-
Ja sam sve sklonija preporučiti Matičin pravopis iako mi se neka rješenja u početku nikako nisu sviđala i bila sam jako protiv (a onda sam shvatila da smo jako licemjerni u pitanjima jezika, ali to je sasvim druga tema). No dala sam mu malo vremena i ako treba preporučiti pravopis za "kućnu" uporabu, čini mi se boljim nego neki drugi. Pregledniji je, a mnoga se rješenja drugdje pronalaze teško ili čak nikako. Osim toga je suvremen pa se tu i tamo osvrće i na pravila pisanja računalom.
Meni ne smetaju ni pogrješka ni podatci i u svojim tekstovima obično tako i pišem, a kad lektoriram najčešće se vodim željama/zahtjevima naručitelja. Studentima uvijek naglašavam da nije važno kojim se pravopisom služe (mislim na suvremene), ali je važno da su dosljedni (dakle ne uzimati malo pravila iz jednog, malo iz drugog; ili ako odluče pisati podatci umjesto podaci, onda moraju biti i postotci, a poželjno je i strjelica i uporaba i sl.).
Nedavno je izašao novi Babić-Moguš pravopis usklađen s normama Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika. Stigla sam ga samo prelistati pa ne znam još ima li značajnih razlika u odnosu na Babić-Finka-Moguševe. Zasad mi se čini da je samo kozmetički dotjeran, ali to što je "usklađen s normama Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika" (to mu stoji u podnaslovu) sigurno će utjecati na njegovu uporabu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma