Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Rhogam injekcija - pomagajte

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Rhogam injekcija - pomagajte

Cure pomagajte moram hitno nabviti injekciju Rhogam jer sam RH negativna a uskoro idem kod dr. Kosa na amniocitezu pa su mi rekli da ponesem tu injekciju. Dali znate gdje ju mogu nabaviti u Zagrebu i koliko ona košta? Dali je nužna uputnica soc. ginekologa ili se može kupiti i bez uputnice.
    Hvala puno!

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja sam je baš u ponedjeljak primila nakon amniocenteze jer imam krvnu grupu 0Rh (neg) ali su mi je dali u bolnici. Poslije prvog poroda je bila nestašica tih injekcija pa sam muža poslala u ljekarnu i donio je bez problema. Ali svejedno mislim da moraš donijeti neku preporuku od svog ginekologa. Ne znam koliko košta. Sorry!
    Posljednje uređivanje od diabolica : 27.05.2010. at 09:53

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Suzanaab prvotno napisa Vidi poruku
    Cure pomagajte moram hitno nabviti injekciju Rhogam jer sam RH negativna a uskoro idem kod dr. Kosa na amniocitezu pa su mi rekli da ponesem tu injekciju. Dali znate gdje ju mogu nabaviti u Zagrebu i koliko ona košta? Dali je nužna uputnica soc. ginekologa ili se može kupiti i bez uputnice.
    Hvala puno!
    vrlo vjerojatno ima ona apoteka koja je u istoj zgradi gdje i Vili (oni imaju sve kaj traže ginići iz Vilija). nazovi ih pa pitaj koliko košta i koliko im treba da nabave ako nemaju. tamo znam da ne forsaju sa uputnicama (a i bolje im je ako ti platiš), samo moraš imati neki papir gdje piše da ti treba ta injekcija.
    također probaj zvati i apoteku na Dolcu koja ima sve lijekove (uvozne i domaće) pa se možda tamo može jeftinije nabaviti, samo mislim da trebaš nešto duže čekati

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znaci nakon amnio se treba primiti ta inekcija? nisam jos trudna, ali sam negativna a muz pozitivan, a na amnio cu garant ici jer sam babac

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Pinky mislim da se ta injekcija daje tek nakon prvog poroda i to ako je beba pozitivna

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    Pinky mislim da se ta injekcija daje tek nakon prvog poroda i to ako je beba pozitivna
    Mislim da se računaju i pobačaji.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ukoliko je majka Rh -, Rhogam je obavezan i kod amniocenteze.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako je majka Rh-, Rhogam je potreban u svakom slučaju gdje dolazi do mogućeg kontakta krvi majke i Rh+djeteta, znači i amnio, i spontani, i porod (naravno prvo se provjeri krvna grupa djeteta, da se ne daje bez potrebe)

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je majka Rh-, Rhogam je potreban u svakom slučaju gdje dolazi do mogućeg kontakta krvi majke i Rh+djeteta, znači i amnio, i spontani, i porod (naravno prvo se provjeri krvna grupa djeteta, da se ne daje bez potrebe)
    hvala! nadam se da se ivf biokemijske trudnoce ne racunaju trudnocama u ovom slucaju....

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj SpOOklica prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je meni poznato, ne radi se nikakva provjera. Naime, ja sam B Rh-. Imala sam tri rana pobačaja od čega sam dva puta kiretirana. Nakon svake kiretaže sam primila Rhogam, a treći puta sam bila vrlo kratko trudna, pa je ginekolog zaključio da nema potrebe. Također sam dobila injekciju nakon poroda neovisno o tome što je moj sin ista krvna skupina.

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Što se provjere krvne grupe djeteta tiče, čini mi se da to varira od bolnice do bolnice. Npr, meni u Vinogradskoj su dali Rhogam tek nakon što su utvrdili da je beba pozitivne krvne grupe.
    A što se biokemijskih trudnoća tiče, mislim da one ne mogu izazvati probleme, jer mislim da se u tako ranoj fazi još nije razvila krv fetusa koja bi se mogla pomiješati s majčinom.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala palagruzice!!! cmok!

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni su nakon poroda provjeravali krvnu grupu maloga, pa zbog čekanja nalaza skroz zaboravili dati Rhogam, da ih nisam pitala to jutro koja je krvna grupa malome, i da li trebam primiti Rhogam, prošao bi i rok za primiti ga

diabolica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

SpOOklica i meni se to dogodilo da sam ih sama poslije prvog poroda morala upozoravati. Žalosno! Potpuno su zaboravili jer mi je porod bio težak i onda u toj cijeloj zbrci skoro da ga nisam dobila. Drugi put sam poslije spontanog dobila, a i sada nakon amniocenteze.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad se može utvrditi da li je beba Rh pozitivna ili negativna (nakon poroda), anti-D nije potreban ženama čije su bebe također Rh negativne (npr. mojoj mami nisu dali jer su utvrdili da sam ja negativna, a meni su oba puta provjeravali djecu prije nego su mi dali injekciju. Uzeli su krv iz pupkovine dok je još pulsirala. Nisu zaboravili, ali i ja sam bila nestrpljiva i stalno ispitivala.) Mislim da se provjerava i da li je kod djeteta došlo do nekih problema, tj. da li su eventualna mamina antitijela napravila neku štetu (ne znam kako točno to rade, direktni Coombsov test iz bebine krvi? i što ako je došlo do problema, radi li se tada transfuzija ili izmjena bebine krvi?)
    Ako se zna da je otac Rh negativan kao i majka, beba može biti samo Rh negativna (recesivni gen) pa anti-D također nije potreban, ali mislim da je uputno just in case provjeriti bebinu krv.

Anti-D se daje Rh negativnim ženama:
    - unutar 72 sata nakon poroda (čim prije),
    - ženama kod kojih je tijekom trudnoće došlo do okolnosti u kojima se mogla desiti senzitizacija (čim prije - abortus, spontani pobačaj, invazivni testovi kao amniocenteza, CVS, vaginalno ili placentalno krvarenje, abdominalna trauma),
    - ženama koje su već dobile dozu anti-D, ali je u krvi pronađeno fetalnih antigena više od očekivanog i preporučene su dodatne doze.

Kad god se posumnja da je moglo doći do senzitizacije, uputno je napraviti krvne pretrage da se vidi da li u majčinoj krvi ima antitijela. Problem je što trudnice ne moraju nužno primijetiti, znati, niti reći liječniku za sve potencijalno opasne slučajeve.

Preporučalo se prije da se anti-D ne daje rutinski u slučajevima spontanog pobačaja prije 12 tjedana gestacije, međutim, i u ranim pobačajima može doći do tzv.feto-maternalne transfuzije, tako da neke žene mogu biti u rizičnoj situaciji i ne dobiti Rhogam (tu se javlja problem utvrđivanja gestacijske starosti ploda, a uvijek postoji i mogućnost neprimijećenih ranih pobačaja).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •