-
Ja radim džem (ne svake godine, djeca više vole kupine, ribizle i višnje - a i bolje mi se drugo voće pokazalo), ovako:
Na 2 kg jagoda ide 1 kg šećera i 1 vrećica želina. Jagode operem i očistim, narežem na ploške, posipam šećerom (ostavim si 1 šalicu šećera koju ću kasnije pomiješati sa želinom) i ostavim prek noći da puste sok. Drugi dan skuham. Dok još ne uzavrije, umiješam (pazim da se ne zgruda) šećer s želinom. Kad krenu mjehurići, oberem pjenu ako je ima, kuham još 2-3 minute i gotovo. Punim u staklenke koje su samo oprane u mašini za suđe neposredno prije (dobro je da su još tople).
Eh, sad.... na starinski način marmelada od jagoda radi se malo drugačije. Jagode su pune vode i treba ih kuhati duuuuugo. Omjer šećera je 1:1, tj. koliko voća, toliko šećera. Jagode se u multipraktiku ili štapnim mikserom samelju za marmeladu, zasipaju šećerom i ostave preko noći. Kasnije se kuhaju do željene gustoće tako da višak vode ispari (to traaaaje jer nemaju puno pektina, pa marmelada od jagoda obično bude dosta tekuća).
Nemam ja za to živce. Tko želi eko-varijantu, nek na svaki kilogram voća nariba 2-3 zelene jabuke. One su pune pektina i ubrzat će želiranje.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.05.2010. at 06:48
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma