Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 77

Tema: pranje perilice rublja sodom i/ili octom

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno pranje perilice rublja sodom i/ili octom

vrijeme je da operemo perlicu pa me zanima kako ju perete ovim eko sredstvima za čišćenje (soda i/ili ocat)?
    znači trebao bi mi opis postupka

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nama je majstor nedavno rekao da samo u pretinac za prašak stavim dvije žlice sode i zavrtim na barem 60°c praznu mašinu

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja pretinac napunim sodom, a bubanj sa 3-4 litre octa, temperaturu stavim na 95 stupnjeva

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Joooj, gdje su sada oni postovi korisnika majstora? Te postove sam isprintala i po njima dva-tri puta godišnje čistim perilicu rublja. Nadam se da će me novi pretražnik poslužiti.. samo malo..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Našla sam!
    http://forum.roda.hr/threads/21426-Čišćenje-perilice?p=719852&viewfull=1#post719852

Ispričavam se, ne znam sad nabrzinu na novom forumu lijepo formatirati link.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mm je ovaj puta oprao onako s ubacivanjem sode i octa u bubanj na poila, ali drugi puta ćemo po majstorovim uputama
    hvala na linku
    Posljednje uređivanje od tina55 : 31.05.2010. at 09:45

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zasto perete masinu? ja svoje nikad nisam oprala. osim onu za sudje, al ni nju nisam prala cesto. mozda dva-tri puta u 6-7 godina... (jesam joj cistila i "prala" onaj dio gdje se preklapaju vrata i "tijelo" masine, tu je najcesce izgledala prljavo i musavo, i filter, naravno)

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi ju peremo svakih par mjeseci jer koristimo platnene i peremo ih u perilici pa da sve bude čisto za pranje pelenica
    ja sam skužila da perilicu treba povremeno oprati sodom i octom bez veša unutra kako bi se uklonio kamenac, ostatci sapuna, prljavštine koja se unese vešom, a ne ispere

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hm, moja mama to nije radila, ali očito su nekada i deterđenti i omekšivaći i mašine bili drugačiji. Ja sam kao cura prala veš u vešmašini, ali ne sjećam se da sam ikada vidjela takve ljigave crne naslage na njoj kao što ih imam danas na svojoj vešmašini (čistim, posebno posudicu za det. i filter i mrežice na dovodima vode). Da i miris-fuj. Neznam u čemu je caka, ali ja ću je pokušati oprati kako je majstor rekao, hvala za linkove.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a, da, vidis - posudica za detergent... nju sam prije cesce znala izvadit van i izribat. al sad, s ovom masinom (skoro dvije godine je imam) sam to napravila mislim dvaput...

mislim da bi moglo biti do toga sto sam smanjila kolicinu detergenta i sto koristim praskaste koncentrate, pa sam prasak u posudici zauzme malo mjesta i ne talozi se i ne lijepi naokolo kao sto je to cinio detergent koji sam ranije koristila...

a mozda se moja masina ni ne stigne "usaftati", obzirom na to koliko se cesto vrti

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Može bit, ali i ja koristim samo praškaste deterđente, vrtim svaki dan bar jednu turu, iskuhavam sigurno dva puta tjedno, ostavljam otvorenu vešmašinu kad ne perem i izvučem posudicu da se lufta. Jedino mi ostaje da je problem u omekšivaću, a u dozi za njega kao i da krene to odvratno ljigavo crnilo, mislim da bumo prešli na home made omekšivaće, bit će jeftinije, zdravije, a možda i sredimo te gljive (plijesan što li već).

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jel se ta plijesan ili gljive ili stojetovec jos negdje nalaze ili samo u/oko posudice za prasak? mozda ja ne gledam na prava mjesta?

al ja ni po robi ne primjecujem da nesto ne sljaka kako treba, sve mi je normalno - oprano, mirisno... (osim onog nekog cudnog "primirisa" tamne robe kad je tek izvadim iz masine, al to se izlufta dok se osusi, suha roba nema nikakav "primiris" )

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i meni je crno jedino malo u toj posudici za prašak i omekšivač, iako isto koristim samo praškaste deterđente, a i omekšivače samo home made koristim
    roba mi je isto sva oprana i miriši i mokra i suha
    ali mi peremo vešmašinu preventivno, mislim da to treba povremeno iako sve ok funkcionira

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kod mene je crna posuda za deterđent, kad izvadim posudu cijeli taj prostor gdje se ona nalazi bude crn. Posudu uspijem super očistiti, ali taj prostor, muke. Trljam četkicom za zube i parnim čistačem. A onda je tu i cijev kroz koju curi voda, deterđent i omekšivać. Uspjela sam nekako doći do nje i ugurati prste. Strava, ljigavo i smrdljivo. Kako bih to očistila nemam pojma. Veš moram odmah izvaditi iz vešmašine, ako mi kojim slučajem odstoji par sati, smrdiiii. Lijevala sam i domestos, ostavljala tako preko noći, kupovala neka sredstva za čišćenje vešmašine i ništ. Sad ću stvarno oprati kak je majstor rekao, možda bude bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Zaboravih reći što mi je enigma. Moja mama niti dan danas nema tih crnih naslaga. Koristi i praškaste i tekuće deterđente i obične omekšivaće, dakle klasika. Puno manje pere jer su samo ona i brat. Mislila sam da je to čak i do vlage u kupaonici. Njena je mala, mala, bez prozora. Naša je puno veća i imamo prozor koji je gotovo uvijek otvoren. Nemam pojma...

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pretinac za deterdžent napuniti soda bikarbonom, izvrtiti na prazno najduži program, na najvišoj temperaturi.
    Kad završi, učiniti isto, ali umjesto sobe b. u bubanj uliti 1/2 litre alkoholnog octa.
    Ne miješati sodu b. i ocat - poništava se učinak.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj dani1 prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene je crna posuda za deterđent, kad izvadim posudu cijeli taj prostor gdje se ona nalazi bude crn. Posudu uspijem super očistiti, ali taj prostor, muke. Trljam četkicom za zube i parnim čistačem. A onda je tu i cijev kroz koju curi voda, deterđent i omekšivać. Uspjela sam nekako doći do nje i ugurati prste. Strava, ljigavo i smrdljivo. Kako bih to očistila nemam pojma. Veš moram odmah izvaditi iz vešmašine, ako mi kojim slučajem odstoji par sati, smrdiiii. Lijevala sam i domestos, ostavljala tako preko noći, kupovala neka sredstva za čišćenje vešmašine i ništ. Sad ću stvarno oprati kak je majstor rekao, možda bude bolje.
    i nmeni sve isto tako! ih ne mogu reći da mi je lakše nego mi je sad još i teže kad znam da nas ima još jadnica crnih ljigavih kutijica!
    čime se to pereeeeeeeeeeeeeeeeeeee? upomooooooooooooooooooćććć!

a veš? ne smijem ni pomisliti šta sam sve radila
    idem sad oprati mašinu po uputama - možda me neko čudo spasi!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

A onda je tu i cijev kroz koju curi voda, deterđent i omekšivać.
    to nisam provjeravala, moram to ispitati
    možda je stvar u količini deterđenta koja se stvalja, nama je posuda malo crna, ne previše, inače se pridržavamo uputa od jedne žlice deterđenta za pelene
    i kod svakog pranja stavljamo sodu s praškom umjesto calgona i ocat i eter. ulje lavande umjesto omekšivaća

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja kad perem robu u deterđent uvijek dodajem dio sode, otprilike pola-pola. Ne perem posebno mašinu. I nemam nekih naslaga, sad ne znam je li zbog sode ili imam sreće.
    Još moram dodati da već dugo nisam prala robu na više od 60 C
    Posljednje uređivanje od pomikaki : 31.05.2010. at 15:18

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E sad jedno pitanje u vezi sode, zar soda ne izbjeljuje. Kod bijelog veša super, ali kod šarenog čini mi se da bi mogao biti problem ili pretjerujem.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kad perem robu u deterđent uvijek dodajem dio sode, otprilike pola-pola. Ne perem posebno mašinu. I nemam nekih naslaga, sad ne znam je li zbog sode ili imam sreće.
    Još moram dodati da već dugo nisam prala robu na više od 60 C
    ja isto tako, samo još preventivno i perem
    meni soda ništa ne izbijeli, perem i šareno sa sodom

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    meni soda ništa ne izbijeli, perem i šareno sa sodom
    Isto tako.
    Meni je ta navika ostala iz platneno-pelenaške faze. Dok sam prala pelene samo s malo deterđenta, znala je perilica uloviti neki neugodan miris (baš perilica, a roba i pelene ne, osim ako je duže stajalo nakon pranja u bubnju). Onda sam počela prati pelene neko vrijeme samo sodom pa je to nestalo, ali pelene smo ubrzo skinuli.
    Sad dodajem sodu više iz ekoloških razloga i iz navike, a negdje sam čitala da ostaci deterđenta u odjeći mogu smetati djeci i osjetljivijim osobama. Tako da mi je doza za jedno pranje žlica deterđenta i žlica sode. Rezultat je ok, oprano je i barem više ne nađem ostatke deterđenta po tamnoj robi, a osjetljivi na deterđent nismo ni ranije bili.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

oprala sam masinu po majstorovim uputama, prvi put samo soda i na 95C. Bilo je puno pjene u masini, a poznato je da soda ne pjeni (osim u kombinaciji sa octom, ali njega sam nakadno stavila ,a vec je bilo pjene uveliko) , znaci zaostali deterdzent... Nikad je nisam oprala na taj nacin, vec bih ponekad dodala pomalo sode deterdzentu i mislila sam da je samo to ok, kad ono...
    A taj homemade omeksivac koji pominjete je li to ovaj za koji je majstor dao recept?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da ja sam ga mislila tako napraviti. Mom najmlađem umjesto omekšivaća ja i dan danas stavim samo malo octa, njegovu robu još uvijek perem odvojeno, ali mislim da ću definitivno poslušati savjete cura, pola det. zamijeniti sodom i home made omekšivać. Onda ću sve moći prati zajedno. E sad samo još jedno pitanjce, da li ste sodu pekli onako kako je majstor rekao i da li kod pranja veša koristite tako prepečenu sodu, ili običnu (onako kako dođe iz dučana). Gdje ju je najbolje nabaviti u velikom pakiranju cca. 1/2 ili 1 kg. Ja sam vidjela u metrou, ali neda mi se samo radi toga do tamo s malim djetetom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Soda koju spominje majstor nije soda bikarbona iz Mercatora/Getroa/gdjeveć nego kristalna soda. Naći ćete je u agrarijama, sjemenarnama i sl. jer se koristi za pranje vinskih bačava. Nađe se i u drugim trgovinama, pakiranje od 1/2 kg, slovenski proizvođač.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kristalnu sodu ne treba peći, samo se otopi u vreloj vodi i ubaci u bubanj, po uputi.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja deterđentu dodam običnu nepečenu sodu, a za čišćenje ne znam, sad za zadnje čišćenje su mi promakle majstorove upute pa ću slijedeći put tako
    u kauflandu ima pola kile sode po 5 ili 6 kn, ja sam prošli puta kupila po 5, ali ovaj puta nije bilo od tog proizvođača pa sam kupila po 6kn

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Soda koju spominje majstor nije soda bikarbona iz Mercatora/Getroa/gdjeveć nego kristalna soda. Naći ćete je u agrarijama, sjemenarnama i sl. jer se koristi za pranje vinskih bačava. Nađe se i u drugim trgovinama, pakiranje od 1/2 kg, slovenski proizvođač.
    tako sam i ja to shvatila - sodu bikarbonu treba peći a onu kristalnu iz poljo-apoteke ne treba!

a72 sa kojom si ti prala?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Znači ili kupiti kristalnu sodu (za bačve) ili "običnu sodu" u dučanu i prepeči po uputama, a za pranje, kao zamjena dijela deterđenta obična soda koja se kupi u dučanu. Kemija mi nije doista jača strana zato toliko i tupim .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma da, bezvezan mi je odgovor na pitanje koje je postavila dani1. Dakle, za pranje perilice nisam pekla sodu bikarbonu jer mi je jednostavnije kupiti kristalnu sodu. Za obično pranje rublja uz deterdžent dodajem žlicu sode bikarbone.

Usput, otopina kristalne sode pokazala mi se odličnom za čišćenje jako masnih površina, npr. nape, pećnice i sl.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kad ja shvatim, znači da su ostali doista već odavno shvatili .

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ali mislim da ću definitivno poslušati savjete cura, pola det. zamijeniti sodom i home made omekšivać. .
    Ako kućni omekšivać znači ocat, na forumu sam jednom pročitala da se ne koristi ako se pere sa sodom, jer soda i ocat reagiraju kad se nađu. Nisam to radila pa ne znam što se dogodi s robom u tom slučaju.

Sad ste me zbunile s pečenom i nepečenom sodom, ja perem s bikarbonom iz Mercatora... Tamo sam je jedino našla u većem pakovanju od 1/2 kg.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da, bezvezan mi je odgovor na pitanje koje je postavila dani1. Dakle, za pranje perilice nisam pekla sodu bikarbonu jer mi je jednostavnije kupiti kristalnu sodu. Za obično pranje rublja uz deterdžent dodajem žlicu sode bikarbone.

Usput, otopina kristalne sode pokazala mi se odličnom za čišćenje jako masnih površina, npr. nape, pećnice i sl.
    Super, sad mi je sve kristalno jasno .

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ako kućni omekšivać znači ocat, na forumu sam jednom pročitala da se ne koristi ako se pere sa sodom, jer soda i ocat reagiraju kad se nađu. Nisam to radila pa ne znam što se dogodi s robom u tom slučaju.

Sad ste me zbunile s pečenom i nepečenom sodom, ja perem s bikarbonom iz Mercatora... Tamo sam je jedino našla u većem pakovanju od 1/2 kg.
    U majstorovim uputama za home made omekšivać mješa se soda, ocat i recimo eterično ulje. Hmmm. Idem ponovno čitati...

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja u deterđent stavim običnu sodu, a u pretinac za omekšivać svoj home made omekšivać: ocat + eterično lavande
    rublje izlazi skroz normalno i jako mirisno po lavandi
    jedino što ne znam koja eterična smijem stavljat, stavljam lavandino iz dm-a, no možda bi trebalo neko eko, jer na svakom eteričnom ulju piše izbjegavati kontakt s kožom, pretpostavljam da se to odnosi na izravno kontakt, a ne ovaj u vodi za ispiranje????

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo bit ću slobodna i prepisati što je majstor napisao za omekšivać:

"Omekšivać ne treba kupovati. Alergičari i osobe osjetljive kože trebaju
    sami napraviti omekšivać:
    2 dijela sode bikarbone
    7 dijelova alkoholnog octa
    7 dijleova vode

Sodu bikarbonu pomiješati s 1 dijelom vode, dodati ocat...ovo treba
    raditi u sudoperu u plastičnoj posudi jer nastaje jako pjenušanje pri
    reakciji octa i sode bikarbone, dodati ostalu količinu vode, dobro promiješati da bi sav CO2 izišao i nasuti u praznu plastičnu bocu, dodati
    nekoliko kapi eteričnog ulja od naranče ili lavande ili po izboru...
    Upotijebiti kao normalan omekšivač u količini od 1dcl. Ovaj omekšivać
    neće turbo soft omekšati rublje, no bit ćete zadovoljni, posebno alergičari."

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Koliko znam lavanda je jedno od rijtkih eteričnih ulja koje može i direktno na kožu.Mislim da je i čajevac. Koja su to još?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

tamam sam ja pošla po taj tekst jer se sjećam da je spominjao nekakvo mješanje i pjenušanje octa i sode! ali evo sama si se snašla!

ne samo da si skužila kemiju nego i copy-paste
    vidiš da si prerasla

i hvala za omekšivač - sad ja ne moram ići tražiti!

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Bobica prvotno napisa Vidi poruku

a72 sa kojom si ti prala?
    sa obicnom ,nisam je pekla...a za drugi put cu potraziti tu kristalnu. I ova je cini mi se odradila posao.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma Bobica dam si ja truda kad me nešto doista interesira, ali eto doista bi mi trebala pomoč kemićara, ak nazovem brata sterat će me... (po njegovom ja fakat nisam pri sebi i predugo sam već doma sama s djecom).
    Ovo što je pomikaki rekla da se djelovanja octa i sode bikarbone poništavaju mi zvuči logično. Kiseline i lužine se neutraliziraju i što smo onda dobili?
    Dakle naša voda je tvrda. Ajde ljudi koji se kužite? Da bi sve to skupa omekšali dodajemo sodu koja je lužnata, dakle voda je kisela, mislim da nije??? Ili umjesto omekšivaća, ocat, dakle voda je lužnata??? Ili tu ništa ne neutraliziramo već je caka u sasvim nečem drugom.
    Ako dodamo zajedno sodu bikarbonu (lužnato) i alkoholni ocat (kiselo), znači kaj smo dobili i kako to omekšava.

Sjedi Dani1, evo ti kolac iz kemije.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dani1 , joj ne zbunjuj me sad, ionako samo razmisljam kad ce mi trudovi, pa za drugo nemam snage , najbolje pitanje postaviti na pdf-u Skola, pa da nam objasne hemicari...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E vidiš!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma Bobica dam si ja truda kad me nešto doista interesira, ali eto doista bi mi trebala pomoč kemićara, ak nazovem brata sterat će me... (po njegovom ja fakat nisam pri sebi i predugo sam već doma sama s djecom).
    Ovo što je pomikaki rekla da se djelovanja octa i sode bikarbone poništavaju mi zvuči logično. Kiseline i lužine se neutraliziraju i što smo onda dobili?
    Dakle naša voda je tvrda. Ajde ljudi koji se kužite? Da bi sve to skupa omekšali dodajemo sodu koja je lužnata, dakle voda je kisela, mislim da nije??? Ili umjesto omekšivaća, ocat, dakle voda je lužnata??? Ili tu ništa ne neutraliziramo već je caka u sasvim nečem drugom.
    Ako dodamo zajedno sodu bikarbonu (lužnato) i alkoholni ocat (kiselo), znači kaj smo dobili i kako to omekšava.

Sjedi Dani1, evo ti kolac iz kemije.
    ajme meni - ja ne kužim ni kako ovaj internet radi pa ga koristim!
    a neću se zamarati ni sa lužinama i kiselinama pa ako eksplodiram ko mali Vragec u Smogovcima - ups! šta sad!

ako veli a72 da je oprala i živa je da piše o tome onda ću valjda i ja! još da nađem poljoapoteku i glavna sam faca!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ma štima Bobica, na ovo me potaknuo samo omekšivać jer mi nekako nema logike mješanje sode i octa. Ili ima. Znam da su one dvije engleske tete kaj čiste po kućama kad su odštopavale sifon koristile ocat, sodu i još nešto...i sve to s maskom na licu zbog kemijske reakcije. Ha, možda na kraju iz veš mašine izlete kokice.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

. Ha, možda na kraju iz veš mašine izlete kokice.
    ako me ne ubije veš mašina ja ću sa tobom umrijeti od smijeha
    a možda si ti ipak predugo doma? hihihihih

btw došao mi danas serviser čistiti aparat za vodu a ja sretna što vidim novog čovjeka!! doma sam već dvije godine - hihihihi

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E kad budeš doma neke 3 i pol (u komadu), onda ti to izgleda ovak.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ali ako stavim sodu u deteđent, a ocat u omekšivač, šta nije da se u vešmašini isprazni ta voda s deterđentom, pa ide omekšivač u drugoj vodi, onda nije direktno miješanje

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma nema toga kilu - žlica sode u prašak
    a ovaj home.made omekšivač valjda već malo ishlapi kad se izmuća u bočici
    ja mislim da je to kao coca cola kad se malo promućaka pjeni pa kad CO2 ishlapi sve je ok! - ali opet nije dobro kad ja mislim!

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj tina55 prvotno napisa Vidi poruku
    ali ako stavim sodu u deteđent, a ocat u omekšivač, šta nije da se u vešmašini isprazni ta voda s deterđentom, pa ide omekšivač u drugoj vodi, onda nije direktno miješanje
    To je sasvim logično i ja bih to zapravo tako napravila. Nedugo sam tražila po netu recept za home made omekšivać i nisam našla ništa osim svetog nam octa. Ovo što je majstor naveo je prvi tzv. recept za omekšivać koji sam ja našla, ali mješa se soda bikarbona i ocat. Ništ ja ću probati pa javim rezultat.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

nemoj ti prva! ti imaš troje djece! - hihihihihih
    šala!
    ma neće ništa biti ako se ranije izmješa i već u plastičnoj boci reagira!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •