Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Nošenje djece u trudnoći i bruh

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Nošenje djece u trudnoći i bruh

trudna sam 5 mjeseci a stomak velik kao za 7 mj. imam već malog nosača od 19 mjeseci koji čim ujutro otvori oči viče nosi, nosi! u zadnjih mjesec dana zaradila sam preponski bruh, a ginekologica otkrila da imam i trbušni.
    ja sam na održavanju trudnoće, ali bez većih komplikacija, osim što se odjednom pojavili ti bruhovi i sve oko mališe odrađujem sama, dakle i nosim ga i dižem i spuštam prema potrebi. dide i bake angažirani su cca 2-3 sata prijepodne za kojekakve izlaske van. mm je privatnik, 24 h dnevno u poslu, i njega mogu zaboraviti što se tiče pomoći, osim eventualno vikendom.
    imam i maramu i mei tai u kojima sam nosala harambašu dok se nije počeo htjet voziti u kolicima (kad je bio 9-10 mjeseci tj kad je počeo sjediti u kolicima).
    ima li načina da vežem na sebe neku od nosiljki i time ne opteretim moj veliki stomak, a da nije tkđ. opterećenje tj naprezanje za bruh?
    ima li tko sličnih iskustava?

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nije vrag da baš nitko...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Postoje nekakvi pojasevi koje znaju koristiti majke blizanaca da im pridržavaju trbuh. Možde da si tako olakšaš i makneš opterećenje s trbuha?
    Jako je teško ovako davati savjet jer mi se čini da ti je zdravlje ugroženo pa neke daljnje preporuke oko nosanja nemam.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

naravno da joj je zdravlje ugroženo i to poprilično, sa tim bruhovima se nije zafrkavati, mogu nastati prilične komplikacije.

i naravno da se nitko ne javlja. kad treba vikati nosi nosi i bezuvjetno nosi svi se dižu na sve četiri, međutim kad je nekome zdravlje ugroženo od tolikog nanosavanja djece, nitko ni da bi glasa pustio.

draga moja ne igraj se sa zdravljem kao prvo, kao drugo imaš dijete od 19 mjeseci, čemu nanosavanje ? uokolo mene još nisam vidjela da mame nanosavaju djecu od godine i pol dana, a radi se o popriličnom uzorku.

dakle odvikavaj dijete od nanosavanja i uči ga da samostalno hoda i drži te za rukicu ili za maramu, suknju ili što li već. dijete od 1 i pol godine niti je potrebno niti je poželjno nanosavati. za prisnosti i nježnosti postoji zagrljalj i zajedničko maženje ležeći ili sjedeći, za tako veliku djecu nosanje nema apsolutno nikakvu svrhu, osim pačenje majke.
    Posljednje uređivanje od moia : 01.06.2010. at 06:42

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moia, smiri ton.

teško ćeš uvjeriti sade da je nošenje 1,5-godišnjeg djeteta nepotrebno (temeljem čega to tako samouvjereno tvrdiš, pitam se?), a to topic niti ne zahtijeva. ako je većinu dana sama s djetetom, razumljivo je da ga mora podići na ruke.

sade, vjerojatno ti veći problem predstavlja podizanje od nošenja. ako se malac može popeti na neko povišeno mjesto (krevet, stolac) vjerojatno bi ga mogla nakratko ponijeti - ali ne znam smiješ li.

vjerojatno bi ti liječnik rekao da dulja nošenja nisu opcija - preostaju vam kolica, šetnja za ruku, maženje sjedeći ili ležeći. budeš li sjela k njemu na pod i uzela ga u naručje svaki put kad vidiš da se želi pomaziti na rukama, vjerujem da će u glavici brzo posložiti da tako treba biti. možda bi htio sjediti u hranilici dok ti npr. kuhaš, tako da vidi što radiš.

na tvojem mjestu svakako bih pitala liječnika što točno smijem raditi a što ne, nije tu samo nošenje djeteta nego i ostalih tereta, kućanski poslovi...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja imam hranilicu koja se može spustiti na 7 položaja. Možda da nabaviš takvu pa da izbjegneš dizanje u hranilicu?

Postoje plastične ljestve (dvije stepenice) mi to koristimo za pranje ruku - ima u Kiki. Postoje takve stajalice i sa samo jednom stepenicom (Kika, Prenatal, Turbo Limač).

Raspitaj se o onom stezniku za trbuh. Navodno jako pomaže kod višeplodnih trudnoća i kod teže bebe. Moglo bi i tebi pomoći.

Flexa ima izvrsne krevete (Kika, Lesnina) 90x200 za koje možeš kupiti ogradu okolo. Ima samo mjesto za ući u krevet, sve ostalo je okruženo ogradom. Na taj način je dijete zaštićeno od pada, a ne moraš ga dizati. Na njega stanu i majka i dijete ako spavate zajedno.

Imam doma cijelu artiljeriju pomoćnih sredstava, pa ako se još čega sjetim, napišem ti.

Drži se!!

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hvala na odgovorima. srećom pa je dijete od 19 mj. već koliko-toliko razumno i uspjevam ga u zadnje vrijeme uvjeriti ili bar odvratiti da se ne nosi (prije to nisam ni pokušavala, jednostavno sam ga uzela i nosila kad god i gdje god pa sam mislila da to neće tako lako proći). ali upravo to podizanje pri presvlačenju kojeg dnevno ima dosta i previše, to ne mogu izbjeći. počeli smo koristiti stolicu sa jednom stepenicom (Ikea) za pranje ruku pa i to olakšava. morat ću ju počet koristiti i za penjanje u hranilicu. hvala na savjetu! i srećom pa je mališa dosta spretan i okretan pa se sam uzvere na krevet, uz malu pomoć oko podizanja guze.
    steznike nikakve ne smijem nositi jer pritišću moj veliki stomak.
    nadala sam se da postoji neki položaj sa nosiljkom, tipa nošenje na leđima ili bočno,a da ne opterećuje preponu ali svako vezanje ili stvara pritisak na stomak ili na preponu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moia, dođi k meni na kavu pa ćeš vidjeti kako se nose i trogodišnje i sedmogodišnje dijete. bar jednom u životu da vidiš i tako nešto.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

sade_74, ja svoju djecu presvlačim na podu. Samo stavim onu podlogu ispod njih. Vrlo brzo su se navikli na to. Samo kratko nakon poroda sam ih presvlačila na prematalici. Preživahni su mi za tu visinu pa se ne osjećam sigurno.
    Kad mi je u trudnoći postalo teško sjedati na pod i dizati se svako malo, počela sam sina poticati na igru na razvučenoj kutnoj garnituri. I tu se mogu slagati kockice, čitati slikovnice, a i presvlačenje se može napraviti na kauču.
    Ja sam jastuke držala na podu gdje se sin volio igrati. Da se lakše namjestim. Jastuk za trudnice/dojenje mi je puno olakšavao.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sade_74 prvotno napisa Vidi poruku
    nadala sam se da postoji neki položaj sa nosiljkom, tipa nošenje na leđima ili bočno,a da ne opterećuje preponu ali svako vezanje ili stvara pritisak na stomak ili na preponu.
    A osim toga čim podižeš dijete napinješ se, tako da u tvojoj situaciji nije se za zezati s time.
    Do kraja trudnoće najbolje da smišljaš rješenja kojima ćeš si olakšati (presvlačenje na podu ili krevetu, zagrljaj u sjedećem položaju umjesto podizanja i kišobran kolica za izlaske), a dijete je već dovoljno veliko da mu možeš riječima objasniti zašto ga ne možeš podizati.

moia - ne znam što reći na tvrdnju da je nepoželjno nositi 1,5 godišnje dijete. Pa hajde da se ograničim na komentar kako o tome ipak svatko odlučuje sam. Meni je svakako bilo lakše nositi dijete od 1,5 godine, a i sad s 3 godine često mi bude lakše u mnogim situacijama ponijeti je, jer tako rješavam puno kriznih situacija i brže obavim to što imam za obaviti. Ali da čuvam trudnoću i imam bruh, bilo bi mi lakše da to ne činim. Pa neka svatko čini kako mu je lakše i bolje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja nemajka nosim svojeg trogodišnjaka. Naravno ne cijeli dan, nego povremeno kad se udari ili kad trebamo pojuriti preko ceste, ili kroz neku gužvu i svaki dan ga dižem i spuštam s WC - a nebrojeno puta,...
    I ne znam kako bih to "uskladila" s trudnoćom. Baš me zanimaju iskustva.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mioa je u pravu, dobro je rekla.

Ja bi još dodala, svatko je specifičan, netko nosi dijete od 7g, a netko ne može ni bebu od 6 mj. Prilagodiš se situaciji.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne znam da li sam bila dovoljno jasna, ja sam "graknula" na tvrdnju moie da se tako "velika" djeca nemaju šta nanašati, ali s dijelom da tu ipak mora biti zdravlje majke na prvom mjestu se slažem.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    moia, dođi k meni na kavu pa ćeš vidjeti kako se nose i trogodišnje i sedmogodišnje dijete. bar jednom u životu da vidiš i tako nešto.
    xx

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

svako odlucuje sam da li ce nosit ili nece nosit svoje djete stvarno mi nije jasno zasto se nebi nosilo ako se moze

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ima li načina da vežem na sebe neku od nosiljki i time ne opteretim moj veliki stomak, a da nije tkđ. opterećenje tj naprezanje za bruh?
    Nema tog načina. Imaš bruh. Trbuh ti raste, bit ćeš sve teža (a ne sve lakša), a nakon što rodiš morat ćeš biti u dobroj formi za bebu i dvogodišnjaka. Kad te malac zatraži da ga nosiš, odbij ga uz obrazloženje i na način da on to može razumjeti, tipa "ne, ne mamu boli trbuh". Kuže oni puno više nego što mi mislimo, a iznad svega - suosjećaju i surađuju. Osim toga, nošenje im je često zamjena za maženje, pa kao što je netko već napisao, umjesto da ga nosaš, uzmi ga u krilo ili lezite skupa i pomazite se.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

anvi potpisujem, ja sam svojem šklopcu objasnila da me boli trbuh i umjesto nošenja sad si samo legne i reće mazi mama, ima 18 mj, ako sam ja njoj mogla objasnit onda mislim da se i starijoj djeci može objasnit

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam pred porod sad, curka mi ima 16 mj. i 11.5 kg, nije prevelika nosilica ali se naravno voli primaziti. Bude mi teško neki puta, i zaboli me, ali budući da sam prošla granicu od 35 tj. svjesno riskiram i uživam još malo u trenucima kad sam posvećena ovoj maloj bebuljici, dok joj ne dođe konkurentica za Miss ) .

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

kao što rekoh, većinu dnevnog vremena provodim sama s njim, a on je doslovce mali harambaša pun puncijat energije, sad trči, bolje reć leti, sad se penje, sad se valja, sad skače, a voli imati društvo u tim svojim egzibicijama, tako da mu stvarno ponekad moram ( ha, možda i ne moram, ali ja osjećam da trebam) kad smo po cijeli dan sami u kući (vani u zadnje vrijeme ili kiša ili komarci tu kod nas u slavoniji) moram pomoći da se istroši.

sade_74 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

i da se dovršim konačno, jako puno smo napredovali u ne-nošenju. od pravog ovisnika o mojim rukama, postigli smo da ga podignem samo kad plače kad se jako udari ili baš kad inzistira (nervozan je ili neki tantrum), postao je pravi samostalni šetač na duge staze, bilo po kvartu u šetnji, bilo na kat po stepenicama u hodniku gore ili dolje, uz moj nadzor :proud mother:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

baš mi je drago čuti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •