Sorry, na brzinu sam pisala, mozak na godišnjem, naravno da su prvi, drugi, treći... redni brojevi, mislila sam na glavni broj. Isprika

Ne može deset učenika su položili, nego deset učenika je položilo ispit. Tu je subjekt deset učenika, a nominativ je deset (učenika je genitiv, imenice uz brojeve uvijek su u genitivu).

Glavni brojevi od 5 nadalje se ne dekliniraju, a padeži se izriču prijedlogom (plivao je s deset kolega), dok se imenica koja dolazi uz njih nalazi u genitivu (deset učenika i desetero djece).

Primjeri u kojima je broj subjekt: deset učenika je položilo, desetorica su položila, desetak ih je položilo (ovdje je deset glavni broj, a desetorica i desetak brojevna imenica).

Npr. U moru je plivalo troje djece. (troje kao zbirni broj i glagol u srednjem rodu) / U moru su plivale tri djevojčice. (tri kao redni broj i glagol u 3. l. mn. ž. rod)
Ili Četvero janjadi siše mlijeko. / Četiri janjeta sišu mlijeko.

Vidim dvoje djece ili dva djeteta, značenje je isto, no vjerojatno ćeš upotrijebiti ovisno o kontekstu. Pretpostavljam da ćeš reći kako imaš dvoje ili troje djece, a ne dva ili tri djeteta. Ne znam kad reći dva djeteta, nisam nikad razmišljala o tome (nemam djece ), možda se naše netko s dobrim primjerom.