Results 1 to 49 of 49

Thread: marmelada od jagoda

  1. #1

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    709

    Default marmelada od jagoda

    Jel tko radio? Dajte recepte, koji omjer šećera, koliko dugo kuhati?
    Nisam nikad radila, tako da mi je svaki savjet dobrodošao.

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Radila sam prošle godine, ali odokativnom metodom, tako da i ja čekam "omjere".
    Usitnila sam jagode, pa onda kuhala, a ako ću kuhati ove godine, onda ću radije duže kuhati veče komade.

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja radim džem (ne svake godine, djeca više vole kupine, ribizle i višnje - a i bolje mi se drugo voće pokazalo), ovako:

    Na 2 kg jagoda ide 1 kg šećera i 1 vrećica želina. Jagode operem i očistim, narežem na ploške, posipam šećerom (ostavim si 1 šalicu šećera koju ću kasnije pomiješati sa želinom) i ostavim prek noći da puste sok. Drugi dan skuham. Dok još ne uzavrije, umiješam (pazim da se ne zgruda) šećer s želinom. Kad krenu mjehurići, oberem pjenu ako je ima, kuham još 2-3 minute i gotovo. Punim u staklenke koje su samo oprane u mašini za suđe neposredno prije (dobro je da su još tople).

    Eh, sad.... na starinski način marmelada od jagoda radi se malo drugačije. Jagode su pune vode i treba ih kuhati duuuuugo. Omjer šećera je 1:1, tj. koliko voća, toliko šećera. Jagode se u multipraktiku ili štapnim mikserom samelju za marmeladu, zasipaju šećerom i ostave preko noći. Kasnije se kuhaju do željene gustoće tako da višak vode ispari (to traaaaje jer nemaju puno pektina, pa marmelada od jagoda obično bude dosta tekuća).

    Nemam ja za to živce. Tko želi eko-varijantu, nek na svaki kilogram voća nariba 2-3 zelene jabuke. One su pune pektina i ubrzat će želiranje.
    Last edited by Peterlin; 28.05.2010 at 06:48.

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ja radim bez želina, mogla bih ubaciti par jabuka, to se nisam sjetila.
    I preferiram duže kuhanje s manje šećera.

  5. #5
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ja radim ovako ko pererlin brzo,s amo stavljam manje secera. problem je da ga stavim odokativno, pa ne mogu bolje pomoci od ovovga. a ideja s jabuka mi zvuci super, ali da li se izgubi smek jagode?

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Da, osjeti se i jabuka. Ne jako, ali se osjeti. To je jednostavno drugačija marmelada. Inače jabuka i ribizl su puni pektina i koriste se i u industrijskim procesima za želiranje. Moram provjeriti u dućanima zdrave hrane da li se može nabaviti čisti pektin bez limunske kiseline. Uostalom - to se i proizvodi od jabuka.

  7. #7
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    znam o pektinu i di ga ima, nego ipak mi nije palo na pamet ubaciti jabuku . a i ja radim male kolicine marmelade, onako uzput ako niko ne pojede jagode, onda ih ja za cas skuham. a ponekad se dogodi da nema zelina, a jabuka imamo uvijek i to zelenih, jer su nam omiljene.

  8. #8
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    ja sam prošle godine radila u pekaču - uključila bih ga tri puta. I stavljala sam i jabuku i kimun (sok i koricu) i nisam stavljala želin. I bio je super, i djeca najradije jedu taj džem od jagoda, tako da ću ga ove godine napraviti više. Jedino su jagode još jako pune vode, to su me i teta na placu upozorile, pa je možda još rano. Jedino da se stavi i nmalo šumskih - one su "suhlje"

  9. #9
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    znam o pektinu i di ga ima, nego ipak mi nije palo na pamet ubaciti jabuku . a i ja radim male kolicine marmelade, onako uzput ako niko ne pojede jagode, onda ih ja za cas skuham. a ponekad se dogodi da nema zelina, a jabuka imamo uvijek i to zelenih, jer su nam omiljene.
    gdje ima pektina? ja sam ga bila trazila, ali nisam nasla....

  10. #10
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    Ja sam ih radila prosle godine po istom receptu kao i Peterlin, i bila je odlicna. MM je toliko odusevljene njome ( stalno smo pravili palacinke sa jagodama ), da je cijelu godinu skupljao teglice tako da ove godine napravim zalihu za cijelu zimu, jer je ona proslogodisnja nestala prije kraja ljeta.

  11. #11
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    gdje ima pektina? ja sam ga bila trazila, ali nisam nasla....
    moj se odgovor odnosio na peterlin da znam u kojim vockama ima pektina, jer je ona nabraja.

  12. #12
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    a evo ovo sam nasla u ducanima.

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    a evo ovo sam nasla u ducanima.
    Pa Želin i nije ništ drugo nego pektin (E-440) i limunska kiselina. Još ću provjeriti što točno piše na vrećici.
    Last edited by Peterlin; 28.05.2010 at 10:51.

  14. #14
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    da znam da ima nekih dodataka, sad ne mogu tocno sastav vidjeti.

  15. #15
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    aaa, za zelin znam, ja sam mislila da negdje ima bas cistog pektina...

  16. #16

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    709

    Default

    koliko marmelade (džema, ja s tom terminologijom nisam bas načisto) otprlike dodje od 2 kg jagoda, nemam velikih lonaca, pa mislim da neću moći vise natrpat.
    MM jako voli tu marmeladu pa idem eksperimentirat
    Last edited by Školjkica; 28.05.2010 at 11:25.

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    aaa, za zelin znam, ja sam mislila da negdje ima bas cistog pektina...
    I ja bih rado pektin bez limunske kiseline, ali do sada nisam uspjela naći.

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Školjkica View Post
    koliko marmelade (džema, ja s tom terminologijom nisam bas načisto) otprlike dodje od 2 kg jagoda, nemam velikih lonaca, pa mislim da neću moći vise natrpat.
    MM jako voli tu marmeladu pa idem eksperimentirat
    Po volumenu 2 kg je cca 2 litre + 1 kg šećera je 1 litra. Znači, moraš imati neke 2,5-3 litre posuda (to je s rezervom, pokuhat će se dio tekućine). Jedna teglica od krastavaca je 0,7 dl. Jedna polovična je 0,35 ili 0,4 dl. Menzurom si izmjeriš one manje pa zbrajaš dok ne dođeš do ukupnog broja.

    Staklenke i poklopce operi u suđerici prije nego kreneš kuhat džem ili istovremeno, tak da ti budu tople dok je ovo spremno za ubacivanje. Nadam se da znaš sve regule - staklenke moraju biti tople da ne pucaju, sve posuđe mora biti potpuno čisto, krpe čiste i opeglane da se smanji rizik od ulaska bakterija. Kad napuniš piksu do ispod onog suženog ruba na koji ide poklopac, preokreni je, da zrak ode na dno. Pusti da se hlade polaaaako. Ako nemaš suđericu, steriliziraj posude u pećnici, a poklopce isperi nekim alkoholom (rakija, votka) da potamaniš beštije.

    Eh, da... ako dulje kuhaš, tekućina ispari pa dobiješ manje. To nije loše, ali nemoj se razočarati.
    Last edited by Peterlin; 28.05.2010 at 11:36.

  19. #19
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Jel netko spremao pekmez od jagoda u pekaču?

  20. #20
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Inače meni je takav rijedak pekmez od jagoda dok je još vrući idealan preljev za sladoled. Mljac.

  21. #21
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Quote Originally Posted by Matilda View Post
    Jel netko spremao pekmez od jagoda u pekaču?
    jesam ja. Moj program traje mislim 45 minuta, ttako da sam ga uključivala 3 puta. Stavljala sam jagode, šećer, limun i jabuku, ali nisam vagala nego sve otprilike. i to sam radila prošle godine, ove sezone još nisam

  22. #22
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Matilda View Post
    Jel netko spremao pekmez od jagoda u pekaču?
    Ja . Jos ga imam od lani tako da ga ove godine necu kuhati. Ispao je savrsen. Radila sam odokativno i da, koristila sam dzemfix.
    Last edited by iridana2666; 28.05.2010 at 14:31.

  23. #23
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Na mom pekaču je sat i 20, mislila sam hoće li se dovoljno zgusnuti.

  24. #24
    di_zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    370

    Default

    jel vaš pekač mješa tu marmeladu ili samo grije?

    moj samo grije (moulinex xxl) pa nisam sigurna da je to baš pravi način za izradu marmelade...

  25. #25

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    709

    Default

    evo izvještaja
    radila sam manje više po receptu od Peterlin, onom brža varijanta.
    od 2kg jagoda ispalo je 2 tegle od 425 i 5 tegli 250ml, malo se usput i pojelo pa je mozda bilo i manje jagoda.
    narezala sam ih i pošećerila sa 1kg,pustila preko noći, tu sam zaboravila odvojit šećer za džemifix, pa sam poslije dodala 4 žlice za smješat džemifix i vjerojatno je zato malo slađa ispala.
    Fina je, iako eto nije baš prirodna, odmah smo onako na žlicu pojeli skoro jednu teglicu.
    Nisam našla želin, pa sam kupila taj džemifix, probat ću još jednu turu napravit na drugi način.
    Last edited by Školjkica; 30.05.2010 at 14:26.

  26. #26

    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    251

    Default

    Radila sam s malo više od 1 kg jagoda, 2-3 žlice voćnog šećera iz DM, i pola vrećice Želina. Program traje 1 h 5 min, prvih 15 minuta miješa i zatim 50 min grije. Izašle su dvije staklenke od 425 g i još u šalicu što se odmah pojelo s palačinkama. Moji su bili oduševljeni. (Lani sam slično pravila s višnjama, s marelicama i pomiješano šljivama i breskvama).

  27. #27
    Mellyca's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Pula/ Linz
    Posts
    697

    Default

    eh,da, kad si vec spomenula vocni secer, imam jednu kutiju (mm donio iz firme), i neznam na sta bih ga potrosila jer nisam to nikada koristila...Sta bih mogla to u marmeladu staviti? samo njega ili u kombinaciji sa obicnim secerom? i ide li njega manje nego obicnog ili?

  28. #28

    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    251

    Default

    eh,da, kad si vec spomenula vocni secer, imam jednu kutiju (mm donio iz firme), i neznam na sta bih ga potrosila jer nisam to nikada koristila...Sta bih mogla to u marmeladu staviti? samo njega ili u kombinaciji sa obicnim secerom? i ide li njega manje nego obicnog ili?
    Ja ga stavljam u sve kolače otprilike za 1/3 manje nego što piše u receptu, i ne stavljam uopće obični šećer (bijeli, saharozu). Kod pečenja bude tijesto nešto jače obojeno nego kad se radi s običnim šećerom - treba peći na malo nižoj temp. ( za biskvite pečem na 150 oC). Za marmelade stavljam i manje, jer ne volim jako slatko.
    Last edited by roman972; 31.05.2010 at 15:26.

  29. #29
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    radila bi marmeladu od jagoda ovih dana, ali mi ne radi pecnica pa ne mogu staklenke zgrijat unutra
    ne radi mi ni perilica sudja (oni dani u mjesecu) pa da ih izvadim vrele

    dok mi jos radi spaher, recite sto da radim s tim staklenkama?

    radit cu neku brzu varijantu, bez trosatnog kuhanja
    koristim agaragar za zgusnjavanje

  30. #30

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    709

    Default

    joj pa kako se nisam sjetila agara, super ideja, javi kako je ispalo, meni baš stoji neka zaliha koju nikako potrošit.
    pa ja bi ih u tom slučaju dobro oprala kao suđe, i još na kraju prošla kroz vrelu vodu, ono zakuhaš lonac vruće vode i kad nije baš 100stupnjeva uroniš ih unutra i malko držiš i izvadiš nek se suše i u tako vrele nek ide marmelada.
    Mislim da se naša marmelada neće stić pokvarit, danas mi je sestra bila u gostima i skupa s klincima smlatili s palačinkama teglicu i pol.
    Last edited by Školjkica; 31.05.2010 at 19:37.

  31. #31

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Prošle godine sam radila u pekaču marmeladu od jagoda bila je odlična (ali sam zaboravila po kojem sam ju receptu radila )
    Sinoć sam radila opet (ovaj put novi pekač), odvrtila jednu rundu - bilo pretekuće. Stavila još jednom i nakon 10-ak minuta počelo je divljati i trećina marmelade je završila izvan posude, sve je iskipilo po grijačima

    U prvoj rundi nije ništa kipilo, smjese je bilo toliko da pokrije metlice (ni polovica zdjele), uopće mi nije jasno što se dogodilo...

  32. #32
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Di kupujete agar agar?

  33. #33
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    agar agar ima u bio bio
    ivarice, koliko ga staviš u marmeladu?

  34. #34
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by maxi View Post
    agar agar ima u bio bio
    ivarice, koliko ga staviš u marmeladu?
    otprilike :/
    prije par mjeseci sam pravila od kivija i stavila previse, ispalo ko zele

  35. #35
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    ivarice, potopi staklenke u lonac s vodom i zakipi, kao da steriliziraš flašice.

  36. #36
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    samo sam htjela reći da ja radim marmelade isto kao peterlin, samo ne stavljam želin, nego dvije - tri jabuke na min 2 kg voća.
    prošle godine sam stavljala one žute jabuke koje imaju neutralniji okus i niti u jednoj ,marmeladi se nisu osjetile.

  37. #37

    Default

    ja sam radila kao peterlin
    nisam htjela stavljati jabuke jer sam htjela baš jagodasti okus
    stavila sam 1 želin na 2 kg jagoda
    pa mi je marmelada malo rijetka, jer po uputstvima sa želina na 1 kg voća ide 1 želin
    ali osim te rijetkoće, sve je drugo super
    V je obožava
    ako tko još misli raditi neka stavi jednu mjericu šumskih
    meni je žao da nisam to stavila, nisam se sjetila, bilo bi ukusnije i gušće

  38. #38
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ja sam radila od otprilike 5-6 kila, stavila sam 2 želina, izmrvila 10ak tabletica stevie, a ostalo šećer. Nije mi baš onako gusta kako bi htjela, ali je fina.
    Sad mi je totalno krivo da prije nisim vidjela da se može s agar-agarom.

  39. #39
    ribice's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    928

    Default

    Ja sam jučer napravila i 3 turu pekmeza ali ovaj put sa pola kile darovanih murvi i par šaka višnji..stavila na ukupnu količinu od 4 kg 2 želina i odokativno šećera i znate kaj..savršena je..mljaccccccc

  40. #40

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    709

    Default

    evo još jedne ideje s ovom marmeladom
    u obični jogurt umješajte par žličica marmelade ( po želji može i više) i punite u male kalupe, mi smo našli neke male plastične šalice, utaknite žličicu unutra, pa u led i evo veselja za lizanje

  41. #41

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,192

    Default

    Da li sam dobro shvatila da se kuha voće sa šečerom, a bez vode , ili ? Kako da znam kad je gotovo ?
    Kad kažete zelene jabuke, mislite li na vrstu koja je zelena ili mislite "nezrele " jabuke ? Oprostite na ovolikim, možda malo i bedastim pitanjima , ali nisam to nikad radila a mogla bi probati. Može li se džem raditi i od višanja ?

  42. #42
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    nisu bedasta pitanja.
    da, voće i šećer bez vode jer voće pusti sasvim dovoljno vode.
    zelene jabuke su vrsta, ali možeš staviti bilo koju, meni su žute najbolje jer najmanje ubiju jagode.
    marmeladu možeš raditi od bilo kojeg voća. a može i džem, samo što se onda voće kuha kraće jer bi u džemu trebali biti vidljivi komadići voća.
    Last edited by babyboys; 19.06.2010 at 08:23.

  43. #43

    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    1,192

    Default

    A koliko dugo treba voće kuhati, do neke određene gustoće ? Koliko, do pola sata, do sat, preko sat? Da se otprilike znam pripremiti ?

  44. #44
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Kako napraviti marmeladu/džem a da jagode ne izgube lijepu crvenu boju? Ja ne stavljam želin promijeni mi okus nije mi to to...secera stavljim 1/3 na količinu jagoda.

  45. #45
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Stavi kriške nešpricanog limuna. Poslije ih možeš izvaditi

  46. #46
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Kako napraviti marmeladu/džem a da jagode ne izgube lijepu crvenu boju? Ja ne stavljam želin promijeni mi okus nije mi to to...secera stavljim 1/3 na količinu jagoda.
    Jagoda je foto osjetljiva. Stavi limunov sok i bit će bolje, ali nakon nekoliko dana ili tjedana opet će dobiti smeđi ton. Pomaže ako je pekmez u neprozirnim posudama ili zelenim staklenkama, npr od Pago ili Voćko sokova.

  47. #47
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Baš imam domaći limun, stavit cu pa kako bude. Hvala!

  48. #48
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Ja i inače volim stavljat limun u sve džemove. Al bemam uvijek domaći pa onda ne stavim.
    Zbog pektina..

  49. #49
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    Pektina ima puno u kori, tak da je bolje staviti kriške nego sami sok.
    Pektin pomaže i zgušnjavanju džema. Ima ga i u jabukama. Tak da ja uvijek stavim barem nešto od toga

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •