-
Peterlin, dva su važeća pravopisa još uvijek, varijante podaci - podatci i pogreška - pogrješka. I ja sam gimnaziju završila krajem osamdesetih i ne sjeda mi u uho nikako "novi" pravopis s pogrješkom i zadatcima, no za naše izdavačke kuće moram se ravnati po njemu. Lektor sam na jednom zg fakultetu i tu gdje imam slobodu radije se služim "starom" varijantom, pogreškama i zadacima. Što se elementarne pismenosti tiče, svi su pravopisi, mislim, u redu, služim se Babić-Finka-Moguš još od fakultetskih dana i "plavim" jezičnim savjetnikom skupine autora. Mislim da je u službenom dopisivanju važno razlikovati ije-je, č-ć, pravilno složiti rečenicu (izbjegavati preduge), i neke osnovne stvari koje se nauče do kraja srednje škole, a to što je značajna količina ispravno reći znatna količina, ili značajan događaj - ispravno je važan događaj - to su već nijanse koje samo oni koji se bave time mogu znati.
I pismenost je stvar zanimanja, volje, a dijelom vjerojatno i žice za dobro izražavanje, jer lektorirala sam nekoliko sveučilišnih udžbenika (područje medicine) koje su pisali profesori s puno titula i stručnoga znanja, ali s užasno lošim poznavanjem ne samo pravopisa i gramatike, nego i stručne terminologije iz svoga područja (npr. medicinar koji žuč napiše žuć, a limfa mu je linfa). Možda je to stvar i nekoncentriranosti ili opuštenosti jer zna da će se njegov tekst nekoliko puta peglati.
Posljednje uređivanje od vikki : 27.05.2010. at 19:15
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma