-
Što se tiče gramatike i pravopisa jedna od najgorih na ovome forumu
, imala sam 5 iz hrvatskog zbog zadaćnica i lektira, ali kada bi ih dobila nazad nakon profesorovog pregleda, to bi se sve crvenilo od grešaka).....ali u govoru zato rijetko kada griješim i imam dobar naglasak ( možda zato što mi je baka porijeklom iz Hercegovine, jer u Zagrebu ljudi, pa i ja često, krivo naglašavaju riječi...kao kod onoga primjera Klaudija, isto tako Dalmatinci, kao i Zagorci u svome govoru tj.dijalektu krivo govore...npr. bili samo u Konzuma, umjesto bili smo u Konzumu- ispravite me ako griješim, i ako je tu stvar u dijalektu, ja primjećujem da takav govor većina smatra književnim i ispravnim,isto tako pojedinci krivo koriste imena kao što sam već pisala Stipeta, Antea itd)
Mislim da internet dosta utječe na pravopis, npr. meni se na facebooku nedaju pisati velika i mala slova, tako da kao i većina sve pišem s malim slovim, imena, gradove itd.
Isto tako komp. mi je ponekad prespor, i preskače mi neka slova koja sam napisala , tako da mi često pola slova fali u riječi ili rečenici.
Trebam savjet, htijela bi si kupiti Hrvatski pravopis pa mi trebaju preporuke, neki dan sam u Profilu naišla na jedan jedini s nekakvim CD-om.
Uglavnom sad vidim da nema šanse da položim Hrvatski na faxu, jer npr. ja znam primjeniti palatalizaciju, padeže u govoru, ali kada treba odrediti do koje je promjene došlo u rečenici e onda dolazi do problema, je li to jotovanje, palatalizacija......mrzim štrebanje definicija...zato imam problem s stranim jezicima isto kada je riječ o ispitima znaja iz gramatike;-(
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma