodatkom kojekakvih sjemenki.

možda je i lei dosadila bebi-hrana.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ovo ti je autorici jelo u kategoriji za bebe od 6-9 mj.
    225 g repe oguljene i narezane
    350 ml mlijeka
    100 g cvjetače razdvojene na male cvjetove
    40 g zamrznutog kukuruza (? - valjda moze i obicni)
    40 g cheddar sira naribanog

Repu stavite u posudu s mlijekom, pustite da provri, smanjite vatru i kuhajte 10 min. Dodajt kukuruz i kuhajte 5 min. Maknite s vatre i umiješajte sir da se rastopi. Protisnite kroz pasirku i prelijte tjesteninu.

Svaki umak ti moze biti kremast ako povrce nakon npr. kuhanja na Zepteru ili dinstanja smiksas sa stap mikserom.
    Ja za nas vece u pecnicu ubacim sve ljetno povrce (tikvice, patlidjane, paprike, luk, rajcicu) i onda smiksam sa stapom. Tako muzu podvalim patlidjan.
    Inace i moje dijete je mesozder, pa je tata hepi. Tu pada u vodu ona teorija o tome da sto jedes u trudnoci da ce ti dijete voljeti jesti. Ja sam se davila u povrcu, a ona skace samo na kravino mladunce.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji npr ne vole palentu.

ali vole kad u nju umijesam sir dok je vruca, pa se on fino rastopi, pa ju izlijem u tanku tepsiju za pizzu, jako tanko, i dooooobro zapecem. to zovu hrskava palenta i jedu sa salatom. i jako im je mljac.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Grašak varivo sa dimljenim tofuom i lukom, Irma se davi u tome.

Recept je iz one kuharice A. Janjatović-Zorica "Složenci i variva", imaš tamo još nekih fora variva koji mogu proći za male.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

grr ms ivy kakva bebi-hrana ja sam baš počela kuhati za sve nas jedno jelo, naravno prilagođeno Lei. Samo mi se nekad naša varijanta čini preintenzivna za nju, zato me zanimaju nekakvi umaci za tjesteninu (npr.) prilagođeni njoj.

Danas sam npr. radila poriluk čušpajz - nula bodova, završilo je sa **** kašicom. Možda i bilo dobro vratiti se na bebi-hranu ??

Svima hvala na idejama i receptima. Lea još ne jede nikakve mahunarke, azuki grah i leća su se pokazali kao promašaji, pa ću sad probati sa tofuom i pireom od slanutka.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Probala danas uvaliti krpice sa zeljem ali nije bilo teorije. Na kraju je jeo kuhanu piletinu iz juhe.

Lonni, daj please napiši recepte za krokete od mrkve i tikvica, vegetarijanske popečke i kuglice od rižinih pahuljica i sira.

Ivana, super mi jeideja ovo sa palentom, baš ću probati.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ivana, s kojim sirom to radiš?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Evo prepisujem iz kuharice s napomenom da ništa od toga nisam probala, te da ima sastojaka koje ja ne bih još davala svom djetetu, ali može se prilagoditi. To je sve za djecu iznad godine dana.

kroketi od mrkve i tikvica: za 6 kroketa-
    75 g mrkve, 75 g tikvica, 75 g krumpira, jedan luk, tri jušne žlice mljevenih badema, dvije jušne žlice oštrog brašna, dvije jušne žlice lagano tučenog jajeta.
    Naribajte mrkvu, krumpir, tikvice, luk. Uzimajte male količine naribanog povrca u dlan i istisnite višak tekućine. Stavite povrće u zdjelu i pomiješajte s bademima, brašnom i jajetom, začinite po ukusu (sol, papar), rukama oblikujte šest kroketa i pržite oko 6 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

kuglice od rižinih pahuljica i sira:
    75 g brašna, 50 g margarina, pola čajne žličice gorušice u prahu, 25 g naribanog cheddar sira, 50 g naribanog parmezana, jedna oguljena i naribana jabuka, jedna naribana mrkva, 40 g rižinih pahuljica, 1 tučeno jaje, 50 g sezamovih sjemenki.
    Dobro izmiješajte brašno, margarina, gorušicu i sireve. Dodajte jabuku, mrkvu i rižine pahuljice, a zatim rukama obikujte kuglice. Umočite ih u jaje uvaljajte u sezamove sjemenke i pecite 15 do 20 minuta u pečnici unaprijed zagrijanoj na 180.

vegetarijanski popečci - osam komada
    jedan fino nasjeckan luk, 50 g bijelog dijela poriluka nasjeckanog, 175 g cvjetače razlomljene na cvjetove, 175 g narezanog kupusa, 175 g tikvica narezanih na ploške, 225 g fino nasjeckanih gljiva, 50 g oštrog brašna, dvije čajne žlice vegete rastopljene u vodi, krušne mrvice od šest kriški integralnog kruha, jedno tučeno jaje
    Luk i poriluk zdinstati. U drugoj posudi se kuha cvjetača, kupus i tikvice dok ne omekšaju (na pari najbolje) Kad je luk gotov umiješajte gljive i pržite još 3 minute. Dodajte malo limunovog soka. Grubo nasjeckajte cvjeaču kupus i tikvice te ih stavite u smjesu gljiva i luka, dodajte brašno i dobro promiješajte, dodati vegetu s vodom, sol i papar te malo krušnih mrvicca da se mješavina zgusne. Pobrašnjenim rukama oblikujte male popečke, nakon što se smjesa malo ohladi. Onda u brašno te u tučeno jaje i u krušne mrvice. Staviti u hladnjak na pola sata da se stvrdnu prije prženja.

Zadnji recept je poduzi. Ja ipak kuham jednostavnije. Iako nije luda za povrcem danas je pojela tjesteninu s tikvicama i svjezim sirom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Samo da kazem da sam neki dan imala u rukama francuski kalendar dohrane.
    Za nepovjerovati!
    rajcica i naranca sa cetiri mjeseca.
    iznutrice sa sest...
    nadam se da ce mi ga iskopirati i poslati.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lonni hvala
    Samo napomena da gljive nisu za mlađe od 3 godine. ali ovaj recept može i bez gljiva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma bilo koji, ugl onaj neki podravec, edamac, kad je pri kraju pa mu pase malo updejtanja

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    zato me zanimaju nekakvi umaci za tjesteninu (npr.) prilagođeni njoj.
    Ja dovedem creme fraiche (kod nas je to mileram s 32% mliječne masti) do vrenja i u njega ubacim kockice sira (goude, ementalera, tako nečeg) i miješam dok se ne otope. Zatim ubacim kockice još neke slične vrste sira (znači, sirevi blagih okusa, nikako ne brie, camambert i slični) i kad se napravi kompaktna masa prelijem je preko tijesta. Dakle, Fiona se davi u tome, mogla bi to jesti svaki dan.

U tu smjesu možeš ubaciti što god želiš, od lagano prokuhanih brokula nadalje.

Zatim, mi volimo bezmesni ručak u stilu špinat, pire od krumpira i jaje na oko.

Bilo koje varivo prilagođeno njezinoj dobi (dakle, s manje začina) u kojem se nije kuhalo meso.

Povrće (mrkvica, koraba, brokula, karfiol i sl.) kratko prokuhano i zatim lagano poprženo na maslacu i uz to pire od krumpira ili kuhana riža.

Riža koju najprije skuhaš, a zatim prepečeš bez ulja i ikakve druge masnoće i prilikom pečenja joj dodaš kuhanu mrkvicu, grašak i jaje.

Bilo koja gusta juha od povrća (šparoge, karfiol, miješano povrće) u koju staviš prepržene kockice kruha također može biti zaseban obrok, jer je dovoljno hranjiva.

Ako se još nečeg sjetim, javim ti.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A dajete li djeci sparoge iz staklenke?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Samo napomena da gljive nisu za mlađe od 3 godine.
    A zasto?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam čula tj. čitala čak do 12 godina, a zašto, radi toga što dječja jetra ne proizvodi nekakav enzim (??) potreban za probavu tj, preradu gljiva pa gljive mogu biti opasne (i one iz uzgoja)

Što se bezmesnog ručka tiče nedavno sam napravila Lei brokulu dinstanu sa mrkvom i lukom i vrhnjem i to joj dala sa tjesteninom, pljuvala je od prve žlice i onda u slast pojela (kršitelj koda)ovu kašicu tagliatelle sa brokulom i vrhnjem. Sad je već stvarno u pitanj čast mene, poznate vege kuharice :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sad jedna ogavna prica o sampinjonima. Prije nekoliko godina sam jela sampinjone, pa mi je nesto sutradan bilo mucno, pa sam ispovracala totalno nesvarene gljive, kako sam ih i pojela...Toliko o njima. (I o meni)

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    A dajete li djeci sparoge iz staklenke?
    Ne, ali svježe skuhane je jela.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja sam čula tj. čitala čak do 12 godina, a zašto, radi toga što dječja jetra ne proizvodi nekakav enzim (??) potreban za probavu tj, preradu gljiva pa gljive mogu biti opasne (i one iz uzgoja)
    joj, mima, sto puta ti hvala na ovome
    I ja sam to pročitala prije više godina, ali, s obzirom da mi djeca tada nisu bila ni u planu,... zaboravila sam objašnjenje.
    I onda sam jednom na Forumu izletjela s time... samo što me nisu razapeli.
    Eh, da mi je sada pronaći taj topic!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mene zanima ssa kojom tjesteninom početi i na kaj moram pazit pri kupnji....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •